Закарпатські журналісти разом з ДАІ ловили автомобілі з іноземними номерами (ФОТО)

16
16

Як повідомлялося раніше, з 1 серпня на Закарпатті масово перевіряють авто на іноземних номерах.

На ділі ж весь захід носить досить незрозумілу функцію.  Справа в тому, що інспектори ДАІ можуть оштрафувати авто на іноземних номерах лише в тому випадку, якщо воно перебуває на території України більше 2-х місяців, і при цьому не зареєстроване в Державтоінспекції (порушення вимог п. 29.2 Правил дорожнього руху), за що передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 255 грн.(ч. 6 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення). У разі повторного протягом року вчинення даного правопорушення водій притягається до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 255 до 510 грн. або громадських робіт з оплатним вилученням ТЗ (ч. 7 ст. 121 КУпАП).

Подібна тимчасова реєстрація є необхідною, оскільки в разі вчинення авто на іноземних номерах ДТП, Державтоінспекція зможе його легко відслідкувати. Прес-секретарка УДАІ в Закарпатській області Анна Трофімчук заявляє, що ДАІ вже знає випадки, коли водії авто на закордонних номерах банально втікали з місця події, а на  їх пошук йшов значний час, адже вся інформація про такі автівки знаходиться у митних органах і для доступу до неї потрібно подавати письмову заяву.

Специфіка ж нашого краю показує, що часто на закордонних номерах їздять самі закарпатці, але такі авто рідко бувають розмитненими через значну вартість процедури. Як наслідок, люди змушені кожні 5 днів перетинати кордон, а отже до норми ДАІ в 2 місяці їм дуже далеко. Тому залишається ловити іноземців, котрих по суті не так вже й багато, а якщо і є, то вони отримують великий шок від того, що їх зупинять, не кажучи вже про те, що порозумітися з ними досить важко (як це було у сьогоднішньому рейді).

Більше зацікавлена у подібній операції Митна служба, адже вони можуть перевіряти саме українців, котрі їздять на закордонних номерах, а це поле діяльності значно ширше.  Втім, як повідомляють у ДАІ, митні органи не сильно зацікавлені направляти своїх людей на рейди, а без митника ДАІ не мають доступу до бази даних митної служби, а отже банально не можуть перевірити жодне авто.

Та й взагалі процес перевірки є досить  неоперативним. Працівники ДАІ та митниці зупиняють машину, перевіряють документи. За цей час працівник митниці телефонує іншому працівнику митних органів, щоб той пробив по базі номер авто та дату його прибуття на територію України. Портативного комп’ютера у митної служби, на диво, нема.

Олег Лєтовальцев, старший інспектор Чопської митниці, заявляє, що метою спільної операції є контроль правомірності експлуатації транспортних засобів та припинення незаконного перебування на території України автомобілів іноземної реєстрації і викриття порушення водіями правил митного контролю на шляхах області. Операція, за його словами, дає змогу віднайти людей, котрі ввезли на територію України не розмитнений автомобіль і ухиляються від сплати податків за нього.

Максимальний штраф, 8500 грн. сплачується особо в разі, якщо машиною керує не та особа, яка ввезла її.

Проблеми з подібними перевірками пов’язані, зокрема, і з значними скороченнями в органах та недостатньою кількістю особового складу, на які нарікають представники обох служб.  Тому стаціонарних постів нема і не буде, вони створюватимуться вибірково. 

Крім всього, рейд показав недостатню освіченість наших громадян, адже вони часто не розрізняють поняття тимчасової державної реєстрації в ДАІ та реєстрації при перетині кордону. 

Як повідомляє прес-служба УДАІ УМВС в Закарпатській області, усі перевірені транспортні засоби перебували на території держави з дотриманням положень чинного законодавства.

Коментарі

Ю
Юра

Ви журналісти тупі! Ви краще зніміть на яку скільки хабарів взяли ці жирні мусара! Скільки з людей стягнули грошей за ту розтаможку???? Куда ті гроші пішли??? Де дороги???? Шо ви знімаєте, клоуни!!!!

КГ
кольчинський гуцул

Т-кось туй у коментарях написав ош із цими рейдовими перевірками послідніх західних туристів закарпатські міліцішти проженуть із Закарпаття. А ці йши хоть єден європеєць заблудить на Закарпаття з чисто турістичним наміром? Тадь й оті, што ся народили на Закарпатті та імігрували в вшіліякі європейські країни у разних роках уже і чути нич не хочут про Закарпатську Україну. Два роки тому им ся сам убідив у тому ош Закарпаття треба як страшний сон забути. Уд Чопа до Тячева аж 5-ять раз ня міліцішти сперали та провіряли... Послідню дяку од ня одбили йши раз у Карпати поїхати. Колим, я з свойов жонов бував на Закарпатті то ми за тиждень приблизно 1 000 € витрачали лем на готелі їжу та розваги. Типирь порахуйте ож ці варто міліціштам спирати й унижати туриста. Мене, навірно український міліцішта уже не буде спирати бо як би ня ностальгія не мучила, ай-бо оті одкормлені та єхидні фізіономії бурш видіти не хочу.

Ц
Цар

Серий,машина може бути на території України не більше 5 днів,потім в евросоюз і додому на 5 днів.

ДЖ
До журналістів

Ви тепер кого захищаєте "вашу мать"?

Й
Йовжі

На фото №5 Потап?

Й
Йовжі

Шо вони всі жирні такі, колін своїх не бачать, мабуть

Ш
Шоні

Не ганьбетеся, найбільшого взяточника в області поставили в кадр Івана Шляхту. Хто так думає як і я, коментуйте

L
lena

Вчора 05.08.2013р. біля міськвідділу припаркувалася іномарка, спереду були словацькі номера, а ззаду кольорова наклейка яка закрила номер із надписом ЗАВИДОВО, працівники міліції всяко ігнорували мої запитання щодо законності номерів на іномарці, десь через 20 хв. я представившись як журналіст газети, водію який вийшов із службової машини начальника міськвідділу міліції капітану міліції і показала йому автомобіль із заклеєними номерами, але ніякої реакції не було... авто простояло ще 20 хв. і поїхало по місту, і ніхто не зупинив, ні провірив, чому заліплені номери????

С
Серий

Поясніть: не більше 2 місяців може авто перебувати на территорії України після ввїзду на территорію України? Тобто кожні два місяці можна перетинати кордон і все законно? чи не більше 2 місяців в році може бути тут авто? Хтось може пояснити конкретно?

Ц
Цар

Ну і кому ті рейди треба? Думають власникам словацьких або чеських номерів так важко 1 в 5 днів проїхати 200 метрів по крдону? Смішні вони )

О
односельчанин

а макаривский иванко самий чесний гаишник области с попа ризи б зняв и продал

К
кан

в этой ебаной стране на шару ездить не дадут придумают еще что то

О
Олександр

Це не ідіотизм, а грошовий конвеєр!!!!! Даєш 100 грн. і від даже документи не присить. На фото №8 Самий "порядочний, чесний" гаїшник!!!!! )))

CP
crazy police

особисто я ввжаю, що такими "рейдами" розлякають тих останніх туристів, які до нас приїзджають із-за кордону. ЗАКАРПАТТЯ просто будуть обїзджати стороною!!! Це просто ідіотизм і тероризм у одному флаконі! Маю надію, що з цього приводу виступлять у пресі представники Туризму Закарпаття - Шандор, Коваль та інші. Якщо їм, звісно, не начхати...

Е
еколог

нихрена они не зроблять , аш ся радуву коли вижу шо влада біситься а зробити нич не гонна , хотя она нич і не робить для добробуту громадян , лем би раком народ покласти 3,14дари йопані

П
Перечинець

Перший хто показує поганий приклад їзди на іноземних номерах на Перечинщині, так це відомий оберскандаліст,перший заступник голови райдержадміністрації, права рука Грицика - Погоріляк. А ви кажете ДАІ, фотокориспонденти і мамина мама... Коли його запитали про це, відповідь була проста - я за те з Регіоналами, щоб законів дотримуватись... ?

Читайте також