Практично незрячий учень закарпатського Кротона із Мукачева гне підкови та робить із цвяхів "сердечка" (ФОТО, ВІДЕО)

18
6

62-річний Сергій Вінер з Мукачева приїхав до Берегова, аби у день народження свого вчителя - закарпатського силача Кротона (Івана Фірцака) - показати своє вміння.

Разом з ним приїхали і його маленькі учні, а також дружина Світлана. А ще цілий автобус членів громадської організації "Злагода" - людей з обмеженими фізичними можливостями.

Варто зазначити, що Сергій та його дружина також інваліди. Однак такими себе не відчувають. Адже роблять такі речі, які і будь-якому здорованю не під силу.

Народився Сергій Вінер у Виноградові, нині мешкає у Мукачеві. Розповідає, що разом з братом Сашком з дитинства дуже хотіли стати сильними, але не знали з чого почати. Тоді і дізналися про силача Кротона. У 13 років самі поїхали шукати його у Білки Іршавського району. Питали у людей як знайти найсильнішу людину на планеті. "Фірцак-бачі нас прийняв, і сказав, що головне - це бажання та щоденні тренування, - розповідає Сергій. - Каже: займайтеся, хлопці, щодня займайтеся - і все у вас вийде. Ми послухалися і тому вважали себе учнями Кротона, бо він дав нам найголовнішу установу у житті".

Брати Вінери були учасниками московського "Театру сили". У вересні 1990 року мукачівець 70-кілограмовий Сергій Винер встановив світовий рекорд - 12,6 секунд утримував, лежачи на битому склі, 335 кг живої маси. Це досягнення було зафіксовано на московському манежі "Динамо" під час змагань, організованих газетою "Комсомольская правда". Його брат Олександр стоячи утримував металеву трубу, за яку трималося шість чоловік. Загальна маса людей разом із трубою становила 641,7 кг. Роберт, син Сергія у 10-річному віці п'ять разів підряд відірвав від підлоги штангу вагою 130 кг. А сам важив лише 29 кілограмів.

Однак ці спортивні досягнення нині далеко у минулому. Нема в живих брата Сашка, а сам Сергій - інвалід 2 групи. Адже практично незрячий.

"Дуже чекав прем'єри художнього фільму про Кротона, але побачити його так і не зміг - дуже мені шкода", - каже Сергій.

Нині він заряджає своєю позитивною енергією членів клубу інвалідів "Злагода" - це його найпалкіші глядачі та вболівальники. Хоча виступає нечасто, бо ніхто не запрошує.

Але у 115-річницю з дня народження Івана Фірцака така можливість була. Організував  свято сили у Берегові директор тамтешнього краєзнавчого музею Іван Шепа. Він збирає документи про найсильнішого закарпатця, а також має у експозиції шлем, в якому Кротон виступав на найбільших аренах Європи.

Сергій Вінер та його дружина показали свої дивовижні можливості. Мукачівець гнув цвяхи, підкови, метав ножі, розрізав шаблею огірки на людині, однією рукою "розрубав" металічну цеп. І показав "фірмовий" трюк Кротона - зігнув цвях у форму сердечка. Не можна сказати, що це йому далося легко - все-таки вік у людини поважний, і сили вже не ті. Однак підтримка публіки також дають сили. А ще каже любить виступати під музичний супровід: "Особливо "заводить" мене рок-музика АС/DС з фільму "Термінатор".

Показали своє вміння і учні Сергія Вінера - мукачівські діточки. Вони ходили і пригали по битому склу, піднімали один одного - без жодних травм. Дружина Світлана, інвалід-візочник, не ходить, але руками може потягнути будь-який легковий автомобіль. Що і показала на подвір'ї графського палацу Бетлена. Сам Сергій колись міг зрушити з місця автобус вагою 18 тонн. Але й нині зубами тягне "Жигуль".

"Кожна людина має у собі приховані можливості, - каже Сергій. Тому дуже важливо вірити у власні сили, ніколи не здаватися. Це я намагаюся донести до кожного, а в першу чергу до членів нашого клубу - аби не вважали себе інвалідами. Вони не інваліди - і ми це доводимо всім".

24 серпня, у День Незалежності України, Сергій Вінер з друзями планують влаштувати дивовижне свято сили у Мукачеві. Запрошує на свій виступ всіх бажаючих.  

Олександр Ворошилов, фото автора, Мукачево.net

Коментарі

І
іов

Шепі, повага і шана!!! Хай робить хтось краще, ми підтримаємо!!!

ЗИ
Закарпатец Иван

Спасибо всем за прекрасное цирковое шоу в Береговском музее: и Винерам, и Шепе, спасибо, что помним Кротона (Фирцака). Всем здоровья и удачи! Силача таки не любила советская власть. Родственников надо было пригласить.

МТ
Мішик Товстопузий

попередній пост навяв мабуть якийсь місцевий журік - айно, то я писав, майфайний, найінтелектуальний, усім-владам-сраку-лижучий і тому незамінний журналіст, чиє ім"я давно стало називним.

В
Вальцман

В таком возрасте и такие трюки показывать - это пример для каждого.

Р
Робі

(попередній пост навяв мабуть якийсь місцевий журік, якого на свято не покликли, і мабуть було за що... тупа якась заява, жовчі багато.) А мені особисто приємно було дізнатися про Сергія, мого земляка-мукачівця. Так тримати, Сергію! 24 серпня точно прийду на Ваш виступ!

ТІ
Тарап і Пунько

Чудова ідея – провести в Берегові свято Івана Сили. Фірцак – наша гордість, і він, звісно, цього заслуговує. Склалося враження, що вчинив п. Шепа це якось немасштабно, потайки. Не для себе ж робив – для громади. Хіба Берегове – це тільки Волошилов із сомседом Разгумовим та іще кільканадцять сукруненків. А шлем, до речі, пану Шепі подарував онук Фірцака. Пригадуєш, Іване!? Чи вже забулося... А інші раритети з Білок? Чому не запросили кротонових земляків-іршавчан, в т. ч. Гавроша, Гаджегу, які не тільки збирали матеріали про силача, але й писали про нього, а нині мають книги та є авторами кіносценаріїв. Поважай, Іване, всіх краян. Пам‘ятай: твій кумир, на жаль, покійний М. Ю. Гецко, знав Івана Кротона та його сім‘ю чи не найбільше з усіх берегівчан. Фірцак, опинившись у опалі радянської влади (якій дехто вірою та правдою служив в Угорщині, як, мабуть, і ти, друже), жив у хаті М. Ю. Гецка в Кушниці. Це також факт. А журналіст Ю. Чанаді три рази брав інтерв‘ю від Кротона. Ага!!!

Читайте також