Замовлення на розробку проектів виноградників на Закарпатті зросли втричі

5
0

Цього року на Закарпатті намітилась тенденція збільшення площ під виноградниками, повідомили в місцевому представництві Проекту аграрного маркетингу

Цього року на Закарпатті намітилась тенденція збільшення площ під виноградниками, повідомили в місцевому представництві Проекту аграрного маркетингу.

За словами Леоніда Лінчука, головного інженера ужгородського відділення "Укрдіпросад", замовлення для отримання проектів для висадження винограду зросли в порівнянні з минулим роком в 3 рази.

"Укрдіпросад" займається виготовленням проектів закладання багаторічних насаджень для отримання "одновідсоткових" коштів від держави. На Закарпатті поки це єдина організація, що займається подібними роботами. Також ця організація розробляє вимоги при виборі ділянок для закладання саду і ягідників.

Як повідомляв раніше тижневик "Агроогляд: овочі та фрукти", на Закарпатті бракувало нових виноградників. За словами ветерана виноградарства Закарпаття Михайла Скрильника, головного агронома "Закарпатсадвинпрому", в області минулого року близько третини виноградників мали вік більше 30 років. Нових насаджень винограду (до 5 років) було близько 600 га з 4500 га наявних. Це дуже мало, вважає М.Скрильник, і, незважаючи на програми підтримки виноградарства та садівництва, на виноградарство в краї звертається недостатня увага. Але зараз ситуація покращується за рахунок збільшення насаджень.

Головні завдання, на думку фахівців, - це впровадження нових технологій виноградарства, закладання нових європейських сортів, розширення площ під виноградниками. В зв`язку з гористістю територій, які важко обробляти при вирощуванні овочів або зернових, і сприятливими кліматичними умовами саме виноград може давати хороший врожай та ефективне використання саме цих земель, не придатних для використання під інші культури.

Агроогляд: овочі та фрукти

Закарпаття онлайн

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також