Жителі Хустщини просять забрати хімікати

10
0

Вже неодноразово в засобах масової інформації з’являлися повідомлення про рокосівські склади отрутохімікатів, що розташовані в селі ще з радянських часів.

 

Люди неодноразово зверталися в різні інстанції з проханням вивезти отруту з Хустського району. Днями знову зібрали більше 250 підписів на підтримку вивезення. 
 
Одне з найбільших сіл Хустщини має екологічну проблему, яка накопичувалась десятиріччями. Ще за радянських часів тут працював потужний «Агрохімкомплекс». Після розвалу Союзу в селі залишились отрутохімікати, а в 90-ті роки до Рокосова звезли чималу кількість шкідливих речовин, які закопали в урочищі Кайта. Вирішили заховати хімікати до цистерн, але це проблему не вирішило.
 
З часом метал поіржавів, й зараз вже на відстані відчувається запах отрути, яка, на щастя, розповсюджуються поки що тільки повітрям. Павло Джуга, рокосівський сільський голова каже, що якщо будуть зволікати з вивезенням можлива екологічна катастрофа. Як розповідають жителі села, отрутохімікати сюди звозили з усього району. Найбільш небезпечні речовини закрили під саркофаг. Поки питання повної утилізації наразі не вирішено, саркофаги не ризикують відкривати. Сільський голова каже, що в 2001 році на утилізацію в Польщу вже вивезли частину отрути.
 
Державі така переробка обходиться в 22 тисячі гривень за тонну. Але ще залишилось 72 тонни в саркофагах, 17 тонн рідкої отрути та 150 тонн так званих отруєних ґрунтів. Щоб держава виділила кошти на утилізацію біля 240 тонн отрутохімікатів, потрібно навести лад в документації. Адже коштів на переробку ґрунту, навіть і отруєного, доведеться чекати ще довго. А от якби їх віднесли до потрібної категорії, себто до отрутохімікатів, каже голова села, то питання би зрушило з місця. Для цього в 2011 році три незалежні експертизи вже були проведені. Результати – вміст отрути перевищений в сотні, а в подекуди в тисячі разів! Наразі очікують на експертний висновок з обласної СЕС.
 
Жителі розповідають про негативні наслідки всього. Також були випадки, коли худоба, що паслась неподалік цистерн – помирала. А зараз в селі кажуть, що значно погіршилось здоров’я як у дорослих, так і у дітей. Що ж, можливо, після всіх необхідних експертних висновків токсичні речовини і переведуть з категорії так званих ґрунтів до категорії отрутохімікатів та включать у програму утилізації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також