Мукачівка Катерина Матьковскі: про жіночий бодібілдинг, спорт і як схуднути на 10 кг (ФОТО, ВІДЕО)

79
12

Початок нового року - якнайкращий момент для того, щоб почати щось нове. Наприклад, піти в спортзал і зайнятись своїм здоров’ям. Спеціально для Mukachevo.net спортсменка і тренерка Катерина Матьковскі розповіла про всі нюанси схуднення, участь у фітнес-змаганнях та реакції на хейт в інтернеті.

– Зараз, після Нового року, у спортзалах починається активний період, з’являються так звані «підсніжники» - люди, які худнуть і тренуються від зими до літа, а потім на півроку пропадають. Ти, як тренер, як ставишся до такого режиму?

– Звісно, я проти такого, бо це має бути як спосіб життя. Я завжди своїм клієнтам наводжу такий приклад – ти ж не чистиш зуби сьогодні, а потім через півроку. Так само і це, воно має бути як невід’ємна частина твого життя, тижня, місяця. Бо це здоров’я, перше за все.

– Ти не завжди була у такій формі, хоча спортом займалась з дитинства. Де був той переломний момент, коли ти з абсолютно не «фітоняшки» перетворилась у таку струнку дівчину?

Напевно, коли набридло бачити себе у дзеркалі. І чоловіки, як не крути, звертають увагу на гарних, струнких, а коли ти на себе дивишся і всюди висить, то наче в голові щось перемкнулось. Звісно не зразу, це було поступово, способом помилок, дієт, зривів… Аж поки не дійшло до мене, що потрібно все контролювати.

– Виходить, ключ не тільки у спорті, бо спорт був у тебе завжди. Потрібно було ще щось змінити, щоб дійти до такої форми.

Так, це харчування. Це перше, а спорт потім. До вагітності я схудла на 10 кг – з 65 кг до 55 кг. І після пологів важила взагалі 47.

– Особистий досвід схуднення допомагає у роботі з клієнтами?

Так, бо розумію чому їм важко. Але чим далі, тим менше розумію. Зараз я не розумію, як можна собі щось придумати і не піти на тренування. Або коли дівчата кажуть «я не змогла, я з’їла». Якщо ти знаєш, що тобі не можна їсти той торт, то як можна його їсти?

– Така форма, як зараз у тебе – це скільки тренувань у тиждень?

5 тренувань. Але форма зараз тільки починається, бо новорічні свята, після змагань я собі дала трошки волю. Постійно себе тримати не можна. І їжа сприймається зовсім по-іншому, до речі. Якщо щодня їсти шоколад, то він буде обезцінений, а якщо з’їсти раз на Новий рік – це зовсім інший смак.

– У тебе дуже жорсткий режим харчування?

Коли підготовка до змагань – так, жорсткий. Навіть на пальцях можу перерахувати, що я їм – каші, м'ясо, риба, яйця, зелень, овочі. Навіть фруктів немає. І чим ближче до змагань, тим менше каш, більше зелені і овочів.

– Жіночий бодібілдинг – насправді жорсткий спорт і навіть деякими людьми сприймається неоднозначно. Як ти до цього ставишся?

В бодібілдингу є різні категорії – фітнес-бікіні, велнес, вумен-фізік. От останні - вони зовсім великі і такі великі форми мені також не дуже подобаються, а якраз такі категорії як бікіні і велнес – гарні, жіночні. Це краще, ніж бути товстою. А що кажуть інші люди – мені все рівно. Простіше їсти торт і когось обговорювати, сидячи з пузом на дивані, а важче взяти і спробувати.

– А з якими запитами найчастіше приходять клієнти?

Хочуть прес, попу і похудати. Стандартно. Деякі навіть показують фото як вони хочуть виглядати і не розуміють, що для цього потрібно зовсім все міняти. А ті, що досягають, наприклад, рік займаються, і оглядаючись назад забувають за той прес і попу, бо воно підтягується все автоматом, вона себе класно почуває, бачить гарний образ у дзеркалі. Їм подобається все. Але якщо людина сама не захоче – нічого не вийде.

– Є така статистика, що більшість людей кидає зал протягом 3 місяців після початку занять. Ти особисто якось мотивуєш?

Я мотивую тих, хто дійсно хоче. Але якщо бачу, що людина ходить з-під палки, пропускає, переносить, то окей. Я несерйозність не люблю, краще тоді не треба взагалі. Нехай клієнтів буде менше в мене, зате будуть якісні.

– Чи правда, що реальних результатів можна досягти тільки з тренером?

Без тренера дуже важко. Потрібно бути дуже дисциплінованим, щось вивчати в інтернеті, ютубі, змушувати себе приходити, мати силу волі. Коли людина втомилась, то може не доробити підхід, а коли над тобою стоїть тренер, то так не вийде.

– Чи є якісь обмеження для тих, хто хоче прийти в зал, але все ще боїться?

Ні, це все відмазки. Я бачила бабусь, які в 50 почали займатись, а в 60 виглядають зовсім по-іншому. Є багато тих, хто бігає марафони і починають це робити у зрілому віці. А коли людина в 30 років каже, що у неї вже не той вік – це смішно.

– Скільки і як мають тренуватись новачки?

Завжди у нас перше тренування full body – на все тіло по-трошки, щоб показати техніку, зрозуміти. 2-3 рази в тиждень можна починати. 5 разів на тиждень не треба, якщо ти не спортсмен.

– Що б ти побажала нашим глядачам і читачам?

Дивіться завжди за собою. Перед тим як когось обговорювати і критикувати – подивіться на себе. Завжди собі ставте цілі, досягайте їх і з кожним днем себе перевершуйте.

Нагадаємо, нещодавно Катерина Матьковскі виборола 4 місце на Чемпіонаті України з бодібілдінгу.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

ТП
Тетяна Попович

Захоплююся організованістю, наполегливістю і цілеспрямованістю Катерини. Успіх і результат не звалилися з неба, а прийшли як нагорода за безперервну працю. Приклад для наслідування і гордість для Мукачева!

Р
РУСИН

У нас в качалці випадок був - один челядник взяв і закурив . Я так офігів що аж пиво з рук випустив .

Д2
до 27.01.2021 18:20

Менджуле, не будь треплом, культурист тут знайшовся один! Весь твій "бобіділдінг" протягом всього життя - це качання трицепсу 200-грамовим погарем у генделику.

В
Вася

Канешно плюс великий шо девушка спортом заниматься тімболєє на професіональній основі но мінус шо дуже тим она увліклася шо аж на фото стрьомно позирати се тоже самоє таге алкаш який із дня в день бухає а нарік нюхать - і сі всі три категорії - спортсмен, алкаш і нарік дашо мало похожі на увлечєнії сими видами спортами і то як они помішалися на сьомв і окончательно єба******, всього по немножку як каже моя бабушка.

ДВ
До Вадим П 12:37

Дякую за "світлі думки" . Особливо для мене , займався професійно бодібілдингом (тоді називалося ~ культуризмом) 12 років . В пофесійному клубі міста ЛЬВІВ . Потім довго "відходив" , планово зменшуючи навантаження . Далі пішов в бізнес . Зараз по філософськи дивлюся на ці , не дуже потрібні в житті, речі ! Про вживання "хімії" промовчу . На сайті невігласи в коментах (sorry) . P.S. Щодо п$иха на сайті 15:02 ..... без коментарів.

Н
нехта

Яка гарна дівчина.

Д0
до 08:20

Менджуле, ти хоч раз у спортзалі був у своєму житті? Чи для тебе зал - це гідівська чоповка, а спорт - це літрбол?

ВП
Вадим П

Радий бачити, що в нас є адекватні спорцмени. Все вірно вона говорить. І не треба нянчитися з вічними шукачами мотивації і вишуканих дієт. До Мукачівець У кого гени хороші, той не має проблем з зайвою вагою. Харчування - 90%, а не 20. І їжа "не правильна", організму, який тровили десятки років всякою хімозою, гарно виглядати не дозволить. А легка профілактична зарядка - мертвому припарка. Можу і розказати і пояснити чому так. Та і якби боло так просто, не було би стільки жиробасів тромбозних з інфарктами у 30 років.

Г
Грішка

Молодець, перебачте - молодичка! Йой, яка файна. Айбо, перебачте, я би ї ся бояв.

М
Мукачівець

Не побачив в ніц ні краси , ні грації , ні привабливих форм . Вчергове усвідомлюю , що гени ~ 60% успіху ; легка профілактична зарядка (а не тягання залізяк і непотрібних в житті і для жіночого здоров'я навантажень) ~10% ; здорове (а не правильне) харчування ~ 20 % ; здоровий і прагматичний спосіб життя ~ 10% . В колі мого спілкування , більшість привабливих і зовні і в інтелектуальному контексті , жінок. Бодібілдінгом не займаються і якщо набирають (на їх суб'єктивний погляд) зайвої "ваги" , то не сідають на чудернацькі і надумані дієти , а просто зменшують обсяги споживання їжі . Все інше - не працює. І в спортзали гроші не носять , мабуть , мудрі ?!

П
Петро

Ся як би ми раз урубала

Т
Трудящий

Молодець,красуня!!!!

Читайте також