Василь Кузан: Радянська школа була побудована на тому, щоб виховати русскоязичного безхребетника

12
24

Закарпатський поет, автор 17 книг, багатьох віршів та пісень. Поет з чіткою громадянською позицією, прихильник Євромайдану, та як він сам каже – Революції Гідності. Василь Кузан – про творчі плани, нову збірку та ситуацію в країні.

- Пане Василю, що для вас поезія?

Для мене особисто - це стан душі. Відчуття гостроти і краси життя неможливе без поезії. Коли пишеш сам - це можливість поділитися з іншими тими відчуттями, які саме цієї секунди заполонили твоє серце. Коли читаєш чужу поезію - це відчути вібрацію часу у виконанні іншої людини, яка сприймає світ не так, як ти. Читати інших для мене - це вивчати іноземну мову, ставати на сходинку вище, удосконалювати свої відчуття, шліфувати емоції, сприймати образи, які викликають асоціації і змушують працювати одну половину мозку, змушують працювати розум і серце.

- З чого почались ваші "стосунки" з поезією, чи пригадуєте?

Це не була любов з першого погляду. Радянська школа, а я вчився ще тоді, була побудована на тому, щоб виховати інтернаціоналіста, тобто - людину без нації, "совіцького чоловіка", русскоязичного безхребетника - до речі, плоди цього виховання ми пожинаємо нині на сході. Так от, програма з української літератури була побудована таким чином, що прививала учням стійку ненависть до тої самої літератури. А от російська література подавалася набагато краще. Якщо з української були вилучені всі неокласики, модерністи, та що там говорити - всі авторитети, яких радянська влада порозстрілювала, то в російській літературі в школі була присутня і лірика, і вільнодумство, й інтелект. Тому я спочатку полюбив Єсєніна і Блока, а відтак і Лесю Українку, і Василя Симоненка, і шістдесятників, і... багатьох-багатьох. Особливо люблю сучасну українську поезію, адже вона, на моє глибоке переконання, є однією з сильніших у Європі та світі.

- Про сучасну українську. Кого читаєте, можливо, із закарпатських авторів?

Читаю багатьох. Тепер у мене на столі Віктор Виноградов "Серце камеї". Це мій друг, один із тих скромних героїв України, без яких нація не може відбутися. Віктор живе в Ялті, в агресивному середовищі творить українську поезію. І добре творить. Просто через ізоляцію, у якій ми всі знаходимося, про нього говорять мало. Шикарна образність, вишукана високоінтелігентна та високоінтелектуальна мова художника - це оригінально, цікаво та яскраво. Читаю більше в Інтернеті, але і книг купую багато, і дарують мені знайомі і незнайомі автори. Читаю Ганну Осадко, Тараса Федюка, Сергія Татчина, багатьох своїх друзів. Особливо подобається мені Ігор Павлюк, творчість якого запримітив і лауреат Нобелівської премії Мо Янь. Уже дві книги Ігоря у перекладах вийшли у Лондоні, він єдиний з українців отримав премію англійського ПЕН-клубу. Дві міжнародні премії отримала Леся Мудрак. У нає є тільки та проблема, що нас ще мало перекладають. Щодо закарпатської поезії, то читаю Оксану Луцишину, Тетяну Ліхтей - не хочу когось образити, але читаю книги всіх авторів, що видаються. Інше питання - що мені подобається. А подобається останнім часом найбільше поезія Маріанни Шутко. Такому стрімкому входженню в літературу можна по-доброму позаздрити. Маріанна за два роки видала три книги, отримала премію "Дебют", зайняла високу сходинку у всеукраїнському рейтингу "Книжка року" та перемогла у конкурсі Краща поетична книга на книжковому фестивалі. Її книга "Стенокардія" дає читачеві не тільки поетичну, але і естетичну насолоду, саме так і мали б видаватися книги лірики. А ще у книзі є цікаві знахідки і родзинки, які змушують читача дивуватися та радіти.

- Як вважаєте, чи розвивається література на Закарпатті?

Можливо, літературний процес у нас не настільки організований, як нам би хотілося, але література не може не розвиватися. Оскільки ми всі працюємо, удосконалюємося і розвиваємося. Ми видаємо книги, публікуємося у різних виданнях, організовуємо презентації, виступи, зустрічі з читачами, їздимо в інші регіони, пишемо врешті-решт. Література - це сукупний продукт нашої праці. Але я це сказав про поезію.

У нас є ще і проза, яка так само розвивається. Два лауреати Шевченківської премії за останні роки - це теж показник розвитку нашої літератури. Своєрідний феномен, так би мовити, якщо не бути надміру скромним.

- Чи відвідуєте різні літературні фестивалі та чи берете в них участь, як в Закарпатті, так і за його межами?

Від цього маю не тільки задоволення, але і зиск певний. На фестивалях, творчих зустрічах, різних акціях маю можливість ще і продати книги, тому використовую кожну нагоду. Нещодавно був у Франківську, перед тим були: Стрий, Миколаїв, Харків, Львів, Київ, Кіровоград... На Закарпатті літературних фестивалів... "Березневі коти"... та і то не чисто літературний... Але ми маємо обласну бібліотеку, яка кожного четверга щось проводить. Таким чином письменники, особливо молоді, не відчувають відсутності уваги до себе - така собі компенсація. На багатьох подібних акціях я був, не дивлячись на те, що живу за сотню з лишнім кілометрів від Ужгорода. До речі, Мукачівська бібліотека теж проводить цікаві зустрічі - нещодавно була зустріч з Мирославом Дочинцем. Перед тим був я і у вас.

- Зовсім нещодавно ви видали нову поетичну збірку. Можливо, розкажете про неї?

Вона ще свіжа, хоча мала вийти ще до мого 50-річчя. "Все по 14 копійок, або Сонетний двір" - це вибрані сонети, які я написав протягом творчого життя, а це майже 30 років. Перший відгук на книгу вже з’явився - його написав Василь Шкіря, опубліковано на кількох сайтах, зокрема на "Буквоїді". Книжка мені дорога і тому, що моя, і тому, що "Карпати" її гарно видали, і тому, що вийшла за підтримки держави - по програмі обласної ради, і тому, що найсвіжіша. А ще... В Україні дуже мало поетів, хто має окрему книгу сонетів. У моїй їх понад 200, хоча кількість у літературі нічого не значить, але...

- Як автор кількох книг, скажіть, чи важко воно – видати книгу в Україні?

Написати легше, ніж видати. Про прозу я не кажу. Прозу видавництва беруться видавати і продавати. А поезія ніколи не була прибутковою - її мусить підтримувати держава. Чи меценати. На щастя, такі у нас є. У області активно підтримує поетів Віктор Балога, за що йому респект і уважуха, щира подяка від авторів та читачів. Якби не він - багато книг не побачило б світ. Принаймні тепер. Можливо часи зміняться, але уявіть собі як то автору чекати... А з іншого боку - книгу видати дуже легко. Якщо маєш гроші - видавай, що хочеш. Тут про талант не говориться - видавництвам теж треба жити. Але, як виявляється, гроші у нас мають досить таки багато людей. Тому видається у світ багато сміття, яке активні особи, які навчилися римувати, видають за поезію. І продають це. І впливають на формування поганого смаку у наших дітей. Єдине, що радує - діти у нас розумні. Вони вміють дуже швидко розбиратися, вчитися і знаходити зерно істини.

- А як ставитесь до різних літературних конкурсів, де «призом за перемогу» є видана книга?

Чим більше конкурсів - тим краще. Головне, щоб у журі були люди, яким можна довіряти.

- В творчості багатьох сучасних українських поетів відображались криваві події Євромайдану та ситуації на Сході України. Чи вплинуло це на вашу творчість?

У моїй творчості багато таких віршів. Я сам учасник Майдану, дуже близько до серця сприйняв ідеї Революції Гідності. І взагалі, поет - це вічний революціонер і опозиціонер. Про війну проти російського окупанта теж багато пишу. Боляче і страшно, коли гинуть кращі сини нації, а ми нічого не можемо зробити. Бо попередня зрадницька влада  ПР та підху*йла януковича знищила армію, розікрала бюджет і довела багатющу державу до межі жебрацтва. Інформаційна війна нами теж програна. Але це лише на цьому етапі. Ми мужніємо, вчимося перемагати, стаємо національно-свідомими і таки переможемо. Хочеться, звичайно, щоб це було якнайшвидше.

- Вже було видано кілька антологій так званої «революційної» поезії. Чи не пропонували вам опублікувати в них ваші вірші?

Вийшли на сьогоднішній день три антології. Мої вірші є у кожній.

- Що ж, дякую вам за гарну розмову, натхнення вам.

Ольга Беца для Мукачево.net

Оскільки в розмові не раз згадувалися, так звані, революційні вірші автори, себто твори, які були написані під час революції – пропонуємо вашій увазі один з них:
Орда

Російсько-чеченська орда,
Фашистсько-московська навала.
Це спроба убити Майдан,
Це сила, що дух убивала,

Цвіт нації гнала в Сибір
І військо топила у ріках…
Статистикою – на папір
Мільйони. Життя чоловіка –

Ніщо для машини убивств
Комуно-совіцьких тиранів.
І цар так, і Сталін робив,
Учив так диктатор Ульянов.

Земля ця уся у крові,
Тут душі загиблих, як маки
Цвітуть… Пацани дворові
Не знають як ставили ставки

На голод і на Колиму,
На смерть ненароджених навіть,
На чорну народів тюрму,
На постріли в душу і пам’ять…

Ми знаємо. Наша війна
Священна, свята, справедлива.
Це наша одвічна земля,
Тут мати, від розпачу сива,

Молилась за сина й за мир
І Господа-Бога просила
Спасіння і правди, бо ми
Єдині, і в тім наша сила.

Бо ми не загарбники, не
Йдемо до сусідської хати…
Ось літо любов’ю війне
І будемо ми раювати.

І згине ця чорна орда,
Бо дух наш її переможе,
Бо віра і куля тверда!
Спаси нас, усміхнений Боже.

01.06.14
 

Коментарі

Ю
Юлію

"Рівень освіти в УРСР був дуже високий. Це незаперечний факт. Але це і спричинило розпад СРСР...". Таке враження, що якщо би він був низьким, СРСР не розпався би. Це вже не смішно.

Ю
юлій

Рівень освіти в УРСР був дуже високий. Це незаперечний факт. Але це і спричинило розпад СРСР. Люди були розумні, вміли аналізувати реальність і те що телевізор говорив. У цьому і виник внутрішній конфлікт між громадянами та владою. З одного боку треба було мати освічених, розумних,з аналітичним складом розуму людей,з другого боку - мали бути громадяни, які б не переймалися роздумами над 99% невідповідністю між тим, що є,і що каже Кісєльов, вибачте "совєтінформ". А чому рівень освіти тепер такий? У школах часто вчать колишні заочники (no comments). Часто державні організації приймають "своїх" з дипломом, а не освітою. Більшість школярів мають книгофобію і соціальну апатію. Скоріш за все - це вже на фізіологічному рівні. Телевізор є першим вихователем (засилля низькопробних фільмів, як правило російських, говорить, що тільки "мєнти" і бандіти є мужиками, а всі інші - ботани). І саме головне - ніхто не каже, що тільки чесна і чесно виконана праця, не залежно яка, - це джерело існування.

КР
К.А. Рамболь

Кузан - звичайна дешева пристосуванська гнида за бутірброть на фуршетіку. І вашим, і нашим дифірамби своїм недолугим "гавриліадським" ямбом. Як таких земля носить.

Ц
Цімбор

Кузан отримав вищу освіту в радянському УжДУ БЕЗПЛАТНО. Інтересно, на яких умовах отримують освіту(і наскільки якісну) його діточки, діти його рідних і близьких? Чи виховала радянська освіта з Кузана "руськомовного безхребетника"? Саме смішне, точніще сумне, що нинішня молодь вірить в ці тупі страшилки вічно дисиденствуючих осіб, які з мазохістським запалом полюбляють розповідати байки про те, як їх "щемила" радянська влада. Можна справедлиао критикувати комуністичну ідеологію, але порівняйте УРСР з сучасною Україною. Різниця разів в 10!

К
Ковдош

Як можна слухати цього нездаря, у нього одна мета, паплюжити все чудове з радянської школи. Всі чомусь забувають, що була велика країна частиною якої були і ми, з нею всi рахувалися бо був достатній науковий потенціал, щоб відповісти на будь який виклик, і він був створений на фундаменті радянської школи. Ракети літали, кораблі будувалися і плавали в світовому океану, нехай він розповість чого домоглася Україна за 23 роки як незалежна держава. Де наш чорноморський флот який свідомо знищили такі ж "патріоти" типу Кузана. Справжні вчені радянської школи на заході на розхват. Скільки книжок друкувалося українською мовою, де ці книжки сьогодні, одні тільки вспомини.

vs до Оросвийга

Перебачаюся, мав на увазі не 13 росвигівську, а 14 циганську школу.

vs до Оросвийга

дужесь розумно написав... Як у воду всрався. А не пробував хоть мало шось аргументувати ? Вадь ти тоже закончив 13 циганську школу на гроші, шо нажебрав? Попробуй хоть мало у книжках букви упознавати. PS.Перебачаюся перед товариством, шо маю опускатися до такого уровня бесіди. Но бидло по другому не розуміє.

1
150

Кідь піарити "шедевры" Любкы, Луцишиної, Белея, Коврея, - у людей ся появит повна ненависть до літературы. Література мусит воспитувати благородство, світлі інстикты, чувство красоты и волі до жыття. Днышні "писателі" роблят з точностьов наоборот, завто их и піарит дегенеративна пропаганда. Ци не так? Ану ж, лем поровняйте талант шевченковськых лавреатів Скунця и Мідянку. Хоть межи нима лем єдно покоління, айбо в плоскості таланту - цілый вік!

7
780

Ныні в "культурницькому просторі" реально рулят підоры. Йсе не образа, йсе медичный факт. Лем поникайте у телевізор, на "критиків" в літературі вать искусстві. Нараз видко, ож дегенераты гет вшитко окупували.

ДО
до Оросвийга

А ти, ПІФІГОР, який Оксфорд закінчував? Бо твій "середній уровень" хіба від амеби " на голову ВИШЕ". Не ганьби хомо сапіенсів!

МТ
Много таких поэтов воспитала Нэзалэжна

Пидерасов в "хорошем смысле этого слова" :))

О
Оросвейг

Сейсь "стихопльот" просто бреше. При союзі діти реально училися. Пропускати школу не мош було. У школах гроші "на окна" не збирали. Середній уровень був на голову више. Типерька діти не учаться. Зазвідайте школьників елементарщину - показати на карті Кубу, что такое теорема Піфігора, яка формула сірчаної кислоти, ко написав Тараса Бульбу, кілько планет у Соняшній системі, шо такое закони Ньютона...Більше половини попливуть. У ВУЗах реально могли учитися жебраки. Екзамени за гроші не здавалися. Дипломні і курсові роботи з інтернета не качалися. Типерька подекотрі випускники два слова не напишуть без ошибок....

Ч
читач

перебачте, а про що інтерв"ю? одне і теж сто разів.

Д2
Для 2

"Міжнародна" дегенеративна спільнота не може простити Сталіну той факт, що він поховав комунізм, знищивши (на жаль не до кінця) ленінсько-троцкістку гвардію, яка в 1917р. за гроші ФРС США зруйнувала країну і пролила море української та російської крові, і побудував могутню самодостатню країну. Нині рулять онуки та правнуки тих, хто гноїв слов"ян. Вони знову окупували інформаційний простір, зокрема культурницький. Тому нічого дивного не має, що наша поезія опустилася на порядки нижче. До речі, Василь Кузан не найгірший серед сучасному безриб"ї.

М
м!к!

Кузан м1г зак1нчити 1Сорбону!Але поез1я його дуже прим1тивна 1 бездарна!

2
2

Вообще советчина - это этнический маркер русских. Когда русский человек хочет подчеркнуть свою этническую принадлежность, он красную звезду нацепляет. Русский модерн (и, следовательно, русский нациегенез) пришёлся на тридцатые-сороковые годы. До революции никаких русских не было, были безнациональные крестьяне и инородческая аристократия. Основополагающий национальный миф - это Великая Отечественная. Про то что русскую нацию нужно ещё создать - это всё пиздёжь, русская нация есть - это советские. Когда начинаешь копать антисоветских русских, то попадаешь либо на еврея, либо на украинца, либо на подростка-толкиниста с эльфами. Русский в своей массе - это советский патриот, сталинист.

1
1

Шо-шо, але освіта була якісна. Інша справа - ідеологія. Політика створення "советского человека", "советской общности" на основі російської культури, російської мови все-таки мала місце. Попри показний комуністичний космополітизм СРСР сповідував по суті російський націоналізм, диктат російської культури.

П
поет-поету

Лажанулся ты , Вася. Извини, что не в рифму.

Ш
Шоні

Як показує практика, значна частина поетів і художників є деструктивною спільнотою. Вони завжди воюють з традиційними цінностями, їх вічно тягне в бунти і революції. Вони цим пишаються і вважають це "громадянською позицією" і "боротьбою з кривавим тоталітарним режимом. З-за цієї майданутої "громадянської позиції" завжди проливаються ріки крові. Цих "творчих людей" нескладно розпізнати. Серед "художників" - це абстракціоністи різних мастей, серед "поетів" - це автори "віршів" без рими, канви, логіки, естетичної канви, а там де є рима - це завжди ультрареволюційність. За допомоги дегенеративної пропаганди суспільству нав"язали думку, що їх "жедеври" - це модно і круто. Зрозуміло, що в цьому "творчому бомонді" тусуються переважно геї та лесбіянки. А хто їх "не розуміє" - той "прибічник тоталітаризму".

1
114

Кузан, о котором впервые слышу, хотя читаю много - недалекий конъюнктурщик. Один пример- у меня диплом СССР, автоматический признаный в Чехии и Словакии. С укр. дипломами уже проблема. Где проблема, пан Кузан? Значит, все же, образование СССР не было таким плохим. А вас какая школа учила, не знаю. Да и учила ли...

ДФ
до Фері

Не в бровь, а в глаз !+100%

Ф
Фері

Радянська система освіти при всіх ідеологічних мінусах була однією з кращих у світі. Нинішня "модна" "болонська система" дебілізує народ. Якщо, за словами конюнктурника Кузана, радянська система виховувала руськомовного безхребетника, то сучасна "продвинута західна" може виховати хіба що педерастичного безхребетника. І Кузан це чудово знає, бо полюбляв колись позувати в майці з символікою збоченців "69".

М
міша

Можливо і не ідеальна була система освіти в Срср,але в ній точно не було місця такому повсемісному хабарництву яке ми маємо на сьогоднішній день.Раніше мати диплом про вищу освіту все таки щось означало.

Б
безхребетник

Дозволю собі не погодитись: вчився у ті самі часи в російській школі,закінчив ВУЗ в РСФСР. Володію 5 мовами, відрізняю Баха від Феєрбаха та Едіту П"єху від "иди ты на х.." Мені,мабуть,повезло з вчителькою української мови та літератури.Почитайте коменти сучасної молоді, в тому числі студентів: вони навіть в слові з 3-х літер (яке я написав вище через крапки) роблять 4 помилки. Росте нація невігласів та тугодумів.

Читайте також