Орбан чекає від Путіна повернення територій втрачених у Тріаноні, - Foreign Affairs

3
36

Впливове американське видання Foreign Affairs опублікувало аналітичну статтю під недвозначною, хоча і запитальною назвою "Угорський Путін?" (The Hungarian Putin?).

Вихід цієї статті, мабуть, невипадковий - і приурочений до візиту російського диктатора В.Путіна до Будапешту, де він має зустрітися з угорським прем'єр-міністром В.Орбаном. Якщо з першим все вже більш-менш зрозуміло, то другий, здається, вирішив "переймати досвід" - Орбан підтримує та заохочує ідеї закордонних угорських автономій за російським сценарієм. Наразі лише на словах...   

"Коли в 2010 і 2012 роках Угорщина прийняла закон, що дає право угорцям, які живуть за кордоном, отримувати угорський паспорт і, відповідно, брати участь в угорських виборах, це роздмухало небезпечне націоналістичне полум'я, збільшивши побоювання з приводу сепаратистських рухів в угорських спільнотах за межами країни.

Справді, невгамовний прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан часто заявляв, що угорська нація не закінчується на кордонах держави; скоріше, вона закінчується на тих угорцях, які опинилися у важкому становищі в Румунії, Словаччини, Сербії та України, коли Версальська угода відрубала  дві третини угорській території. Враховуючи паралель з Росією, де надання російського громадянства українцям і абхазцям було передвісником вторгнення, спостерігачів можна пробачити за нервове відчуття", - пише Foreign Affairs.

Видання зазначає, що "Орбан, звичайно, тисне на націоналістичну ностальгію, коли говорить про угорців, які перебувають за кордоном, але його мета не є аналогічна цілям російського президента Володимира Путіна".

Насамперед Орбан думає про голоси виборців. І робить все можливе з 2010 року, аби більше ніколи не програти вибори, ставши "віртуозом передвиборних махінацій світового класу".

Заручившись шаленої підтримкою виборців у 2010 році і змінивши електоральну систему, вже у 2014 році його партія Фідес зуміла зайняти дві третини місць в парламенті маючі лише 45% голосів підтримки. "І навіть якщо Фідес програє вибори, Орбан так змінив систему, що призначення від Фідес в управлінні інформацією, прокуратурі, управлінні державного контролю, центральному банку, і президентському офісі будуть як і раніше володіти істотною владою".

За висновками американського видання - "робота Орбана з угорцями за кордоном аналогічно повинна розглядатися в якості електоральної стратегії".

Після того як у 2010 році Фідес проштовхнув закон про спрошене набуття громадянства для закордонних угорців, близько 675,000 етнічних угорців скористалися наданою можливістю. У 2014 році 130,000 із цих нових "подвійних громадян" мали можливість проголосувати - і 95% з них, звісно, вибрали Фідес.

Звісно, на наступних виборах в 2018 році, Фідес хоче і може отримати від цієї групи закордонних угорців ще більше голосів. Відповідно це мотивує Орбана, аби ще більше етнічних угорців отримували паспорти і голосували, особливо в регіонах, де підтримують Фідес.

"Крім голосів, Орбан також розглядає угорців, які перебувають за кордоном, як спосіб вирішити демографічну проблему його країни. Будучи нацією в 10.6 млн на 1988 рік, Угорщина відтоді втратила 700,000 людей за 27 років, в більшості своїй з причини міграції та зниження народжуваності".

У той самий час Орбан виступає в цілому проти імміграції, особливо щодо людей з іншого культурного середовища. Саме про це він чітко висловився після атаки на редакцію Charlie Hebdo в Парижі.

"А ось угорська діаспора здатна допомогти Орбану осягнути неосяжне. І в цьому його стратегія схожа на російську, яка також заохочувала росіян, що живуть за кордоном, повертатися додому з інших республік колишнього Радянського Союзу", - йдеться у статті Foreign Affairs.

У своїх заявах Орбан часто використовує чисто націоналістичні послання.

"Приміром, він заохочує ідею "автономії" і говорить про націю, яка виходить за нинішні кордони. Одне можливе пояснення такої розбіжності полягає в тому, що він готується до Європи, де домінує Росія, в якій Угорщина зможе отримати назад (принаймні символічно) деяку частину своїх колишніх територій.

Орбан може плекати деякі надії, що Путін зробить все як Адольф Гітлер в 1938 році: поверне Угорщині території, втрачені в Тріаноні. Це нереально; хоча  кордони в Європі після (анексії) Криму справді тепер здаються більш гнучкими, ніж раніше. Але більшість етнічних угорців за кордоном не підтримують агресивних рухів за автономію, оскільки розуміють, що стануть першими жертвами ірредентизму".

Закордонні угорці у більшості справді схиляються до підтримки політичних сил, але таких, що спрямовані на мирне співробітництво угорських, румунських, сербських і словацьких політичних сил.

Наприклад, у Трансільванії, де сконцентрована велика кількість угорців, прихильників Фідес лише одна четверта частина. Такий результат опитування громадської думки, проведене будапештських аналітичним центром Political Capital.

"А угорська радикальна, права, фашистська і іредентистська партія Йоббік практично не має підтримки серед угорців за кордоном, незважаючи на спроби побудувати мережу в угорських спільнотах і підігріти сепаратистські рухи.

Однак це не означає, що агресивні, сепаратистські політичні рухи, особливо з зовнішньою політичною підтримкою, не можуть діяти так, ніби за ними стоїть більшість - як це сталося у східній Україні.

Цього не сталося досі, але будь-яке націоналістичне та політичне використання угорців за кордоном в самій Угорщині може створити передумови для такого екстремізму і нестабільності в сусідніх країнах.

Ніде ця небезпека не була більш очевидною, ніж в Україні, де Орбан скористався політичним хаосом, щоб натиснути на питання угорської меншини (близько 200 тисяч угорців живуть в Україні) в Закарпатському регіоні Західної України, що межує з Угорщиною.

Тут Орбан повторив російських націоналістів, закликаючи до збільшення незалежності національних меншин в Україні. У своїй інавгураційній промові 10 травня 2014 Орбан заявив, що "угорці Карпатського басейну заслуговують подвійного громадянства, прав і навіть автономії. Таке наше чітке очікування від новосформованої України".

Не дивно, що ця промова призвела до деяких дипломатичним хвилювань. Подібні заклики завдавали Угорщині проблем і раніше: у договорі 1996 її змусили припинити і надалі утримуватися від закликів до автономії угорців, які живуть в Румунії, в якості умови членства в Європейському Союзі. Європейський Союз може зберігати мир серед своїх країн-членів, але Україна перебуває за межами ЄС.

З урахуванням такого підходу до політики Орбан може вийти за межі демократичної респектабельності, але поки не відійшов від європейських норм цілком. Його підхід до закордонних угорців вписується в цю картину. Він грає з м'якою ревізіоністской політикою (і в цьому не унікальний: подвійне громадянство з правом голосувати також є практикою для Хорватії та Румунії). Але він чинить так в основному для завоювання голосів у своїй країні, а не в цілях розпалювання серйозного етнічного конфлікту. Досі його стратегія працювала. Але ця крихка рівновага може бути з легкістю зруйнована", - попереджають аналітики Foreign Affairs (серед авторів, до речі, двоє угорців). 

Підготувала редакція Мукачево.Net

Коментарі

М
Міша

Дивуюся, як два чудаки сваряться, не знаючи за що. Ну, мають угорці державу. Слава Богу. Добре у них йдуть справи - порадіймо за сусідів. Нехай вони радіють за успіхи України, а не радуються, що Україна розпадеться. Малярам вигідно, аби Україна була розвинута і демократична, бо добре мати багатого сусіда. А про те, що було колись, забудьте. Буде Україна у Євросоюзі, кордонів не буде і наші мадяри хоч три рази на добу, хоч 10 будуть перетинати колишній кордон. Будьте, люди, розумні

ДР
До редактора

Поясни мені чоловіче, по якому пункту з "правил поведінки на сайті" ти витираєш мої коментарі!!!

Д"
До "безцензурного" редактора

Я сьогодні маю вихідний, так що мої коментарі маєш видаляти кожні півгодини!!! У нас же "Свабода Слова" и нету цензуры!!! "Википедия" и "Радио Свобода" оказывается антигосударственные издания!!! https://ru.wikipedia.org/wiki/Венгерское_восстание_1956_года http://www.radiosvoboda.org/media/video/video/26854888.html?z=2961&zp=1

О
Олег

Д 666 .....Те що деякі свідоміти не важають Угорщину Європою це одне ,Ате що Україна це АФрика це факт подивітся статистику ми між Мадагаскаром та Бурунді ,Угорщина заможніша ніж деякі країни ЄС (Латвія,Румунія,Болгарія,Литва.СЛовакия ,Хорватия,)Дохід бюджету 75 міярдів доларів в Україні 20 мілярдів!!Що тобі ще написати 666?

О
Олег

ДО 666 .....А ти видко точно из за перевалу а те що хто за що рахує Мадярщину то одне діло але факт залишаєтся фактом Україна п повній жо..пи вам свідомим що очи коле то зразуж троль Путінський ,я у попередніх коментарях навів , де Мадяри і де Україна то були факти а ти до мене причепився ти щось напиши по ділу захисти свою неньку а не до мене зі своїми претензіями троль я чи ні!Вон як Українських військових кинули на призволяще в Дебальцевому ,яка держава таке робить ?Нічого скоро всім надоїсть за 50 доларів в місяц тоді і почнется....

Д6
до 666

а краина У - это Европа! Даже назвать несмосли по нормальному, и то ума нехватало. Срана У - у чего? , возле чего ? у России ? у Венгрии ? или u Польши ? Слава ...

6
666

"Олегу" жоден закарпатець не рахує Мадярщину Європою, так что з твоїх постів зрозуміло, що ти або немісцевий, або ніколи у мадярів не був...

О
Олег

До 666....як я можу тобі відповідати на твої питання якщо адмін постінйо видаляє мої повідомлення?У видаленому коментарі були всі відповіді тут відео Українське про Україну що це безправна держава 3 світу рівня Африки https://www.youtube.com/watch?v=DXTroO0d5js подивися всі відповіді на твої питання

6
666

"Олегу" ти дуже гарно підмітив -"вас знищують"...тобто ти не серед нас? До чого тут Галицьке і Львовянє? До чого тут Африка? Як би мадярам довелось захищати свою державу, то не те, що би з роботи забирали, з ліжок би витягли. Здається мені друже, що ти троль московський. Хто ще з повна розуму буде закарпатцям байки расказувати про права русинів у мадярщині??? Наші діди та бабки добре пам"ятають, що таке мадяркий жандарм і які у нього заготовані для всіх нас права... Ну ладно Берегсас, а решта області? Яке вони в біса мають відношення до Мадярів? Стати людиною третього сорту бо не знаєшь мови? Ви часом не перплутали Мадярщину с США? Тоже мені знайли заможну країну. Паспорт їхній оформляють лише як проєздний по Європі, а хто їде рпацювати, то з надією рванути далі...

О
Олег

До 666 ....Ця повна демократія і вседозволеність довела до нинішніх проблем. Мадяри прожили у складі України 23 роки і навіть мови не розуміють. Де таке є в Європі?!!!!Ключове слово ДЕ ТАКЕ В ЄВРОПІ!!!!!!Чолувіче перестань Україну рахувати до Європи!МИ не в Європі а в Африці !Україна зможе бути 54 країною АС Африканського союзу я в це вірю!http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7

6
666

Олегу... кажешь мінімалка у мадяров 300 евро? Шукаєшь кому би продатись подорожче? Мало почекай, скоро будемо межувати з Китаєм, вот там тебе запроданця і оцінять. Я знаю одно, ніколи "не мадяри" не будут в Мадярщині жити навіть так, як зараз живут у нас мадяри. Не буде ні освіти на рідній мові, ні громадянських прав, нічого!!! Чим більше я читаю такі коменти, тим більше розумію, що Україна сама в усьому винна. Ця повна демократія і вседозволеність довела до нинішніх проблем. Мадяри прожили у складі України 23 роки і навіть мови не розуміють. Де таке є в Європі? Чи може це є в Росії? Чи у самих мадярів таке є?

J
julia

zakarpattya ne ukraina

1
1

Італія мала панувати в Африці, Гітлер у Європі, Японія в Азії... мабуть, Орбан вибиває не тільки газову прихильність Росії, а й якість обіцянки типу кідь шось, та заберете Берегсас, ми вам поможем. Греки ще почали загравати з Росією, набралися боргів у Європи, а віддавати не хочеться...

1
1

Ну Гітлер теж товаришував з Муссоліні, японцями, тими ж таки угорцями...

Я
Я

Я вообще не понимаю, о чем спор. Если Украина будет настолько слаба чтобы упустить Закарпатье Венгрии, то это значит что она уж совсем слаба. Слабые проигрывают. Лично я хочу жить в нормальной стране а будет это Украина или Венгрия по большому счету все равно, государство должно выполнять свои функции, с чем у Украины все время ее существование проблемы. Хотя по опыту известно что люди всегда только страдают от перемен. В Крыму вон еще похуже Украины живут.

О
Олег

Мені ніколи не давали на виборах 200 гривен це ви завжди про це кажите от я і навів що кращі були ті якіх вибирали за 200 гр .Но ви кого вибрали ?Кого ви вибрали люди добрі це не тільки бандити але ще і вбивці також ....А ви не бидломаса?Такаж сама бидломаса яка зазомбована на націоналистичній тупості, тому я згоден у цієї країні майбутного немає,думає Україна остаточно припинить своє існування у теперішних кордонах думаю до кінця цого року

ДО
До олега

як можна щось змінити в цій державі, коли бидломаса хвалиться, що ті, що їм на виборах башляли по 200грн ліпші як ті, які їм нич не дали на виборах. У США або Германії, лише за цей коментар ти би вже сидів в каталажці по сусідству із тим хто тобі давав ті 200грн... Доки у нас не відійдуть природнім шляхом "гомосовєтікуси", доти ліпше не буде. Наші правнуки - не раніше!

О
Олег

А ще додам що за Порошенка ви голосували нам по 200 гривень не давал ніхто і як доказує історія тих кого ми за 200 гривень вибирали були кращі ніж тих які ви вибрали через майдан!

О
Олег

У Москалів теж постійно про загниваючий Захід чутно та про от от Америці кінец ,як ніяк у будапешті аренда житла 50 тисяч форинтів на місяц пів мінімалки в Ужгороді 2 тисячи гривень 2 мінімалки ?литр бензину 324 форінти за мінімалку купиш 300 літрів в Україні бензин 19 гривень за мінімалку купиш 60 літрів обід на 1 чоловіка у кавярні чи столовій унас 60 гр за мінімалку купиш 20 обідів у Мадярів 1 обід 1000 форинтів за мінімалку 100 обідів! Хліб унас 8 гривень за мінімалку купиш 150 у Мадярів 200 за мінімалку купиш 500 ,такщо там у Львові на засіданнях ВО сободи розказуй як погано у Мадярах а не закарпатцям які не раз були там(Та щей паспорт Маюять)Україні до рівня Угорщіни це як від Землі до Сіріуса.Дохід бюджету в Україні 20 мілярдів доларів у Мадярів 75 мілярдів ,МВФ кредит не дасть буде кінец МАдяри МВФ вигнали та не довжні цій структурі ні копійки,ВВС Мадярів це новітні Гріпени унас ВВС вже нема ,такщо подумай як ніяк круче нічого не скажеш

О
Олег

До Майданутого Мадярського Русина...Чолувіче чого ти до Мадярів причепився?Сам по горло у болоті а тикаєш на інших?Факт такий що як ніяк у Мадярів мінімалка 300 Євро унас 40 і як не будеш упиратися у свою антимадярську пропаганду це все одно не змінется тут тоб файне відео з Мукачево нет де ясно каже Української що 35 % Африканців жиють краще ,а ми країна третого світу https://vk.com/mukachevonet?z=video-22149919_171083851%2F6033a4d5ce0299ffa6 унас ввп 3 тисячи у Мадярів 25тисяч середня зарплата унас 100 доларів у Мадярів 800 Євро чого тобу ще треба ?Факт що Україна далеко найбідніша країна Європи,це ганьба а ти мовчав би..ТЕ що МАдяри живуть від зарплати до зарплати може і правда але треба подивитися яксть життя що по вихідних по ресторанах походиш ,раз у рік зїздиш у Хорватію на море,уних 90 замерзло цієї зими унас 40 тисчя вбито ,уних закон,медицина на високому рівні а Угорщина не серед найбагатших країна ЄС але і далеко не найбідніша ,ти просто Мадярофоб та обсераеш як ватники США

ММ
Мадярський майданутий русин

ти там робив - а тут жив і тратив заробіток!!! А ти попробуй там на ті гроші пожити, тоді будеш мовчати!

ДМ
до мадярського майданутого русина

або ліпше ся жити від зарплати до зарплати на 820 евро, я не бачу тут ніякої туфти, я там ся робив, файні гроші платили, лем тя б забрав i твою файту, боговц галіцінский

ММ
Мадярський майданутий русин

(Одно гуно під різними ніками написало кучу туфти...) Я з мадярами спілкуюся напряму без приукрашеної статистики. Зарплата там хороша по нашим міркам, а для Європи - МІЗЕР!!! Заплатити за комунальні послуги, за страховки, за медицину, за навчання (вони лем наших мадяру безкоштовно учать), туда-сюда - і жиють як і ми - від зарплати до зарплати... 90 чоловік замерзло там цієї зими, а вони переймаються проблемами Закарпаття - ЛИЦЕМІРСТВО вищого гатунку!!! І чим ви хвалитеся, що слаборозвинена аграрна держава, десять років тому попала у Євросоюз і той витяг її із "пострадянської помийної ями". А Україна така погана, бо до цього часу з "браттями по русскому міру" знаходиться у цьому радянському болоті!!! Бо ви - бидломаса пострадянська, 23 роки на вибори ходите за 100-200грн голосувати за всяких "проффесорів": шуфричі, медведчуки, балоги, ковачі, лані, пацкани, ратушняки... У кожного народу така влада, на яку він заслуговує!!!!!!!!!!!!!!

ДМ
до мадь.рус.

Дуже жаль,що чужа держава вкладує свої гроші на нашу освіту.Бо це робота нашої влади.Поцікався,скільки угорці та словаки вкладують у себе на наших РУСИНІВ.Даже мають свій виборчий округ.(Радуйтеся "обвалу" рубля,а на гривню не звертайте уваги).СЛАВА УКРАЇНІ.

ДТ
для таких козлов как магиарський русин

небольшая статистика про Украину, для таких козлов как магиарський русин: валовая продукция на душу населения Украины сост. 3011 USD, (35 % африканских стран уже украину опередили) прирост валовой продукции сост. - -6,1%.,(т.е. отррицательыный и идет постоянный спад), экспортa нет, все импортирует и то в долг, внешэкномический балланс сост. десятки миллиардов ЕUR в минусе конечно! Инфляции 70-80% a то болыше . Базовая ставка Национального Банка 19% годовых. Средняя зарплата 80 ЕUR, вроде неболыше, средняя пенсия 45 ЕUR. Безработица 60%.а то и болыше!

ДТ
для таких козлов как магиарський русин

небольшая статистика про Венгрию, для таких козлов как магиарський русин: Валовая продукция на душу населения сост. 25.406 USD, прирост валовой продукции сост. +3,2%., экспорт странны составляет 85 миллиардов Евро, импорт 78 миллиардов Евро, внешэкномический балланс сост. + 7 миллиардов Евро. Инфляции нет. (Дефляция - 0,9% - идет постепенный спад цен на продукций). Базовая ставка Национального Банка 2,10% годовых. Средняя зарплата 250.000 Ft (820 ЕUR), средняя пенсия 137.000 Ft (450 ЕUR). Безработица 7,1%. Венгрия более чем 10 лет член Евросоюза. Свободное перемещенiе по Евросоюзу с внутренним паспортом, покупка жилья, возможность работать - без проблем. С Венгерским пасспортом без визовый въезд в более чем 150 стран мира. По запросу НАТО , Венгерские воздушные силы охраняют кроме Венгерских воздушных границ - границы Словенийи, Эстонии, Литвы и Латвии. А теперь похвастайся чемто ты придурок!

ДМ
До мадярський РУсин

Хахаха цеж як треба опуститися аби понтувати чужі держави мов ой там НІмці такі круті,айно пак а Французи такі потужні ош пізд...ц ти йолупе майданутий чим можеш похвастатися?Долларом по 26?ЧИ рівнем життя як в Африці?

ДМ
До мадярський РУсин

Доста вже бризгати жовчю нараз напиши ош ти майданутй на не прикривайся такими ніками!Будь яка армія буде у Німців чи Британців але запомни ніхто за твою срану збанкрутовану неньку воювати не буде ,вчи Мадярську потихеньку а не туй воняй на сайті

МР
Мадярський Русин

А щодо вкладування орбаном коштів у Закарпаття, то вкладує він в основному в освіту. А потім розумних Мадярів почне "перетягувати" на історичну батьківщину, а тупих "експертів політології", таких як тут коментують, залишать нам!!!

МР
Мадярський Русин

До погнилих експертів-політологів: НАТО - це армії 28 країн світу! Деякі з цих країн (Великобританія, Франція, Німеччина, Туреччина, Канада, США...) можуть легко воювати з паРашою наодинці, а разом весь альянс - у 6 разів потужніший за армію ліліПутіна. І ще. Лише якийсь (х..й) член, такий як Мадярщина, почне "мутити воду" - згідно договорів - викидують на "ЙУХ" як плєшивого собаку!!! Так шо робіть висновки, яка "армія більше коштує" !!!

ДР
До русина

Мені кажеться,що ти уже не лише гавкаєш...Ви всі лише тоді мурликаєте,коли Орбан мільйони вкладує в Закарпаття.Тоді щось всі мовчать.

О
Останному

По гойкай на останок Слава Україні та по скакай трішки...Може Долар впаде:)Через рік побачимо що буде....

ДО
до Олега

Орбан,то не вся Угорщина,і його дебільні заклики і шізопутінські амбіції ні до чого не приведуть ,окрім осуду і ненависті самих угорців!А наші закарпатські угорці, якщо будуть вестися на ці заклики,то або поповнять ряди сепаратистів,із витікаючою відповідальністю,або втечуть у Угорщину!Закарпаття є і буде завжди УКРАЇНОЮ!!!

О
Олег

До Мадярський РУсин....які навики чоловіче то увас котел за котлом:)))А по друге но викинуть з ЄС Мадяри і так грозилися вийти самі з ЄС....А вийдуть з Нато тоді буде Росія у союзниках...ДУмаю Російська армія більше коштує ніж нато

О
Олег

Думаю окрім Закарпаття важко буде щось повернути з втрачених теріторій.

МР
Мадярський Русин

орбан дограється, що викинуть Мадярщину із Євросоюзу, а, як наслідок - із НАТО. А тоді я увижу як він буде гавкати на Україну, яка якраз відновила свої військові навики!!!

Читайте також