Словаччина масово працевлаштовує українських лікарів

33
13

Медичні заклади Словаччини відчувають велику потребу у висококваліфікованих кадрах і заповнюють цю нішу лікарі та медсестри з України, в тому числі із Закарпаття.

Як пише словацьке видання  KOŠICE: DNES, ситуація на медичному ринку праці у наших сусідів є дуже важкою. Більшість словацьких медичних працівників виїхали на роботу в Німеччину, заповнивши пустуючу нішу, яка, у свою чергу,  утворилася через від’їзд значної кількості німецьких спеціалістів на роботу у США. Словаччина виявилася не готовою до такого дефіциту робочих кадрів. Замістити їх на словацькому ринку праці ніким, тому медзаклади все частіше беруть на роботу представників з-за меж Євросоюзу, в першу чергу – з України.

Щоправда, за словами Томаша Краля, прес-секретаря, мережі словацьких лікарень «Світ здоров’я», де працюють десятки зарубіжних спеціалістів,  далеко не всі українські медики є конкурентоспроможними:

—- З початку цього року кожен український лікар повинен скласти диференціальні іспити. І, як виявилося, багато українців їх просто не проходять. І це при тому, що словацькі критерії навіть навіть дещо нижчі, аніж в інших країнах Європейського Союзу», - каже Томаш Краль.

Та все ж в більшості лікарень спеціалістами із України задоволені як керівництво закладів, так  пацієнти.

— На даний момент,  українські лікарі на словацькому ринку праці - це перспективна та кваліфікована робоча сила. І в жодному разі не загроза, а навпаки – для багатьох медичних закладів просто нагальна необхідність, - резюмує прес-секретар «Світу здоров’я» Університетський госпіталь Луї Пастера (UNLP) в місті Кошице також готовий прийняти на роботу іноземців.

— Досвід співробітників з-за кордону  у нас хороший. Деякі з них працюють в нашій лікарні вже більше десяти років. Конкретно з України в нас працює два лікаря, один з яких, за сумісництвом, ще й підробляє в університеті.  Цьогоріч до нас надійшло ще три заяви на прийняття на роботу від лікарів з України», -  повідомила пресс секретар UNLP Іванна Сташкова

За повідомленням словацьких ЗМІ, найбільшою перепоною, з якою стикаються спеціалісти з України – це отримання дозволу на роботу в Словаччині. Натомість проблема подолання мовного бар’єру та вивчення словацької мови – є незначною.

Водночас, як уже повідомляв Mukachevo.net, основною причиною виїзду медичних кадрів з України є безперспективність та низька заробітня плата лікаря в нашій державі. В Словаччині наші  земляки отримують втричі більшу заробітну плату, аніж вдома.

Коментарі

Д
дохтор

Раз лiкарi втiкають, то не вiд доброго життя, яке їм створила майданна публiка. Питання з чим i iз ким остануться майданутi як всi втечуть, хто їх буде лiчити? Не вже з Африки влада запросить кращих ветеренарiв з європейськими зарплатами, якi в якостi унiверсальних лiкiв будуть викоростивувати промивку внутрiшнiх органiв клiзмов? Чергова перемога не за горами.

ЗН
за/проти Наді

дурні ви вшиткі, лем не од того лічитеся.Дохтори боли раньше, коли лічили за клятву Гіпократа.Нись то є бізнес, як і вшиткой, де жиди запхавуть свуй писок

ДН
До Наді

А ліпше коли нам виписують мільйон додаткових обстежень і кучу дорогезних аналізів???!!! Я думаю,що лікар ліпше знає чи треба тобі тот аналіз чи нєт! Бо наші лем радуються коли ти прийдеш:йой тут ня болить,тут ,тут ,а наші нараз врачі:йоой се мені ся не любить,а давай ти зробиш мрт,аналізи на пару тисяч бо може у тебе рак вать яка гута,а пак йоой та ви повністю здорові (се уліпшому случаї,кіть не назначить іщи аналізи) та у вас просто нерви здали,давайте я вам упиши лікарств на пару тисяч із свої аптеки!!! а наші люди лем раді оби їх лічили хз од чого!а врачі раді,шо можна лапшу людям вішти.Чуть шось кольне-рак!А люди бідні бояться(і я би боялася не спорю) та всі гроші несуть їм,а пак оказуєся шо всьо ок!!! ліпше коли лікар вислухає твої симптоми і сам рішить шо тобі треба а шо нє,до наших прийдеш та їм рот не закриваєся,хоть першим ділом они мають вислухати пацієнта...как бы!чи ви свої права незнаєте,Надія??

ДН
до Нади

ти небого з неба упала,ци после похмелья таку чуш пишеш...видно,шо у тебе патология-ноль на входи,ноль на выходи....

ДM
до miro

У нас скоро вообще лікарів не лишиться. Гройсман з Погрошенко в Україні не лічаться. А у нас замісь дохторів ( Бо нихто у нас за ту "убогу" зарпалату робити не буде) скоро будуть лем цілителі, знахарі, повітухи. Кинула нас держава

Н
Надя

Ви ще не були на прийомі за кордоном у лікаря. Закордонний дохтор нич тя не узвідать, лем сам мусиш усьо говорити. А дохторам мовчать. Закордоном врач нічого не рекомендую. ... Треба самому собі випрошувати направлення на аналізи, дообстеження у інших вузьких спеціалістів, рецепт на лікарство. А ще ліпше, кіть догадаешься сам свій діагноз, то уже зразу знаєш, шо просити у дохторам. За кордоном лікарі знають лише одне : посміхатися і тихенько і ввічливо говорити. А далі..... Лише вивляться у компютер і назначают лише те, шо вказано у компютері ! Страхова медицина повязала руки і голову медикам так, шо они не можуть ні в ліво, ні вправо самі думати і робити назначеня та обстеження. На один прийом хворого оплачує страховка тільки 10 хв, а що більше цього, то лікар встає із-за столу і іде до виходу, і пропонує вам пройти до медсестер на ресепшині.... а в кабінет з посмішкою закликає наступного пацієнта. Це така медицина в Німеччині. Цінуйте своїх українських лікарів!

ДЗ
До Закарпатец

Закури дашто тяжчоє успокійся -ВСЬО БУДЕ ДОБРЕ

M
miro

nasi idu do nemecka, uz skoro nebude vobec lekarov, tak ze dobre ze idu lekari. Ale ako to bude na ukraine?

Т
ТТХ

Боже, охороняй Словенско... Зараз почнеться- алкоголь, некомпетенція, тупість абсолвентов Ужгородської т.зв. універзіти...

Л
лехайим

но нич, Гросман іде до Срайилю узгоджовати норми здравохранения, также скоро будеме туй мати повно срайильських дохтору.Товди аж зажиєме, ниякі голодомори з голокастими нам будуть не страшні

ДН
до несумно

провокатор.....усьо што за тя мош упувісти. лічила би тя манзичка кыть ти другі не добрі. поутікало много, а моногі ся збиравуть. тогди лем ревати нарід буде.не сокотиме то што маємє,будеме мати то штосьме заслужили.

НС
не сумно

бедняги-словаки еще не знают, что они получили, волосы на гузыци рвать будут от наших дохторов

Р
робот

сумно

Читайте також