Юрій Токарський: про роботу пологового, де народжувати та "вагітні" міфи закарпатців (ВІДЕО)

216
11

Про свої перші прийняті пологи, особливості мукачівського пологового, запровадження епідуральної анестезії, кесарські розтини без показань, а також про те, де все-таки краще народжувати – в Мукачеві, Ужгороді, чи Ніредьгазі, у ексклюзивному інтерв’ю для Mukachevo.net розповів акушер-гінеколог, завідувач пологового відділення Лікарні святого Мартина Юрій Токарський.

– Робота у вас абсолютно ненормована - без вихідних і відпусток. Чи часто маєте нагоду випити каву в центрі, спокійно пройтись на роботу?

Часу абсолютно мало, на жаль. І якщо я так попадаю на каву, чи вільних 30-40 хвилин випадають – то насолоджуюсь. І найголовніше – щоб ніхто не дзвонив.

– У вас справді практично не замовкає телефон, ви постійно на зв’язку з пацієнтками. Як ви призвичаїлися до цього?

Час і терпіння до такого ритму життя. І любов до роботи.

– Ходять легенди про нічні дзвінки до акушер-гінекологів. Пригадаєте найкумедніші дзвінки, які довелось отримувати від пацієнтів?

-Наприклад, дзвонять в пів-третьої ночі і питають коли можна записатись на прийом. Або запитують про «поломку» засобів контрацепції. Це такі найсмішніші і безпідставні.

– Ви пам’ятаєте свої перші прийняті пологи? Розкажіть про них.

Вийшла досить кумедна ситуація. Прийшов я на роботу в 2005 році і паралельно зі мною прийшла працювати молода акушерка після медучилища. І поступила перша пацієнтка. Ми двоє ще «зелені», навчалися дивлячись одне на одного. Але в результаті все вийшло добре. Були ще й старші колеги поруч, які підказували. Зараз пригадую це як веселий досвід.

– Свою спеціальність «акушерство-гінекологія» ви обрали одразу, ще коли вступали на медичний. Виходить, ви чітко спочатку знали ким хочете бути?

Взагалі якби ще років 20 тому в школі хтось сказав, що я буду медиком – ніхто б не повірив в це. Я в школі був посереднім учнем, займався більше спортом, футболом, боксом, важкою атлетикою. І закінчуючи 11 клас я поняття не мав, що хочу від цього життя, думав стану спортсменом чи футболістом. А на вибір серйозно повпливала моя старша рідна сестра, яка є медиком. Вона на той час закінчила університет і як молодий лікар почала працювати у Мукачеві. І приходячи до неї на роботу в пологовий у сімейних справах, якось я так зацікавився народженням нового життя. Побачивши мій інтерес, вона запитала чи не хочу я щось корисне в цьому житті зробити. Але я ж особливо науки в школі не вчив, на що вона мені сказала, що лише слабоумні люди не можуть щось вивчити. Це мене якось так зачепило, і в результаті я став медиком. Але, поступаючи на медичний факультет, я чітко знав, що хочу працювати тільки в пологовому. І якби мені не дали розподіл на акушерство і гінекологію, я б залишив медицину.

– Після інтернатури у 2005 році ви почали працювати у Мукачівській лікарні за спеціальністю і продовжуєте досі. 15 років на одному місці – це не мало.

– Спочатку мене взагалі відправили в Черкаську область. Але я хотів додому і всіма правдами і неправдами перевівся в Мукачево. І з 2005 року працюю тут без змін, лише з 2018 до 2020 року працював у гінекологічному відділенні.

– І це такий гарний приклад кар’єрного росту – від простого акушера-гінеколога до заввідділенням.

Це все працелюбність, наснага і бажання добиватись своїх цілей. Робота важка, часто приходиться морально падати, але потім вставати і йти далі. Треба бути сильним, думаю саме в цьому суть успіху.

– У цьому розрізі хто найбільше підтримував?

У медичному плані найбільше підтримувала сестра. Ми вдома радились як потрібно було зробити в тому чи іншому випадку, чи як в майбутньому поступати. Ще Валерій Костянтинович Огородник, він мене взяв під своє крило, коли я прийшов на роботу. І в практичному плані я дуже багато від нього взяв. Також я багато навчився він Оксани Юріївної Старінчук, яка була заввідділенням.

– Віднедавна ви почали практикувати особливі кесарські розтини для недоношених дітей, в чому полягає їх особливість?

Це одна з нових методик, досить важка. Використовується для недоношених дітей, а також для дітей з затримкою внутрішньоутробного розвитку для запобігання можливої травматизації головного мозку. Йдеться про вилучення дитини з цілим навколоплідним міхуром. Слава Богу у нас передчасних пологів чи затримки внутрішньоутробного розвитку так широко немає, тому і операція проводиться не часто. Але на минулому тижні ми робили таку операцію, дитинка 1200 грамів народилась, зараз почуває себе добре.

– Які ще нові технології, методики практикують зараз у нашому пологовому відділенні?

Зазвичай акушерство це є стала наука, де чогось нового сильно не вигадаєш. Але можна удосконалити підхід, комфорт, зменшення болю від час пологів. Тому розвиток більше йде в плані обезболення і комфортного перебігу пологів. Наразі ми розвиваємо епідуральну анестезію і з наступного року плануємо широко використовувати.

– Нещодавно міський голова Мукачева проанонсував новий великий перинатальний центр. Які вам відомі плани щодо нього?

Знаю, що міська влада на чолі з мером планує побудувати нову лікарню з перинатальним центром, з новітніми технологіями і апаратурою. Там буде і гінекологічне відділення, і жіноча консультація, і неонатологічне відділення з реанімацією для новонароджених – все в одній будівлі, це набагато крутіше.

– Якщо говорити про наше пологове, то це взагалі нормальна практика коли вагітна може подивитись палати, родзал де буде народжувати наперед?

Звичайно, і до карантину ми практикували таке. Вагітні приходили і все дивились. У жіночій консультації є Школа відповідального батьківства і один із етапів – знайомство з пологовим будинком - куди поступати у приймальне і який далі маршрут вагітної. Це нормальна хороша практика. Жінка приходить і знає що її чекає.

– Загалом якою є статистика у нашому пологовому – скільки за рік тут народжують жінок?

Мукачево в середньому обслуговує біля 2500 пологів. Або біля 3000 жінок, бо є патології вагітностей, які нажаль не доношуються, або переводяться в більш спеціалізовані заклади третього рівня у Київ чи Львів. Обслуговуємо жінок з різних районів – Мукачівська ОТГ, Свалявський район, Іршавський, Берегівський, навіть Ужгород починає до нас приїздити. Тому ми постійно розвиваємось.

– То де ж все-таки краще народжувати - в Ужгороді чи Мукачеві?

Скажу так – велика кількість лікарів, які працюють в Ужгороді, є вихідці з Мукачева – чи в плані інтернатури, чи місця проживання, чи народження. Колеги в Ужгороді справді професійні, але ми нічим не уступаємо. Тому різниця Ужгород чи Мукачево полягає лише за географічним положенням.

– Ускладнимо тоді питання – Мукачево чи Ніредьгаза (чи інші угорські міста, куди наші жінки їдуть народжувати)?

Там є свої плюси і свої мінуси як для нашого контингенту людей. Там чітко виконують протоколи, як і у нас, але в нас є ще таке поняття як індивідуальний підхід, тому ми більш людяно підходимо до кожної породіллі. А за кордоном вони виконують пункти протоколу і немає значення хто ти і звідки.

А ще там пологи офіційно оплачуються, ви можете вибрати палату, харчування, підгузки. Йде повне забезпечення, то саме у цьому плані відчувається різниця. Але якщо сказати по лікарях, то я не скажу що там кращі фахівці. Ближча частина Угорщини це є наші вихідці, які не реалізувалися тут. Бо хороші угорські лікарі працюють в Німеччині і Австрії.

– Не є секрет, що тут народжує велика кількість ромських жінок. Ходять чутки про їхні особливі звичаї, наприклад, про те, як до цих жінок чоловіки по трубах колись залазили. Є у них якісь особливі традиції, пов’язані з пологами?

Якщо брати статистику, то в Мукачеві і районі ромське населення займає близько 3%, а приріст народжування дають 10%, тобто в цьому плані вони більш прогресивні. Про культурні особливості – було раніше таке, що ромська жінка після пологів мала в першу ніч прийти до чоловіка. Але зараз ці традиції пропадають, і їх стає менше.

– Наймолодша і найстарша жінка, яка народжувала у вас?

Найменша жінка -13 років, а чоловік 12 років, ще діти. А найстарша – 48 років.

– Поговоримо ще про загальні питання, які цікавлять жінок. Перш за все, про планування вагітності - як готуватись жінці і чоловіку, чи є якісь пакети аналізів, які потрібно здати?

Планування вагітності – це підготовка і чоловіка і жінки. Лише на долю жінки припадає більше – загальноклінічні лабораторні аналізи, УЗД і аналіз на TORCH-інфекції, які загальні симптоми не дають, але можуть ускладнювати в майбутньому вагітність.

– Полівітаміни під час вагітності – скільки гінекологів, стільки думок про це. То, все-таки, їх потрібно приймати?

Вітамінні комплекси мають своє місце звичайно, але можливо не зразу і не всі. На першому місці в Закарпатській області є дефіцит йоду, тому це номер один. І другий препарат - це вітамін Е в дозі 400 мг, який дає профілактику захворювань нервової трубки в майбутньому.

– Вибираючи акушер-гінеколога, в якого жінка хоче народжувати, при знайомстві які питання поставити, щоб зрозуміти що це справді професіонал?

Важливе перше враження, загальний вигляд. Якщо людина на перший погляд сподобалась, то легше контактувати і вибудувати довіру. А вже після того виникають питання наскільки глибоко лікар знає свою роботу, як правило пацієнтки це відчувають.

– Присутність партнера під час пологів - ваше особисте ставлення. Це добре чи ні?

З практики бачу, що партнери діляться на декілька типів. Є партнери, які справді допомагають і підтримують жінку. Є партнери-спостерігачі, які дивляться і майже ніякої участі у пологах не беруть. Рідше, але є і третій тип – партнери, які заважають роботі, дезорганізовують процес пологів і саму жінку. Тому якщо партнер справжній, тоді так.

Партнер – це та людина, з якою жінці в пологах буде комфортно. Це може бути чоловік, мама, сестра, подруга. Любий партнер має розуміти, що процес пологів є досить енергозатратним, як в фізичному плані, так і в морально-психологічному, і це є досить тривалий процес. Тому ми, як правило, просимо від партнерів терпіння і слухати рекомендації.

– Епідуральна анестезія під час пологів - чому досі її не роблять в Мукачеві?

Епідуральна анестезія – досить хороший метод, у нас не дуже поширений, але ми на етапі розвитку і хочемо її запроваджувати. Перше причина – нема попиту, то нема пропозиції. Жінки деякі хочуть «епідуралку», але бояться, бо не чули щоб хтось зі знайомих її використовував. Наші лікарі готові і думаю з Нового року ми мали би більш в широкому плані це запроваджувати.

– Мода на кесарський розтин без показань - деякі жінки бояться болі, розривів, і йдуть свідомо на це. Що ви про це думаєте?

Якщо говорити з того боку, що є больові відчуття, чи незворотні зміни з боку статевих органів, то це досить хибні думки. Тому ми і будемо впроваджувати в процесі епідуральну анестезію. Такий підхід до кесарського розтину є неправильним і він має проводитись тільки за медичними показами. Так, у світі є така практика, коли його роблять за бажанням пацієнта, але життя показує, що фізіологічні пологи набагато кращі.

– Домашні пологи і поїдання плаценти, їх зараз пропагують модні блогери. Ваше ставлення?

Абсолютно негативне. Наші деякі пацієнти не до кінця читають інформацію. В світі практикуються пологи вдома, але є швидка допомога, реанімобіль, який чергує біля будинку, а в найближчій лікарні розгорнута операційна в стані очікування на випадок можливих ускладнень. Але в наших умовах це поки неможливо, тому пологи вдома небезпечні і безглузді.

А плацента виконала свою функцію, живлячи дитину. Після цього вона немає ніякого значення ні для дорослих, ні для дитини, ні в якому вигляді.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Я
я

дійсно хороший лікар .спокійний і не хамло

ДВ
До відома

Лапароскопічне видалення кісти яєчника в багатьох лікарнях є рутинним звичайним давнім методом, і ніхто ніколи про таке так зване ноухау не публікує.

М
Марія

Хороший лікар який завжди допоможе.

Г
Гость

А є така як Старнічучка, яка добила мою дитину, щоб здохла ця врачка

Л
Людмила

Чудовий лікар, професіонал своєї справи, з яким завжди почуваєшся у безпеці! Обрала по відгукам і ні на секунду не пожаліла про свій вибір. Однозначно рекомендую??Щиро дякую за все??

Л
Лцруруоу

Бла, бла, бла

І
Ілля

Цьому лікарю треба дати оскар!!!!!

Н
Надія

Він одружений?

О
Ольга

Я б тільки бажала, щоб мед. персонал більше звертав увагу на грудне вигодовування, щоб породіль, особливо, які народжують вперше, коректно інформували та показували, як кормити немовля. На жаль, спостерігається певна байдужість в цьому плані.

О
Ольга

Дуже хороший лікар і прекрасна людина! Успіхів Вам)

В
Віка

Це лікар від бога він молодець хай щастить йому і він гроші за пологи небере як інші врачі а якщо хочеш відячитись просто каже скільки дасте стільки і буде і він з тих грошей ще ііншими поділиться молодець хороший врач

Читайте також