Закарпатським митникам перепало

10
0

Чопська митниця дістала на горіхи. За результатами нещодавньої перевірки 255 її працівників притягнуть до дисциплінарної відповідальності, 34 звільнять, 12 понизять у званні, а 129 відправлять на переатестацію.

Не факт, що всім удасться її пройти. Про це минулого тижня в Ужгороді повідомив директор організаційно-розпорядчого департаменту Державної митної служби Віктор Бондар.

Роботу закарпатських митників за останні 3 роки перевіряли їхні колеги з Києва й інших областей. Нині дані інспектування направлено до правоохоронних органів. Також заплановано 8 додаткових перевірок уже за окремими групами товарів. За словами інспектувальників, таким чином мають бути зламані не тільки самі корупційні схеми, а й передумови для їх майбутнього виникнення.

Голова комісії перевіряльників Геннадій Романенко навів журналістам конкретні приклади зловживань і порушень, які були виявлені в діяльності Чопської митниці: це і заниження ставки мита; і порушення процедури оформлення товарів, їх класифікації; і ввезення на територію України дорогих товарів під виглядом дешевих (стовпчиків для огорожі, вапна, ДСП тощо), а також не нарахування транспортного збору, визначеного законом. Зауваження в комісії виникло й до питання підбору кадрів на Чопській митниці. Зауважено їх низьку кваліфікацію.

«Протягом 3 років оформленням певних груп товарів (таких, як лінолеум, будматеріали, консервована кукурудза тощо) займалася одна й та ж група з 6 людей, – підкреслив Віктор Бондар. – Це була їхня, так би мовити, вотчина. Як наслідок, тільки на цьому напрямку державі завдано збитків на понад 12 мільйонів гривень».

Начальник Чопської митниці Олександр Похилько, коментуючи ситуацію, був небагатослівним: «Перевірку проведено професійно, об’єктивно й незалежно. Недоліки будуть ураховані. В майбутньому відбудуться кадрові зміни й ротації, які дадуть свій позитивний результат».

Віктор Бондар і Геннадій Романенко, своєю чергою, бачать вихід із ситуації зловживань на кордонах в ухваленні нового Митного кодексу, який уже пройшов перше читання у Верховній Раді. Зокрема, у документі йдеться про вста­новлення веб-камер на пунктах пропуску й передачу даних у режимі онлайн у Київ – до центрального моніторингового центру, який, за прикладом міліції Грузії, розміщений в офісі із прозорих скляних стін.

Про інші особливості но­вого документа пан Бондар розповів закарпатцям в ефірі каналу «Тиса-1». За його словами, у законопроекті враховано досвід митних кодексів 18 країн світу. До речі, у самому парламенті законопроектів, що мали б регулювати роботу митників, було 3: власне прийнятий у першому читанні, урядовий, а також кодекси від комуністів і нардепа Терьохіна. На питання, який таки кращий, Віктор Бондар відповів: раціональні пропозиції взяли з кожного документа. А від ідеї, яка останнім часом витає в країні, – про об’єднання податкової та митниці в одну структуру, гість із Києва не в захваті.

Каже, що нині обидва відомства й так під одним дахом – Мінфіном. А реорганізація може в копійчину стати – чого лише коштуватиме заміна блан­ків та печаток. Головне – провести митну реформу, займатися об’єднанням нема сенсу, – переконаний пан Бон­дар.

Одна з новел нового Митного кодексу – дозвіл ввозити до нашої країни без декларування товар на суму до 2000 євро (нині – до 200). Із цієї цифри можна зробити припущення, що дехто може, видаючи за особисті речі, завозити до нашої країни товари з-за кордону на продаж. Віктор Бондар сказав, що самі митники пропонували затвердити цю суму на рівні 1000 євро, але вдвічі більшою її зробили депутати.

Одне з питань, що здатне викликати дискусії в суспільстві, особливо – підприємців, надання митникам дозволу на оперативно-розшукову діяльність (що фактично прирівнює їх до правоохоронних органів з відповідними повноваженнями – обшуку, затримання тощо). Віктор Бондар каже: в ідеалі так і повинно бути, митники в багатьох країнах мають статус оперативних працівників. Однак, аби зайвий раз не збурювати суспільство, українські службовці не наполягатимуть, аби їм теж на­дали такий статус. Про це, наголошує пан Бондар, можна говорити в майбутньому, коли митну реформу проведуть і довіра до цієї структури стане значно вищою, ніж тепер.

На актуальне питання, чи встигнуть реконструювати пункти пропуску до «Євро ’ 2012», Віктор Бондар відповів: уже найближчим часом на цю справу мають виділити гроші. Тож до чемпіонату на ключових пунктах пропуску обіцяють зробити ремонт.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також