З міста у село, або Дауншифтинг по-закарпатськи

57
12

Місце, де ми мешкаємо, прямо і безпосередньо впливає на рівень нашого життя, здоров’я, наші звички, потреби, уподобання, можливості та мрії.

Місто – майже така сама древня форма співіснування людей, як і село. Заведено протиставляти стиль життя міських жителів та життя селян. Існують сталі уявлення на кшталт «село годує місто», «село – тільки для любителів роботи на землі» тощо. Міфів про село чимало, але про них – пізніше.

Місто VS село

За даними дослідників, у селі вдесятеро нижчий рівень шуму, ніж у місті, вшестеро чистіше повітря та втричі нижчий рівень стресу у жителів. Все більше городян, замордованих щоденним стресом, швидкостями, відстанями, громадським транспортом, заторами на дорогах, їжею з пластику, вирішують почати життя спочатку, кидаюь місто і перебираються у село, зберігаючи при цьому рід діяльності, але змінюючи життєві звички і пріоритети.

Особливо радикальні і відчайдушні – кидають набридлу і нелюбиму роботу і починають вести у селі натуральне господарство, займатися фермерством. Вирощувати виноград, полуницю, розводити курей, бджіл, кроликів, страусів – все що завгодно, аби лишень не сидіти у кондиційованому офісі зі шкідливим для очей світлом ламп денного освітлення і не пити розчинної кави для зняття щогодинного стресу.

Власне, таке рішення, така зміну способу життя є одним з видів дауншифтингу, філософії життя, слідуючи якій людина відмовляється від можливого кар’єроного зростання, від ймовірних більших заробітків, однак, як наслідок, і більшого стресу, робочого навантаження.

Відмовляється на користь того, щоби проводити більше часу з рідними, близькими, дітьми, зрештою, зі своїм хобі. Мудрі люди сказали «всіх грошей світу не заробиш». Це істина. Та й не потрібно воно. Бо зі збільшенням надходжень зростають потреби, і, як результат, видатки. Коло замикається. У цій круговерті і минає людське життя.

Та повернемося до такого виду дауншифтингу, як переїзд у село. Цілком прийнятно, до речі, для Закарпаття. Сіл у мальовничих місцях у нас чимало. Відстані, порівняно, невеликі, область маленька – де не поселися, до райцентру буде недалечко.

Цю тему можна розвивати безконечно. Теоретичного матеріалу написано і практичного досвіду здобуто неймовірно багато. Рух-бо не новий, а з розвитком технологій і комуніка-цій, створюються цілі сайти, онлайн-форуми для людей, які радикально змінили місце свого проживання, звички, світогляд з міського на сільський.

На цих сайтах можна знайти все – від того як подолати психологічний бар’єр переселенця до того як власноруч побудувати басейн, вивести курчат в інкубаторі чи викопати колодязь.

Завдяки інтернету, відомою є пара Віталія і Валерії Воробйових, які втекли з Києва у село і власноруч будують свій побут, розповідаючи про це на сайті http://pomeshhik.ru/.

Але і в Закарпатті, безумовно, є люди, які свідомо обрали для себе село як місце проживання. Одним з таких є художник і туризмознавець Сергій Степчук, що кілька років разом з родиною переїхав з Ужгорода у село Ярок і чудово там влаштувався. Він за-любки погодився розповісти про свій досвід на цьому поприщі.

Вустами практиків

– Сергію, трошки про себе для закарпатців, які незнайомі з Вами.

– За фахом художник, працюю, як дизайнер. Найбільше хобі – туризм. Голова спілки сприяння розвитку сільського туризму в Ужгородському р-ні. Автор двох туристичних путівників по регіону та інших видань. Розробляю та маркую туристичні стежки. 

– Як давно відбувся Ваш переїзд із міста в село й чим він був обумовлений? Це було «ідейне» рішення, такі «принципи світогляду» або збіг обставин?

– Придбала наша родина будинок  шість років тому. Це був осмислений крок. По-перше я виріс у хрущовці. А перед придбанням будинку ми с жінкою винаймали квартиру на вул. Чорновола (Дівоча) в Ужгороді. Це ще гірше, ніж хрущовка, при всій її «малометражності»! Ось порівняйте. Хрущовка, де я виріс, знаходиться у старій частині міста і все своє дитинство я провів у районі Галаго. Це старий Ужгород, гарні будиночки, палісадники...

Дівоча – це смітник. Недобудови, коробки, пустирі… Коли стали перед вибором: придбати 2-кімнатну хрущовку з тарганами на п’ятому поверсі чи квартиру у панельному будинку – я сказав «ні!» Треба їхати у село у передмістя – тікати від бруду та шуму цивілізації. 

На той час у нас вже росла доня Настя.  А я вважаю, що дитину треба виховувати у селі, а у місті вона має отримувати освіту. Вищу ж освіту – подалі від батьків. У великому і гарному місті, як от Львів, Прага чи Париж.

– Що ви думаєте про прагнення людей, що звикли до життя в мегаполісах, вирватися із круговерті міського життя, у глобальному плані? Ну і окремо – про створення таких модних нині «екопоселень», «комун», «островів спокійного життя»?

– Я трохи поїздив Європою і бачив, як люди живуть там. У агломерації Берну – столиці  Швейцарії – живе 300 тис. жителів, а ще мільйон живуть в околицях, тобто в селах. Навколо Бордо в селах типові будиночки і асфальтовані дороги. Їх мешканці працюють у місті. 70 км від Москви – це ще околиці. Що говорити про відстань у 12 кілометрів? Саме стільки від мого сільського будинку до центру міста.

Колись з розвитком капіталізму люди тікали у міста за ро¬ботою, ставали пролетарями – матюкалися і пили горілку. У Радянському Союзі також тікали з села від колгоспів з тяжкою працею, корів, свиней до цивілізації. Але тепер все міняється. Люди розуміють, що основа життя і цивілізації – чиста вода і свіже повітря. Що людина має мати  життєвий про¬стір, а не коробку у 12 квадратних метрів.

У селі також можна створити всі сучасні умови – туалет, ванну… Не обов’язково тримати свиней та вирощувати картоплю. Тоді різниця між містом і селом нівелюється. Залишається тільки відстань.

Я далекий від ідей «комун» і не вважаю, що треба всім зараз зразу тікати у село. Не треба шукати порятунку у заміні середовища. Міняйте себе всередині. Багато людей мріють про тихе, спокійне життя на лоні природи, але не проживуть і дня без метушні міста.

«Гуляю не по набці, а під Анталовецькою поляною»

– Які переваги і які недоліки життя в селі, у порівнянні з життям у місті. Якщо можна, по пунктах, що стало краще й у чому з’я¬вилися нові труднощі?

– Життя – це гра між плюсами і мінусами, а полярність мі¬няється. Я оптиміст і недоліків не помічаю.

Я, коли дивлюся на Ужгород, то не розумію, що це за великий і брудний смітник. Подивіться на двори та тротуари, на освітленість вулиць, на загазованість, на якість води. Чим це місто краще за село? Кабаками, більярдними? Я розцінюю свій переїзд у село, як один жирний плюс. Щодо сільського життя? Гаразд... Плюси: чиста вода, чисте повітря, природа поруч. Є де погуляти з дітьми. Гриби-ягоди. Свій сад і город (екопродукти).

Хм... Мінуси? Відстані і довбануті ціни на пальне. Витрати на дорогу компенсуються відсутністю комунальних послуг (тільки газ і світло) і економією на тих продуктах, які виростив.

– Чи усвідомлюють люди, що переїжджають із міста в село, те, на які кроки вони йдуть і які труднощі їх чекають? На Вашому прикладі, Вам було сутужніше адаптуватися, ніж сподівалися або легше?

– Це все залежить від кожної окремої людини. Ледачим не місце у селі. Тут завжди є робота. Це точно так, як і у місті, якщо ви мешкаєте у приватному будинку. Коли все спільне (під’їзд, двір), то і руки опускаються щось робити, і сидиш ввечері перед телеком. А навколо приватного будинку завжди хочеться щось обладнати, оздобити, прикрасити.

Адаптація. Людина – істота, яка швидко адаптується. Я, особисто не відчув різниці.

Мені би тяжче було переїхати з Ужгорода до Києва. Годинами на зупинках в маршрутках і метро. Немає знайомих облич навколо. Нема чим дихати. П’єш пиво на ходу сам з собою. «Тидих-тидих» – наступна станція… Хіба це може бути мрією?

– У чому змінився Ваш побут? Як змінилася сфера професійної діяльності?

– Трохи менше гуляю по Корзо і не п’ю пива у «Кактусі». Ходжу не по «набці» а під горою Анталовецька Поляна. Працюю, як завжди, багато. Знайшов однодумців пліч-о-пліч з якими роблю багато цікавого тут у селі. Видаємо газету «Наше Село». Створили сайт. Провели минулого літа фестиваль Яроцькі Ярилки. Цього літа плануємо наступний. 

Декілька садиб у селі вже готові приймати туристів, пройшли категоризацію і отримали відповідні сертифікати. У середині літа на околицях села буде проходити вело-марафон. Вже зареєструвалися понад 30 учасників з усієї України. 

Ось усім цим і займаюся. Це мені цікаво і прямо дотичне до мого хобі – туризму.

– Чи ведете Ви самостійно яке-небудь натуральне господарство, або як і раніше, «супермаркети наше все»?

– Потрохи починаємо фермерство. Планую завести бджіл і курочок. По перше, це не так важко, а по-друге криза і ГМО наступають. Але багато продуктів ми купуємо. Вирощуємо дрібниці на кожний день до столу. Картоплю не садимо, зате робимо своє вино. Картопля краще росте на Волині, у нас карпатські бджоли, виноград, полуниця і найперша капуста. Не треба садити виноградник у Рівному, а картоплю у Виноградові.

– Які стосунки з односельцями? Як вас сприйняли в селі, як міського жителя? Як віднеслася і як себе почуває в таких умовах родина?

– Я найближчі кілька років, а для декого і назавжди,  буду «прішельцем» у цьому селі. Це нормально. Це закон. Це їхні проблеми. Я ніколи не диктую свої правила і не буду жити за чужими. Я незалежна, вільна людина з нормальним світосприйняттям. У мене друзі по всьому світу і мене не переймає, чи хтось сприймає Степчуків чи ні. Я і моя сім’я відчуваємо себе громадянами Землі.

Коли я мешкав на Дівочий, я не знав і третини сусідів по під’їзду. У мене не було ніяких відносин з сусідами. У селі я відчуваю себе більш комфортно і впевнено. Зі мною вітаються і я знаю своїх сусідів. А родина почувається цілком комфортно. Навіть дуже.

– Ось вичитав недавно одне цікаве твердження. Поділюся з Вами. Як особисто Ви ставитеся до думки академіка Ігоря Бестужева-Лада «Місто – чорна діра людства», а саме: «...При сільському способі життя дитина – помічник батьків, що множить трудовий потенціал родини. У місті дитина – не помічник, а тягар, який дуже ускладнює життя батьків. Людина реагує на таку протиприродну ситуацію адекватно: вона починає втрачати потребу в родині й дітях». Чи врятує село демографічну ситуацію?

– Я згоден з тим, що діти мають рости у селі. Це дійсно дає їм багато знань про життя, робить їх більш самостійними. Демографічну ж ситуацію врятують китайці (сміється). 

– Чи є у Вас послідовники? Можливо, хтось із друзів надихнувся Вашим прикладом, послухав розповіді про принади життя в селі й вчинив подібним чином, переїхавши з міста?

– Троє з моїх друзів придбали будинки в Ужгородському районі. 

– Із чого варто почати городянинові, що вирішив змінити місце проживання з міста на село? Бажали б особисто Ви, щоб, надихнувшись прикладом людей, подібних Вам, городяни масово рвонули освоювати й «піднімати» українське село, або ж це «шлях для вибраних»?

– Треба дійсно розуміти, що у приватному будинку, та ще у селі, жити трохи важче, ніж у квартирі.

Почати – це просто. Я вибрав найвисокогірніше село в Ужгородському районі, оскільки люблю гори, приїхав сюди подивитись і залишився.

Не треба масовості! Не треба фанатизму. Тоді мені доведеться тікати на полонини (радісно посміхається).

Коментарі

Л
Людмила

Розумію і підтримую рішення Сергія. Переїхала з мільйонного Дніпра в село Бодаки Тернопільської області, малу батьківщину. На роботу добираюся 4 км, працюю редактором газети, як і у великому місті.

О
Олька

"А я вважаю, що дитину треба виховувати у селі, а у місті вона має отримувати освіту. Вищу ж освіту – подалі від батьків. У великому і гарному місті, як от Львів, Прага чи Париж."© 100% згідна з цими словами. Хтось там написав про медицину? Та, якщо дитина роститься на натуральних продуктах, дихає свіжим повітрям, то повірте, вона буде хворіти вона не буде. мені до центра міста, як з Франка до центра, і не так то і далеко. Ніколи би не хотіла переїжджати у велике місто, а більш за все, я б не хотіла в вел місті ростити дітей..

МС
Міська селянка

А що село...Всюди люди одинакові. Зараз в кожному селі газ вода ліхтарі на вулицях гарні чистенькі дворики і мухи не кусають.Якщо людина не хоче працювати то їй і в селі і вмісті буде не комфортно. Все життя живу в селі працюю в місті і ніколи не переїду в місто. Всі заздрять бо в селі все своє. Якщо городянин не хоче працювати то він і в африці цього не захоче. Йому все подавай готове. Труби в будинку хай жек міняє дах протікає то теж жек... А так добре. Навіщо в село .... Нікого з городян не жалко бо .....

ВВ
Валік Волошин

Серьога маладец! А те, що описав селянин - це аномалія радянськог оперіоду. З такими як Степчук повернемо село до нормального стану від аномалії.

В
Вариш++

Кедь жиєш у селі, закоцкуй двір, звари ловгош, насади вино, свині в кучу і буде в тебе пОрядок. А як нормальні сусіди, то мош і на улицюі засипати ямкИ. І буде тобі щастя....

А
Андрій

І хто тут плачеться - 3 останні коменти з одного ІР та ще й одної стилістики та граматики. Ізидь плакса. :)))

А
аналітик

однаково ніяково жити чи в місті чи в селі - хреново всюди. і нема просвітку в НАШІЙ РАШІ.В Єропі значення нема - та всюди життя ЯКІСНЕ( добре - погане. дороге -дешеве. і т.д. але ЯКІСНЕ). З такою якістю життя не в село треба тікати, а в космос. або на безлюдний острів (Бажано теплий і з кокосами )

Г
гарадской

вонючі підїзди в запарених панельних корбкахз затопленими подвалами і комарами.захаращені балкони і чердаки . вонючий асфальт бомжи на смітниках. вонюча каналізація. шум-гам. пробки на вулицях. загазоване повітря. вода з хлоркою і та по графіку. безбашені сусіди через стінку. маршрутки кончені з шоферами -хамами.толпи байдужих людей. розриті дороги і тротуари покруче сільських. пласмасова їда. ВЕЛИКА ОБЩАГА а не варош.

С
селянин

Кожного ранку їзда в смердючій убитій переповненій маршрутці ( електричці) не є де дітися вечором і в погану погоду. на вулицях пахне коровячим гавном. болото грязні топанки- нараз видно відки ти прийшов . птиця і худоба бігає по вулиці . пяні рагулі сільські бухають біля прилавка де купуєш хліб. діти крім огорода і стайні нич не видят - ні гуртка ні спортзала ні басейна глухо як у танку. нема й інтернету.і не ремонтована з ямами дорога. а як нічим добратися то пішком під дощем і в холод пару кілометрів топай.

А
Андрій

Гарно!!!

ДЙ
Дідо Йожко

У селі виховання було простішим та примітивнішим, принаймні тоді, коли я ріс. Сільська дитина не стикалася, та й зараз не стикається, зі стількома спокусами, як у місті. Утім село сьогодні швидко змінюється та набуває ознак міста. Ще дитиною я чув, що село - здоровіше, ніж місто, і у фізичному, і в моральному сенсі. З власного досвіду можу сказати, що місто, навіть велике (відповідно і його вплив на дітей), з морального погляду, нічим не гірше, ніж село. А щодо гігієни, то радше навпаки, місто краще від села - зверніть увагу на малих дітей у місті та селі! Міська людина одержує значно ліпшу медичну допомогу, а, головне, завдяки заняттям спортом дбає про культуру тіла. Щодо засад моралі в селі і в місті, скажу, що сілька аморальність відрізняється від міської. Село у всьому простіше, ніж місто, це стосується також моралі й аморальності. Село є морально глибшим, а місто - витонченішим (с) Томаш Масарик

А
Аршів+

В селі треба мало киватись, не кожний любить робити на землі............

Читайте також