Престижний конфлікт. Підсумки скандалу в ужгородській школі

44
17

Непорозуміння між батьками учнів в стінах однієї ужгородської школи, перетворився у гучний скандал всеукраїнського рівня, в якому змішалося все – переселенці, сепаратизм, воїни АТО, мовне питання, правоохоронці, проблема фінансування навчальних закладів обласного центру і гучна та неоднозначна реакція соцмереж.

Одні стають на захист родини переселенців із Донецька, яких, мовляв, принижують на національному та мовному грунті, а також вимагають «побори», в той час як міська влада запевняє, що забезпечила школи усім необхідним, інші – на бік батьківського комітету класу, стверджуючи, що згадана сім’я сепаратистськи налаштована, а кошти в школі здають лише на добровільній основі. Однак про все по-порядку.

Вперше про конфліктну ситуацію в ужгородському НВК «Престиж» у вівторок, 5 вересня, повідомив маловідомий сайт «Архів журналіста», після чого новину найактивніше поширював у Facebook користувач Andrey Shokotko  (є певні сумніви, що цей акаунт належить реальній особі з таким ім’ям та прізвищем. – Ред.). В матеріалі скандал описувався зі слів адвоката Дмитра Коробка. Зокрема йшлося про те, що згадана сім’я переселенців із Донбасу прибула в Ужгорода в 2014 році, батьки віддали дочку в найближчий садочок, яким виявився НВК «Престиж», де знаходиться і школа в яку, після випуску із ДНЗ і пішла вчитися дитина. В матеріалі навчальний заклад характеризують як елітний, в якому «навчаються діти місцевої «елітки» - суддів, прокурорів тощо». Власне, те, що своїм статусом в Ужгороді цей заклад справді відповідає своїй назві – відомо всім.

Саме із вступом у початкову школу і розпочався конфлікт. Батьки дівчинки стверджують, що в них вимагали здати суму 2500 гривень (100 доларів) на ремонт класу та меблі. До того ж, на зошити та інше приладдя – ще 400. Переселенці відмовилися, посилаючись на те, що всі ці витрати повинна покривати держава, а всі інші «побори» - це корупція та здирництво.

В даному контексті одразу слід згадати, що своїм розпорядженням від 16 червня 2016 року міський голова Богдан Андріїв заборонив збір коштів з батьків учнів загальноосвітніх та вихованців дошкільних закладів Ужгорода на поточний ремонт і утримання загальноосвітніх та дошкільних закладів міста. Про те, що даний документ в силі, підтвердив і заступник міського голови Олександр Білак під час ефіру в студії телеканалу «Тиса-1».(з 7 хвилини) і додав, що «…якщо у навчальному закладі просять певну суму коштів чи навіть просять придбати банку фарби, то це є вимаганням, і батьки мають подавати заяву до правоохоронних органів».

В даному ж випадку, відмова сплачувати кошти на «розвиток школи» та «покращення умов навчання» розвернулася серйозним конфліктом – спочатку в телефонних розмовах між батьками учнів, згодом на батьківських зборах, а потім і за межами школи, за участь ветеранів АТО на чолі із скандальнозвісними Пашою Павловим та головою Громадської ради при УМВС Миколою Желізняком.

Як стверджує адвокат родини переселенців, і як підтверджують надані відеоматеріали та аудіо записи, в хід пішли образи та погрози: «Переселенцям заявили, що вони розмовляють на неправильній мові, що вони сепаратисти, що не треба було їм приїжджати і «пити кров» місцевих. Члени батьківського комітету вимагали, щоб переселенці пояснили дитині, що по цьому ковру в класі не ходи, а на диван не сідай, бо твої мама та тато за них не заплатили. Настійливо заставляли переводитися в іншу школу…»

В результаті, сім’я відповідну заяву у поліцію, адвокат – запит у міську раду, а конфлікт перемістився у соціальні мережі, де став головною новиною останніх кількох днів. Ось лише кілька прикладів кардинально-протилежних коментарів ужгородців:

Незважаючи на резонансність події, влада міста відреагувала доволі кволо. Лише у коментарі 0312.ua начальник управління освіти ужгородської міської ради Оксани Бабунич заявила, що про конфлікт їй відомо, вони розбираються:

— Станом на сьогодні офіційно до нас не зверталася жоден з його учасників. Маємо тільки запит адвоката одного батьків. Зараз працюємо над відповіддю, адже об’єм запитань значний. Зараз робота класного керівника, адміністрації НВК "Престиж", управління освіти спрямована на те, щоб конфлікт жодним чином не відобразився на дитині", - зазначила Оксана Бабунич.

Директор НВК «Престиж» Наталія Гриценко у коментарі телеканалу «Тиса-1» заявила, що гроші збираються лише за ініціативи батьків:

— Не буду кривити душею, батьки кожного року пропонують благодійну допомогу, - заявила Наталія Гриценко.

І лише наступного дня на офіційній сторінці Ужгородської міської ради з’явилося повідомлення про засідання комісії, яка вивчала, останні події в ужгородських навчальних закладах та рішення вжити дисциплінарне стягнення до керівників та працівників навчальних закладів Ужгорода: директора НВК «Престиж» Наталії Гриценко, вчителя НВК «Престиж» Любові Пильник, директора ЗОШ І-ІІІ ст. №19 Світлани Ващук, заступника директора ЗОШ І-ІІІ ст. №19 Віри Захаркевич,  директора ЗОШ І-ІІІ ст.№5 Петра Кіндюха та завідувачки ДНЗ №39 «Журавлик» Ольги Фучко.

Як бачимо, «доганний» список вийшов далеко за рамки одного навчального закладу, а це означає, що проблема збирання коштів із батьків школярів існує, влада це визнає і хоч в такому вигляді реагує.

А тим часом, батьки дівчинки переїхали у Київ і влаштували дитину у місцеву школу.  А Ужгород?  Обласний центр Закарпаття вчергове перекреслює міф про толерантне Закарпаття. І це вже тенденція…

Коментарі

О
Олюня

Зачем у родителей выжимать последнее.Совесть совсем потеряли.И как наказали корупционеров?

С
Саня

И шо,кого наказали?

А
андрей

а де видно обличчя цього героя

Ч
Читач

А судді хто? бабунич, попович, мигалина, карпинець, палько й інші члени кляпКО самі скупили посади в освіті ще в часи правління регіональних братків. Корупціонери-чиновники самі жирують ще й борються за права сепаразитів коштом місцевих жителів і щедрих батьків. Срам і сором!

Г
Галя

Стас, дурний ти-бо платиш.

С
Стас

самий дурний - останній абзац. А щодо суті питання - чужі люди приїхали в чуже місто, в нове для себе середовище, в новий "монастир" зі своїм уставом... вони привезли конфлікт з собою...

i зАто!

вы бы свой родной язык выучили, патриоты:) смешно читать ваши безграмотные опусы! да, укр. язык знаю лучше большинства из вас, но при такой истерии буду разговаривать по-русски

А
анфиса

В любимом Закарпатье мы привыкли платить за все и везде, а донецкие Не привыкли.И врать мы привыкли, чтобы кого-то там выгородить.Все друг друга знают и про все все знают.Привыкли.Сомневаюсь, что кого-то накажут.

Т
Тьотя

Насчот грошей ,я згідна шо не всім під силу здати такі кошти ,чому не перевели в іншу школу обичну в які ходять всі інші дітки ?А там у Данецку вони привикли на горло брати ісилою ,зараз багато роблять садиків престижних шкіл ,но вони гроші стоять .Насчот мовного питання треба вчити мову ,знаю таких маскалів шо живуть на Зкарпаттю більше 25.років і па рускі лише рагаварівют .Хотіла би бачити ,як би вони говорили в любій країні європи .

М
Маргарита)

Если местные правы, почему они лгут (в милиции и на интервью)?!!! Они ведь и деньги требовали, и реально угрожали, и оскорбляли....

Ж
ЖЖ-знавець

один з дописів ПаулюсаКП: "В ужгородскую школу НВК "Престиж", где травили переселенцев за отказ сдавать 100 долларов, приехали журналисты. И знаете что сделали больные на всю голову преподаватели? Они показали стульчик, который приготовили для переселенки. Девочка-переселенка по социальному положению ниже других учеников "элитной" школы - поэтому и стул пониже, а вы как думали? Пусть знает свое место!" https://pauluskp.livejournal.com/1166454.html

П
пітьо

То,шо вимагати гроші від батьків не законно то факт. То,що батьки яких знімав сепар самі виноваті що з ними так поступать, то тоже факт. То,що сепар провокатор ще тот,то тоже факт. Якби був таким свідомим,то зняв би і свій фейс))) Країна має знати в лице своїх сепа.... ой,героїв)))

Ж
ЖЖ-знавець

Сайт «Архів журналіста» належить донецькому журналісту з ніком PaulusKP, доволі відомому блогеру з однойменним ніком в Живому Журналі. Паулюс в 2014 році виїхав з Доецька і живе на Закарпатті.

А
Андрій

ніхто не мае нічого проти, хочете комфорт та знання ....переводіть школу в часний сектор ..робіть елітною часною школою , та розважайтесь в прайсі як бажаете..така практика в цілому світі!! а якщо , батьки в школі на державному обеспечені скидуються копійкою..то це корупція чистої води..потому, що управа школи...під цими коштами просто обналічить державне бабло , і купить собі цяцьки...типа питання де кошти ...як де ..парти купили)) бред..жаль мені тих вироків, що підігрують на таких моментах

ДВ
До відео

Відео розташовані на сепаратиському каналі, це до теми... мдам...

П
Правда

а який досвід набудуть у такому закладі самі діти? їх УЖЕ привчають до поборів, до корупції, до сили грошей, до небожительства. І ХТО? САМІ Ж ВИКЛАДАЧІ ЦЬОГО ЗАКЛАДУ!!!! ау, вдумайтесь у ситуацію!!! а давайте відверто скажемо, що у житті по-різному буває. дорогі батьки! ви ніколи не знаєте, як складеться життя у будь-якої дитини. і знаєте, що людяність і порядність - це найкращі людські риси. а ви чому вчите своїх дітей???!!! любу дитину або людину можуть зробити у суспільстві ізгоєм. і випадки із князі у грязі надзвичайно часто трапляються у цьому житті. сьогодні ти пан, а завтра все пішло шкереберть, а як до таких змін віднесеться твоя дитина, коли ти привчив її жити по своїм правилам, "гроші-влада". вічного нічого не буває. і не забувайте табличку на дверях із анекдота, " не завжди так буде ". іще одне, поставте себе на місце тієї дитини, переселенки. яка у неї залишиться пам'ять про свої перші дні у школі. який урок із цього вона винесла і як вона буде ставитися до таких як ви

С
сторонній

Саме так: толерантне Закарпаття - це міф. Культура спілкування, толерантність - усе показне, "на люди", і лиш доти, доки не зачепили за "власний інтерес".

Читайте також