Завтра - Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом

21
0

В зв”язку з наближенням всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на туберкульоз ми поцікавились у Завідувача епідвідділом ДЗ «Ужгородської райСЕС» Галини Байди про стан речей на сьогодні.

Пряма мова:

Згідно з Указом Президента України від 22.03.02 р. № 290/2002р. 24 березня відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Туберкульоз з початку 90-х років ХХ сторіччя став однією з глобальних загроз для здоров’я людства серед інфекційних хвороб у сучасний період. Якщо туберкульоз не стане пріоритетом у боротьбі з інфекціями, то хворобу не вдасться побороти.

Туберкульоз вже давно перестав бути хворобою бідноти, алкоголіків і безхатьків. Сьогодні від цього захворювання не застрахована людина будь-якого віку, статі та соціального положення. Туберкульоз не має «адреси», «посади», не має «паспорта» і однаково небезпечний для всіх. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, бацилами туберкульозу інфіковано третину населення Землі. Україна не стала винятком.

Щодня близько трьох десятків наших співвітчизників від туберкульозу помирає, водночас лікарі діагностують 82 нових випадків ураження паличкою Коха. 

Ситуація по захворюваності на туберкульоз у районі також не радісна – щороку медики виявляють до 60 нових випадків захворювання на 100 тис. населення, половина із них – бактеріовиділювачі. 

Разом із тим, ситуація не безнадійна. Адже туберкульоз хоча й важко, але піддається лікуванню. І чим раніше його буде виявлено, тим ефективнішим і швидшим буде процес одужання.

Туберкульоз – інфекційне захворювання людини, тварин, птахів, яке викликається бактерією туберкульозу (паличкою Коха).

Джерело інфекції – хвора людина на відкриту бактеріальну форму туберкульозу, 55 видів тварин, 25 видів птахів. Найчастіше зараження відбувається повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом, рідше – харчовим, контактно-побутовим. Бактерії туберкульозу можуть виділятись під час розмови, чхання, кашлю з мокротинням, слиною, а також під час співу. Зараження може відбуватись під час безпосереднього контакту з хворим (під час поцілунків) і опосередковано ( через забруднені предмети вжитку – книги, рушники, посуд, продукти, особливо молочні).За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб. Збудник туберкульозу чекає на нас повсюди – на ринках, в магазинах, у громадському транспорті й усюди, де масово скопичуються люди.

Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у грунті зберігається 1-2 роки, у вуличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 місяців, в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним до 4 місяців, на одязі, предметах – до декількох місяців. Бактерії туберкульозу тривалий час виживають в харчових продуктах: у маслі в умовах холодильника –до 30 діб, У замороженому м’ясі зберігаються до 1 року. Соління і копчення практично не знешкоджують бактерії туберкульозу. Ультрафіолетове проміння вбиває бактерії туберкульозу через 2-3 хвилини, кип’ятіння – протягом декількох хвилин.

Туберкульоз часто ховається під маскою грипу, який довго не проходить. Якщо людина кашляє понад два тижні, відчуває біль у грудній клітці, задуху, втратила апетит, почувається слабкою і має підвищену температуру (37,2-37,5), їй необхідно обстежитись. Однак, на жаль, громадяни, відчувши такі симптоми, часто не мають уявлення, з чим вони зіткнулись, тому займаються самолікуванням і заражають оточуючих. Тим часом, хвороба загострюється, а шанси на швидке одужання тануть ледь не щодня.

Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з туберкульозною паличкою або в подальшому знижений, слабкий імунітет. На стан імунітету впливають: нераціональне харчування, зловживання алкоголем, тютюном, наркотична залежність, ВІЛ/ СНІД, важкі фізичні та психічні навантаження, стрес, наявність хронічних захворювань, погані умови життя. Високий ризик захворіти мають діти, особливо раннього віку (їх імунна система ще не сформована) та люди похилого віку ( через вікове ослаблення імунітету).Захворюванню більше всіх піддаються особи, які проживають в одній квартирі з хворою людиною.

Для профілактики туберкульозу обов’язково необхідна вакцинація дітей (на 3-5 день в пологовому будинку) і ревакцинація у 7 і 14 років.

У дітей раннє виявлення туберкульозу полягає в проведенні туберкулінодіагностики (реакція Манту), дорослим необхідно 1 раз на рік проходити флюорографічне обстеження. Шановні батьки! Задумайтесь перш ніж відмовитись від проведення туберкулінодіагностики і щеплення Вашій дитині.

Обстеження та лікування на туберкульоз в Україні безкоштовне!

ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ! ПРИ УМОВІ РАННЬОГО ВИЯВЛЕННЯ, ЕФЕКТИВНОГО ЛІКУВАННЯ ТА ДОТРИМАННЯ РЕКОМЕНДАЦІЙ ЛІКАРЯ.

Туберкульоз не виліковується – якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично, зловживати алкоголем, наркотичним засобами, внаслідок чого розвивається така форма туберкульозу (хіміорезистентна), яка не піддається лікуванню протитуберкульозними препаратами.

Профілактика туберкульозу – річ доволі проста: необхідно вести здоровий спосіб життя.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також