Керівник Виноградівського політехнікуму: Патріотизм повинен втілюватися у конкретних діях

40
0

Дівоче прізвище Олени Іванівни Бабинець – Теліга. Бути тезкою відомої патріотки – випадковість, а от отримання зірки «Патріот України» примушує думати про дивовижні збіги в житті.

Олена Теліга народилася на Мукачівщині у селі Копинівці 30 липня 1943 року. Хімфак Ужгородського держуніверситету закінчила у 1968 році. З 1974 року вона на викладацькій роботі у Виноградівському політехнікумі. З 1997 року Олена Іванівна стала керівником цього закладу. Нагороджена багатьма державними відзнаками, а зірку «Патріот України» отримала буквально місяць тому. Цього року коледж святкує своє 90-річчя…

Олено Іванівно, у нас небагато спеціальних закладів, яким би виповнилося стільки років. Чи є якісь документальні дані про започаткування закладу, який зараз називається Виноградівський державний коледж?

— У 1923 році розпорядженням Міністерства шкільництва і народної просвіти було створено щоденну трирічну школу. Метою закладу, згідно з «рамковим положенням», було підготувати теоретично і практично ремісників з «машинно-металевого фаху». Механіку, енергетику та всі технічні на той час знання викладали найкращі спеціалісти краю. Мовою навчання було визначено «місцеву мову».

Історією політехнікуму, Севлюша 20-х років я цікавлюся давно, збираю матеріали, завдяки чому й отримала досить унікальні документи про кількісний і якісний склад тодішнього навчального закладу. У стані підготовки окрема книга, в якій знайдеться місце для багатьох цікавих історичних фактів.

Якою була подальша доля ремісничої школи?

— Якщо навести коротку хронологію, то вона така: 1930 року почалося будівництво навчальних корпусів – потреба у збільшенні випуску фахівців зросла. На початку 40-х навчальний заклад випускав висококваліфікованих слюсарів, які працювали в авіаційній промисловості. 10 вересня 1945 року існуючому навчальному закладу присвоєно назву «Севлюський електротехнічний комунальний технікум», а у кінці 40-х років був перейменований у Виноградівський політехнікум Міністерства комунального господарства УРСР. Після кількох перепідпорядкувань у 1997 році до складу Мукачівського технологічного інституту увійшов Виноградівський технологічний коледж, реорганізований у факультет підготовки молодших спеціалістів. ФПМС міста Виноградів було реорганізовано у Виноградівський технологічний коледж наказом МОН України від 15 жотвня 2003 року, який 2008-го перейменовано на Виноградівський державний коледж Мукачівського держуніверситету.

З кінця 40-х ми підготували 10 тисяч спеціалістів.

Чим була зумовлена реорганізація?

— Нас об’єднали з Мукачівським технологічним інститутом. Це загальноукраїнська тенденція, наслідком якої є нинішня структура МДУ. Вона забезпечує безперервний цикл підготовки кадрів – від здобуття рівня молодшого спеціаліста й бакалавра до диплома спеціаліста і магістра. Це об’єднання допомогло вирішити чимало базових питань для того, щоб ми мали хороший рівень освіти. І головне – завдяки зусиллям ректора МДУ Юрія Мигалини збережено колектив викладачів та спеціальності напрямку електротехніки.

Тож яких спеціалістів готуєте?

— Виноградівський державний коледж здійснює підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра напряму підготовки «Електротехніка та електротехнології», молодшого спеціаліста спеціальностей електропостачання, будівництво, монтаж і експлуатація ліній електропередач, монтаж, обслуговування засобів і систем автоматизації технологічного виробництва, швейне виробництво, виготовлення виробів із шкіри, обслуговування та ремонт обладнання підприємств текстильної та легкої промисловості, фінанси і кредит, організація туристичного обслуговування. І у нас для цього є потужна навчальна база, яка формувалася не одне деясятиліття – навчальні корпуси, лабораторії, маємо тісні зв’язки з виробниками. Навчальний процес у коледжі забезпечує кваліфікований викладацький колектив (усього 113 педагогічних працівників, серед яких 37 спеціалістів вищої та першої категорії, 6 старших викладачів, 5 викладачів-методистів, 5 докторів наук та 11 кандидатів наук).

Сьогодні багато людей з дипломами виявляються незатребуваними у житті. Наскільки актуальними є спеціальності Виноградівського коледжу?

— Ми орієнтуємося на віяння часу. Адже енергетики будуть потрібні, поки існує виробництво електроенергії, сучасним підприємствам дуже потрібні хороші спеціалісти з обслуговування машин обладнання, так само потрібні фахівці у сфері туризму й рекреації. Крім того наші випускники можуть продовжити навчання на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра в Мукачівському державному університеті, Національному університеті «Львівська політехніка», Чернівецькому національному університеті ім. Ю.Федьковича, Тернопільському технічному університеті та інших вищих навчальних закладах.

Олено Іванівно, ви отримали зірку «Патріот України». Що для вас означає слово «патріотизм»?

— Я не сприймаю якогось абстрактного патріотизму. Патріотизм повинен втілюватися у конкретних діях, які б приносили користь місту, тій землі, де живеш. Адже своєю роботою, своїми досягненнями ти презентуєш і свій колектив, і свій край, і, зрештою, державу. Рівень патріотизму проявляється у вчинках.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також