Зайвий

4
4

За неповагу до репресованих мер Ужгорода дістав по зубах

Подія, чи радше витівка, яку втяв минулого четверга скандально відомий мер Ужгорода Сергій Ратушняк і котра змусила написати те, що є очевидним, за великим рахунком не вартує розголошення в одному з найкращих закарпатських видань. Якби не одне «але»: Сергій Миколайович переступив межу. А все, що за межею, по-перше, цікаве читачам. А по-друге, важливе для журналістів, які зобов’язані про це писати й говорити. Особливо коли мова йде про «обличчя» влади, в цьому випадку – ужгородської міської.

Коротка передісторія. Минулого четверга в Ужгороді урочисто відкривали пам’ятник закарпатцям – жертвам політичних репресій. Подія знакова вже тим, що ідея створити цей монумент виникла 17 років тому, ще   1991-го. З того часу представники Закарпатської крайової організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих разом із скульптором Михайлом Беленем (котрий, до слова, за ці роки кілька разів кардинально міняв задум монументу) безрезультатно оббивали пороги не одного чиновника. Врешті, виготовлення скульптури профінансував глава Секретарі­ату Президента України Віктор Балога, а перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога контролював процес до моменту встановлення пам’ятника.

І от, коли у сквері на площі Дружби народів зібралося кілька десятків репресованих, політв’язнів і небайдужих ужгородців, на арену вийшов «захисник» усіх покривджених Сергій Ратушняк. Було спекотно. Мер одразу ж «заспівав» улюбленої пісні – про погану обласну владу і «клан Балоги», який не дає йому працювати. Розійшовшись, він прирівняв себе до борців зі сталін­ським режимом, поскаржившись, що його, бідного, пресують і репресують ледь не на кожному кроці. 

Припікало сильніше. І тут раптово згадався Альбер Камю. В його нобелівському творі «Сторонній» головний герой, стомлений палючим сонцем, без жодних причин вбиває араба на морському пляжі. Його засуджують до смерті, але йому однаково. Його мати померла, а йому однаково. Він убив людину і не відчуває жодних мук сумління. Ідея Камю, яку він втілив через оцього негідника і вбивцю: що менше в житті змісту, то краще воно прожите. 

Сергій Ратушняк кричав і розмахував руками. Він ледь не зривався на лайку. Правда, мер не врахував, перед ким виступає. Тож коли після кількох прохань зупинитися й не псувати людям свято, він продовжував свою «промову», двоє чоловіків із товариства репресованих силою його зупинили. Не врахував пан Ратушняк, що ці люди не таких, як він, бачили на своєму віку, і не з такими боролися.

А проте свято, якого люди чекали 17 років, він таки зіпсував. Що менше в житті змісту, то краще воно прожите, хіба не так? Хоча навряд чи Ратушняк колись читав «Сторон­нього»…

І справді, навіщо працювати, навіщо виконувати якісь обіцянки, дбати про місто, про комфорт людей, які в ньому живуть? Головне – звести ситуацію до абсурду, скинути всі проблеми й невміння їх вирішувати на уявних ворогів, і кричати-кричати-кричати. Сказати літній людині, котра здоров’ям і життям ризикувала за цю державу: «Забери від мене свої немиті руки». Це нормально? Для пана Ратушняка – так. І нема нічого дивного, що він таки нарешті дістав ляпаса за свою поведінку. Дійняло вже людей.

Сергія Миколайовича шкода. Бо він сторонній у цьому місті, непотрібний його мешканцям, зайвий. Тому й агресивний. Він давно перейшов межу, а таких людей у нормальному су­спіль­стві не сприймають. Йому нічого іншого не залишається, як улаштовувати скандали й перетворювати все на абсурд. Інакше його взагалі не помічатимуть.

Коментарі

І
іван

люди добрі, то вже заїзжена тема, скільки мож про одне і те? неє про шо писати?

Ю
Юрко

...а ему нечем крыть...

Ю
Юлия

Какой он` мэр` видно по Ужгороду.

И
Иван

Я одно не пой му.чего вин еще мэр?

Читайте також