Закарпатських заробітчан на заході вчать ощадливості

8
17

Цю низеньку худорляву жінку я зустрів у гіпермаркеті «Епіцентр». Вона вибирала енергоощадливі електричні лампочки й цікавилася у продавця їх технічними характеристиками. Слово за словом, зав’язалася розмова, і Ганна Василівна стала розповідати, що вже сім років поспіль працює в Італії.

Свого часу подалася на Апеннінський півострів, бо жила з донькою в однокімнатному помешканні, а та вийшла заміж. «За час свого перебування в Палермо допомогла Марині (так звати її доньку) твердо стати на ноги, — розповідає моя співрозмовниця, — купила новеньку іномарку зятеві, а минулого року придбала ще й двокімнатну квартиру, зробила євроремонт, і родина доньки переїхала туди».

Коли мукачівка приїхала на Апенніни, то ніяк не могла збагнути, чому ситі й багаті італійці такі заощадливі? Тоді вона вважала їх неймовірно жадібними і ця риса дуже їй не подобалася. Сердилася, коли стара господиня Франческа, яку вона доглядала, дорікала їй за несвоєчасно вимкнений телевізор чи світло у ванній кімнаті та коридорі, заставляла включати пральку-автомат у нічні години, коли електрика більш ніж наполовину дешевша. Пізно вночі закарпатська служниця мала й прасувати білизну, а інколи й готувати у цей час завтрашній обід. «Так тривало понад рік, поки я з цим звиклася, — веде далі пані Ганна, — а тепер уже й сама такою стала і добре розумію, що так живе не тільки італійка Франческа, а усі європейці. Нині такий час, що мусимо бути заощадливі й економити на всьому. Це тільки в Радянському Союзі ми не думали про це, бо електрика коштувала 4 копійки за кіловат-годину, а газ – 17 копійок за кубічний метр».

Через два роки пані Маринець уперше приїхала у відпустку в рідне місто. Вранці помітила, коли зять чистить зуби та голиться, то увесь цей час тепла вода безупинно тече з крана. Звісно, що вона вже тепер такого стерпіти не могла й стала повчати своїх, як колись її стара італійка. Попервах зять огризався, дивувався тещі, а потім змирився. «Минулого року Бог допоміг врешті купити квартиру, — веде далі мукачівська заробітчанка, — я відразу тоді зателефонувала Марині й сказала, щоб без мене не сміли робити в помешканні ремонт та купувати побутову техніку. Усе це потім робилося під моїм суворим контролем.

Найперше, почала із заміни вікон на металопластикові з високим ступенем теплоізоляції. Якби тоді було оголошено, що електрика для тих, хто поставить електричний котел замість газового, буде коштувати дешевше, то я б залюбки його купила. А так змушена була придбати енергоощадний двоконтурний газовий. Він коштував доволі дорого – майже 7 тисяч гривень. Не шкодувала грошей і на нові батареї, під які підстелили ще й спеціальну фольгу, щоби відбивала тепло і воно йшло в кімнату, а не гріло стіну. У квартирі поставили лічильники. Потім заставила зятя викинути ванну, замість неї встановили душову кабінку. Це неабияк заощадило воду і газ, адже тих 160 літрів води, що потрібно було для ванни нагріти, спалювало багато блакитного палива.

Звісно, що для нового помешкання ми купували і нові побутові прилади. На цьому я також наполягала. У «Фокстроті» вибирала тільки те, що класу «А». Так, воно все дорожче, але це окупиться, бо ці прилади енергоощадні. Тепер такою газовою плитою та холодильником донька не натішиться. Придбала я також і посудомийну машину, бо вона використовує значно менше води, ніж коли мити та полоскати в раковині. Навіть замінила туалет й купила із двома функціями зливу, щоби економити воду. Колишня хазяйка квартири казала, що платила в місяць за комунальні послуги від 500 до 600 гривень, а донька цієї зими — рівно наполовину менше. Ось така економія».

Вдома із домочадцями пані Ганна провела такий собі вишкіл і стверджує, що це дало дуже позитивний результат. І донька, і зять, і навіть малі онуки тепер вміють економити. Марина зранку, виходячи з дому, вимикає із розеток всі електроприлади, крім холодильника. Живучи тепер у двокімнатному помешканні, родина витрачає значно менше електроенергії, ніж колись у її однокімнатній квартирі. Для економії енергії пральку вмикає тільки тоді, коли назбирується повний барабан білизни. І це знову ж — щоб не витрачати дарма воду та електрику.

«Днями забігла до дітей та онуків, — веде далі пані Ганна, — і побачила, що лампочки у них ще старі, тому й вирішила замінити на сучасні, енергоощадливі. Ось і купила. А ще піду придбаю розпилювачі на крани, які додатково дадуть економію води. Тепер, коли газ і електрика в Україні здорожчали, то економити потрібно ще більше, бо якщо цього не робити, то за комуналку доведеться викладати щомісяця половину зарплати. Таку, мовити б, енергетичну революцію роблю зараз і у своєму помешканні. Так, це дійсно дорого, але вигідно.

Розмовляючи з цією мукачівкою, не міг надивуватися її господарності, практичності й економності. Разом з тим подумалося: от якби кожна хазяйка зробила такі зміни у власній оселі, то в межах держави вдалось би зекономити мільярди гривень, і тоді не довелося б нам сидіти на російській газовій голці, як це є сьогодні.

Віталій Пумпинець, газета "Новини Закарпаття".

Коментарі

Р
Равлик

Ірма, якого милого тут робиш? Вали до себе в Бундес і там вчи бюргерів своїх. Ще всяких вшивих емігрантішок ми не слухали. Економні вони, хех.... А коли гості прийшли, а на столі копійчаний шнапс і печеньки - це ви, європейці задрипані, теж економите? Зате, коли я тут пригощаю якогось європейського чmoшника, то так їсть і п'є, ніби в останній раз. І прошу Вас, шановна економна європейка - не пишіть мені відповіді. По-перше, я вас, чmoшників жадібних, зневажаю від усієї душі. А по-друге, економте електроенергію, виключайте комп'ютер.

В
василий

Я чего то не понял. Статья о ТУПОСТИ закарпатцев? И о том, что только эуропейцы научили их, как правильно жить?

W
www.youtube.com/watch?v=33oSyWyDRX8

1

J
joska

shporovati treba alle ne v ukrainyi. ja vse zhittya sporovav a vlada sya pominyala i ja sya obstav z holou huzizyoju-

5
567

"Закарпатських заробітчан на заході вчать ощадливості..." Життя наших заробітчан примушує бути ощадливими і на заході, і на сході. Навіщо автор несе суто пропагандистську пургу?

ЗЩ
За що

ся паніка платить 500 - 600 грн? Двокімнатна хижа на 3 поверсі. Троє жильців. Холодильник, прачка, 2 кондюки, колонка газова і ванна. Два рази в тиждень миюся у ванній. За місяць макс. 270,0 грн, з інтернетом.

1
123

прогон реклама для лохів, по перше у Фокстроті куплена техніка уже робила би на перелачених грошах за світло пів ресурсу ,а по друге електронні лічильники з сот импульсами за кіловат вловлюють ту дискотеку яку вам і неснилося і ніяка економія вам не поможе.

КI
ковач Iрмi

Дякуву красно!) Сяк iм си i думав. Шкода лем ож зуправдi у планi екологiчного мiрькованя нашы люде убстали ся у 30-40-х. У тых годах кой нас зохабила Европа. Есе днись страшна бiда у нашум крайови.

Iрма до Ковача

Так, нiмецьке "sparen" означае те саме, що "шпуровати", або "шпоровати."

ДМ
Др. Мальтус

Тут така справа... От був і я колись ентузіястом купівлі ощадливих лампочок. Замінив більшість у квартирі - але оппа - ніякої економії не відчув. До того ж, вони в рази дорожчі і дуже шклідливі для середовища. Їх навіть в смітник викидати в принципі не можна. "Енергоощадні" вікна роблять квартиру закупореною, в ній стає погана атмосфера (якщо вікна підібрані неправильно, а це здебільшого так і є). Економний холодильник стоїть набагато дорожче звичайного. Якщо порахувати його амортизацію, то вона може обійтись дорожче, аніж зікономлена електрика. Щодо любові європейців економити - то не менше вони полюбляють марнотратство, і наших до нього привчили. Всі ці практично нові меблі та інші речі "секонд-хенд" - звідки вони? Це "економні" європейці викидають практично нові речі, бо вони вже не стильні й не модні. Це я до того, що усе відносно в цьому світі. І, можливо, не варто перетворювати своє життя на боротьбу за заощадження копійчаних втрат?

К
ковач

Низнати ци дако годен научити нашу чилядь економити май читаво ги она економит. Ото є у нас у кажджого у кырви. Є такый русинськый термiн "шпуровати" (шпорити у пряшовськых русину), што знаменуе камай много заробияти, а камай мало келтовати. Сесе понятя эдным словом ни мош передати ни по руськы, ни по украйинськы (поправте ня кить ни так!) и э ище эдным припадом специфiкы нашого менталiтету што i у сюм аспектi ни подабат на менталiтет нашых "братю" руськых з украйинцями. Но та пак: "Шпорь замолоду обы сь на старусть ни знав голоду!" Кiть туй ужек сут нiмцi любив бым знати - ба ци корiнь слова "шпорити" "шпуровати" зо нiмицького, вадь даякых нiм дiалекту?

Й
йоушко

ІРМА НА 100% права у всьому я можу підтвердити!

I
Irma

Genau

ДІ
до Ірми

Паланківські фольксдойче

I
Irma

Живу в Нiмеччини вже 15 рокiв, а такого, щоб вся сiмя милася в однiй водi, не бачила i не чула. Це в яких людей ви в гостях бували? Не в циганiв часом? Як правило, тут приймае кожна людина душ вранцi i ввечерi, але вода не лльеться годинами. Цю байку я вже чула 10 рокiв тому на Закарпаттi, треба ж щось погане про Нiмеччину вигадати, щоб не так болiсно було, що в закарпатських мiстах вода все ще подаeться по годинах.

()
( ) до Ірми

Заощаджувати, без сумніву, треба. Але я бачив на власні очі,як бувші наші в Німеччині (сім"я з 4х чоловік) приймали ванну (милися)в одній воді.Це відносно фрази "... а не як свинi, якi допалися до корита".Подивіться на узбіччя наших доріг:ось де свинство.Пригадайте, скільки продуктів з холодильників іде "на яму" (у нас,що правда,виручають в цьому питанні домашні тварини).А скільки раз вдень горять лампи на вулицях!Рік тому при узгодженні документації відкриття приватного магазину в приватному будинку про пічне опалення годі було думати.Тепер будуть силоміць заставляти. Дебілізм процвітає.

I
Irma

На Заходi це нормально, економно жити, а не як свинi, якi допалися до корита. Тому, що люди думають не лише за свiй гаманець, але i за навколишне середовище. Нашим людям ще дуже далеко до такого розумiння, хоча першi просвiтки вже е. Економлячи свiтло, воду, газ, бензин ви вносите внесок до охорони навколишньго середовища. Вашим дiтям и внукам треба ще в цьoму свiтi жити. i iм потрiбно буде все виправити, що знищило i дали продовжуе знищувати наше поколiння.

Читайте також