Закарпатські угорці поза політикою: що у Великій Доброні думають про україно-угорський конфлікт (ВІДЕО)

10
32

Щоб дізнатися, що думають закарпатські угорці про відносини України та Угорщини, журналісти ТСН. Тиждень відвідали село Велика Добронь.

Абсолютна більшість жителів цього угорськомовного села займаються сільським господарством і нікуди виїжджати не збирається. Землеробство — це багатовікова місцева традиція Великої Доброні.

— Майже всі жителі цього села — етнічні угорці, хоча за паспортом вони українці, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Їхній основний заробіток - це город і якість того, що на ньому вирощено. Політика - останнє, що їх цікавить. Головне - мати хороший урожай та здоров'я.

Угорськомовні закарпатці переживають дуже непрості стосунки між двома рідними для них країнами.

Місцевий житель Василь Кіш — один із небагатьох у цьому селі, хто добре спілкується українською мовою. Спочатку служба в армії, а потім бізнес, змусили його навчитися говорити не тільки рідною угорською.

— Ми теж так вчилися. Двічі російська мова була, російська література. Тоді ще Радянський союз був. І потім пішли вчитися і навчилися. Я теж чистий угорець, мадяр, я не знав до 14 років", —зазначає Василь.

Місцеві жителі Ержебет з чоловіком Шандором теж живуть із власної землі. Родина у теплицях вирощує квіти.

— Ми тут зранку до вечора. До 9 вечора, якщо бути точнішим. Навіть світло вмикаємо, бо не встигаємо. Від України, на жаль, за увесь час я ні разу не отримав жодної допомоги. Угорщина часто допомагає. Наприклад, насінням весною, різними хімікатами, якщо ми попросимо. Завжди допомагають, коли можуть. І це безкоштовно", — зазначає Шандор.

За словами селянина, Україна не допомагає селянам через безгрошів'я

— Ми за національністю угорці. Мадяри. Але ми живемо в Україні. І українці. Просто знаєте... Треба було трохи більше допомоги держави. Обіцяли 5 років тому доїльний апарат. Дзвонили, дзвонили: треба вам, треба вам? Нікому в селі, жодній людині не дали", - розповідає Василь Кіш.

Далі дивіться у сюжеті:


Коментарі

ДС
До сріберного

Хто тобі гроші платить де яка стаття там усяде ти кілько вас є .Чувись новину -на полонині сомар скочив на верблюда.

Д2
До 20:28

І в твій писок із української цьицьки нич не цяпкать бо вна,як жвалька в старої баби!Кормишся із польської,но за то ї маєш улизувати!

1
16,41

а што ти на нього розняв писок,вас убох йинна цицька гудує,і она ни Українська...

ДС
До сріберного

Ти так знаєш історію нашого краю як мій пес на гітарі грати

С
Сріберный

До аварів тут були і правили гунські племена які прийшли на територію Панонії під командуванням вождя -завойовника гуна Атілли . Європейці довгий час асоціювали територію Панонії і її жителів з гуннами .Тому коли прийшли угорці , європейці і їх почали називати гуннами . Не побачивши між гуннами і угорцями якоїсь великої різниці .У 1240 році до угорців приєдналися в великій кількості татари -кипчаки , словяни їх називали -половцями , угорці -куманами . Половці втікали від татар хана Батия і попросилися до угорського королівства . Коли в панонію вдерся Батий і розбив обєднані війська угорців і половців , багато куманів -половців робіглося хто куди, хто в Валахію хто у Болгарію , багато втікло в гори Карпати . І до тепер залишилися і збереглися в багатьох закарпатців половецькі фамілії , як відголосок тих подій .

С
Сріберный

Як люба європейська нація , угорська нація не складалася виключно із угорців . Разом з угорцями через Карпати в Панонію прийшли також три татарські роди , які мали не останню роль у владній ієрархії угорців . Довкола Панонії в передгірях жили словяни , але не тисячі років як тут пише " укр", а 200-300 років до приходу угорців . Чому лиш в передгірях і горах ? , та тому що рівнини Панонії завжди належали кочовикам , До приходу угорців тут жили авари , кочовики які прийшли з рівнин нижнього Поволжжя і Кавказу . Авари (обрини )- ( кобрини ) мали тут свою державу - Аварський каганат . В нього входили і підкорені словяни , залишки даків ,кельтів , гепідів .

С
Сріберный

( по укр. буду писати ) бо туй подакотрі ньофрикы котрі ся ковтавуть у груди што они май , май русины а нашу бисіду ужек и ни тямлять . до пуп ; 1 -щоб щось воз"єднати , треба було щоб раніше щось було роз"єднано . Територія нинішнього Закарпаття ніколи не входила до територій котрі тепер знаємо як Україна . Ніколи . Спроби українських -радянських істориків якось "доточити " землі до території які є за Карпатами , через князів Лева Даниловича і Теодора Коріата (Федора Корятовича ) були фейками на рівному місці .Жодного дня комітати і домінії Унгвар , Берегсас , Угоч , Мараморш не входили нідо яких земель окрім королівства Угорщини .

ДZ
ДО Zoltan

Zoltan 09.10.2018 12:49 Угорськомовні українці-МАДЯРЕ(наполовину хазари) котрі живуть в Пудкарпатській Русі(Закарпатті) -тудом.

ДZ
Для Zoltan

Это граждане Украины, говорящие по-венгерски...:-) Негров тоже уже нет, есть афроамериканцы :-) Если не ошибаюсь, то одно время в Австро-Венгрии русинов пытались называть "греко-католические мадьяры", не знаю, насколько это соответствует действительности.

Z
Zoltan

Угорськомовні українци - скажить мені будь ласка, це що за народ?!

00
09.10.2018 00:1

Ким те себе рахуєшь, тим ти і є. Якщо віриш, що ти бидло, значить так і є. Занижена самооціночка в тебе, чувак. Мабуть і з тьолками проблема...

ДE
Для En 2

Ваша интеллигенция вызывает сомнения. Что я написал неправильно? Для чего Ваш комментарий, который там не к месту? И Вы думаете, что каждый, кто пользуется русским языком- москалик? Нет, я чех, мои предки жили и работали на Подкарпатской Руси, поэтому слежу за событиями внимательно.

ДУ
до укр

сам читай історію словяни це не україніці це СЛОВЯНИ!!!! українці це барани якими командують усі у кого є гроші в караманах!!! А СЛОВЯНАМИ НИКО НЕ КОМАНДУВАВ ДАЖЕ КІТЬ І ХОТІЛИ БО СЛОВЯНИ ЇХ ПРОСТО РУБАЛИ ЯК КАПУСТУ В БОЧКУ!!!!

2
21,59

Тай из такими козлами ги ти,кось ся зобрав удродити ВИЛИКУ КАЦАПІЮ.Но а матирь ись спомнив,так истинний кацап усіх посилать до якоїсь мами.Ни ганьби род кацапський йолопе.Вас чикать виликий ПОЗОР...

А
алкаш

Я мадярь а знаю по нашому говори ти де муй пес ...

ПД
пуп до того,шо...

52млн...но ни мы "вироджуемеся",а хохлы заперевальни...мы природжуемеся,а вот заперевальни чухавуть за бугор,бо поняли,ош они ненци не нужни...тому и 27млн...а мы закарпатци и за бугром у себе дома ....

ДE
до En1

так ти йолопе читай у кинци мое примечание...я писав то,про шо и ти...та же мысля.

2
20,55

Августин Волошин був аристований смершом у 1945.Закатований у БУТИРСЬКІВ тюрмі (росія) місце поховання невідоме.

Д2
До 20:45

Ти лойоше тупий.Твоя нетрібна карпатська україна просуществовала 3.5 дны і в Пудкарпатті нико за ниї не знав.То заперевальні марги пудбили пару десятку ліцеїсту проти рег.армії,а самі,по своюй натурі повтікали.І мразь волошин утік до німця! Українцю придомали австріяки,а комуністи їх “боготворили” і ліпили до них всіх сусіду!А греки,то галіцайські розкольники і продажники!

2
20,27

Но ти рузумашу,при чому теперішня Україна,і здохлий СССР.Розстріл Карпатської України мадярським фашистам,дав лічно АДОЛЬФ ГІТЛЕР.Ти кажеш ош закарпаття ни Україна,та обись знав греко католицька і православна віра там,де проживавуть слов"яни,тойись українці,русини,руські.І низабивайте много руської інтилігенції,яка утікала уд ЛИНІНА,дістала притулок у чехословаччині.Они і церку постройили у области.

E2
En 2

І на кінець до Для Ендрю: а ти , москалику, звідки тут взявся ???? Після розпаду Австро-угорщини (через програш у війні) Закарпаття перейшло до Чехословаччини, але аж ніяк не до України чи СССР, яка вже в той час повним ходом газдувала за перевалом, до нас вони добралися тільки в 44-му, відколи і почалися чорні сторінки історії Закарпаття...

E
En1

До пупа : всі ці Карпатська а потім закарпатська України проіснували пару тижнів, і то формально, ніким не визнані, в той час по Україні таких махновців десятки було , і це все не серйозно. До читанка :У вас на Закарпатті .. Так у нас на Закарпатті і , будь-ласка, сидіть собі за перевалом і не скачіть в наш город, бо ви вже наскакалися на майдані, шо через Вас скоро країна тріщить по швам. Дивіться в свій город і не вчіть інших. До злого Укра : в наводите в приклад 1000 річну історію, так давайти де 1000 там і 2000 , на закарпатті було одне з найбільших поселеннь кельтів (розкопки біля Мукачева), кельти тоже з Києва прийшли ??? Закарпаття набагато блище до Європи ніж Україна, і це треба визнати.

П
пуп

Після ліквідації незалежності Чехо-Словаччини 15 березня 1939 року в Закарпатті було проголошено незалежну державу — Карпатську Україну. Президентом нової держави став Августин Волошин. 18 березня 1939 року в Закарпаття було введено ...угорськими військами незалежність Закарпаття було ліквідовано, а територію анексувала Угорщина. Після окупації краю Червоною армією в жовтні 1944 року на Закарпатті було проголошено самостійну державу — Закарпатську Україну зі своїм урядом — Народною Радою. Це державне утворення проіснувало лише до липня 1945 року, коли відбулося возз'єднання з УРСР........ПРИМ.ВИД АВТОРА ПУП::А ТО БУЛО ПРИМУСОВЕ ВОЗ"ЕДНАННЯ,БО КОМУНИСТИ ЗАСТАВИЛИ.....ПРИМУСОВО...!!!т.е. УКРАИНА НАС АНЕКСУВАЛА...

Ч
Читачка

Шановні журналісти Мукачева.нет. По-перше, виправте помилку в заголовку (цікаво, ви хоч самі її знайдете чи скажете, що ви закарпатці, а тому у вас рідна мова - не державна?). По-друге, просто достатньо в тексті замінити слова угорці чи угорськомовне населення на русскагаварящєє насєлєніє Данбасса. Та ж сама "дакакаяразница" у вас на Закарпатті виходить там.

ШУ
Шановний укре

Укрів було 52 міліонів, зараз за найбільш оптимістичних прогнозах 27. Ми теж вироджуємося?)

У
Укр

Шановні! Почитайте історію! Українці (словянські племена) живуть на території сучасного Закарпаття вже тисячі років!! Угорці (модьорок) прибули сюди в 9-10 століття н.е., підкорили місцеві племена, взяли собі чужу релігію (християнство). Вони пробують перекрутити історію на свій лад, але правда завжди одна. Вони тут гості і мають вести себе відповідно. Просто мадярська нація, як така, в данний момент вироджується, залишилось їх щось біля 8-9 мільйонів, звідси і стільки люті.

Н
наруд

закарпаття 73 роки тому увішйло до складу УРСР потом у 1991 з оголошенням так званої незалежності осталося у складі україни. висновок простий у нас туй з давніх давен не боло українців даже пахло нима нашто тепер нам туй голову морочать всякі заперевальні розумняші???

R
rgе

Andrew абсолютно підтримую

ДA
Для Andrew

А Вы не в курсе, что Австро-Венгрия распалась еще в 1918 году? А аннексия Подкарпатской Руси произошла официально 29 июня 1945 года? в какую школу ходили :-)

Т
ТТХ

"Я теж чистий угорець, мадяр, я не знав до 14 років", —зазначає Василь. Не знав що? Ви хоч за собою перевіряєте, що пишете??

R
rf

абсолютно підтримую останній коментар

A
Andrew

Шановні журналісти ви історію почитайте а не нагнітайте негативні настрої , до 1947 територія Закарпаття була в складі Австро-Угорщини , потім її анексувала радянська влада яка не позбавила угорців громадянства а просто видала їм нові паспорти де вказала національнісь Угорка-ець, виходить що єтнічні Угорці жили тут завжди і нідокого не приходили це їхня земля з покон віків і все життя вони жили з подвійним громадянством і нікому це не мішало до сих пір .

Читайте також