Закарпатські ведмежата відпочиватимуть у басейнах та штучних барлогах

6
0

Бурий карпатський ведмідь незабаром ризикує залишитися тільки зображенням на гербі Закарпатській області...

У всій Україні цих тварин - найбільших ссавців і хижаків - залишилося близько 300. Зате дуже часто можна побачити нещасних, виснажених звірів у приватних маєтках, при ресторанах і готелях, в пересувних звіринцях чи циркових трупах.

 Щоб врятувати жертв недобросовісних власників та зберегти занесених до Червоної книги України бурих ведмедів, міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський ініціював створення спеціального реабілітаційного центру в Національному природному парку "Синевир".

Забави багатих

Певний час серед нових українців була мода - заводити собі живих ведмедів. Спочатку люди радіють забавному ведмежаті, а потім не знають, що робити з дорослим хижим звіром, містять його в тісних металевих клітках або на ланцюгу, часто впроголодь. Багатьох заради забави пригощають пивом або іншими міцними напоями, і ведмеді швидко стають алкоголіками. Одного з таких - ведмедика без задньої лапи - визначне місцевого ресторанчика, добре пам'ятають гості Закарпаття, яким довелося побувати в містечку Берегово.

 Державна екологічна інспекція за скаргами громадян регулярно звільняє змучених тварин з-під влади власників різних розважальних закладів. Але просто відпускати в ліс їх не можна: що виросли в неволі клишоногі майже втрачають природні інстинкти, мають очеретину психіку. Тому таких тварин треба повертати в максимально природне середовище поступово. І владні чиновники Мінекології вирішила допомогти клишоногим, які потерпіли від людської жорстокості.

Поблизу Синевирського озера створюється реабілітаційний центр для бурих ведмедів.

Озброївшись світовим досвідом

Ідею нового для країни екопроекту під час робочої поїздки та ознайомлення з НПП "Синевир" навесні цього року запропонував міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський. За його словами, вже зараз у недбайливих господарів потрібно забрати більше двох десятків ведмедів. Робити це будуть в судовому порядку, хоча багато нинішні власники хижаків самі із задоволенням віддадуть своїх багато в чому обтяжливих вихованців.

 Подібні реабілітаційні центри для ведмедів вже працюють в європейських країнах. Щоб ознайомитися з їх досвідом, близько румунського міста Зарнешти, а також в Угорщині побували радник міністра екології Нораір Анмегікян і директор НПП "Синевир" Микола Дербак. Вони уважно вивчали можливості облаштування ведмежого "санаторію", зокрема - які заходи безпеки необхідні і для самих ведмедиків, і для тих, хто буде з ними працювати або спостерігати за їх лісової життям. Під час поїздки, розповідають, навіть довелося стати свідками того, як ведмедик внадився до сміттєвих баків готелю. Тоді рятувальники провели операцію, щоб приспати бурого і відвезти в ліс.

Заповідний ліс для ведмежат

Український центр реабілітації та порятунку ведмедиків розміститься на 12 гектарах близько перлини Карпат, однолітка Льодовикового періоду, гірського "морського ока" - озера Синевир. Детальний проект території в Мінприроди вже розробляється. Вся "паперова" частина створення центру, обіцяють, закінчиться вже до початку серпня.

- Вибирали, - розповідає заступник директора НПП Мирон Цюбик, - з 6 ділянок і зупинилися на дуже мальовничому - тут є й світлі галявини, і густий бурелом, розсипи каменів. Новоприбулі ведмеді будуть розміщуватися окремо - на час ветеринарного карантину. А "постояльцям" допоможуть з житлом - у вивернутих коренів дерев, під уступами гірської породи спорудять барлогу. Заплановані також три басейни - водойми розміром близько 20 квадратних метрів, кілька майданчиків, куди будуть поставляти фруктово-овочеву добавку до природних кормів.

 Фахівці кажуть, що в Українських Карпатах бурі ведмеді харчуються в основному рослинною їжею - майже третину раціону складають плоди, 13,9% - трав'янисті рослини, близько 11% - горіхи. Також ведмеді їдять багато комах, личинок, навесні очищають ліси від падали. Тільки якщо корму мало або звір слабкий, він шукає тваринної видобутку, у тому числі нападає на худобу.

Як за кам'яною стіною

Щоб захистити зникаючих тварин від людей, по периметру території встановлять паркан близько трьох метрів у висоту і півтора в глибину, задіюють також електропастух. Буде і додаткова огорожа, яка дасть можливість без ризику спостерігати за клишоногим туристам і дітям. Адже дати можливість побачити ведмедя не через решітку і не на прив'язі - одна з цілей створення центру. Для цього і територію обрали за якихось 300 метрів від автомобільної дороги до самого озера Синевир, помилуватися яким кожен рік поспішають сотні тисяч відпочиваючих. Також за ведмедями спостерігатимуть вчені - чисельність персоналу передбачається більше 20 осіб. Вчені будуть поповнювати знання про життєвому циклі тварин, поведінці і в першу чергу, щоб вивчити особливості адаптації після життя, в якій вони залежали від людини. Можливо, деяких ведмедиків з часом відпустять у гори назавжди.

Перших 2 мільйони гривень для створення та початку роботи центру виділяє Міністерство екології та природних ресурсів. Надалі сподіваються також на допомогу Світового фонду дикої природи, який підтримує деякі такі центри в Європі. Якщо цей досвід буде успішним, а Екоінспекція буде знаходити нових чотириногих жертв "двоногих", можливо, створять та інші центри. Перших поселенців "Синевир" прийме вже цієї осені.

- Це дуже важливий для Мінприроди проект, - каже міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. - Впроваджуючи європейський досвід, ми рятуємо унікальних тварин. Думаю, рішення створити центр на базі прекрасного парку "Синевир" - ідеально з точки зору природних умов життя ведмедів.

І якщо цей амбітний проект не буде реалізований в терміновому порядку, вже через пару років рятувати буде просто нікого, додав міністр.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також