YanukovychLeaks - сайт для розслідування "темних" справ Януковича

7
0

В інтернеті з'явився сайт, де розміщені документи, знайдені в екс-резиденції Віктора Януковича - YanukovychLeaks.

Його запустила група журналістів-розслідувачів та волонтерів, які хочуть залучити звичайних користувачів до вивчення десятків тисяч фінансових документів з Межигір'я.

У проекті бере участь вже близько 20 журналістів-розслідувачів з видань The Insider, "Українська правда", "Коммерсант-Україна", "Наші гроші", KyivPost, "Радіо Свобода", Слідство.info і ZIK. Їм допомагають працювати з документами близько чотирьох десятків волонтерів.

Велика кількість паперів постраждало від вогню і води , зараз учасники проекту розбирають, сушать і фотографують їх.

"Ми хочемо, щоб читачі допомогли нам у вивченні документів. Аналіз і систематизація займе набагато більше часу, ніж сканування", - говорить один з ініціаторів проекту Олег Хоменок .

На сайті буде створена база даних з документами, в якій можна буде задати пошук по певним компаніям або людям. Це дозволить легко узагальнювати інформацію і допомогти журналістам у розслідуваннях фінансових зловживань.

Після цього автори хочуть передати ці дані правоохоронцям , що допоможе в розслідуванні діяльності наближених до " Родині " компаній.

Творці сайту кажуть , що на ресурсі також будуть збиратися всі журналістські розслідування , які роблять для своїх ЗМІ учасники проекту.

Творці YanukovychLeaks розраховують , що це стане першим масштабним проектом громадянської журналістики в Україні . Автори посилаються на досвід британської газети The Guardian , яка в 2009 році закликала читачів допомогти журналістам у розслідуванні витрат бюджетних коштів членами парламенту. Для цього редакція запустила на сайті пошукову систему по сторінках звітів про витрати парламентаріїв.

Всього на території Межигір'я водолази виловили близько 200 папок з документами, які намагалися знищити співробітники резиденції. Олег Хоменок каже, що загальна кількість документів може скласти кілька десятків тисяч.

"Такий масив первинної бухгалтерської та фінансової інформації потрапляє до рук журналістів вперше в історії країн СНД. Найбільш ранні з них датовані 2006 роком, а самі пізні - 2014 - м. Це касові ордери, відомості та інша важлива інформація про витрати і доходи", - говорить він.

На сайті вже з'явилися фотографії перших 750 документів. За словами Хоменка , за першу добу роботи сайту на нього зайшли 220 тис. унікальних користувачів, які переглянули 1,2 млн сторінок.

Для порівняння , на найвідвідуваніший новинний сайт в Україні ТСН.ua за минулу добу зайшло трохи більше мільйона відвідувачів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також