Яку роль зіграло Закарпаття у часи Другої світової війни?

57
4

Маленька земля великих людей. Ми не хвалилися своїми героями, ми всі були героями.

Трохи історичної статистики часів Другої світової війни від закарпатців:

- перші бої з країнами Осі, напередодні світової війни Закарпаття прийняло 15 березня 1939 року на Красному полі біля міста Хуст

- у березні 1939 року загинуло близько 1 тисячі вояків Карпатської Січі

- на території Закарпаття розташовувалося близько 20 трудових таборів

- більшість із сімдесяти тисяч працівників трудових таборів працювали на Закарпатті. Близько 15 тисяч вивезено на роботи в Угорщину і близько тисячі на роботи в Німеччину – вони стали остарбайтерами

- загальна цифра всіх, хто нелегально перейшов кордон в СРСР, склала б   7,5 тис. осіб.

- звільнено з таборів ГУЛАГу – 2951 втікача

- померли в таборах СРСР 882 в'язні.

- у кримінальних справах СРСР немає відомостей про звільнення або смерть 1700 осіб.

- з території Закарпаття було вивезено до концентраційних таборів 183 395 осіб, з них загинуло 114 982. Зокрема, туди потрапило 112,5 тисяч євреїв, з яких 104 тисячі загинуло

Закарпатці воювали в чотирьох різних за своїм складом, ідеологіями і завданнями арміях:

- чехословацькій: Перша Чехословацька окрема бригада– 7100 закарпатських українців

- радянській: 20 тисяч, в тому числі 535 жінок

- угорській: понад 50 тисяч більшість загинуло під Воронежем

- німецькій представники німецької національності краю призначалися на службу в німецьку армію згідно з угодою між угорськими і німецькими військовими відомствами: близько 1 тисячі чоловік

- воювали окремі закарпатці і в чехословацьких частинах у складі союзників – на Близькому Сході, у Північній Африці, навіть в Океанії: найвідоміший з них Михайло Стренк, нагороджений Пурпурним Серцем

- були наші краяни і в УПА, ОУН та інших повстанських загонах

- загалом 50.300 закарпатців у складі різних формувань брали участь в антигітлерівській боротьбі.

- діяло тридцять антирадянських груп і організацій: відомі керівники  А. Цуга, Д.Бандусяк, В. Потушняк, (Донской), М. Киштулинець.

- партизанські загони і з'єднання, в яких воювало понад 2 тисячі закарпатців: відомі керівники О. Борканюк Ф. Патакі Г. Володін, І. Мельников. І. Косіш. В. Лавров, В. Хомеюс. Д. Уста, І. Прищепа, М. Перечинський, В. Русин.

- система Арпада: 99 опорних пунктів оборони, 759 дотів і дзотів, 400 дерев’яно-земляних укріплень та інших перепон.

- Східно-Карпатська операція, яка складалася з двох одночасно виконуваних підоперацій – Карпато-Дуклянської (силами 1-ї гвардійської армії 4-го Українського фронту, а також 38-ї армії 1-го Українського фронту, до якої входив і чехословацький корпус) та Карпато-Ужгородської (силами 18-ї армії і 17-го корпусу). В боях за Ужгород 10 частин отримали почесне звання Ужгородських, 11 з’єднань і частин нагороджено орденами, понад 10 тисяч чоловік – орденами і медалями, 30 стали Героями Радянського Союзу. 10 060 убитих, 41 387 поранених, 1 806 пропалих безвісти

- з боку країн Осі в Східно-Карпатській операції армійська група генерала Хейнріці у складі 1-ї німецької танкової армії і 1-ї угорської армії – усього 18 дивізій і 2 гірсько-стрілецькі бригади, 320 тисяч солдатів, 2500 гармат і мінометів. 66 000 чоловік убитими і пораненими, а 28 тисяч – полоненими.

- у боях за Дуклю загинуло близько 800 закарпатців, їхній прах покоїться тепер на двох державних кладовищах- музеях: у м. Дуклі (Польща) та м. Свиднику (Словаччина).

- закарпатці Герої Радянського Союзу – танкіст Степан Вайда, підпільник Олексій Борканюк

- нині на Закарпатті – 42 військові кладовища і окремі братські могили, в яких поховано 3 147 радянських воїнів. Найбільшим є Пагорб Слави в Ужгороді, де спочивають 924 бійці. Також в області є 270 пам’ятників і пам’ятних знаків про Другу світову війну.

Найвідоміша фотографія з головним союзницьким прапором Перемоги було встановлено нашим земляком – Михайло Стренком

Михайло Стренк – русин-українець, сержант Корпусу морської піхоти США, учасник бойових дій в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні під час Другої світової війни. Був серед шести військовослужбовців, які підняли прапор США над островом Іодзіма.

Коментарі

ДО
до Олексія

Здоровий глузд кудись пропав у логiчнiй ланцi вiд Олексія. Жили краще пiд Османською, Австро-Угорською, Румунською, Польською, Чехославацькою владами але хотiли до тих хто жив на Українi ГIРШЕ, але пiд владою Росії. Тому створювали свою республiку на один день. Тому утiкали до цiлого свiту щоб заробити на життя, а кордон з СССР нелегально перетнуло аж 7500 осiб. Що це за краще життя таке було, що всi утiкали хто куди бачив, лише аби не жити КРАЩЕ у себе дома. Алёша ти перебрав, писати про те в чому ти не компiтентний нема цiну.

О
Олексій

Наш край понад 500 років пребував під владою різних держав та імперій – Османської, Австро-Угорської, Румунської, Польської, Чесько-Словацької й жили досить непогано порівняно з українцями, які в ті часи були під владою Росії. Наші предки завжди боролись, щоб жити разом зі своми братами-українцями в Єдиній Україні. Це вони створили Гуцульську республіку, Карпатську Україну. Для українців Карпатської України Друга світова війна розпочалася за півроку до її офіційного початку. Вони першими ще 15-17 березня 1939 року прийняли кровопролитний бій з озброєними «до зубів» угорськими фашистами на Кра?сному по?лі на підступах до Хусту. За санкцією Гітлера війська Угорщини окупували наш Край, а чоловіче населення мобілізували до лав Угорської аримії й використовувалось, як гарматне м'ясо. В угорській армії панувала жорстока дискримінація. Угорські офіцери знущались над своїми солдатами української національності. Від угорської влади немає пошани й поваги до українців, які загинули за Угорщину.

Б
Бетяр

На початку війни Закарпаття зіграло роль розмінної монети. Не більше і не менше.

Б
бітанга

Получається, што май бульш наших войовало в мадярській армії (булш ги 50 тис. чиляди). Кить такоє колічество закарпатцюв войовало за мадярів, чого про сих ветерану ніко нигда нич не пише?

Читайте також