Чи слід очікувати землетрусу на Закарпатті? Сейсмохвилю з Туреччини зафіксували в Європі

32
4

Вранці 6 лютого у Туреччині та Сирії стався потужний землетрус, який спричинив катастрофічні наслідки - наразі кількість загиблих вже перевищила 5 тисяч осіб. Поштовхи також відчули також в Іраку, Лівані та на Кіпрі, в Грузії та Румунії. Зокрема зафіксували хвилю сейсмографи в Чехії.

«Це був сильний землетрус та серія афтершоків, тож ми очікувано зафіксували їх на всіх наших станціях. Вони оснащені настільки чутливими приладами, що здатні реєструвати навіть землетруси на кілька порядків слабше», - заявив сейсмолог Ян Зедник із Геофізичного інституту Академії наук ЧР.

Він наголосив, що сейсмічна хвиля не викликала жодних наслідків ні в Європі, ні в Чехії. Відчути її без приладів було неможливо.

А чи відчувався турецький землетрус в Україні?

Землетрус у Туреччині відбувся на глибині до 20 км і від таких неглибоких землетрусів від Туреччини до України сейсмічні коливання зазвичай не доходять.

Але територія України піддається впливу землетрусів із зони Вранча у Румунії. Вони відбуваються на великих глибинах - до 600 км. Хвилі від такого землетрусу можуть поширюватися на великі відстані.

Утім румунські сейсмологи зафіксували чергу землетрусів, які сталися в понеділок вранці у сейсмічній зоні Вранча. Найсильнішим був поштовх 4,6 балів. Однак вчені не пов'язують ці поштовхи з руйнівним землетрусом у Туреччині та Сирії.

Чим відрізняються землетруси в Туреччині від землетрусів у зоні Вранча?

Дослідники з румунського Національного інституту фізики Землі (INFP) показують, що головна відмінність між землетрусами, які сталися в понеділок у Туреччині, і землетрусами, які відбуваються в сейсмічній зоні Вранча, полягає в тому, що землетруси в Туреччині поверхневі, а в Румунії відбуваються загалом "глибокі" землетруси. Звідси й масштаби руйнувань, які значно більші при поверхневих землетрусах. За словами Мірчі Радуляна, дослідника INFP, спільним для цих двох типів землетрусів є те, що їх неможливо передбачити.

«Є велика різниця між тим, що зараз відбувається в Туреччині , і тим, що може статися в майбутньому у Вранча. Ступінь руйнувань і загиблих у Туреччині значно вищий, враховуючи, що явище, яке тут сталося, має масштабний характер. У Румунії найбільшою проблемою є землетруси у зоні Вранча. Але вони зазвичай глибинні, менш небезпечні, але таки можуть спричинити досить важкі наслідки і фіксується на великих відстанях від епіцентру", - каже Мірча Радулян.

Він класифікував нинішню сейсмічну активність у Румунії, як період "сейсмічного спокою".

«Румунія тривалий час перебуває в періоді помірної та слабкої активності. Відомо, що Вранча має більш спокійні періоди, які можуть досягати кількох десятиліть, але є також активні періоди, коли відбуваються сильні землетруси».

За словами дослідника, такий сильний землетрус «безумовно колись відбудеться», але передбачити час неможливо.

«Прогнози робити дуже складно. Ми всі знаємо, що землетруси у Вранчі не періодичні, вони не є регулярними. Бувають періоди, коли сильних землетрусів немає, але в майбутньому у нас точно можуть статися потужні землетруси. За суто статистичними даними, протягом кількох століть, як правило, відбувається близько двох-трьох землетрусів магнітудою понад 7 балів на століття. Отже, ми повинні мати на увазі, що така можливість існує», - підкреслив румунський сейсмограф, повідомляє Digi24.ro.

Землетруси із зони Вранча найбільше відчуваються у західних і південно-західних областях України. На території України немає таких глибоких розломів земної кори, як, приміром, у Туреччині, і тому місцеві землетруси не можуть бути такого масштабу.

Тобто говорити саме про руйнівні землетруси в Україні, наразі передумов немає. Зазвичай будинки стійкі до коливань магнітудою від 2 до 5. Як правило, в Україні фіксують лише «відлуння» потужних землетрусів з епіцентрами за межами нашої держави.

Найбільші землетруси від зони Вранча були у 1977 і 1981 роках, жителі України їх відчували, насамперед у західних областях.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

ДМ
До Мішя

Через пару днів після Туреччини 13лютого і в Румунії бов землетрус, так що і наша зона вранча опасна

С
Сашко

На жаль, у мацкві розлому немає. Тому нехай їх Перун блискавкою в сраку напече.

М
Міша

Наш вранча не прокинувся тай добре

У
Укроп

А пад маськвой случайно разлома нет? Жаль, если нет.

Читайте також