Шлях невидимої смерті: від радіоактивної хмари з Чорнобиля Закарпаття та Європу частково врятували Карпати (ВІДЕО)

58
6

Про катастрофу на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року стало відомо світові лише через кілька днів та навіть тижнів після трагедії.

Про наслідки – остаточно невідомо досі. Адже радіоактивна хмара, яка утворилася внаслідок вибуху реактора, швидкими темпами рушила у бік Європи і рознесла свої небезпечні частки по більшій її частині. 

Як кажуть фахівці, забруднення території після аварії на ЧАЕС залежало від погодних умов - в атмосферу потрапила величезна кількість різних радіонуклідів.  За офіційними даними забрудненню піддалося понад 200 000 кв. км.

Забруднення спочатку поширювалося на захід - південний захід, північний захід, в скандинавські країни - повітряні маси поширилися по території Латвії, Естонії, Литви, Польщі та країн Скандинавії.

Потім хмари з рясними опадами пішли на південь і південний захід: Румунію, Болгарію, на захід: південну Німеччину, Італію, Австрію, альпійську частину Швейцарії.

Утім приблизно 70% небезпечних опадів випало саме на території Білорусі, Росії і України. У Білорусії випало цезію 33,5% від всього викиду, в Росії – 23,9%, на Україні – 20%, в Швеції – 4,4%, у Фінляндії – 4,3%.

На щастя, Закарпаття та Угорщину частково врятували від радіації Карпатські гори. Як розповідають фахівці Закарпатської геологорозвідувальної експедиції, саме наші гори затримали хмару із Чорнобиля, а атмосферні потоки "погнали" її на північ. Утім в самих Карпатах встигли випасти радіоактивні опади - на високогірних полонинах були зафіксовані місця з підвищеним фоном радіації. Де саме - досі є секретною інформацією...

А, наприклад, в сусідній Угорщині про катастрофу на ЧАЕС дізналися лише у травні 1986 року.

Хоча 28 квітня в ефірі програми "Время" диктор коротко зачитав перше офіційне повідомлення ТАРС, однак воно абсолютно не говорило про реальні масштаби катастрофи: "На Чорнобильській атомній електростанції стався нещасний випадок. Один з реакторів отримав пошкодження. Вживаються заходи з метою усунення наслідків інциденту. Постраждалим надана необхідна допомога. Створено урядову комісію для розслідування того, що сталося"...

4 травня в угорській пресі з'явилося повідомлення, що радіаційний фон в Будапешті в нормі. Лише попередили, що слід обережно вживати овочі, вирощені на відкритому ґрунті - ретельно мити листя салату тощо. І лише 6 травня прозвучала лаконічна заява радянського уряду про те, що з міста Прип'ять почали проводити евакуацію населення. 7 травня стало відомо про перших постраждалих і про те, що на східних кордонах ФРГ використовують лічильники Гейгера для перевірки радіаційного фону.   

Однак преса продовжує заспокоювати читачів в Угорщині. Зокрема в одній із статей йдеться про те, що жодної небезпеки від радіації нема. Йшлося також про масову діарею у відпочиваючих на озері Веленце - її жодним чином не пов'язують з аварією на ЧАЕС, а скоріш із нервовими розладами через панічні настрої.

9 травня було повідомлено, що рівень радіації навколо Чорнобиля продовжує  знижуватися - і людям нічого хвилюватися. Адже за вимірюванням фону слідкують найкращі радянські вчені...

10 травня угорське агентство MTI повідомило з Москви, що наслідки вибуху на ЧАЕС незначні, а верхня і нижня частина реактора досі вкрита товстим шаром бетону. Та спростували повідомлення з Фінляндії, де у пресі повідомили зовсім протилежне.

13 травня у повідомленні MTI йдеться, що рівень випромінювання в Угорщині зменшилося до природного радіаційного фону.

15 травня - вперше виступив Генеральний секретар СРСР Михайло Горбачов, який більше говорив про нові виклики "ядерного століття", ніж про аварію на ЧАЕС.

І все-таки нарешті з'явилася перша офіційна інформація про постраждалих: "У момент аварії загинули дві людини – Шашенок Володимир Миколайович - наладчик систем автоматики, Ходемчук Валерій Іванович – оператор АЕС. На сьогодні 299 осіб госпіталізовано з діагнозом променевої хвороби різного ступеня тяжкості. Семеро з них померли. Іншим виявляється вся можлива допомога. Залучені кращі наукові і медичні сили країни, спеціалізовані клініки Москви і інших міст. У їх розпорядженні – найсучасніші засоби медицини... Радянський уряд подбає про сім'ї загиблих і постраждалих".

Цікаво, що саме 15 травня 1986 року в СРСР почалася кампанія посилення боротьби з нетрудовими доходами – проти репетиторів, продавців квітів, шоферів, які підвозили пасажирів, продавців домашнього хліба. Кампанія була незабаром згорнута і забута через наступні події...

Слід також нагадати, що "мирний атом" ледь не став причиною масштабної катастрофи у самій Угорщині через багато років після аварії на ЧАЕС.

«У квітні 2003 року сталася небезпечна аварія в 2-му блоці атомної станції Пакш в Угорщині, що розташована за 115 кілометрів від Будапешта. З часів Чорнобиля це була найбільша катастрофа в Європі, хоча світова спільнота майже не звернула на неї уваги», - зазначають автори журналу Верховної Ради України «Віче».

Як пізніше з’ясувалося, на АЕС у Пакші сталося перегрівання високорадіоактивних тепловидільних елементів – ТВЕЛів, потім – паровий вибух унаслідок спрямування операторами в зону аварії потоку холодної води, нагромадження радіоактивних відходів на дні сталевого котла з водою, викид радіоактивних газів у навколишнє середовище...

На щастя, тоді вдалося локалізувати радіаційне забруднення довкілля, але все могло закінчитися набагато гірше, з тяжкими наслідками не лише для Угорщини, а й далеко за її межами.

Однак знову, як і після Чорнобиля, не все було вивчено, проаналізовано, враховано, в тому числі – «людський фактор» (неуважність, необережність, недооцінка загроз, помилки оперативного персоналу), який відіграє дедалі вагомішу роль на потенційно небезпечних об’єктах і покладатися на який стає все важче...

Коментарі

ВС
Владимир Садовник

НАТО спешыт на помощь!

КН
кось напише про

рлс ...яку недостройили ...булша чим Пистрялувська...яка віділа каждий салют у америці не тоишто пуск ракети...КОМУ НИСЬКА ВИГОДНО што она не робить...тот і взорвав станцію.

Т
толя

Після ЧОРНОБИЛЬСЬКОГО ЯДЕРНОГО ВИБУХУ в закарпатті висохли п"ятдесітирічні горіхи .

МЧ
Міжгірські чорнобильці

Свавільних чиновників треба притягувати до відповідальності, зокрема, за порушення Закону України "Про статус і соцзахист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". За порушення начальником УСЗН Міжгірської РДА Маркович Н.Ю. вимог закону щодо правильності та своєчасності призначення та виплат компенсацій та інших соцвиплат, зокрема в частині організації забезпечення ліками та безоплатними рецептами лікарів та компенсаційних виплат на продукти харчування "чорнобильців". Прокуратурі та Міжгірській РДА притягнути Маркович Н.Ю. до відповідальності.

2
233

Вся т.н. Украина - фейк.

І
Іван

Перше відео - точно фейк, пугалка для європейців. На ньому є багато моментів коли забруднення (жовті розводи) виникають на пустому місці самі по собі території яка дуже далеко від Чорнобиля.

Читайте також