"Найліпше було при Августину Волошину" (ФОТО)

14
12

Так стверджує перша вчителька й довгожителька Анна Гавашій із Кам’яниці Ужгородського району

Ідучи до бабки, милуюся впорядкованими колодязями на вулицях села. Не втримуюся й просто так п’ю студеної води. Озираюся навколо – надзвичайно мила  місцина. Різні книги, а відтак Інтернет свідчать, що перша письмова згадка про Кам’яницю датована 1451 роком. Правда, ніде не вказано конкретне джерело. До речі, такі, висмоктані з пальця дати часто фігурують, зокрема, й у відомій енциклопедії радянського ґатунку «Історія міст і сіл УРСР. Закарпатська область». Хай там як, але далі треба вірити, а точніше знати, що село було власністю графів Другетів, які володіли Невицьким замком. Нині села Кам’яниця і Гута  налічують 625 дворогосподарств. Населення – 2280 чоловік. Ось із таким, мовити б, багажем  я переступив поріг  хати найстаршої жительки Анни Гавашій. Вийти на ґанок бабці допоміг син Микола. Вмостившись у кріслі, вона одразу дотепно пожартувала, мовляв, можливо,  їй  не 91, а 19 років.

«Ми з чоловіком Губертом, Царство йому Небесне, виростили трьох дітей…»

–  Наше село – дивовижне, чи не так? Про рідну Кам’яницю ще в підлітковому віці написала вірш. (Читає чотири строфи напам’ять. – М.Ф.) Село оточують гори Черешняш, Стужник, Дубрава, Ганова, Кам’яний Вершок, Дрінова, Темник, Сирова, Перекресток і славнозвісна Плішка, де всі люблять лижуватися. Господи, і я колись у молодості лижувалася, каталася на ковзанах. Я спортом активно займалася, – поринає в спогади Анна Миколаївна, дивуючи мене своєю світлою пам’яттю. – Мої батьки мали шестеро дочок, правда, троє малими вмерли. Я була першою дитиною. До речі, обидві сестри  ще живуть: Марії 78 років, а Ілонці – 75.  Наголошу, що наш батько Микола Опаленик був біровом, старостою Кам’яниці. Оскільки люди ходили молитися в Невицьке, то поставив перед собою мету побудувати церкву тут, у своєму селі. Його гризло, що прихожани сусіднього села насміхалися з наших. Сказав – зробив. Пригадую, що процесом зведення храму керував майстер на прізвище Сіладі…

Я навчалася в ужгородській учительській семінарії. Директором був Чургович, класним керівником – священик Хома, учителем музики – Задор. Я чудово грала на скрипці-штайнерці, яку купив мені тато. Паралельно ходила й на курси,  після яких усі дівчата знали варити, шити, в’язати. Ми, як майбутні матері, вишивали й маленькі подушки для дітей, великі – для дорослих. Я їх дуже довго зберігала, а недавно викинула, бо цілком пожовкли… Коли сюди мадяри, то заняття проводилися угорською мовою, бо нові вчителі з Будапешта не знали по-нашому й два слова зв’язати. Звичайно, ми швидко мусіли опанувати угорську, якою я  відповідала, наприклад, на історії, природознавстві й географії.

Заміж я вийшла за свого однолітка, за хлопця, якого знала зі шкільної парти. Його звали Губерт Гавашій. Так гарно упадав за мною, що я розтанула. Згодом я шукала в словниках значення рідкісного імені. Ні в німецькому, ні в угорському не знайшла. Натрапила лише у французько-російському: Губерт – Петр. Відтоді я свого чоловіка називала Петром. Ми виростили трьох дітей – Любу, котра закінчила російську філологію в Ужгороді, сина Миколу, котрий понад 40 років пропрацював зварювальником, та Ірину, котра навчалася у Львівському університеті на загальнотехнічному факультеті.

«Я пережила п’ять режимів – чеський, волошинський, угорський, радянський і вже український»

– Я забігла мало вперед. Словом, після закінчення семінарії мене направили учителювати в село Стриговець. Це нині Словаччина, – продовжує бабка. – Пригадую, як я прийшла в цілком занедбану школу. До мого приходу там уже шість років не було вчителя. Ні вікон, ні дверей, усе було виламане й потрощене. Спочатку я була приголомшена. Заспокоївшись, сіла й задумалася. «А-а-а, свічки ваші, та школа не лише мені потрібна!» – сказала сама собі й пішла до голови сільради. Він мені дав кілька чоловіків і жінок для ремонту школи. І ми в’єдно швидко впоралися з завданням. Згодом ми з біровом закупили в Ужгороді зошити, підручники – і, як кажуть,  процес пішов. Я з ранку до вечора навчала: 50 дітей ходили до обіду, а 45 – після. Коли за два роки я там усе як належить організувала, то продовжила навчати в  Оріховиці. На роботу їздила на велосипеді. Шість кілометрів туди-сюди – це мені було лем блиснути. Згодом мене призначили завучем у Невицькому. Перед тим ми з директором домоглися, аби колишній будинок чеської жандармерії став школою. Жодних проблем із  дровами не було: скільки ми просили, стільки лісництво й привозило. До того ж ми змогли добудувати й два класи. Ентузіазм був великий. Окрім початкових класів, викладала в середніх українську мову й літературу, геометрію, словом, була універсальним педагогом. (Сміється). Надзвичайно любила поезію Шевченка. (Читає напам’ять кілька хвилин «Думи мої, думи мої» – М.Ф.).

Ставити на ноги трьох дітей було нелегко, тому я залишила Невицьке й перевелась у Кам’яницю. І вже 24 роки викладала тут, тобто до пенсії. Що основне: закінчивши початкову школу, дитина має знати читати, писати й рахувати. Я цього правила сумлінно дотримувалася. Загалом я мала, здається, вісім випусків. Це звичайне явище – сильні і слабкі учні, середняки. Хтось ліпше засвоював матеріал, хтось – гірше, хтось – із радістю, хтось – скиглячи. Комусь треба двічі повторити, а комусь і тричі мало. Комусь легше дається математика, комусь – читання. Одне слово, індивідуальний підхід – це один зі стовпів учительської роботи.

Ой, мушу сказати добре слово й про свого чоловіка Губерта-Петра, адже ми  вчителювали разом, в одній школі. Він викладав біологію, зоологію, анатомію. До речі, у нас удома півкімнати займали чучела вовка, лисиці, зайців, фазанів. Ми часто ходили по гриби.  Особливо чоловік любив мисливство. Одного разу, десь наприкінці 50-х років  полював і з тим відомим партизаном Ковпаком.

Генерал відпочивав тут. А постійно сюди приїжджали постріляти дичину Уйлокі, Біцко, Долгош. Петро помер раптово, у листопаді на Михаля, 1988 року. Причина – інфаркт.

Я пережила п’ять режимів – чеський, волошинський, угорський, радянський і вже український.  Знаєте що – найліпше було при Августину Волошину. Ніколи не забуду того національного піднесення, яке панувало в Закарпатті. Край горів духовністю, молодь захоплювалася народними танцями, звичаями, пісні, коломийки вивчала. А з приходом руських заборонили релігію. Пригадую, як одного разу на Великдень чиновник із райкому партії заставляв директора Василя Куксу скликати дітей до школи, які з батьками святили пасочки в церкві. Ледве заспокоїла їх обох. Нині всі спокійно ходять до церкви, але скрізь і всюди чути лайливі, матюкливі слова – як з уст молодих, так і дорослих. Це мені ріже вуха…

Секрети мого довголіття? По-перше, моя мати Марія прожила 97 років. По-друге, я чесно жила, фізкультурою займалася, обожнювала працювати в полі,  тобто садити й збирати картоплю, кукурудзу, моркву, кабачки. При цьому часто співала. Звикла була смачно поїсти.  Словом, головне – доки могла, доти робила.  Років шість уже нич не роблю – хіба що тішуся ще й чотирма онуками й чотирма правнуками. (Перераховує всіх по іменах. – М.Ф.)

Коментарі

Ф-
Фединишинець - Супруненку

Йомайо, з іменем випадково помилився. Та я ніколи на таке не ображаюся. Якби ти навіть мене в пух і прах розкритикував, я б і так байдуже махнув рукою. Зрештою, матеріал справді рядовий, банальний. Але й такі повинні бути...

СО
Супруненко Олег

Не ображайся, Мишку, то я так, аби тебе потормошити трохи :) Я Олег, до речі, чи ти забув?

Ф-
Фединишинець - Супруненку

Ні, Олександре, я нічого не вигадував. Правда, дотримався правила - заголовок повинен бути інтригуючим, може, й навіть провокаційним. Бабка доволі проста, але справді патріотично налаштована. Зрештою, що тут дивного: волошинський час - це її молодість. Ну згадала собі баба, коли дівкою була - ну й згадала. Мусіла ж годину-півтори про щось і якось розповідати...

М
Мукачівець

Судопроизводство правительства Волошина значительно отличалось от судового процедере ЧСР домюнхенского периода. Во-первых, перестал действовать основной принцип законодательства, который изложен в положении: только суд может лишить гражданина наделенных его конституционных прав и свобод. У распоряжении правительства о создании концлагеря от 18 ноября 1938 г., напомним однозначно указывалось, что туда будут направляться лица, против которых „не можна виступити судовим шляхом”. Во-вторых, функции судов совершали и окружные начальники, представители исполнительно- распорядительной власти. Такое состояние дел делало судовую систему фактически „лишней”. Это не могло не привести к произволу и политическому переследуванию со стороны чиновников.

М
Мукачівець

По распоряжению президента Волошина и хустского МВС от 24 января 1939 г. окружные начальники получили уполномочия распустить сельские представительства везде, „де укажеться потреба”, призначивши на их места правительственных комиссаров….. Каким способом это делалось? Как правило, группа украинофилов того или другого села „від імені свідомих українців” доносили к сведению окружного начальника, что деятельность избранного всей общиною представительства и старосты есть „виразно протидержавною”. Одновременно из рядов своих выдвигали кандидата на „правительственного комісара”, которого окружному начальнику надо было только утвердить. В крае образовывалась вертикальная иерархическая структура исполнительной власти авторитарного типа.

М
Мукачівець

НАРИСИ З ІСТОРІЇ ЗАКАРПАТТЯ Том ІІ (1918 -1945) Редакційна колегія: Проф. І.Гранчак, проф. Е.Балагурі, І. Грицак,проф. І.Поп. Видавництво „Закарпаття”, Ужгород, 1995 - После установления правительства Волошина, „восхищение”, в провинции было распространено так интенсивно, как только можно было ожидать при данных обстоятельствах. Единая „украинская” партия была создана по нацистскому образцу, а другие партии были запрещены. Была создана пара- милитаризованная организация, очевидно, по образцу С.А., из числа украинских офицеров, которых сюда прислали немцы. Члены этой организации, обычно по тексту именуемые Sich „Січ”, были обеспечены эксклюзивными серыми мундирами и подлинным холодным оружием Гитлер-югенда. Огромная политическая пропаганда была проведена среди русинского населения. Концентрационные лагеря для размещения политических противников появились в двух или трех местах Подкарпатской Руси.

БИ
Богдан Ивана Путникового

Великим коментаторам: читайте історію: Карпатська Україна як незалежна проіснувала дійсно пару днів, але як автономія - у складі ЧСР - півроку, до того почти 20 років була автономія (у складі ЧСР) Подкарпатська Русь. При мадярах і 5% того права не було у нашого краю, шо при чехах. Конституція Чехословаччини, прийнята 29 лютого 1920 ввела в ужиток назву «Підкарпатська Русь» і, починаючи з цього часу, таку назву використовувалося у всіх офіційних відносинах і як політичне поняття в міжнародній практиці. 29 лютого 1920 був затверджений герб Підкарпатської Русі - стоячий ведмідь і прапор - синьо-жовте полотнище. 26 квітня був встановлений пост земського губернатора.

СО
Супруненко Олег

У мене закралась підозра, що Мишко цей пасаж про Волошина просто вигадав. Ну, кому б була цікава історія просто бабці з Кам"яниці? А тут провокаційна фраза - і увага публіки забезпечена. От жінчиній бабці теж 90 років, і вона ніколи за Волошина слова не казала, підозрую, що й не пам"ятає такого. Сама в Міжгірщини, її родина переселилась на Берегівщину в рамках "слов"янізації угорського прикордоння", коли чехи селянам давали тут землі, кредити тощо. Про волів власних бабця згадувала, як тютюн вирощували і здавали, як дурили чехів, ховаючи частину під стріхою(бо то був підакцизний товар, і його не мож було мати навіть для себе - тільки купувати), про школу, потім про війну і братів, яких мадяри відправили в Росію на фронт. І ніколи про "звитяги" Волошина. Просто не запам"яталось - чого б це?

C
Comandante

зразу видно що достойна жінка і життя прожила ненамарне. А про Волошина - таки да, смішно. Дурний був хоть і вчений. Видно галицькі терористи які навчали танцям та співам давали щось курнути перед тим. адже як маленька курдупельна карпатська україна отримала наглість обстрілювати мункач - невідомо. про це посьогодні можна прочитати в архіві NY Times. то тільки результат вживання наркоти. сили ж були нерівні. от і дали угорці січакам моментальної ...изди.

П
пішта

Та чому зним уєдно не втекла до Праги?

СО
Супруненко Олег

Красивою дівчиною бабка була в молодості... Але наївною... "найліпше було при Августину Волошину. Ніколи не забуду того національного піднесення, яке панувало в Закарпатті. Край горів духовністю" Збудовані за двадцять чехословацьких років мости, електростанції, школи, клуби, засновані школи і цілі села (і це без терору, концтаборів, колгоспів, як потім при "совєтах") - забулися. А півроку танців та співів - пам"ятає. Волошин погрався в незалежність та й втік на крутій тачці на море в Фіуме на шляху до Праги, лишивши танцюристів на розправу - але осанна йому з роками лише наростає.

В
Васьок

При Волошину - це той один день незалежності?

Читайте також