Від імені угорської громади на Закарпатті невідомі встановили провокаційні стели: усі деталі інциденту (ФОТО, ВІДЕО)

50
24

Майже відразу ж ці конструкції були загадковим чином демонтовані, а про їхнє встановлення наразі відомо лише з численних повідомлень у мережі інтернет, які були вкинуті в інформаційний простір підозріло синхронно з маніпулятивними формулюваннями та заголовками про чергові вимоги угорців Закарпаття надати їм автономію.

Редакція Mukachevo.net зібрала до купи усі подробиці інциденту, однак наразі є дуже мало офіційної інформації, бо як не дивно інцидент досі не коментують компетентні органи влади – ні адміністративні (зокрема місцеві адміністрації), ні правоохоронці.

Що сталося: хронологія

Хоча у прес-службі обласної поліції Mukachevo.net повідомили, що протягом останніх днів у них не зареєстровано жодних звернень або випадків щодо незаконного встановлення або демонтажу будь яких конструкцій на території Берегівського та Виноградівського районів.

І це при тому, що ряд закарпатських сайтів з сумнівною репутацією, а також низка всеукраїнських ЗМІ з чималою аудиторію відучора інформують про встановлення на Закарпатті 4-х стел з угорськими написами.

Ці повідомлення розміщені зокрема на сайтах Golos UA, From-UA, Багнет. Довідково зауважимо, що йдеться не про маргінальні сайти, а про видання з щоденною аудиторією близько 100 000 відвідувачів.

У цих повідомленнях йдеться, що ініціаторами встановлення стел є перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, якого у публікації називають також лідером КМКС, а також Михайло Товт, якого називають у публікації лідером іншої угорської організації УМДС. Усі видання наводять їхню пряму мову.

Насправді, Йосип Борто є лише заступником голови КМКС, і як уточнили Mukachevo.net у КМКС, з минулої середи і до найближчого понеділка Йосип Борто перебуває у відрядженні за межами України, тобто він фізично не міг дати коментар згаданим ЗМІ. У офісі КМКС порадили Mukachevo.net звернутися за його особистим коментарем у понеділок, але запевнили, що їхня організація та її члени не мають жодного відношення до встановлення цих стел.

Щодо згаданого у публікаціях Михайла Товта, то він вже кілька останніх років працює юристом у Києві, свого часу був навіть народним депутатом (обраний у 1994 році). Разом з тим, варто зауважити, що Михайла Товта називають одним із співавторів закону про мови Ківалова-Колесніченка, ухваленого в 2012 році. Видається, що саме це є мотивом згадки його у цих публікаціях. 

Щодо власне стел, то як з’ясував Mukachevo.net вони дійсно були встановлені у кількох місцях, ймовірно у середу-четвер, тобто 17-18 травня: попередньо це було зроблено у 3-х місцях – на межі Мукачівського та Берегівського районів, при в’їзді до останнього між селами Дерцен і Гать, у селі Велика Копаня при в’їзді у Виноградівський район, а також у селі Батьово. Хоча у згаданих розтиражованих публікаціях йдеться про 4 стели.

Ось так виглядала одна із встановлених стел, на бетонній подушці й навіть квітами

5 доказів на користь того, що це чітко спланована провокація

У п’ятницю, 19 травня відшукати ці стели вже не вдалося. Власне, як і слідів їхнього встановлення. Тобто ці стели не просто зруйнували, а професійно демонтували, так само як і встановили: жодних сумнівів за участі спецтехніки та транспорту. Це по-перше.

По-друге: також насторожують фото та відео, які були вкинуті разом з публікаціями про встановлення стел: деякі матеріали були відзняті за допомогою дрону з кількох ракурсів та вкинуті через свіжо створені аканти в соціальних мережах.

Зведене відео на основі тих, які були вкинуті в мережу інтернет через нашвидкоруч створені профілі

Один з таких профілів має лише одне завантажене відео, власне зі згаданими стелами та угорською символікою

Назва "Hírek Ukrajna" перекладається як Новини України

По-третє: угорські написи на стелах – «Берегівський район: земля угорської мови», «Берегівський район: угорці вітають вас», «Виноградівський район: угорці вітають вас» – написані з численними помилками, зокрема відсутні позначки наголосів у словах та деякі слова вказані хибному відмінку, що є типовою помилкою для тих, для кого угорська мова не є рідною.

По-четверте: синхронно з повідомленням про встановлення стел з угорськими написами ті ж сайти розмістили новини від 19 травня про те, що закарпатські депутати вимагають від Києва автономії. І в цих новинах згадується звернення Берегівської районної ради з приводу збереження за угорською мовою статусу регіональної, яке було ухвалене ще наприкінці лютого цього року.

По-п’яте: усі всеукраїнські сайти як то  Golos UA, From-UA, Багнет, які розмістили інформацію про стелу та вимоги автономії з боку угорців, посилаються або один на одного, або на місцеві ЗМІ. Ланцю приводить до маловідомого сайту з історією вкиду сепаратистських шейків – zakarpatye com ua як першоджерело. Інший місцевий сайт, який був використаний у цій провокації – voloshyna org ua, який і раніше публікував подібні новини про автономію, а цього разу додав власні відео з місця встановлення стел.

Це маловідоме видання, домен якого був зареєстрований тільки 6 місяців тому, раптово стало першоджерелом для низки видань як-то Golos UA, From-UA, Багнет, які розмістили публікацію одночасно

Кілька риторичних питань від редакції Mukachevo.net

Перше: вкрай дивно виглядає ситуація із встановленням щонайменше у 2-х районах області щонайменше 3-х стел розміром близько 3х6 м, деякі з них – на бетонну подушку, особливо, коли це роблять невідомі люди. А також дуже дивно, що ці стели раптово зникають безслідно після того, як їх відзняли з усіх ракурсів.

Друге: вкрай дивно виглядає те, що цю ситуацію ніяк не коментують офіційні органи та посадовці, бодай керівники районів або правоохоронці, хоча ті заявили, що нічого про це не знають.

Третє: вкрай дивно виглядає мовчанка офіційних органів на тлі повноцінної інформаційної кампанії з сепаратистським шлейфом, яка розганяється в українському інформаційному просторі.



Лише в суботу, 20 травня СБУ оприлюднила офіційні подробиці інциденту з встановлення угорських стел на Закарпатті, які за версією силовиків виготовили у Києві.

Також відразу 2 заяви щодо провокацій на Закарпатті зробив також голова ОДА Геннадій Москаль, вдавшись до очевидних маніпуляцій.

Коментарі

З
Земляк

Я як угорський та український філолог поясню, що хотіли передати фразою "A magyar nyelv szelen" ті, хто цю фразу переклали на угорську за допомогою Google Translater. Якщо дослівно перекласти цю фразу на українську, то вона звучить так: "На краю (тобто на узбіччі) угорської мови." Прикол лише в тому, що в українській (як і в російській) мові слово "край" має два значення: "узбіччя" і "територія". А от в угорській мові ці поняття виражаються двома різними словами: (valaminek) a "szele" і "videk". Очевидно автори цього сміховища намагались перекласти наступне: "Край угорської мови" або в "В краю угорської мови". Однак Google Translater (хай пробачить його Всевишній) переклав це як "На узбіччі угорської мови". Мої вітання для СБУ, які це досі не могли розслідувати.

М
мукачівець

Если безопасности вашего государства угрожают названия улиц, городов, памятники, геральдика, люди, которые там живут и язык, на котором они говорят – вероятно вы строите своё государство на чужой территории...(с).істинна правда,ни добавити,ни одняти

В
Василь

Мадяри - хоч і імперський,але маленький народ. А маленьким народам треба допомагати,підтримувати їх...Загалом мадярів - не чіпати бо причина не в національностях,а в тупих селюках-терористах,26 років тому окупувавшим владу в наших городах. Проблема саме в ньому - в сучьем режимі тупих рогатих скотов.

Ю
ю

хотів би м лем єдно, аби тих "русскагаварящіх", яким треба закон кидалова-голесовича і які шатують з "шатуном" мадяри заставляли десять раз на динь співати мадярський гімн. І на ютуб тото))))

M
migal

Черговий привіт від "шоколадного" ... Новий СБУ-КГБешний план "шатун"... Щось дуже увлєклися вирубкою лісу та комунальними тарифами. Ану всі бігом глядати прокремлівських провокаторів!!!

ЧВ
чистої води провокація

Я хоч і не угорець, але як істинний закарпатець бачу, що автор цих "шедеврів" - не угорець : безграмотно написано. Однак, чому дивуватись, досить почитати коменти земляків на українській мові і стає моторошно від невігластва та "бикуватості".

ЗІ
ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ

Щира подяка за чудове розслідування - водночас хочемо наголосити на тому, що сайт voloshyna.org.ua - одним із перших подавав і матеріали сплюндрування польських пам'ятників на Львівщині і давно перебуває під нашим прицілом http://voloshyna.org.ua/3468-nevdom-znovu-rozmalyuvali-pamyatnik-zagiblim-polyakam-na-lvvschin.html https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1295663213849348&id=100002170466931 більше розслідувань на https://zahidfront.com.ua/news.php/investigation/

ЯЗ
я з мадяркою жию

тут соліттями чех мадяр українець, не важливо, кидьне пьєш то людина, тім ординцям того не зрозуміти,

Б
Біблія

ко сіє вітер- пожне бурю

КВ
Ковтун Василь Дмитрович

Пишете "відсутні позначки наголосу на словах". В угорській мові наголос завжди на першому складі. Не ясно що означає вираз: a magyar nyelv szelen. Цікаво, чому на Мук.нет не має діакритики?

С
Сергій

Багато людей, хто не із Закарпаття може не зрозуміють чому це все обурює закарпатських угорців, та закарпатських українців, та й всіх загалом. Так вот тому, бо хтось спеціально хотів чогось добитись (не ясно хто, не ясно що) що явно не в наших інтересах. Закарпатських українців не сам той факт обурює що написано щось на угорській мові, а то що хтось це все використовую для провокацій.

У
укроп

не лізьте. ми щасливі як є, не лізьте.

I
Istvan

Во вторых это явно не береговский район, так как ни одной горы не видно.

I
Istvan

Это там хотя венгерскими словами, но не по-венгерски написано. Явно не венгры выставляли эти надписи

В
Василь

Хрена ли тут думати?- треба оголосити НАТО агресором з усіма наслідками,що випливають...))) Давайте,рагулі,дерзайте, - добивайте Україну! А нам,горожанам,втрачати нічого: ми вже Гітлеру готові служити,щоб вижити тому що в противному випадку рагульсько-терористичний режим окупантів вб'є нас усіх,як вже вбив 15.000.000 чоловік,в переважній більшості своїй саме нас,- горожан.

A
AAA

Це очевидна провокація!!!!!!!!! 100%

V
Viktor

Це чиста провокація. Ошибочно написано. Самий тупий даже знає як треба правильно написати без помилок

В
Василь

1. Писали,дійсно,не етнічні угорці; 2. Стелли не "зникли",їх просто пересунули північніше і північно-східніше - ЗА Мукачево;там зараз і стоять.

У
Угорець

І справді, як і написано в цій статті, - це очевидна провокація. Написи на стелах некоректні і містять помилки... Жоден угорець, навіть без початкової освіти, не написав би "magyarok udvozlom".

A
Adalbert

Це відверта провокація, текст писали не угорці, бо "Вітаємо угорців" угорською буде правильно - Udvozoljuk a magyarokat!, а те, що на стелі, жодним чином не відповідає правилам угорського правопису.

G
GTX

Ukrajinci to su Indiani Evropy.

Ф
Фатів

А шо там неправельно ? І шо в тому поганоє ?

J
Jutka

Це не мадяр писав, не грамотно!!!

М
Максим

Чому комусь є діло до цих стел, кіть у самому Берегові повно вивісок на мадярському?

Читайте також