Бобальки, крученики і поливка: що готують закарпатські господині на Святвечір (ФОТО)

34
0

На Закарпатті переплелись угорські, словацькі, швабські та румунські кулінарні традиції, тому однакових 12 страв на Святий вечір тут не знайдеш – у кожному районі і селі страви на святковому столі відрізняються.

25 грудня увесь католицький світ, а також більшість протестантів і православних церков святкують Різдво Христове. А напередодні багато закарпатських сімей зберуться за традиційним столом на Святий вечір. Mukachevo.net зібрав пісні страви, які найчастіше готують у цей день.

Варто відмітити, що багато сімей не готують саме 12 страв, бо не так важливо що саме є у цей вечір на столі, і чи там є саме 12 страв, найважливіше на Святвечір – це зібратись сім’єю за смачною вечерею. Зі страв готують венігрет, запікають рибу, ліплять вареники з капустою чи вишнями, кнедлики з капустою, «підбивану пасулю». У кожної сім’ї свої звичаї. Далі читайте список страв, які найчастіше готують закарпатці у цей день.

Бобальки

Ця страва фактично заміняє на святковому столі традиційну для центральної України кутю. Це маленькі дріжджові пиріжки, які смажаться на олії і потім поливають їх медом, посипають горіхами та маком. А у деяких районах Закарпаття їх подають із грибним соусом.

500 г борошна, 250 г води, 25 г дріжджів, 80 г цукру, щіпка солі.

Змішати цукор та дріжджі з теплою водою. Додати сіль і замісити борошном. Тісто покласти в тепле місце на 1,5-2 години. Потім ще раз вимісити, сформувати довгі «ковбаски», порізати і сформувати кульки. Далі їх можна смажити в олії, запікати чи відварювати.

Готові бобальки полити розігрітим медом і посипати горіхами і маком.

Картопляні крученики з грибною підливою

Картоплю відварити, зробити пюре, додати сіль, перець, трохи борошна. З готової суміші зробити колечки, підсмажити їх на пательні.

Окремо готуємо підливу з грибів: попередньо замочені і відварені білі гриби підсмажити з цибулею, на окремій пательні підсмажити до золотистого кольору борошно. Борошно розведіть теплою водою або відваром з грибів, щоб не було комочків. Додайте туди гриби з цибулею і приправте сіллю, перцем та лавровим листом.

Пісні голубці з грибами

Закарпатські голубці відрізняються своїм розміром – вони дуже маленькі, величиною з мізинний палець. Часто вони бувають гострі – цю традицію наші господині запозичили від угорських сусідів.

1 капустина, 1 склянка сушених грибів, 100-200 г шампіньйонів, півтора склянки рису, середня цибулина, олія, сіль, перець.

Голівку капусти відварити 5-10 хв, розібрати на окремі листки, зрізати товсту серединку.

Попередньо замочені сухі гриби відварити. Цибулю потушкувати з шампіньйонами і все разом перемолоти. Промитий рис залишити на 15-20 хвилин у теплій воді, потім процідити і перемішати з грибним фаршем. Голубці завернути, залити гарячим підсоленим відваром з грибів, і на маленькому вогні тушкувати.

Смажений короп

Без риби пісна Свята вечеря на Закарпатті не обходиться. Варіантів приготування безліч – від оселедця і салату «шуба», до фаршированої, запеченої і заливної риби. Але дуже часто подають саме смажений короп.

Рибу миють, ріжуть на шматочки. Солять, перчать. Обвалюють у муці, яку попередньо перемішують з червоним солодким перцем (паприкою) і обсмажують в олії.

Грибна поливка

Запашна юшка з білих закарпатських грибочків займає особливе місце у переліку пісних страв.

Для різдвяної поливки сухі білі гриби вимочити, залити водою, додати заморожених білих грибів, і варити близько 1 години на повільному вогні з коренем петрушки, моркви і цибулі. Коли поливка майже готова, додати обсмаженої в олії паприки, сіль, перець, лавровий лист, зелень. До столу подавати з відвареною локшиною.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також