Петро Ренжин про Громадський центр соціальної допомоги населенню: Наш проект – це виключно волонтерська ініціатива

24
4

Відтепер в Ужгороді буде організація, яка допоможе вирішити практично будь-які питання та проблемні ситуації, що склались в житті – від оформлення субсидій на комунальні послуги до психологічної допомоги учасникам АТО.

Ця ініціатива є абсолютно новою не тільки для Закарпаття, але й всієї України. Про всі деталі роботи центру в ексклюзивному інтерв’ю Мукачево.Net розповів ініціатор, організатор та тепер вже директор Громадського центру соціальної допомоги населенню Петро Ренжин.

 Чому Ви вирішили, що такий Центр потрібний Ужгороду?

– Довгий час я працював в Ужгородському міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Коли я прийшов у центр, то там працювало 4 людини.У 2012 році держава суттєво збільшила фінансування на цю галузь, в результаті чого штат людей в центрі суттєво збільшився, нас в Ужгороді стало 26 осіб. Тоді ми фактично всьому вчились з нуля, часто на своїх помилках. Через рік ця служба вже дуже добре працювала: кожен інспектор супроводжував певну кількість сімей, а люди звертались з будь-якими питаннями – від загально побутових до родинно-індивідуальних. Ми вивчали кожну проблему і вирішували її самі або направляли до компетентних органів.

Після Революції Гідності фінансування на галузь соціальної допомоги, як і на багато інших сфер, різко обмежили, велику кількість працівників звільнили. Зараз там знову працюють четверо людей: директор, психолог, соціальний педагог та економіст, який нараховує їм зарплату.Зрозуміло, що їм не під силу виконати всю ту роботу, яка робилась раніше, от у мене з іншими звільненими працівниками виникла ідея утворити організацію, яка б надалі могла допомагати людям.

 Аналогів такому громадському центру зараз немає ніде в Україні?

– Це пілотний проект, який з часом покаже чи є наша ідея дієвою. Поки він працюватиме тільки в Ужгороді. Але якщо у нас все вийде, ми з задоволенням передамо свій досвід до інших міст.

– А як бути з вищезгаданим міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді? Фактично, його працівники отримують зарплату за ту роботу, яку Ви збираєтесь взяти на себе.

– Поки що в Україні реформ як таких не відбувається, тому є багато громадських осередків, які дублюють роботу державних органів. Ми ні в якому випадку не збираємось ні з ким конкурувати, у наших планах розумна співпраця.

Ми вже підписали угоди про співпрацю з міськими управліннями освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту про спільні заходи. Також управлінняпраці та соціальногозахистунаселення погодилось провести навчання для наших консультантів і спільно працювати у напрямку соціального захисту населення. Такі ж угоди вже укладені із службою у справах дітей, міським центром зайнятості, ПАДІЮНом, ужгородським відділенням Червоного Хреста, рухом допомоги закарпатським військовим та ромськими організаціями. Єдина структура, яка не підписала з нами угоду – це той же центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Мотивація директора цього центру проста – у них звіти і часу на такі речі немає. Особисто мені така позиція зовсім не зрозуміла, адже ми з ними могли б суттєво допомагати одне одному. Певно все-таки у цій службі пора щось міняти на краще.

– Працівники Громадського центру соціальної допомоги населенню будуть волонтерами чи отримуватимуть кошти за роботу?

– Наш проект – це виключно громадська, волонтерська ініціатива. Якби не волонтери , то нашій країні важко було б жити у всьому – починаючи від військових і біженців, до соціально незахищених. Держава робить скудні потуги допомогти своєму населенню, пояснюючи це кризою, падінням економіки тощо. Головна наша проблема - це бюрократія, держава змушує працівників думати про відпрацювання зарплати, а не про реальну допомогу людям.

– Як саме виглядатиме робота Центру?

– Структурно Громадський центр буде поділений на три підрозділи – психологи, юристи та соціальні педагоги. Також буде директор і заступники директора по цих напрямах. Ще одну ланку складуть власне соціальні консультанти. У кожному місті є такі люди, які хочуть допомагати іншим, їх багато серед молоді. Поки що ми зробили акцент на колишніх працівників соцслужби, але залучатимемо студентів соціологів і психологів, які зможуть проходити у нас практику. І найцікавіше – з нами працюватимуть ті, хто колись був під нашим соціальним супроводом, таких людей вже є 5. Наш Центр завжди буде відкритим для всіх бажаючих приєднатись до цього починання. Після Великодня ми зберемо всіх тих, хто хоче працювати на навчальний семінар, який проведемо спільно з управлінням праці та соціальногозахистунаселення та міським центром зайнятості.

– Які види допомоги Ви надаватимете ужгородцям?З якими проблемами можна звертатись?

– Перш за все, працюватимемо з громадянами, які перебувають у складних соціальних та побутових умовах, наприклад, допоможемо влаштувати дорослих на роботу, дітей в садочок, сприятимемо вирішенню сімейних конфліктів тощо. По-друге, здійснюватимемо юридичний супровід громадян – консультуватимемо куди і з якими документами звертатись конкретно по кожній проблемі. Якщо потрібно, підемо з людиною у відповідний орган чи структуру, щоб її там не «відфутболили».

Крім того, здійснюватимемо психологічну підтримку – телефон довіри, допомога бійцям, що побували в АТО. Працюватимемо з багатодітними сім’ями – оздоровлення, покращення їх матеріального стану.

Ну і до компетенції Центру входять: робота з підлітками та школярами (лекції, семінари в школах), робота з біженцями (допомога в адаптації умов проживання) та організація просвітницьких, масових заходів.

– Як людям, які потребують допомоги, консультації чи психологічної підтримки Вас знайти та до кого звертатись?

– Наразі у нас ще немає власного офісу, тому ми домовились з обласною бібліотекою, що знаходиться на Проспекті Свободи – тут є інформаційний центр, де можна отримати будь-яку консультацію. Після того, як ми презентували свою ініціативу громадськості, сюди постійно підходять ужгородці з різними питаннями. Після Великодня буде створений телефон довіри.

Між іншим, у нас вже є домовленість із школою-інтернат для дітей з проблемами травної системи у м.Бориславі (Львівська  область).Там навчаються тапроживають діти з 1 до 10 класу повністю на державному забезпеченні. У нас є путівки, тому можемо направити закарпатських дітей. Наразі там вже перебувають двоє ужгородських дітей з багатодітних сімей.


За додатковою інформацією та з питаннями співпраці можна звертатись до директора Громадського центру соціальної допомоги населенню Петра Ренжина – 0505586767

Юлія Барабан, Mukachevo.net

Коментарі

К
клієнт

Який це тамада? Це передаст мікрофона, говорить носом, більше обіцяє чим працює. Ось тому і пішов мало закалимити волонтером. Це теперка модно.

ЕЖ
екс жених

Старостив у ня на свадьбi. Правду пишут ож професионал, айбо як чилядник погниляк.

J
joi

ДА він реальній томада, і ціни у нього не реальні але качество на високому уровні

А
Антон

Файний тамада:)

Читайте також