Величезний пам’ятник радянському солдату досі стоїть на кордоні з Словаччиною. Чому і хто винен?

13
34

Війна йде вже більше півроку, а «декомунізація» в Україні досі триває. На жаль, у деяких ситуаціях просте рішення доходить до абсурду. Зараз по всій країні активно прибираються пам’ятки радянщини, але з демонтажєм деяких об’єктів досі є проблеми…

Так, на кордоні з Словаччиною, практично найзахіднішій точці України, стоїть величезний пам’ятник радянському солдату.

Чому його досі не демонтували? Питання не зрозуміле.


Активісти зібрали багато підписів з проханням прибрати пам’ятник, який символізує радянщину. Тоді таке рішення підтримали закарпатські лідери громадських думок серед яких поети, письменники, журналісти, викладачі УжНУ і т.д.

Але, як писало Mukachevo.net з посиланням на Укрінформ, обласна влада скинула все на ужгородську міську раду, нібито їх майно, а міська влада Ужгорода киває на обласну та Київ, зазначивши, що пам'ятник обласного значення та має охоронний номер у реєстрі Мінкульту.

Як розповів редакції голова ГО «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков, цим питанням вони почали займатись ще у травні, але пам’ятник не зрушився з місця.

«Основна проблема у тому, що це пам'ятник мистецтва національного значення, тобто рішення приймають не на рівні Закарпаття і навіть не на рівні Міністерства культури, а дозвіл має давати Кабінет міністрів, після того, як Міністерство культури подає ці папірці на "Кабмін". Тобто це питання тільки бюрократичне», - розповів Вадим Поздняков.

За словами Позднякова, наразі вони очікують на дозволи з Києва, а далі вони знову штурмуватимуть міську раду та обласну адміністрацію.

Цікаво, що ще у вересні голова ОВА Віктор Микита заявляв, що «Подолання наслідків русифікації та тоталітаризму - як ніколи на часі», після чого додав, що звернувся з цим питанням до Міністерства культури та інформаційної політики. Але пам’ятник і нині там.

«Проблема ще у тому, що сама процедура дуже бюрократизована. Тобто, ті об'єкти, по яким були подачі з різних регіонів, умовно кажучи в травні, вони тільки зараз починають отримувати дозволи. Це кілька місяців паперової тяганини», - додає Вадим Поздняков.

У той час, коли область та Ужгородська міська рада перекидають відповідальність один на одного, у Мукачеві не побоялись та знесли пам’ятник, який розміщувався у самому центрі міста.

Редакція Mukachevo.net надіслала офіційний запит на ім’я голови ОДА, з проханням офіційно пояснити у чому причина затримки демонтажу такого великого символу радянського режиму.

Згодом департамент культури Закарпатської ОВА надіслав відповідь на запит:



13 жовтня у Закарпатській ОВА повідомили, що профільна комісія здійснила перевірку монументу та визнала пам'ятник аварійним.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Р
Русин

Вважаю що не потрібно торкатися цього пам’ятника! Пригадую будучи малою дитиною нас водили туди фотографуватися. Наскільки він мене дитиною позитивно вразив. якщо його заберуть то всередині утворять порожнечу. Хоча вже чимало такої порожнечі нароблено. Кому це цікаво. Та нікому.

Х
ХХХ

До Ноо: Радянський Союз та інші... Воювали не з німцями а з фашистами (нацистами) а то були і японці і мадяри і т. д. .......... А памятник немає нічого спільного з росією. ЦЕ ПАМЯТНИК НАШИМ ДІДАМ, ПРАДІДАМ, ЗАХИСНИКАМ У Вликій вітчизняній війні!........

ДН
До нижнього

Світ на межі повного перезавантаження, а вам лише б КУПИТИ - ПРОДАТИ - ПЕРЕПРОДАТИ ....і знову КУПИТИ ...

ІІ
Ігор Іванович

Бюрократія - то звична справа. Я б такі речі продавав на аукціонах чи онлайн на віоліті наприклад, де є чимало колекціонерів. Раптом хтось купить, а кошти пішли б у бюджет

ДН
До нижнього

Вони не поїдуть. Тут ракети не долітають їм харашо

Д1
До 12:38

Не поїду тому , що Схід і Південь приїхали до нас ! Озирнися навколо , руЦкоглаголющие субстанції кругом , їхні баби з собачками , діти їхні вкрвй невиховані і розпущені , автомобілі вартісні і в них якрах сидять "борови" з бородами і в татуюваннях .... Вони мають зникнути з КРАЮ і поїзати захищати СВОЇ ЗЕМЛІ, ДОМІВКИ , НАСЕЛЕННЯ..... Зрозуміло про що йдеться ?

ДН
До нижнього ціга

Так все і боли? А чом більше половини Закарпаття не розуміють мадярську лем Берегово, Чоп, Виноградово?

Ц
Ціґань

історики, под чехами болисьме лем 20 году. доти йсе фурт бов модьорорсаґ!!! ищи и потому, из 39го до 44го! не плитіт сюди ни мацкаля ни пепічка, богдай не сколчили!

ДН
до нижнього

Нараз видко спеціяліста. Разом з нами сидить на дивані і воює за трьох чоловік , з монументами. На Схід такий не поїде

ДВ
До володимира

Ти повний дурень чи придурюєшся ? Історію вчи або , хоча б , прочитай ....! P.S. монумент прставила радянська влада ЗОВСІМ НЕ В ТОМУ МІСЦІ !!! Теперішня територія Закарпаття, а тоді ІНШОЇ ДЕРЖАВИ (!!!) не належала Україні, оскільки України не існувало на цій території, ВКЛЮЧНО ДО 1946 року . Тож , що "визволяла" твоя конч€на червона армія і твої неграмотні , вонючі ...діди і прадіди ? Що ????????? Дурбецало ти , вова !

*
*****

Володимире, іди воюй за свободу дітей, бо якщо сюди знову прийде срср, то буде тобі не до пам'ятника

В
Володимир

Чим мішає пам'ятник РАДЯНСЬКИЙ? Прадіди воювали за свободу людей, що жили в срср, а не саме Росии. Так і кажіть шо нема шо робити і куди гроші списувати.

КУ
кпп Ужгород

Який пам*ятник ??? Мук. нет Ви кпп Ужгород бачили чи нєт ?? За 40 років там збудовано 1 курник і 2 кабінки Європейського тувалета. Ганьба вам і Іршавському району. Дайте Ці кошти Троцькому не на памятник зваляти , а на КПП Ужгород

СС
Сікора Степан Ілліч

Саме цікаве те, що пам'ятник є історично помилковим. Підкарпатська Русь, як Закарпатська область стала частиною Української радянської соціалістичної республіки тільки в 1946 році, а до того часу це була територія Чехословацької республіки. 26 жовтня 1944 року була визволена частина Чехословацької республіки, якою була Підкарпатська русь

М
Мукачівець

Не тим ся занимаєте чим треба,то історія,тепер давайте рас усі такі декомунізатори у своїх інтересах поміняйте Пазики руські автобуси на нові мерседеси,а то яка неправильна декомунізація

П
Патріот

Треба усі балалайки унічтожити бо то є руський інструмент і се є самоє главноє !

ДД
До дід 07.10.2022 22:44

Це не наша історія , а придумана москалотою аби хоч якось приліпитися до цивілізованого світу Європи. А брехню і спотворені історичні події від московії , ми не првинні пам'ятати . Забагато честі для дикого глибинного насЄлЄнія рф-ії.

Д1
До 17:50 і 02:58

Інколи краще змовчати , чули про таке ?! Нісенітниця і плутанина у "лампошові" Дудлів . Коротко про це : Напередодні (1938 - 39 рр) Другої світової війни, Гітлер хотів мати прямий доступ до нафтородовищ на території Румунії. Шлях лежав через Угорщину . Тому , Хорті став васалом (підданим ) Німеччини. Але , Хорті "виторгував" у Гітлера територію Автономної республіки ПОДКАРПАТСЬКА РУСЬ в складі ЧехоСловаччини ! Хоча збройні сили ЧехоСловаччини були в декілька разів сильніші за угорські але під політичним і економічним тиском з боку Німеччини, змушені були відступити в цьому питанні . На кону стояла цілісність ЧехоСловаччини, від котрої Гітлер вже відтяпав Сілезію (територію, де компактно проживали етнічні групи німців). ЧехоСловаччина частково віддала , під примусом , наш КРАЙ (відступила на менші території, навіть Мукачево було поділено річкою Латориця ). Так було аж до жовтня 1944 року , часу "визволення" , а насправді окупації і анексії Червоною армією.

Д
Дудлікови

вернула владу чехам?! Та невже! За допомогою похожих як сьогодні "референдумів" і за допомогою наших неуків-комуніштів чехів нагнали і ніяку їм владу на місцях встановити не дали.

ДД
Дулі Дулінутoму 17:50

При Гітлерови його союзники чубаті захопили Подкарпаття від Чехословакії, потом Мадяри одобрали його у чубатих, а в 1944р СССР окупував Подкарпаття і через фіктивний " рехверендум" присоєдинив до Каклянгдії

ДД
Дудлі Дудл 11:18omu

При Гітлерови його союзники Мадяри захопили Закарпаття від Чехословакії, а Красная армія в 1944р відбила мадяр і вернула владу чехам

1
11:18omu

Так і є

ПД
Путін до ШмЬІргаля

"Кто как обзЬІвается - тот так назЬІвается " (придурок ти сам). Якби знав хоч щось про ФАКТИЧНУ ІСТОРІЮ КРАЮ. Поняття Закарпаття не існувало у жовтні 1944 року , це була територія іншої європейської держави . Визволяти (від кращого) територію КРАЮ ніхто не просив . Окупаційні війська Червоної Армії анексували її , практично без будь-яких мало-мальських боїв . Потім , виселивши заможних РУСИНІВ з сім'ями в Сибір і на Далекий Схід - КОРІННЕ НАСЕЛЕННЯ КРАЮ , заселили вашими батьками . З часом з'явилися ви - виплодки з деградованою ментальністю і зараз ще відкриваєте свій пи$ок щодо "думки про пам'ятники" вашим окупантам -батькам . Забули ? Куди вселялися (квартири , будмнки ). Отже , вибл@дки пропаг@ндонів , сидіть тихо і не звиздіть , що НАМ потрібно буде зробити на нашій землі .

Т
Троцкій

А чи знає "дід" де була в Ужгороді площа ім.Сталіна? І куди вона ділась, яка держава її ліквідувала?

ЧВ
чілавек в футлярє

а чому стоїть ? а тому, що, якщо раптом щось піде не так...?! Как би чіво нє случілось....

СС
СуперМен СуперМен

Микиту звідати? Та він совок путінський і корупціонер

П
пропозиція

Звідати треба першого Микиту - він фивник, пак ньє? Микитови: кажи їм поміняймо ушанку на мазепенку, ппш на шмайсер - стане декомунякований і най дале стоить. І зірки, кідь десь ще є - болгаркою.

Д
Дiд

Держава яка знищуе свою iсторiю - Немае майбутнього.

CA
cigany ali

pisov v iz rail.

ХВ
хохол взятка

сбрей бороду!!!

П
Петрушко

Леше зато думаю стоить бо Радянщина то була в Яноши там Радянщина Створилася а колi я був Петрушка Iштванко Замом у Областi приказав аби незносили що чудуэтеся Анця моя жена менi це уповiла а то Армянка тоже Бактянська що чумитесь??????????

Н
Ноо

Пару памятників можна лишити. Проти німців боролися не лише росія, а і Україна, Америка і щи много хто

Ш
Шмыргаль

З таким успіхом можно вбити всіх, хто народився в радянські часи... А може це пам'ятник українцю, який визволив Закарпаття від нацизму? Придурки...

П
Правда

Цей пам‘ятникине можуть прибрати. Бо він слугує вмісто громадської вбиральні. Якщо приберуть , тоді де громадяни які хочуть виїхати за кордон будуть справляти свою « нужду».

Читайте також