Ще одне село на Берегівщині вирішило стати термальним курортом Закарпаття (ФОТО)

15
0

Велика Бийгань відома наразі угорською кухнею та «зеленим» туризмом.

Берегівщина сьогодні відома своїми термальними водами – сюди як магнітом тягне туристів з усіх усюд. В першу чергу в Берегово та Косино, де вже є басейни, розвинута інфраструктура і відповідні умови для прийому гостей.  До «термального» бізнесу планують підключитися й інші населені пункти, де за радянських часів були розвідані та пробурені свердловини з цілющою водою. Серед них і Велика Бийгань, де також сподіваються на швидкий розвиток завдяки припливу туристичних груп у найближчому майбутньому.

Нині у підпорядкуванні сільської ради знаходиться два населених пункти - Велика і Мала Бийгань, де загалом проживає 3200 мешканців. Відповідно і число турбот, і проблем автоматично збільшується вдвічі. Адже потрібно подбати про два дитячих садка, дві амбулаторії, дві школи.  На додачу у присілку Окремий хутір мешкає 400 ромів...

"Начальник" одразу двох сіл – Дезидер Ганко

Дезидер Ганко на посаді сільського голови з 2002 року,тобто це вже третя його каденція. Сам він родом з Чорнотисова, що на Виноградівщині. За фахом – ветеринар-зоотехнік. А ось жінка – корінна місцева, працює вчителем. Виховали двох доньок, вже тішаться внуками. Варто також зазначити, що сільський голова – лауреат відзнаки і медалі Верховної Ради України, яку він та сільська рада отримали у 2011 році, беручи участь в національному проекті "Від краю до краю".

«Як лише прийшов на посаду – першим ділом розпочали газифікація обох населених пунктів, яка була вкрай необхідною, і завершили вже через два роки - в 2004-му, - розповідає Дезидер Адальбертович. - Зазначу, що було газифіковано всі установи - садочки, пошта, амбулаторії, сільська рада тощо. Далі паралельно починали і з реконструкції вуличного освітлення – адже кожен вечір обидва села опинялися практично у повній темряві».

Найпопулярніший транспорт тут – велосипед

Кажуть у вас в селі з’явився крупний інвестор?

Так, вже готовий експертний звіт по земельній ділянці площею 4,7 га землі, яку плануємо продати на Великобийганській горі - вартістю 908 тисяч грн. Там планують збудувати готельний комплекс на термальній воді. Цим займається підприємство ТОВ "Лагуна", яке має ліцензію на користування надрами терміном на 5 років. Після відповідного рішення сесії Берегівської районної ради, сподіваємося, що розпочнеться у селі масштабне будівництво. Тобто кошти у нас будуть, їх теж плануємо використати на покращення інфраструктури, дороги. А незабаром сподіваємося теж стати туристичним центром на Берегівщині, не гіршим за Косино.

У ресторані «Фемілі» - затишна атмосфера та угорський шарм

Чи розвивається у вас «зелений туризм»?

Так, близько 30 сімей у Великій Бийгані вже час від часу приймають та розміщують туристів у своїх садибах. Наплив людей досить значний, особливо влітку. Є в нас і популярний готельний комплекс "Фемілі",  будуються ще кілька дрібних міні-готелів. До речі, «Фемілі» відомий вже далеко за межами Закарпаття, тут неперевершено готують угорські національні страви. До речі, весілля замовляють вже на рік вперед! І все завдяки Катерині Егреші, вмілому підприємцю, яка всього за кілька років зуміла так професіонально «розкрутити» власний бізнес.  А починали з маленького будиночку, де був спочатку магазин, потім добудували ресторан, готель. Нині на черзі - цілий розважальний комплекс. Прикро, що нещодавно сталася пожежа, яка суттєво пошкодила дах – через замикання електропроводки під час бурі. Однак буквально за кілька тижнів комплекс знову працював на повну потужність. 

Варто сказати, що туристи до нас нині приїжджають з усієї України, не лише з Угорщини, як раніше. Їх приваблюють, в першу чергу, саме термальні води. Їм організовують поїздки по Закарпаттю, є розваги і поблизу – наприклад, облаштований рибний ставок "Амур", де розводять коропа, білого амура.

Біля Будинку культури – пам’ятник жертвам сталінських репресій 

Як справи із працевлаштуванням молоді у селі?

У нас зареєстровано 79 підприємців, які здійснюють свою діяльність на території сільради. Працюють два філіали спільного товариства "Берег Хох", де шиють рукавички для воротарів. Таким чином працевлаштовано 170 людей. Інші працюють  на підприємствах «Берег Кабель» у Берегові, «Флекстронікс» в Мукачеві, їх довозить спеціальний автобусний рейс. 

Нині основний напрямок подальшого розвитку села – саме на зелений туризм. Практично всі старі будинки вже викуплені, на їх місці зводять нові. Приїжджають до нас люди з Ужгорода, Львова, Києва, вкладають гроші у нерухомість – таких вже з десяток. За рахунок цього росте село. Деякі мають ці будинки як дачу, інші працюють на перспективу - займатимуться прийомом туристів.

Місцева дискотека «Флейм» відома навіть за межами району 

Велика Бийгань ще відоме своєю дискотекою. Чи не виникає через це проблем?

Так, частину Будинку культури ми віддали в оренду - тут проводяться молодіжні вечори, дискотека "Флейм", яка відома на весь районі навіть за його межами. Тому на вихідних у селі досить людно.  Варто сказати, що проблем з цим практично не виникає, оскільки в селі діють два громадських формування, які забезпечують порядок під час дискотек, на футболі. Тісно підтримують зв'язок з прикордонниками Мукачівського загону. Адже село прикордонне, тут всяке трапляється…        

Щодо культурного життя, то про нього теж дбаємо як можемо. Маємо побратимів в Угорщині – це села Ерпоток та Баконьтомаші. Наші колективи там завжди бажані гості. Зокрема клуб пенсіонерів, який минулого року відзначив 10-річчя. А також танцювальний гурток "Крістіна".

Футбол – улюблена розвага для дорослих і малих

Знаю, що у вас також дуже люблять футбол.

Безперечно. До речі, минулого року наша команда стала переможцем чемпіонату району. Цього року ми теж серед лідерів. Не пасе задніх і молодіжна команда, тобто виховуємо підростаюче покоління, аби мали достойну заміну. Бийгань – село з давніми футбольними традиціями. Перша команда була сформована у 1956 році, про що свідчить великий плакат розміщений на стадіоні. Цього року за рахунок спонсорів на стадіоні у Великій Бийгані зробили нову трибуну, є роздягальня, душ. Отже, наші села розвиваються. І хоча іноді буває важко, але живемо дружньо, і маємо надію, що здійснимо все, що намітили. А ще радо запрошуємо до нас у гості!

Олександр Ворошилов, фото автора 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також