Заповзають у будинки та кусаються: нашестя азійських сонечок спостерігають у Чехії та Словаччині (ФОТО)

294
0

У ці сонячні вихідні по всій Словаччині з’явилися зграї сонечок. Вони розліталися сотнями роїв, іноді встеляючи цілі фасади будинків, але також у великій кількості сідали на людей. Так сонечка намагаються знайти відповідне місце для зимівлі, кажуть фахівці.

«Вони буквально всюди, їх сотні і тисячі. Найгірше те, що вони суттєво заважають – сідають і повзають по обличчю, по руках, по волоссю», - повідомляє один з мешканців Братислави.

Жителі Чехії також зіткнулися з сезонною навалою сонечок, які прагнуть проникнути до будинків і квартир, щоб знайти притулок не зиму. Люди публікують у соцмережах фотографії масового «вторгнення» комах.

Цікаво, що йдеться не про класичне семиточкове сонечко, яке мешкало в Чехії завжди, а про азіатське 19-п'янисте сонечко (Harmonia axyridis), інша назва якого – арлекін.

Цей інвазивний вид з'явився у цьому регіоні відносно не так давно – у 2006 році. З того часу він активно розмножується, витісняючи «класичне сонечко». Відрізнити їх можна за розмальовкою панцира (вона яскравіша і різноманітніша), а також за кількістю крапок на ньому.

Азійське сонечко також приносить користь – допомагає знищувати попелицю та інших комах-шкідників. Для цього цей вид й завезли до Європи у 1980-х. Утім ці комахи з настанням холодів стали масово заповзати у будинки до людей.

Міграція комах відбувається в період "бабиного літа", шукаючи притулку на зиму. Пробираються через будь-які шпарини, часто обирають місця між подвійними вікнами або дверима. До того ж ці сонечка досить неприємно кусаються.

Якщо сонечка все ж таки пробралися в квартиру або будинок, то фахівці рекомендують дати їм час осісти і зібратися в групу, а потім їх зібрати та винести на вулицю. Для цієї процедури підійде пилосос. Лише його потрібно трохи «модернізувати» - взяти нейлонову шкарпетку і насадити на трубу, що всмоктує, зробивши тим самим своєрідний фільтр-пастку, щоб корівки не потрапили всередину прилада.

Азійські сонечка виділяють два алергени. До речі, після укусу сонечка на тілі залишається червона пляма та болючий слід. Треба якомога швидше промити місце укусу водою з милом. Якщо дуже свербить або є сильна алергічна реакція, варто звернутися до лікаря. Можливо, потрібні ліки проти алергії.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також