З кожним роком на Хустщині зменшується нарцисів

21
0

На Хустщині знаходиться єдина в Європі Долина вузьколистого нарцису. Незабаром почнеться сезон цвітіння цих квітів, і до нас почнуть з’їжджатися туристи з усіх усюд. Та, на жаль, з року в рік ареал зростання нарцисів зменшується.

Однією з причин цього неприємного явища є, власне, поведінка туристів у заповіднику, які нерідко витоптують поле в гонитві за гарним фото. Тому питання збереження цього дива природи сьогодні є дуже актуальним. 

Частиною Карпатського біосферного заповідника Долина нарцисів стала в 1968 році. Відтоді до нас почали приїжджати туристи навіть із сусідніх країн. То й не дивно, адже нарцис вузьколистий, крім Закарпаття, росте хіба що в горах Північної Америки і ще більш-менш поширений в Іспанії, Португалії та у Піренеях. А наша Долина нарцисів є найбільшим у світі осередком вузьколистого нарциса – її площа становить близько 260 га. Тут зростає 15 видів рослин, які занесені до Червоної книги України, а з 18 комах, які заселяють поле, 8 також занесені до Червоної книги. Таким чином, заповідник є унікальним свідком далеких епох. Утім, сучасний стан заповідного масиву катастрофічний. Природна екосистема повністю розладнана і вимагає негайного відновлення. Адже через вирубування рідколісся дібров та вільшняків, осушення ділянок, зайнятих під нарцисами, сінокосся та оранки угідь відбулося катастрофічне зменшення ареалу проростання квітів. Не менше «сприяли» цьому і використання гербіцидів та мінеральних добрив при вирощуванні сільгоспкультур, забудова окремих ділянок житловими будинками та промисловими об’єктами.

Тому хочеться звернутися до краян та гостей цієї унікальної місцини. Шановні, перебуваючи в заповіднику, будьмо його приятелями, дотримуючись правил відвідування долини. Тільки так ми зможемо врятувати це унікальне творіння природи від подальшого знищення.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також