Заступник Ужгородського міжрайонного прокурора: Закон має захищати інтереси кожного

10
0

Цьогоріч відзначається 20 річниця створення Прокуратури Незалежної держави - України. З цього приводу наш кореспондент поспілкувався з заступником Ужгородського міжрайонного прокурора Сергій ВОВКАНИЧ

 

– Сергію Михайловичу, Чоп, як відомо, є транзитним містом, та ще й прикордонним. До нього протягом року приїжджають або через нього прямують десятки тисяч людей і, природно, це накладає свій відбиток на роботу правоохоронних органів, у тому чилі й прокуратури. Як заступник Ужгородського міжрайонного прокурора, розкажіть, будь ласка, про діяльність установи.
 
 –Ужгородська Районна прокуратура здійснює правозахисну двіяльність на території району і міста Чоп. А отже, вона у рамках, визначених законами України, відповідає за те, щоб усім,хто тут мешкає жили у рамках правового поля. 
 
– До компетенції міжрайонної прокуратури, як відомо, входить і нагляд за роботою Чопського відділення Ужгородського райвідділу міліції…
 
 – У даний час це відділення нараховує 15 чоловік особового складу. Про ефективність діяльності підрозділу свідчить, насамперед, статистика. Так, протягом 10 місяців надійшло 203 заяви про злочини чи правопорушення на території Чопа. Це менш ніж 10 відсотків від усієї кількості заяв, зафіксованих на території Ужгородщини (у районі їх загалом є 2748). За результатами розгляду цих заяв порушено 64 кримінальні справи.
 
 – Яким є характер скоєних злочинів чи правопорушень?
 
 – Якщо спробувати класифікувати, то вони розподіляються так: 27 крадіжок, два грабежі, одне хуіліганство, три випадки незаконного заволодіння транспортними засобами, по одному – збуту наркотиків і незаконної діяльності пункту приймання металобрухту.
 
 – Чого добилися правоохоронці?
 
 – Про належний рівень їхнього професіоналізму свідчить те, що всі випадки грабежів, вчинених в Ужгородському районі і Чопі, розкрито. Один співучасник цього виду злочинів перебуває в розшуку. Щодо крадіжок, то даних правопорушень розкрито близько половини. Втім, ця кількість відповідає середньостатистичному показнику розкриття таких правопорушень.
 
 Ті, хто намагався викрасти автотранспортні засоби, також виявлені. Це була група з трьох осіб, які викрали автомашини протягом однієї й тієї ж ночі. Їхня вина доведена і справи передані до суду. Винуватці засуджені і відбувають справедливе покарання. Загальний висновок такий: Чоп у криміногенному відношенні – доволі спокійне місто.
 
 – Прокуратура веде нагляд за додержанням прав людей. Яким є механізм здійснення цього нагляду?
 
 – До нас звертаються громадяни, і ми всі їхні звернення повинні розглянути, дати їм аргументовані відповіді. Звичайно, ведемо облік цих звернень. Отож за 10 місяців отримали 17 звернень. Вони стосувалися найрізноманітніших питань: додержання «житлових» прав, будівництва, земельного законодавства, соціального страхування, майнових спорів, несплати аліментів, діяльності ЖКГ «Тиса», притягнення до адміністративної відповідальності щодо розслідування кримінальних справ.
 
 – Якими є наслідки розгляду цих звернень?
 
 – Під час їх вивчення з’ясувалося, що лише одне мало підстави для його задоволення в повному обсязі. Це – скарга на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, яка винесена працівниками Ужгородського РВ УМВС проти жителя Чопа, який завдав іншому тілесні ушкодження середньої важкості. Працівники міліції відмовили заявнику в порушенні такої справи через відсутність серед зібраних доказів акту судово-медичного обстеження. Після отримання нами скарги такий акт було на вимогу Ужгородського міжрайонного прокурора отримано, постанову райвідділу міліції про відмову в порушенні кримінальної справи було скасовано. Після цього справа таки була порушена прокуратурою, розслідувана і спрямована до суду, де розглядається на даний час.
 
 Щодо інших звернень, то їхнім авторам надано обгрунтовані пояснення з тих питань, про які йшлося. Цими поясненнями заявники зорієнтовані до тих чи інших державних контролюючих органів. У цьому сенсі ми керуємось настановами Генеральної прокуратури. У деяких випадках самі доручаємо контролюючим органам проводити перевірки фактів, вказаних громадянами. А ще радимо їм звертатися до суду, коли бачимо, що це – його компетенція.
 
 – Чи були такі звернення, що можуть бути повчальними для інших?
 
 – Ще торік до нас звернулася Чопська міська рада з проханням ініціювати позов про відшкодування незаконно отриманих громадянами соціальних виплат. Справа в тому, що двом мешканцям міста Чоп було нараховано та виплачено значні суми без будь-яких підстав, за підробеними документами. Гроші належало повернути до бюджету, однак під час розгляду справи в суді вказані особи відмовилися добровільно це зробити. Прокуратура, виступаючи в інтересах держави, пред’явила позови на 21 тис. 953 грн. і 5 тис. 55 грн. і, зрештою, добилася повернення цих коштів.
 
 – Можна дещо докладніше:
 
 – Перший із цих випадків пов’язаний із незаконним отриманням соціальної допомоги на дитину. Документи, начебто, надані одним із київських «інститутів» про визнання факту інвалідності, виявилися сфальшованими. Нашими перевірками встановлено, що насправді не існувало ні такого закладу, ні лікарів, які підписані під висновком. У другому випадку теж мали місце шахрайські дії з метою отримання прибутку. Тобто, і там, і там події розвивалися за схожим сценарієм, заподіяння шкоди державі доведені зібраними доказами, долю винуватців вирішив суд.
 
 – Чи були і так звані скандальні справи?
 
 – Не знаю, наскільки ось ця справа підпадає під визначення «скандальна», але вона отримала певний резонанс. Вона була порушена проти одного з суб’єктів підприємницької діяльності Чопа, який самовільно, не маючи належних документів, зайняв земельну ділянку, засипав її щебнем і іншими будматеріалами. Це, за висновком експертів, заподіяло шкоди на суму 21 тис. 431 грн. Позов прокуратури був ініційований ще торік, а рішення суду винесене вже в цьому році. На даний час гроші вже відшкодовані Чопській міській раді.
 
 – Що, Сергію Михайловичу, побажали б читачам «Чопського вісника»?
 
 – Щоб їхні стосунки з правоохоронцями були довірливими, щоб інтереси кожного завжди надійно захищав закон. Працівники прокуратури, зі свого боку, робитимуть все, що від них залежить, для зміцнення у всіх мешканців Чопа відчуття захищеності, впевненості в завтрашньому дні.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також