Закарпатські угорці просять Порошенка не підписувати закон про освіту

23
81

Лідери закарпатських угорських організацій звернулися з відкритою заявою до Президента України Петра Порошенка з проханням не підписувати закон "Про освіту".

У заяві закарпатських угорських організацій йдеться, що вони протестують проти закону "Про освіту", прийнятий парламентом України.

Адже цей закон, на їхню думку, суперечить міжнародним зобов'язанням та Конституції України, а також позбавляє представників національних меншин можливостей навчатися рідною мовою.


"Угорські організації Закарпаття протестують проти змін до Закону «Про освіту», які були прийняті парламентом України. Цей закон, нехтуючи положеннями Конституції та міжнародними зобов’язаннями країни, фактично позбавляє національні меншини гарантій на навчання рідною мовою, що лежать в основі їхнього існування.

Тому угорські організації звертаються до Президента з проханням не підписувати закон, котрий несе загрозу для існування національних меншин, у тому числі і для закарпатських угорців.

Василь Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства

Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України".


Зазначимо, що під час розгляду освітянського законопроекту розгорілася широка дискусія з приводу мовного питання, а саме щодо вивчення мов національних меншин.

Законом справді пропонується звузити використання мов нацменшин. Однак міністр освіти Лілія Гриневич уточнила, що українську мову у школах нацменшин вводитимуть поступово. "У п’ятому класі й потім розширюватиметься кількість предметів державною мовою. У 11-му дитина вчитиме всі предмети українською і лише кілька ­– мову, літературу – мовою меншин", – пояснила вона.

Гриневич уточнила, що базова мова, відповідно до закону, українська, а "мова національних меншин тільки в межах необхідних для виконання професійних обов’язків в умовах меншин".

— Наприклад, якщо лікар потрапляє в угорську меншину, то він має володіти угорською мовою, щоб спілкуватись із своїм пацієнтом, – пояснила міністр.

— Зараз найгірша проблема в школах нацменшин така: вони вивчають всі предмети мовою національних меншин і кілька годин українську мову. В результаті, наприклад, в угорських школах діти, закінчуючи школу, взагалі не знають українську мову. А має бути навпаки: більшість предметів мають викладатися українською мовою. Ми забиваємо це, як норму. Наша політика – розширити використання української мови, –  пояснила Гриневич.

Гриневич розповіла, що редакція мовної статі проекту закону є результатом масштабного обговорення зі всіма зацікавленими сторонами та спеціалістами.

— Нам довелося шукати такі формулювання, які би були консенсусні для того стану, який ми маємо сьогодні. Щоб ми могли йти вперед з просуванням української мови, але не забирати право мов меншин, яке їм гарантується Конституцією, – зазначила вона.


Зауважимо також, що напередодні старту осінньої сесії Верховної Ради угорські організації Закарпаття звернулися до керівництва держави із закликом не обмежувати їхнє право навчання рідною угорською мовою, а під час голосування за згаданий законопроект один з підписантів звернення народний депутат від БПП "Солідарність" Ласло Брензович проголосував проти закону "Про освіту"

Коментарі

ВА
в а

украіна як блискавка

Р
руснак

знаеш е така нація што лем зичить зичить и над тим думать якби невіддати ліпше краіну поділять кажіть ко газда як мож жити и лиш ковдовати 26 р я не у банді я русин

Z
Zoltan

Венгрия первой признала Украину. Была борцом номер 1 в предоствлении безвизового режима. Сотни миллионами форинтами помогла Украине в этой непонятной войне (отдых детей учатсников АТО в Венгрии, лечение участников АТО в Венгрии, тд.тп)., всегда и однозначно поддержала Украину во всех международных форумах. Мало было. После этого закона, как заявил министр иностранных дел Сийярто Петер, этого не будет. Хочу добавить: возмущается и Бухарест, и Варшава, и Кишинев. Оказывается, скоро Уктраина только с бацком Лукашенка не воюет.

П
пенсионер

золтан у1991р ми голосували за вільну украінуи за аввтономію закарпаття у складі украіни што кравчук замутив якщо би небуло слово автономія я на вибори непішов би

С
сторонній

Думаю, не варто нашим угорцям, румунам надто перейматися (хоча уважність і сторожкість дуже потрібні), їм потрібно відстоювати свої права! Жоден новий закон не сміє звужувати права і свободи громадян держави, якщо вони вже існували. Це є норма Конституції. А по тому, що прописано у новому закон про освіту як раз відбуватиметься звуження прав. Отже, відстоюйте свої права.

ВА
в а

олено всі з повагою до вас

П
паромщик

олександра правду пишеш Закарпаття то украіна ПОКА

.
...

Олено, респект!

О
Олено

Якщо Угорщина хотіла би видібрати Закарпатте то це зробила би у 1991-му році коли на це мала право. А тоді Украіна підписала меморандум про підтримку всіх раніше добутих прав нацменшин.В ЕС дотримуються законам. Якщо ми прагнемо туда то нам треба теж цього робити. До вийни на Закарпаття жили люди спокійно. І зараз так хотять. Залишаюсь з повагою до всіх.

О
Олено

Якщо хтось з вас побував у Европі то знае що у багатьох странах иснуе бильше державних мов. У сербіі іх 5. У Люксембурзі 3 і.т.д І ніхто не переживае що пропаде державна мова. А що стосуется нашоі державноі мови угорці ніколи не говорили що не треба чи не хотять іі вивчити. Но вид того що будуть вивчати біологию хімию чи фізіку на украінський мови липше не будуть знати украінську мову. Попробуйте свою дитину виддати в англійську школу і побачите що вона там буде знати. Високи знання можно добути першу чергу на рідній мові. А нашій владі розумні люди не потрибні. Тут хтось запитався ож чому мають мадяри в Украіні вчитися в угорських школах? Так по тій простій причині що вони теж платять налоги в украіні.Зрівнювати ситуацію коли ми поідемо жити в другу краіну це не одне і теж. Вони не е переселенцами а живуть на своій землі. Це не вони прийшли на Украіну а Украіна прийшла до них. А приходячи до сусіда своі права не качаемо.

Z
Zoltan

Боже, память какая короткая. В 91-ом году почти 100 процентов венгров голосовали за "незалежну Украину". 5 лет не прошло, и эти "вильны украинцы" начали так же угнетать венбгров, как угнетали украинцев всего 5 лет назад русские.

ДН
До новий

Не минеся,розвалинна ссср зробила низаконну окупацію,почала войну,убила тисячі і убивать.Сотворила тисячі сиріт, єден из половинов міліона переселинців.І самоє страшноє што московити іщи ни поняли што наробили свому сусіду.

Н
новий

юлексанра коли туй були маскалі точно так казали закарпатя то е ссср ци минулися и исе минеся

РО
русынська оброда

В цівілізованых европскых державах платить, же языком освіты є державный язык. Тото платить довтогды, покля не іде о школы, де здобывають освіту членове народностных меншын. В припаді, же іде о школу, де членове меншыны здобывають освіту, знаме два тіпы, як може быти школа рішена. Тым найіделанішым рішіньом є школа з навчалным языком народностной меншыны, де ся окремы предметы учать в языку народностной меншыны і є ясне, же діти ся коло того учать і язык державный. Другым рішіньом є, же школа є з навчаньом языка народностной меншыны. Втогды ся діти учать в державнім языку, но мають і навчаня материньского языка. То, як школа функціонує, є все о тім, яка велика є на тій теріторії, котру має на старости конретна школа, народностна меншына, припадно якый інтерес є родічів, што хотять. Ці давати своїм дітям освіту в материньскім языку, або їх лем учіти материньскый язык- то має быти на родічах, што про свої діти як членове народностной меншыны хотять выбрати. http://www.lem.fm/klyuch/

UC
ungvar ce vkraina?

В ЗАКАРПАТТІ ПОВИННІ ВЧИТИ ДВА КОРІННИХ МОВИ: РУСИНСЬКИЙ І УГОРСЬКИЙ. МОЖНА І УКРАЇНСЬКИЙ ЯК МОВУ ВЛАДИ. НАРОДИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ ВІЧНО, ВЛАДИ МІНЯЮТЬСЯ

О
Олександра

До Ласло: Ласло, ти реально такий тупоголовий чи прикидаєшся? По ходу, реально. Бо якби були в тебе мізки в голові, ти би вмів думати. Зарубай собі на носі: Закарпаття – то Україна,а не Мадярщина! можеш стукнутися об стіну,але так є і буде! І чого це ти живеш у нашій «недокраїні»? Вали собі в свою Угорщину, ти ж спиш і бачиш свої погані сєпарські сни про це. Дурень, не сміши людей і не позорся, ти сам зрозумів, що написав? Переселенець мадярський, ми на своїй землі, а ти приблуда неукраїнська!

Н
новий

правдорубу низнаю ци удаляе ци нет ноя його читаву изза коментів

W
WorldMaster

Я гадаю ми можемо розглянути дзеркально аналогічний підхід Угорщини до реалізації і розвитку української національної меншини в Угорщині. Нехай надсилають перекладені на українську їх діючі закони з цієї ж сфери, за якими живуть українці в Угорщини.

Д1
До 10:15

Малинька правочка , не тільки Карпатський басейн.Від Чопа до Донецька і Криму у складі Євросоюзу.А мову прийдеться вчити.Невже це так тяжко.Заробітчани вільно володіють багатьма мовами країн де працють.Це теж стосується угорських,польських,румунських,словацьких заробітчан,яких багато працює на рівні із українцями у Англії,США.Франції,Італії.

Z
Zoltan

1. Это не исключително венгерская проблема, а румунская, словацкая, болгарская тд. Все эти имеют за спиноий страны членов ЕС! 2. Это масло на огонь по всей стране, где миллионы граждан русской национальности: закон может иметь такой же еффект как, решение ВС о языковом законе 14-го года. Видимо кому-то очень нужен новый фронт, есть еще что украсть.

H
hj,jn

не знаю як ви , а мені здається шо угорщина рано чи пізно поверне собі у володіння втрачений Карпатський басейн , по крайній мірі вони для цього робл.ять все можливе

В
ва

а може мала кучка не місних нехче

*
*****

Кучка закарпатських угорців хоче мати "особливий" статус в Україні?Десь ми це вже бачили... Навіть знаємо, звідки ростуть ноги у цих бажань і хто їх фінансує.Але навряд чи здійсняться їх "вологі мрії"))

Д0
До 07:48

Ти здурів,ти щитаєш своїх московських хазяїв дурнями.Невже вони пішли би війною проти ніщої країни.Закарпаття ван не розворушити.Єто нє даньбас дєтка.На нещастя великої КОЦАПІЇ,є ЄВРОСОЮЗ,де закон і повага до сусіда головне.

Л
лоци

олексій чому завтра попросять автономіі за автономію ми проголосовали ище у 1991р за автономію у складі украіни тоді за автономію проголосовало 78 процентів то було дійсно волевиявленя закарпатського народа но комуністи похирили я надіюся дожити до результата референдума 1991р

Д0
до 06.09.2017 23:16

Ти хоч сам віриш в те, що написав?! Хто "приповзе" до вас в цю ніщу країну? Як би ще півкраїни не "відповзло"...

Л
льотчик

мадяри- люди європейці, напевно вони більшою мірою знають яку перспективу вибирати для своїх дітей. Перспективу "Клімкіна" вчитися у вузах Києва, отримуючи від цього не визнаного в європі диплома (без знання), a потім платити хабари за "добре" оплачувану роботу, а потім щоб вийти на 0 також бути таким же хабарником? Або вибрати угорську школу, Будапештський диплом і бути визнаним, гідним фахівцем по всій Європі? Природно, що кожна розсудлива людина вибере другу. І паралельно вивчить англійську чи німецьку, а навіщо вкладати будь-які зусилля в український. А чим більше Ви будете їм указувати як жити, як думати, що вчити тим міцніше буде протистояння і неприязнь. Політики, економісти - піднімайте економіку хоча в до рівня мадярського, остановіть корупцію, створюйте нормальні умови і добре оплачувані робочі місця для молоді та мадяри самі без всяких законів вчитимуть українську, як це було при союзі- на побутовому рівні всі знали російську, а хто хотів в ВУЗ тот досконально виучив.

М
мент

Десь років 10-15 тому дзвонить сільський голова одного з венгерських сіл Мукачівського району і просить щоб ми взяли на роботу одного їх хлопця. Каже дуже порядний, но є одна проблема - нич не розуміє ни по українськи ні по руськи ні по Закарпатськи, но дуже хоче йти служити в міліцію. Ну і шановні коментатори що скажете - це дійсно проблема. Невже не мож було хоть шось ся навчити. При Союзі вчили рускій язик всі, навіть у країнах Східної Європи. А тут живучи в Україні не можна вивчити мови хочаб на розмовному рівні. Ми йдучи на заробітки в Європу шось намагаємося вивчити щоб розуміти за що там будемо гроші діставати. А вони жиючи в Україні навіть нерозуміють побутових слів і нехотять розуміти. Дойшло до того що у школах з венгерською мовою навчання вчителі української мови не володіють українською мовою.

В
василь

не переживайте, мадяри дотримуватисямуть закону вони законопослушні. потявкають і все! школи через рік будуть повністью українськими . мадяри не ті що були в часи ссср, боротись не будуть!

1
123

:)

ДК
до Крым, Донбас

А ми не збираємося їх повертати. Пройшов час вмовлянь, самі приповзуть проситися але вже на наших умовах. Лише так можна змусити той люмпен поважати людей і свою країну.

М
Мукачівець

До law and order * * 06.09.2017 21:36 Так чому до тепер лаєш ? )))) Проблема із словарним запасом ?! ))) Но да опасний пес не тот який лає ))))

E
euro

Завтра euro по 32грн

КД
Крым, Донбас

А как с такими законами будете вернуть Крым, Донбас?

П
Пийтер

Дайте покій мадярам тих мадярів не так много є.Пудпише закон непудпише як невчили українську так і небудуть,будуть у Мадярщину діти кождий рано возити до ішколи тим більше пересічників скоро на границі небуде.

LA
law and order * *

До Мукачівця : саме так...караван іде...бачу й собак, які лають...недобрі такі пси...фурт лим гавкавуть...

М
Мукачівець

До убогого law and order * * 06.09.2017 21:36 Я уже тобі писав шо не суди по собі . Караван іде а собаки лають. ))))

М
Мукачівець

До Тьотя 06.09.2017 21:08 Для тупих які незнають своєї історіі і тернторіі поясняю . Верховена не лем у Закарпатті а і у франківські і на львівщині. Перед тим як шось писати особенно тупоє открийте і почитайте географію і карту края . )))

Т
Тьотя

ДО Ласла прочитавши ваш коментар ,таке враження шо на Закарпатті живуть лише одні мадяри ,а другі шо не люди ?Як би ви не мудрували но мова державна є Укранська, а дома новоріть якою хочете .Ви так заскучали за часів СРСР,я думаю в даний час вчителів мадярської мови ,англійської і т.д хватає ,як ви кажете двомовних спеціалістів Гляньте скільки зазар курсів іноземного язика .

Р
Русин

А ти ловдарь теж не указуй другим що мають робити і як мають розмовляти.

LA
law and order * *

До Тьотя : не звертайте на Мукачівця уваги...на жаль, є така категорія людей, словниковий запас яких надзвичайно малий...через те вони використовують у своїй мові тільки певну кількість знайомих слів...цих слів дуже мало і вони майже всі при цьому образливі...не звертайте на таких людей увагу...проходьте повз них...та все ж таки дивіться, щоб не плюнули Вам в спину...

LA
law and order * *

До Ласло : а в якій країні Ви проживаєте? Якщо в Україні, то я розумію чого вона з Ваших слів є недокраїною...бо в ній проживають такі недолюди, як Ви...вибачте, що образливо, мабуть, сказав...та такі як Ви громадяни на виборах голосують за всяке бидло...що в сільські ради, що в міські, районні, обласні ради...у Верховну раду, врешті решт...а потім Ви шукаєте винуватих у тому, що погано живете...а на себе в зеркало не пробували подивити? Ніхто на угорців не гавкає...не розпалюйте національну ворожнечу...мало Вам всякої біди? Ще більше треба? І ще одне, шановний Ласло...не вказуйте людям що вони мають робити і вони не будуть вказувати Вам куди треба йти...будьте чемними...і вчіть мову тієї держави, в якій Ви живете...я чомусь угорську вчу, потроху розумію, спілкуюся...і нічого, корона з голови не впала...раджу Вам не розпалювати нікому не потрібну ворожнечу, а взятися за розум...

ДЛ
До Ласло

Ти сирйозно.Удрабляш копийички.Такі ги ти пуслідня надія московії.

Л
Ласло

Любі українці такі, як Олеся, Виноградів, Роман та інші переселенці! Не вам вирішувати на якій мові будуть вчитися наші діти! Ваша недокраїна, в якій президентами були і є лише комуняки, економічні та кримінальні злочинці не має права відбирати від корінного народу краю право на навчання на рідній мові! Ви спочатку створіть умови в угорських школах для вивчення української мови. Зробіть відповідні підручники, підготуйте двомовних спеціалістів і т. д., як це було за часів СРСР. А ще краще, якби ви і ваш недопрезидент і недопарламент займалися розвитком країни, а не нацменшинами. Звісно, простіше воювати з меншинами та єврономерами на машинах замість того, щоб розрахуватися за свої офшори, підняти зарплати, знизити тарифи, посадити злочинців! Замість того, щоб їхати в Київ виганяти злочинців з парламенту – ви гавкаєте на угорців. Але пам’ятайте – допоки на Закарпатті живе хоча б один угорець, ви є і будете тут лише гостями та туристами! А всім «історикам» – чемодан, вокзал, за перевал!

Т
Тьотя

До Мукачівця не можу то читати ,мова йде про державну мову ,а ти всіх оскорбляєш .Таке питання ,а верховина то не Закарпаття видно як ти в школі вився ,культури тоже не навчився ,всі ти не добрі .

М
Мукачівець

До law and order * * 06.09.2017 20:33 Верховенцю іди займися тим шо умієш на полонині барани пасти бо то ти братя . А посок у тебе свинський і не суди по собі других.

М
Мукачівець

До law and order * * 06.09.2017 20:33 Я немаю бажання з тупими як ти общатись. Ти кроме того як воняти нич більше неможеш . Обичний проплаченний холуй або стандартний холуй дябіл. Мій дідо защищав Закарпаття і життя за нього поклав . А такі як ти сміття кроме воні неваловшен ни на шо.

О
Олексій

СЬогодні просять мову - завтра попросять автономію. Невже всі сліпі? Понад 60% берегівщини не здало ЗНО з української, державної мови. Всюди по Берегову вивіски на мадярському, всюди в держустановах говорять на мадярській, свята угорські всі відмічають, прапори угорськи висять, мадяри много чого фінансують. Соупаденіє? Ану ідіть у мадярщину і вимагайте визнання укр.мови... ідіть спробуйте зробити те, що мадяри роблять туй.

П
паромщик

олеся може ти и грамотна но не розумна

LA
law and order * *

До Мукачівця : ніхто Закарпаття в 1991 не окуповував. Це Вам, мабуть, приснилось...Окупували Закарпаття ще в далеких 40-их...та чогось Ваші діди тоді нічого не казали...що, добре їм було при "совєтах"? Це по-перше...Ліси не наша челядь вирізує? Дрова в Угорщину виключно українськомовне населення продає? Ріки та ліси прийшли і засрали Вам з-за Карпат та херсонських степів люди? А щодо пустити хохла під стіл...на Закарпатті більша частина людей за межу в пів-метра готова сусіда "задавити"...чи щось не так? Аргументуйте, шановний...а то писок затикати не таким 'ги ти сам каждий годен...цим дубрі по-нашому повівим?

М
Мукачівець

До Олеся 06.09.2017 18:10 Холуї вас у наше Звкарпаття нико некликав . Кідь шось вам нелюбиться каждий валіть на свою родіну . Ця земля принадлежала мадярам 1200років а холуї у 1991 незаконно її окупіровали при роспаді ссср. На закарпатській землі має право рішати лем Мадяри і Русини а не холуї. Ви холуї дограєтеся , туй донбаса не буде но і ви холуї потіряєте всьо. Ви унічтожили наші ріки , ліса, землі , унічтожили звірь , убили екосистему . І у вас хавло іщи ходить ? Почитайте марготи кілько Мадяри помагають Закарпатцям , кілько лем лікарства задарь каждий рік у больниці привозять. Хохли се неблагодарні тварі . Пусти хохла пол стіл та він улізе на стіл.

Т
Тьотя

До Золія ,нич не маю до мадяр дома нехай говорять як хочуть .Но державнв мова Українська ,вони би хотіли би під них підстраювалися є такі села на берегівщині шо вонше Укранську не знають ,значить не хочуть вчити .Ану ідіть в європу і не знай язик ,ти на державну роботу не попадеш ,хіба як наші заробітчани по стройках і т.д і то підстраються і вчать ламаючи їхні язик .

ВА
в а

олеся изза таких як ти місні будуть скарідовати твій народ я лічно Русин

П
Петро

Це треба обовязково зробити. Унітарна держава ма мати єдину мову на державному рівні. А вдома та побуті хоч китайською нехай розмовляють. Інакше наступна АТО не за горами. І її поява це лише питання часу. Треба вивчати досвід Франції у мовних питаннях. Без такого законодавства Франція б вже давно не існувала як унітарна країна.

В
Вікторія

Олесько, іди за перевал вказуй своїм що робити. Ми з своїми угорцями самі розберемося.

З
закарпатець

Ці бариги жидо-олігархи,які прийшли до влади на крові простих людей. просто забивають мозги людям відволікаючи їх від насушних проблем! В україні мало того шо йде війна і там вбивають простий люд, то ще проходить всередині геноцид народу України!!! Люди лишають вдома дітей,старих людей і їдуть на край світу,щоб заробити на хліб сімї, а ці тварі у руля бісяться з жиру і заробляють на цій війні!!!

О
Олеся

А не забагато хочуть закарпатські угорці - вказувати президенту України, що йому підписувати? Самі два слова державною не спроможуться сказати, і хваляться тим, що неуки. Якщо не подобається - Угорщина недалеко, валізи прихопіть! А спершу попитайте, як тепер живеться житєлям Данбасса, які те саме кричали. Ну і знаючи, ким фінансується цей сайт - не дивно чомусь таке читати.

ІП
Іван Пальо

Vae victis

І
інаш

"І чужому научайтесь й свого не цурайтесь". Угорець, який володіє українською мовою - двічі угорець і стільки ж українець. І вам давно пора виходити за вузькі рамки свого села чи краю на величезні простори України, вашої країни. Це обопільна користь для всіх, а не тільки містечкових лідерів... Бог в поміч !

П
Петро

Знання української мови відповідає, насамперед, інтересам угорців України з усіх точок зору. А дискусії, звичайно, є і будуть. Однак і для випускників шкіл, і ПТУ, і тим більше вузів, знання державної української, поряд з материнською угорською - це величезні плюси, переваги, як хочете називайте для практично усіх сфер життя. Все інше - недолуга політика.

Г
Георгій

Я закінчив угорську школу імені Ракоці Ференца в м.Мукачево.Я вчився на угорській мові. Потім закінчив університет в Ужгороді на українській мові. Навіщо цей закон приймали наші можновладці неможу зрозуміти. Хіба зараз це така велика проблема? Чи це спроба націоналістів асиміляцію нацменшит зробити?

В
Виноградів

Якби в Угорщині перестали вчити угорську і почали роздавати укр громадянство, то хотів би я побачити на реакцію їх влади тоді.. Нічого страшного в тому законі немає, так і має бути в сильній цивілізованій державі. Угорці хороші люди, і мова в них хороша, яку я за гроші почну вчити незабаром, то чому б і до українців не бути толерантними? Треба розуміти один одного і мову своєї держави теж потрібно знати, в нас вже є досвід з Донбасом і Кормом, питання лише часу і у зміні влади в Будапешті. І не треба тут про ущемлення говорити, бо немає тут того і не така ціль закону.

М
Мукачівець

Даааа і опять хохли розвязують ворожнечу. Уже на донбасі намутили. Но кідь хохли гавкають значить все правильно робиться . Тоді недовго лишилось . )))))

В
Виноградів

Все правильно, Угорщина незабаром почне претендувати на нашу територію з їхніми діями, не потрібно на їх протести сильно творитись. Я люблю угорців, хочу вчити їх мову,

LA
law and order * *

до Istvan : я й кажу - "на даний момент"...що буде завтра - ніхто не знає...через те вчіть мови, будь-які...ніколи не похибить...)))

LA
law and order * *

до Золі : з історичної точки зору Ви, мабуть, праві. Не буду з Вами вступати в полеміку...але на даний момент Закарпаття є складовою частиною України. Ніхто не забороняє вдома чи на вулиці спілкуватися будь-якою мовою, але в державних установах мовою спілкування та ведення офіційних паперів повинна бути виключно українська...а якщо хтось українську не знає - то не проблема за бажання вивчити мову тієї держави, в якій людина проживає

I
Istvan

до law and order * * Як останні приклади показують, жодна частина України не є невід'ємною...

В
віра

Я би хотіла бачити,у якій європейській державі стільки вигадують як у нас.Всюди панує державна мова,а далі вчи хоч і сто.Дома говоримо як хочемо.Скоро кожному двору закон приймати будуть.Люди не вигадуйте усякі дурниці.

З
Золі

у хохлозомбів одна біда усе, то мова... а історію вам треба поучити а не мені. Я її добре знаю. Не фальшиву , написану львівськими бандерівцями. У нас тут завжди жили мирно і русини і румуни і словаки і шваби... лем коли сюда прийшли хохло - москальоти вот от тоди тут і кіпіш про мови

LA
law and order * *

На даний момент Закарпаття є невід'ємною частиною України. На території України є тільки одна державна мова - українська. То з якого дива офіційні державні установи ( а школи і садочки є державними установами ) повинні розмовляти мовою нацменшин. В Німеччині жодна офіційна державна установа не дозволяє собі розмовляти турецькою мовою, хоча турків в Німеччині багато. Відкривайте приватні садочки і школи - встановлюйте там свої правила, мову навчання встановлюйте яку хочете...Щоб менше було зайвих реплік : вільно володію німецькою, спілкуюся англійською, вчу угорську...не бачу проблем, щоб усі громадяни України володіли українською...не так вже важко її вивчити...було б бажання...

И
Ирина

Конечно,язык учить надо. Не всем мадярам это легко даётся, язык надо тренировать.Он быстро забывается.,тем более ,что дома говорят на своём.

ПБ
Пішто бачі

Ну що різеші, ороски, пийтери, боди - треба було зраджувати Єдиний Центр і йти в кааліцію з Маскальом? Здається фійовчики вас кинули. Зайдіть в гості до простих мадярів, відкрийте холодильники, запитайте скільки потратили щоб діточки в школу пішли, в яку ціну їм обходяться лікарства та плата за тарифи і може хоч тоді зрозумієте щось те два роки тому натворили. Тільки не кажіть що винуватий хтось там наверху, адже саме ви цементували владу на низах. За те що люди в угорськомовних селах так погано живуть, разом із Солідарнісю та Відродженням, винуваті і ви фійовчики.

И
Ирина

Я с Колей согласна. Обсирают мадьяр, но на заработки и от Ато туда прутся, не зная языка. Как и в Россию.Нельзя быть таким двуличным. Мадьяры не обнаглели,они просят своё.. В чужой монастырь не лезь со своим уставом.

ДЗ
до Золія

Видко,що ходив у мадярську школу,тому і не знає історії. Тому довожу до відому і Золія і других таких неучів,що територію України і навіть більше ,заселили слов"яни,а угрофіни,прийшли кочівниками із-за Уралу,і як орда,поступово відбирали ці землі.А розбудовували Закарпаття чехи,вони найбільше збудували як будинків,так і комунікацій,якими користуємось по-сьогодні.А при мадярах,закарпатцям жилось найгірше,це вони силою мадяризували народ.І ніхто не тримає мадяр в Україні,мають паспорти угорські,практично,громадяни Угорщини,їдьте на свою батьківщину,а не несіть,на зразок росіян,угорський мир в Україну!

ДЗ
до Золія

Но та не лем мадяри, а словаки, чехи, румуни, німці ,то шо типить. Де жиєш? Учіть і українську.Нико не каже ош закрити мадярську у школі, лем поступово добавляти, а то мадярські діти не бум бум по нашому.

З
Золі

Мадяри тут жили раніше ніж українці. Вони не винні що через Тріанон а потім пана Сталіна цю землю відібрали. Так чому вони не мають право на своїй землі вчитися на рідній мові?

Б
берегівчанин.

А Закарпатські українці просять Порошенка підписати закон про освіту,якщо я хочу вивчити угорську мову я йду і навчаюсь на курсах за що плачу гроші,а вони живуть в Україні і рахують що українську мову їм не треба знати,бо сплять і бачать сепаратиські сни що вони уже перейшли до Угорщини,рахую що в Україні державна мова українська прапор жовто-блакитний,вулиці повинні називатись українськими назвами мають встановлюватись памятники українцям,а на Закарпатті скоро ми українці будем рахуватись меншинством.

Р
Роман

Чи можна жити в якійсь країні без знання тамтешньої мови? Мадяри обнагліли...

ДВ
До Василь

Слухай, ти що вчиш в мадярській школі що знаєш??? Не чеши Херню...

К
Коля

Навіщо просять? Просто зробити умовою переходу угорського кордону без знання угорської мови громадянам україни неможливим. Багато українців працюють на будівництві, складах тощо, в Будапешті і околицях не знаючи мови

В
василь

най підписує, яка різниця мадярам, якщо в угорській школі уже і так більшість українці! мадярську у зош №3 непочуєщ.

Читайте також