Книги, в яких живе історія

12
1

Днями гостем Мукачівської міської книгозбірні був відомий журналіст, краєзнавець, геральдист Олексій Філіппов, який презентував видані нещодавно власні книги: „Історії Мукачева чехословацької доби”, „Історична символіка поселень Мукачівського району”, „Під плащем Святого Мартіна (Історія герба міста Мукачева 1376-1943 рр.)” та „Збірник публікацій по геральдиці 1994-2010 років”.

У 1990 році О. Філіппов почав активно вивчати геральдику та інші допоміжні історичні дисципліни. Він член Всеросійського геральдичного товариства та Словацького генеалогічно-геральдичного товариства, а також член-кореспондент Української академії геральдики, автор наукових досліджень про герби Підкарпатської Русі, міста Львів, князя Ф. Корятовича, міста Мукачева, а також засад створення корпоративної геральдики, проблемних питань державної символіки України та ін.

Просвітницький захід зібрав у читальній залі представників міської влади, громадських організацій, літературних об’єднань, ЗМІ, читачів бібліотеки.

У вітальному слові заступник Мукачівського міського голови Ігор Петрович Радиш зазначив, що тільки завдяки таким людям, як наш земляк Олексій Філіппов, його ентузіазму, наполегливій і кропіткій праці, ми маємо можливість тримати в руках книги, в яких живе історія, адже їх зміст базується на архівних дослідженнях.

Представляючи широкому загалу власні книги, автор зізнався, що дані видання – це його багаторічна праця з документами Державного архіву Закарпатської області України, українських істориків і власних досліджень, на основі яких він пояснює територіальні символи Закарпаття.

„З чим пов’язане Ваше захоплення геральдикою?”, „Символіка яких держав, на ваш погляд особливо цікава?”, „Наскільки, з вашої точки зору, державна символіка України відображає суть сучасної української держави?”, „Чи може державна символіка впливати на менталітет нації та почуття патріотизму?”, „Чи відповідає всім геральдичним канонам герб нашого міста?”, „Чи потрібні герби і прапори маленьким селам?”, „Яких універсальних принципів, підходів слід дотримуватися установам, підприємствам, фірмам, які розробляють свої власні герби, логотипи, прапори?”, – окремі питання, на які присутні мали можливість почути відповідь з уст самого ентузіаста-дослідника.

Про значимість презентованих видань говорили і голова літературного об’єднання „Рідне слово Михайло Шушкевич, прозаїк і публіцист Олександр Дулішкович, прозаїк Валерій Степанов.

Теплі слова подяки автору висловила і голова Мукачівського міського товариства російської культури „Руський дом” Раїса Мойсей: „Сьогодні я хочу висловити вдячність Олексію Ігоровичу не тільки як голова товариства, але і як екскурсовод, адже у цих книгах вміщений надзвичайно цікавий і унікальний матеріал. Це безцінний скарб для тих людей, які хочуть донести до туристів справжню, а не вигадану історію міста чи краю”. 

По закінченні зустрічі присутні мали можливість придбати книги з автографом О. Філіппова. Дарчі примірники презентованих книг отримала і міська книгозбірня, з ними ви можете ознайомитися у секторі краєзнавчої літератури Мукачівської міської центральної бібліотеки ім. О. Духновича.   

Коментарі

І
Ігор

"Та якого, каже, чорта тая птиця й має? Ходить тілько по дорозі, та гівно шукає! Степан Руданський. Так і Олексій. Наук не має, допоміжних шукає. Та ще й осмілюється гадити професорам.

Читайте також