Повстання селян на Перечинщині: думки експертів (+ ВІДЕО)

7
11

Обурені закарпатці, яким схоже увірвався терпець, уже майже тиждень самотужки блокують дорогу, якою вивозять вирубаний ліс. Експерти кажуть, що гнів та протести бездіяльності влади можуть наростати.

Новина про те, що жителі закарпатського села Тур’я Бистра самовільно встановили шлагбаум та перекрили рух для лісовозів шокувала інфорпростір минулої середи.

Відтоді справою зайнялися правоохоронці – і прокуратура, і міліція, однак протести тривають досі.

Ми звернулися до провідних закарпатських експертів за роз’ясненням ситуації, адже кожна зі сторін наголошує на своїй правоті.

Разом з тим, той факт, що люди вийшли на вулиці та не відступають попри загрозу санкцій з боку правоохоронців, є дуже красномовним.

Історик, професор Сергій Федака:


– Ліс - це багатство Верховини. Звичайно люди не задоволені, що його вивозять, при цьому населення немає жодного зиску, до того ж, вантажівки руйнують ґрунтову дорогу, і потім до людей не може приїхати швидка. Зараз така кризова ситуація, що маси радикалізуються, думаю, що такі виступи буду ще. Скоріш за усе активність населення навесні збільшиться.

Кандидат соціологічний наук Федір Шандор:

– Це не перший раз люди протестують, схожа ситуація була у Лопухові. Таке явище стало типовим для населення територій, де здійснюють вирубку дерев з повним ігноруванням нормативів, за відсутності професійних кадрів, які роблять компетентні експертні висновки стосовно транспортного навантаження на дорожнє полотно. Приклад жителів с.Тур’я Бистра, по-перше, продовжує епопею виходів людей, по-друге, може стати початком протестів щодо владної бездіяльності стосовно лісогосподарської сфери. Схожі явища можна очікувати і в інших населених пунктах, де проводиться хижацька експлуатація надр.


Політолог Віктор Пащенко:

– Тут є дві сторони: якщо проблему розглядати локально, то у суспільстві завжди виникають конфліктні ситуації, і у законодавстві багатьох європейських країн задеклароване право людей на протест, чи то  з екологічних, чи економічних,  чи інших питань. З одного боку це нормальна практика. Але якщо глянути на нинішню ситуацію в Україні, то протестні настрої хоч і поки абстрактні, швидко накопичуються. В країні йде монополізація влади, суспільно-політичного життя, воно зосереджене в руках однієї сім’ї. Їй підпорядковані усі суспільні інститути, суд, преса. Закупорюються можливості громади впливати на своє життя. Перечинці  також не мають впливу на інституції в районі, тому й вийшли на протест.  У країні зростає назадоволення, в результаті ми маємо підпали машин, протести під судами, невмотивовані спалахи люті. На Закарпатті чи в Києві протестують під судами, тому що люди відчувають, що система не працює, а можновладець вислизує з під закону, а в десь засуджують невинних на догоду слідчим. У тотально корумпованій країні, де закупорені соціальні  ліфти і легальні можливості впливати на процеси, кількість вуличних заворушень у найближчі два роки буде зростати.  І якщо на Західній Україні це будуть переважно локальні протести, то на Сході, де інша ситуація і інші проблеми – це може закінчитися навіть неконтрольованими  бунтами. 

Коментарі

МС
мешканець села

Шановний реаліст! Чи не пішлиб ви...Бистра і Бюджет із лісу? Ви думаєте що говорите.Це абсурд.

М
мешкан.с.Т.Бистра

нам зараз Бокшан з прокурором погрожує криміналом та фізичною розправою , але ми їх не боїмося бо за нами правда та майбутнє життя і здоровя наших дітей. Ми,прості люди в шоці ,шо витворяє влада, замість того щоб разом з нами вирішити нагальні екологічні проблеми , вони нас залякують. Дороги розбили, ліс знищили,поля та пасовища зруйнували, водні струмки та потічки загадили, а Бокшан в інтервю розповідає який великий економічний вклад переч.ДЛГ вносить в розвиток р-ну.На нашу думку НЕ ПОПРАВНИЙ !!!!

Д
депутат

пройде не так багато часу, і всім нам буде дуже соромно за те , що ми стоїмо і тільки спостерігаємо , а декотрі ще намагаються осудити дії простих ,але гідних поваги людей, мешканців с. Т.Бистра. Шановні бистряне, ви молодці,і ви повинні стояти до кінця!!! Ви стоїте за своє, і за своє майбутнє та майбутнє своїх дітей.

П
перечинець

Хочу наголосити тим хто не знає, що жодне село не отримує жодної копійки від того ,шо на їхній території рубають ліс!, а при тому важка техніка руйнує вулиці та дороги,поля, пасовища і в цілому знищують навколишнє середовище.Але в данному випадку проблема іншого характеру це людський фактор. Одні це лісоруби- бізнесмени на чолі з директором(ветеринаром)Бокшаном ,який прикривається прокуратурою, а з іншого боку це прості громадяни які вийшли захистити свої права, а зараз саме гоовне, Хто-кого, чи чиновник з прокурором чи правда та справедливість !!!!

С
селянин

З мукачівського району села жнятино вже майже все вивезли і везуть постійно через В.Лучки, Домбоки,Червеньово і не знати куди.Так само і в Нових Лучках повністю вирубали здоровий ліс, а кажуть санітарна чистка.Де дивиться прокуратура,міліція і інші контролюючі органи, напевно то ядна банда.А потім їм машини палять, майже не можуть нормально поділити награбоване.

ІВ
Іван Васильович

Молодці Тур’я Бистра, так би всім зробити. Чомусь на лісників нихто не кричить коли вони у каждому зворі покладут шлагбаум що не мож заїхати і на гриби. Аколи їм лісникам треба то йдуть дерева нарубают шлагбаум відкриют і закриют засобов і все добре, а дале ще кажут що якісь незаконні рубки в них.

Р
реаліст

добре я знаю шо як і де рубають, і ше я добре знаю чого люди там постпавили шлагбаум, хто їм то порекомендував і що за то оби його зняти просять ті хто порекомендував від начальника лісництва, але не для людей а для себе

С
свій

Висловлюються думки експертів,реалістів,і всіх решта хто і зеленого представлення немає про процес вирубки лісу,а цей процес як був варварським так він і залишиться таким ще багато років. А рубають коло машини офіційної рубки три машини лівака,і про це знають і ті кому треба і ті хто кричить про бірки. Після вирубок нашому лісу треба відновлюватися мінімум 50-років,а ті кошти які отримають з податків село ніколи і в очі не побачить.І коли тече у потічку мазут, з гідравліки старого добитого трактора,і солярка з мотора, що вся риба здихає і воду не можна з нього пити 10-років, то треба добре подумати чи треба цим людям допомогти у захисті свого міста існування!!!!

1
123

Чем дальше в лес,тем больше дров.

Р
рееаліст

дурак перепрошую

Р
реаліст

по перше, жоден з ваших псевдо експертів не був на місці і не бачив чи там є порушення законодавства чи нема, все що вони мають це відео з сюжету тсн і якщо вони справжні експерти то второпають, що воно в принципі може бути знято однобоко! по друге, поясніть шановні експерти звідки у нещасній глухій турі-бистрій будуть гроші в бюджеті якщо там перестануть прорводити рубку дерев і сплачувати з цього податки???? де в подальшому вільмуть гроші на розвиток села??? і потретє - Кандидат соціологічний наук Федір Шандор почитавши Вашу думку я зрозумів шор Ви драк!

Читайте також