Як вирішити проблеми ромів?

82
24

Роми. Виряджені в квітчасті наряди, з широкою посмішкою і запобігливим поглядом чорних очей, вони змушують оточуючих шарахатися, і в переляку хапатися за гаманці, щоб їх не втратити. Ні веселкові наряди, ні широка усмішка не рятує від почуття небезпеки і якийсь гидливості. Люди відчувають різні почуття по відношенню до ромів і в своїй більшості негативні.

В Україні циган багато. Точну або хоча б приблизну кількість назвати складно, але цифра зростає з геометричною прогресією. Відомо, що в Закарпатті найбільша кількість ромських таборів. Найбільший знаходиться в Мукачеві, де проживає приблизно 5-6 тисяч ромів — це за офіційними даними, а за даними громадських організацій їх порядком 25 - 30 тис. Роми — кочівники. Історично склалося так, що вони не затримуються довго на одному місці, а значить, не стають частиною нециганського соціуму, який їх оточує. У суспільства психологія проста: всі, хто не як ми — відкидаються нами. Іншими словами роми не приймають нас, а ми їх. Але в наш час кочівних ромів все менше. І, оскільки вони живуть з нами в одній країні, ми всі разом повинні знайти спосіб уживатися.

Кожна країна, де є представники етнічних груп, намагається втягнути їх у загальну систему співіснування. Між тим, з ромами не все так просто. Проблему волелюбного народу дуже важко вирішувати на державному рівні. Вона цілком і повністю етнічної природи. Будь-яка європейська система їм не до душі. У них свої правила і закони.

Всупереч всім романтичним байкам, нинішні роми давно вже не крадуть коней, не дресирують ведмедів, та й не є першокласними ковалями, як раніше. Якщо запитати на вулиці людей, чим займаються роми, то ви почуєте стандартну відповідь: — жебракують, займаються дрібним розбоєм, допомагають приниженим і ображеним забутися за допомогою всілякої наркоти, яку самі з успіхом і поширюють, морочать мізки під приводом зняття порчі, ну може, танцюють і співають по святах. Ще вони чудово роблять дітей, мабуть, краще, ніж будь-яка інша європейська нація. Ось таке уявлення складається у звичайного українця.

Але у медалі дві сторони: по-перше, роми не особливо самі хочуть інтегруватися, а по-друге, наше суспільство не особливо хоче бачити їх серед нас. Але навіть якщо і знайдеться ром, бажаючий стати повноцінним членом суспільства, то навряд чи у нього це вийде. Він просто опиниться між двох фронтів. З одного боку табір, який буде тиснути на нього, а може навіть і вижене, що для рому смерті подібно. З іншого боку, біле суспільство, яке повно забобонів і стереотипів, з якими так само складно боротися. Але навіть якщо ром піде відчайдушно до кінця, то для досягнення мети йому потрібно мати хоч якусь освіту, якесь місце проживання, і, нарешті, хоч якась можливість чесно заробляти гроші. Відсутність хоча б одного «якогось» виключає подальші дії.

Якщо заглибитися в суть, то основне джерело всіх проблем — ізольованість. Соціальна, правова, інформаційна та просто фізична ізольованість від суспільства. Це все призводить до того, що представник ромської національності народжується, живе і вмирає в таборі. Діти переймають спосіб життя батьків, тому що не бачать іншої альтернативи. Якщо батьки ніколи ніде не вчилися, то й діти не підуть до школи. Якщо батьки не працюють, то й діти ставши дорослими теж працювати не будуть. А це фундаментальна проблема.

Через відсутність освіти роми не знають ні своїх прав, ні обов'язків, а значить і можливостей. У більшої половини ромів навіть немає документів, а без них, по суті, саме нормальне існування — неможливе. Оформлення всіх потрібних папірців займає майже рік, що відбиває всяке бажання займатися цією справою. Але як кажуть: без папірця ти, так скажемо, не той, ким повинен бути. Коли ж є і документи, і освіта, то настає черга працевлаштування. Що б змусити будь-яку людину працювати (це стосується не тільки ромів), потрібен стимул. Як би іронічно це не звучало, але роми знайшли свій стимул не працювати.

Соціальна допомога на народження першої дитини в нашій країні становить 26100 гривень, другої — 52200 гривень, всіх наступних дітей — 104400 гривень. Ніхто не посміє заперечувати, що це дуже добре. Ложка дьогтю в медових гривнях це те, що на цьому роблять бізнес. Як говорилося вище, те, що у ромів виходить найкраще так, це робити дітей. Починаючи з 14 років, чорноока чавелла починає народжувати, тим самим відкриваючи бізнес, що будується на соціальних виплатах. Проблема не в тому, що вона народжує дітей і отримує соціальну допомогу, а в тому, що сама мама цими грошима не розпоряджається. Їх відбирають або чоловік, або кримінальні циганські структури.

Гроші не малі, як і кількість дітей, яке виробляє на світ середньостатистична ромка, а саме від 5 до 10 і вище. Зустрічаються мами-героїні з 15 дітьми. В одному тільки Мукачеві на такі соціальні виплати витрачається кілька мільйонів гривень. Додайте до цих грошей допомогу по безробіттю та матеріальну допомогу матерям-одиначкам. З таким успіхом можна виживати не працюючи.

В Європі давно стурбовані цією проблемою. Багато жителів обурені подібною несправедливістю. Одні повинні горбатитися, що б отримувати гроші, іншим же достатньо нічого не робити, адже держава про них піклується, виплачуючи досить таки велику соціальну допомогу. Така соціальна система сама штовхає недбайливих громадян до лав: «За халяву!».

Ромам доводиться погоджуватися на таке життя ще й тому, що держсектор, що годував їх в свій час — вимираючий вид, а приватники не горять бажанням бачити ромів в якості своїх працівників. Жити на соціальні виплати для них — єдиний вихід в умовах сучасного світу.

І все ж треба щось робити. Радикальні заходи в даному випадку марні. Не можна заборонити соціальні виплати. Їх можна контролювати. «Контроль» взагалі гарне слово для вирішення будь-якої проблеми, але яким чином здійснити цей самий контроль? Може не виплачувати допомогу тільки ромам? Або урізати суми? Це однозначно змусить чоловіків ромів йти на роботу. І це однозначно абсурдний вихід із ситуації.

Як вважає Олег Григор'єв, керівник «Мукачівського правозахисного центру», один з офісів якого знаходиться в центрі ромського табіру: «Не всякий ром захоче зрадити табір заради того, що б стати одним цілим з навколишнім суспільством. Але чому б не диференціювати ромське населення, згідно їх зацікавленості в поліпшенні свого положення в суспільстві? Є ж роми, які хочуть жити краще, є роми, які хочуть жити поза табором. Чому б не почати з них. Потрібна повноцінна програма соціальної інтеграції зацікавлених ромів (а за ними вже потягнуться й інші роми) в життя суспільства, розробкою якої ми зараз і займаємося спільно з представниками міської ради міста Мукачево». Єдиний вихід — це превентивний метод: роз'яснення, підвищення рівня правової обізнаності, роз'яснення прав і обов'язків, а також відкритість самих ромів по відношенню до суспільства.

Лише просвітницька робота здатна вплинути на усталений менталітет ромів. Неможливо допомогти всім, а особливо тим, хто не хоче, але можливо показати позитивні приклади, яких не мало. Благо, якщо вони виявляться заразливими.

Коментарі

К
Колян

Якщо Україна, Румунія,Словаччина, Угорщина, Молдова спробує реалізувати такий проект, Світовий уряд через підконтрольні ЗМІ, "правозахисні" організації, політологів і т. п. спочатку підніме хай зі старою піснею про "фашистів", а потім почне тупо бомбити ці центральноєвропейські країни за "порушення прав людини, або за "наявність" атомної зброї. Можливі різні варіанти. В сучасному світі дозволяється бути національно-расово чистим лише Ізраїлю.

ДМ
Др. Мальтус

Колян думає вірно, але все навпаки. Питання "Циганської держави" може виникнути, коли цього забажають "сильні світу цього". Але не десь там на далеких островах, а саме в нас - на території Закарпаття, Словаччини, частки Румунії, Угорщини. Раджу усім почитати цю статтю: О цыганах, англичанах и старушках. http://bohemicus.livejournal.com/55510.html "Цыган на свете миллионов десять (по некоторым данным - чуть ли не пятнадцать). Народ, по численности равный чехам или голландцам. К тому же живущий в рассеянии, что открывает его британским друзьям великолепные перспективы. Чего стоит одна возможность оказывать давление на любую страну, где есть цыганская диаспора" А прочитавши, згадати питання албанців сербского Косова, які за 100 років з меншини в 5 % від населення зросли до 90%, і тоді вигнали колишніх господарів з власного дому. А далі перейшли до Македонії, і ледь не відірвали чверть тої держави до нового "косова" - Тетово.Тоді конфлікт заморозили, але він далеко не вирішений.

Н
небайдужий

нет циган-нет проблемы! идея с напалмом мне по душе!

W
winkelschleifer

я одного разу у коментах привів приклад Словакії. Там виплачують допомогу матерям тілько за трьох дітей. Так піля цього мене забанили на сайті. А то шо одна жона виділа, як малоє циганча ішло голоє узимі, так они не творяться на то, главноє - гроші дістати..................

К
Колян

Те, ким були цигани 1000 років тому, тим вони і залишилися. Вони були, є і будуть паразитами в будь-якій країні при будь-яких умовах. Це генетика. Циганську проблему можна вирішити, створивши їм окрему державу, виселивши туди добровільно-примусово цей народ. Будуть вони в своїй державі чесно трудитися чи паразитувати одне на одному - це вже їх проблеми. Основне питання: хто дасть на цю благородну річ кошти. Сильні світу цього не дадуть, більше того, такі істоти як одіозний Сорос усіляко підтримує розмноження циган через сфої фонди. Їм не потрібні могутні самодостатні самобутні європейські нації, бо такими важко керувати, тому їх потрібно расово розчинити, перемішати. Циганська проблема - своєрідна зброя (а таких сотні) проти арійських народів.

ДМ
Др. Мальтус

"Соціальна допомога на народження дітей - ніхто не посміє заперечувати, що це дуже добре" З чого б це? Я давно стверджую, що це не лише погано, це просто маразм. Ніколи народження дитини не було прибутковою справою. Це сфера відповідальності нормальної людини. Результати "Нової Демографічної Політики" вже показали себе: активнонароджують цигани, які працювати не планують в принципі, та малограмотні селяни, якім потім нема куди подітися, окрім заробітків. Сама ідея стимулювання народжуваності в країні, що потерпає від надлишку людей, є абсурдною. Сім мільйонів здорових громадян, із спеціальною і навіть вищою освітою, працюють за кордоном, бо нема роботи вдома. Скільки сидить на безробітті? Скільки зайняті не повний робочий день чи тиждень? Скільки мучаються із підсобним господарством? Скільки зайняті в непродуктивній сфері липової зайнятості (адміністрації, контори, 500-тисячний освітянський корпус, міліція тощо)? Яка там НЕСТАЧА робочих рук ???

Р
ром

Проблеми з ромами не можна вирішити, практично.У всьому світі з цим населенням проблеми,в якій країні б вони не перебували чи жили.Така їх суть.Вони не хотять робити.Одиниці щось можуть досягти в житті.В основному перебиваються тимчасовими заробітками та крадіжками.це у них спадкове. Треба чітку державну програму щодо ромів.Головне-це заставити працювати,відробляти хоча б ті державні дотації, які вони отримують, хіба що за народження дітей...взамін державінічого не відпрацьовуючи.Одним словом, пристосуванці на шиях своїх працюючих співгромадян.

З
закарпатка

на самом деле не стоит уменьшать эту проблему. Это пока что ромы тихие, но если их станет очень много, то они могут начать формировать банды и тогда интересно будет посмотреть на их защитников. Негры тоже когда-то были тихие рабы, а посмотрите сейчас что твориться во Франции и в других странах Европы. Да, я тоже считаю, что необходимо прекратить финансировать их деторождение. Уж если и хотят им помочь, то пусть лучше направят эти деньги на улучшение их образования. И потом, почему они не убирают улицы как раньше это было? Почему их не приглашают на эти работы и не платят им за это зарплаты? И где музыкальное образование для цыган, я думаю, что ромских детей надо обучать музыке, они в этом талантливые.

І
Інна

В кожній країні роми- це як "прищик на носі". Всім заважають, гидують, лякають ними дітей..... Читаю в коментах хто, що би з ними зробив. Люди, але ж у них є дітки- малесенькі немовлята, які нівчому не вині. Вони люблять своїх батьків так, як наші нас, як ми своїх. Подивіться на фото в якиї умовах вони живуть! Не раз бачила картину, коли зимою маленьке циганча йшло без куртки, чи шапки - мені серце розривається... проблема в тому. що нима ніхто не займається. І не вірю я, що для них виділяють такі кошти. Для цього є служби, які мають за усім процесом слідкувати. Залучати дільничних медсестер, лікарів, працівників міліції- здійснювати патронаж. є чимало способів, як зробити життя для ромів (а від так і для нас) кращим- було би бажання! На жаль, лише розмови...

C
Comandante

To Др. Мальтус: ми не говорим про Королево і Підвиноградово. там точно ясно шо діло темне. ми про Мукачево. а тепер я би хотів знати - а шо мальтус-супрун курить в себе в берегові?? бо які нанотехнології в закарпатті? яка там біоінженерія в тому же мукачеві чи берегсасі?? так шо не сміхуйтесь. порівнювати треба з порівнюваним. в закарпатті живуть добре з торгівлі. в тому числі і "барва" - до запуску своїх виробництв це була чисто торгівля (і кажуть контрабанда - но я свічку не держав). і тепер торгують. так шо не треба про нанотехнології))) ті з ромів які торгують (і торгують тим самим шо і всі -їдою, одежою і теде) - живуть досить добре. а про тих хто заробляє зі злочинної діяльності - повірте, що контрабанду в тому числі наркотою і людьми контролюють наші білі браття (згадайте ті ж тунелі під надзором сбу)! ромам далеко до тих масштабів. білі брати крадуть мільярдами.

М
Мукачівка

Проблема з соціалізацією ромів дуже серйозна, еволюція їх обходить стороною і множаться вони в геометричній прогресії.Вихід один - змусити їх працювати. А це можливо тільки тоді, коли виплати на дітей будуть нараховувати тільки при наявності бодай якогось стажу роботи, наприклад 2-3 роки. На кожну наступну дитину надавати допомогу тільки при повторному виходу на роботу,темпи народжуванності у циган зразу впадуть.

ДМ
Др. Мальтус

"там таки є ділові люди. підприємці. так як і у всіх інших національностей. є й на такому рівні заробітків і звязків - що побачивши вас на вулиці зі своєї машини навіть не помітили би. бо ви їм не рівня. і вони би з вами в один туалет не пішли би бо гидували би" - це просто вбивчий аргумент. Може, ще розповісте, який саме бізнес мають ці поважні люди, які б з гаджо на гектарі срати не сіли? Певно, це нанотехнології? Чи щось з виробництвом композитних матеріялів? Біоінженерія? Ну які ще є виді діяльності, в яких ми - нулі? Злі язики кажуть, що циганські будинки Королева і Підвиноградова, в три-чотири поверхи і нашпиговані золотом, зведені за гроші від продажу наркоти. Але хто цьому повірить? Адже власники цих будинків кажуть, що заробляють на виробництві "чоторнів" з бляхи, а всім відомо - цей бізнес стоїть в першій п"ятірці найприбутковіших. Навіть "Форбс" про це писав...

C
Comandante

to Stepa Ваш насмішливий тон недоречний. я розумію шо у вас предрассудки в голові і всіх судите по тих хто у вас гроші жебрає. там таки є ділові люди. підприємці. так як і у всіх інших національностей. є й на такому рівні заробітків і звязків - що побачивши вас на вулиці зі своєї машини навіть не помітили би. бо ви їм не рівня. і вони би з вами в один туалет не пішли би бо гидували би. так рекомендую гордитися, а треба мати повагу до всіх успішних людей (незалежно від кольору шкіри чи національності. бо як на подзамковій (чи суміжних) покладуть асфальт - то будете гордитись і то може. а так ви в паланку недалеко від табора втікли. точно не швейцарія.

С
Степа

Виявляється роми-надзвичайно зайняті люди, хто у фізичному труді, хто в торгівлі. У вільний час вони займаються так би мовити паломництвом у віддалені частини міста, як то Паланок і Подгород. Пропонувати їм роботу не варто, адже вони ділові люди.Тепер мені майже соромно за те, що я собі таке дозволив.

C
Comandante

to Степа - да, таких шо не хочуть робити з них хватає. айбо не дуже добре всіх судити по тих екземплярах шо в паланок приходять до тебе просити? много із них роблять. кось фізично, кось торгує на базарі. так што в них не є часу відвідувати тебе в паланку.

ДМ
Др. Мальтус

Що таке циганській табір (на існування якого витрачаються гроші, відібрані в нормальних людей через податки), можна зацінити тут: Циганській табір міста Берегова http://www.youtube.com/watch?v=KUiQyaLv07s

ДМ
Др. Мальтус

Питання треба ставити інакше: як вирішити ті проблеми, які нам створюватимуть цигани? Особливо років через 20, коли вони вже стануть не меншиною, а домінуючим етносом на Закарпатті, якщо нині не припинити стимулювати їхню народжуваність.

С
Степа

Живу в Паланку, щоразу коли приходять цигани просити гроші влітку пропоную їм попрацювати день або пів дня на городі, бо допомога справді потрібна. Посилають як правило в одне місце. Особливо жінки, ті звикли дітьми викляньчувати гроші, для чого їм напрягатися? Я не фашист, але не бачу у ромів бажання працювати або вчитися.

Л
Люфтваффе

Першоє: шо нитреба їм давати ото - гроші за діти! Другоє: усіх у резервації! они уже є лиш уброготити муром із колючов проволков. Тритьоє: нормальних перевоспитати оби приносили пользу обществу. Четвертоє: усі ко становить загрозу обществу у резирвацію із подальшов стерилізаційов.

К
Костя

Застрілити всіх

Ш
ШОНІ

Про який табор в Мукачеві Ви говорите,більшого табору як в Ужгороді в роддомі,я ще не бачив....Позор...

А
Адолф

Сжечь их напалмом

А
андрій

В резервацію усіх,а хто хоче жити нормально, відпускати під контролем.

Р
Радванкович

Дуже легкие вирішення питання, - один залп, системою "ГРАД".

Читайте також