Жителі двох сіл Закарпаття, де зберігались відходи «Премікс», просять Верховну Раду України надати селам статус зони підвищеної еконебезпеки

5
0

Голова Великобактянської сільради Наталія Граб 12 жовтня в Ужгороді звернулася до голови Комітету ВРУ з питань екополітики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Валерія Кальченка та інших депутатів із заявою надати селам Велика Бакта та Мужієво Берегівського району Закарпаття статус зони підвищеної еконебезпеки

Жителі двох сіл Закарпаття, де зберігались відходи «Премікс», просять Верховну Раду України надати селам статус зони підвищеної еконебезпеки.

Голова Великобактянської сільради Наталія Граб 12 жовтня в Ужгороді звернулася до голови Комітету ВРУ з питань екополітики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Валерія Кальченка та інших депутатів із заявою надати селам Велика Бакта та Мужієво Берегівського району Закарпаття статус зони підвищеної еконебезпеки.

У цих селах протягом кількох років зберігали відходи хімічної промисловості «Премікс», що, відповідно до однієї з експертиз, належать до найвищого першого класу небезпеки.

Як зазначив під час прес-конференції Валерій Кальченко, такі зони визначаються відповідним законом. «Для того, щоб прийняти таке рішення, потрібно ґрунтовне обстеження території та людей. Наразі ми таких даних не маємо», – зауважив він. Разом з тим, під час засідання Комітету, що проходило в Ужгороді 12 жовтня, було наведено низку даних аналізів та обстежень, проведених на території цих сіл та Берегівського району. Загалом було здійснено 2229 аналізів та обстежень. Згідно з ними, рівень захворюваності у селі Велика Бакта зріс у 3-4 рази, у дітей – на 21%. У Берегівському районі – у 2,6 разу. Загалом було обстежено 700 осіб, з них – 270 дітей. Хронічну інтоксикацію діагностували у двох осіб, які від подальшого огляду відмовились. Щодо проб, то у воді відхилень від норми не виявлено, однак у ґрунті у двох випадках зафіксовано перевищення вмісту свинцю, повідомляє "ЗІК".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також