Заповідник - це добре,

7
8

але чи будуть на нього гроші?

         Минулої середи, 15 квітня, Верховна Рада України своїм проектом  Постанови № 4228 доручила Кабінету міністрів розробити заходи щодо створення державного історико-архітектурного заповідника «Замок «Паланок» з передачею його в сферу управління Міністерства культури і туризму.

         Прокоментувати цю подію ми попросили міського голову Мукачева ЗолтанаЛенд’єла:

         – На перший погляд проект Постанови Верховної Ради прекрасний – в Мукачеві буде історико-архітектурний заповідник, наш замок матиме державну опіку. Але, на мою думку, наслідки прийняття зазначеної Постанови можуть бути абсолютно протилежними задекларованим. Здається, Пояснювальну записку до законопроекту писала людина, яка абсолютно не знається на історії нашого замку. В ній, зокрема, зазначається, що «прийняття та реалізація проекту дозволить налагодити дієвий державний контроль за дотриманням законодавства у сфері охорони культурної спадщини в м. Мукачево Закарпатської області з метою збереження замку «Паланок» для нинішнього та прийдешніх поколінь». Якщо згадати, що саме за час, коли замок перебував у державній власності, він найбільше і постраждав та фактично знаходився на межі повної руйнації. Сьогодні ж, перебуваючи в комунальній власності міста, завдяки фінансуванню з бюджету Мукачева замок підтримується в задовільному стані. І ми надалі здійснюємо всі необхідні заходи для того, щоб зберегти замок Паланок у належному стані. Так, через політичні ігрища довкола довгострокової оренди частини приміщень замку, ініціаторами яких були нардепи Г.Москаль та М.Томенко, а також фінансову кризу конкурс на оренду так і не відбувся. У разі ж прийняття Постанови ВР міська рада більше не матиме змоги фінансувати утримання замку і у разі передачі його в державну власність дуже висока ймовірність продовження руйнації замку, зважаючи особливо на нинішню скрутну економічну ситуацію. Хотів би також зауважити, що відповідно до частини 8 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», об’єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб’єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом. Отже правові підстави для реалізації проекту Постанови ВР відсутні. Хочу, щоб люди зрозуміли: якщо в держави немає грошей на виплати зарплат і пенсій, коли пам’ятники, що охороняються державою, руйнуються, сподіватися, що на ремонтно-реставраційні роботи на замку «Паланок» знайдуться в Уряду гроші, принаймні наївно.

Коментарі

К
Кусi

Отдайте замок ЗАКОННОМУ собственнику - Венгерской Республике. К украинской истории он не имеет НИКАКОГО отношения. По Латорице козаки никогда не плавали и в стены замка ни одного камня НЕ вложили. НЕ украинский он ! Отдайте законному хозяину ворованное !

И
Ира

а где было государство и министерствокультуры и туризма,когда замок был рарушен и закрыт?Когда другие постарались,теперь можно и к ручкам прибрать.А все остальное свалят на Мукачево,пусть деньги из бюджета города выделяют на ремонты и прочее.И все это будет как всегда :загребать жар чужими руками.

О
осип

вы это понимаете.что будет?!:чужой дядька в нашем огороде!!!

Л
Лена

Да.Вот это поворот!А сколько коштей выделяло до сих пор государство на замок?!Он бы давно разрушился,если бы не усилия наших ,местных руководителей,депутатов области. Просто людей ,которым не все равно была судьба замка.

Ю
Юри

В Украине люди никому ни нужны, не то чтоб замки.

М
Миранда

еще совсем недавно замок имел совсем неприглядный вид.Теперь он открыт для посещений и есть что посмотреть,и на что.

А
Анна

нельзя допустить,чтоб наш замок опять стоял заброшенный.Столько усилий стольких людей пойдет прахом.

И
Иван

это будет то,что было при СССР- никому не нужно,ни себе ни людям.Государству нельзя давать,разрушат уже восстановленное.

Читайте також