Закарпатців попереджають про вогонь

13
0

Настало довгоочікуване літо, а це значить — спеки не минути, а то і чекай засухи.

 

Під час подібного сезону, як не прикро констатувати, часто-густо трапляються пожежі. Вогонь — вічний ворог і лісу в цей період. Пам’ять береже чимало випадків, коли із-за необережного поводження з ним гори диміли.
 
Це жахлива біда, коли полум’я, мов вогнева ріка, вітром несеться по лісових масивах, завдаючи величезної шкоди “зеленій ниві”, яка, до речі, виконує і функцію щита землі, котра мати всіх багатств.
 
А причина біди — це, як правило, великий наплив людей у лісі. Його за літа масово відвідують різні мандрівники: туристи, збирачі ягід та грибів, пастухи… Кількість подорожуючих з кожним роком збільшується у нашому мальовничому за природним ландшафтом краї. А чим більше людей, тим більша небезпека виникнення лісових пожеж. Дрібна їхня необережність може призвести до лиха. Щоб не сталося пригоди, треба неухильно дотримуватися правил безпеки. Вимоги нескладні, їх виконання гарантує уникнення драм. Ось деякі з них — найбільш елементарні, які можуть запобігти тривожним ситуаціям.
 
Найперша — без особливої потреби не розпалюйте в лісі вогонь. А якщо без багаття не обійтися, то вибирайте для нього підходяще місце, тобто там, де нема сухої хвої, відмерлого гілля, моху та іншого горючого лісового мотлоху. Найбільш сприятливі місцини для ватр — береги річок. Не відходьте від них, допоки їх не погасите повністю — до останньої іскри. Погасити їх можна водою або засипати землею.
 
Пожежа може виникнути і зовсім за простої, здавалося б, безвинної причини — куріння. Отож, краще не паліть у лісі, бо з маленької іскорки може статися велика біда. А якщо вже закурили десь біля потічка, то обов’язково недокурок гасіть у воді або затопчіть у грунті.
 
Ліквідувати пожежу в лісі — справа важка, потребує великих зусиль багатьох служб. Отож, є прохання до всіх бути на лоні природи обережними, а краще обмежувати без необхідності візити до неї. Всі, а особливо педагоги і батьки, роз’яснюйте юні правила поведінки у зелених скарбницях. У Кодексі законів, між іншим, є запис, який гласить: незнання законів не виключає покарання за їхнє порушення. Це стосується у повній мірі і тих, хто порушує правила пожежної безпеки, за які відповідальність сувора. Найбільш розумний вихід — знати і дотримуватися їх. Мова ж бо за спокій природи-цариці, якою милуємося і любимо!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також