Закарпатський Робінзон: «Спілкуюся з природою в режимі нон-стоп» (ФОТО)

35
37

Аскет Олег Мельниченко з Ужгорода уже понад десятиліття живе в Кам’яниці в саморобних дивних глиняних житлах. Мукачево.net побувало у нього в гостях.

Олег Мельниченко на прізвисько Робінзон, котрий з весни 2001-го живе, мовити б, на території університетського спортивно-оздоровчого табору «Скалка», що в селі Кам’яниця Ужгородського району, уже давно став притчею во язицех. Хтось засуджує 42-річного «самітника», хтось байдужий, а хтось і захоплений його непересічним стилем життя.

Шкода, що досі нема крайової книги Гіннеса, куди  Олег неодмінно  потрапив би   зі своїм  чи то три-, чи то чотириповерховим й  семиметровим дивом, оздобленим річковим камінням.  А може, й способом життя, яке називає антропологічним експериментом.

– Це вже п’ятий варіант моєї хати. Спочатку ми з батьком звели  дерев’яну круглу  колибу, викопали колодязь. До речі, в юнацькі роки я не сприймав гуцульську культуру, вважаючи її дикою. Згодом навпаки – захопився, вважаючи її взірцем українства, його прадавніх традицій. У колибі я так старався облаштувати свій побут, як наші предки.  З роману Семена Скляренка «Святослав» запозичив ідею відкритого вогнища й комина, сплетеного з лози й обмазаного глиною. По периметру  хати в мене були викопані ями для продуктів. Тримав там картоплю, капусту, яблука.  У видовбаній з верби ванні воду нагрівав давнім способом,  розжарюючи каміння у вогнищі.

Ось у такій двоповерховій(!) глиняно-солом’яній хижці нині живе Олег Мельниченко. Листопад 2012 року…

Але взимку колибу тяжко було отоплювати та й просто набридла, тому й розібрав. І зробив меншу, обклавши її шарами сіна, букетами польових квітів. Житло виглядало ніби величезна копиця, як якась ікебана. Минув рік – воно також набило оскому. Вирішив удосконалити – обмазав і зовні, і всередині саманом, навіть дах зробив глиняним. Навесні хата проросла травою і нагадувала малесеньку живу гору. І от однієї ночі влітку мені стрілила в голову  чергова  ідея. Притягальна ж сила глини в тому, що її можна використовувати безліч разів.   Я взявся зводити своєрідну турню: дощі часто заважали, холоди. Технологія  будівництва вимагала на одну з  шести підпор накласти близько 50 шарів глини. Наклав один – чекаєш мінімум півдня  доки висохне, цілодобово підтримуєш вогонь, аби пришвидшити процес. А допоки не закінчиш дах із шаші (осоки), нема сенсу  братися за внутрішні роботи. Також змайстрував собі всередині піч, маленький камін. Загалом ту конструкцію житла я нафантазував сам, щоправда, мимоволі орієнтувався на вежу Невицького замку, на  форму отих так званих НЛО – це такий собі симбіоз. І вийшло своєрідне ноу-хау (сміється).

А два роки тому Робінзон був ґаздою такої вежі. Осінь 2010 року.

Через перший отвір, «люк» я йшов на другий поверх, через другий – на третій, а через третій – на «під». Але й цю хату я зніс. Частково через те, що нахилилася, як Пізанська вежа (я не до кінця врахував навантаження верхньої частини на нижню, словом, слабо укріпив основу), а частково просто в мені нуртував інший проект – просторіший, цікавіший. Повсякчас мене тягне на експерименти, новаторство.

– Що тебе штовхнуло отак серйозно осісти тут?

– Мене дістало міське життя, його хаос, поспіх. Та й гуртожиток остогид. Одна кімнатка, спільні туалет, ванна, кухня, а повноцінна квартира не світила й не світить. Так і вирішив перебратися сюди. Хотілося, зокрема, перенести себе  у прадавні часи, пожити, як первісна людина, в екстремальних умовах, побути в її шкірі.

Дев’ять років тому Олег жив у такій хижці. Весна 2003 року

Так, я раніше щоосені й щозими відпочивав на «Скалці», коли навчався в університеті на біофаці. Тут нема такого будиночка, кімнати, де б я не жив, де б я не спав. Фанати «Скалки» були і серед медиків, фізиків, філологів. Чимало разів з  Кам’яниці до Ужгорода і назад я пробігав. Два роки працював тут сторожем, кочегарив. Тоді ж табір, його аура, природа, буковий ліс, повітря назавжди полонили моє єство. Я збагнув, що це енергетичне місце, місце світлої сили, що нема куди вже бігти, що нема чого шукати.

Тут я познайомився і зі своєю майбутньою дружиною-математиком Наталією. Звідси головний лікар «Скалки» на своєму авто терміново віз її в родильний будинок. Нині нашому синові Марку вже 17 років. Регулярно навідують мене, особливо коли вимагає робота на городі, і рідко – взимку. Бувало, якась шпана обкрадала мене, розбивши закладені глиною двері. Пропали тенісні ракетки і всі інструменти – сокира, пила, молоток, відро, лавори…

Нині на городі стоїть і гора висушеної папороті, яку Олег постійно застосовує в будівництві. Листопад 2012 року

– Будь ласка, трохи біографії.

– Хіба що трохи, бо не люблю озиратися, зациклюватися на минулому. Народився в Рахові (звідси в чоловіка ще одне прізвисько Рахівський. – М.Ф. ), де й  живуть мої батьки. Маю ще трьох братів: один – у Росії, один – у Львові, а наймолодший – постійно на заробітках у Чехії. Рахівську школу закінчив із золотою медаллю, університет – із червоним дипломом. Активно займався спортом.

Мріяв про стаціонарну аспірантуру – взяли лише на заочну. А це різні речі, тому й залишив її. Працював кілька років і в Інституті захисту рослин. Свого часу об’їздив на велосипеді майже все Закарпаття, побував майже на всіх горах, полонинах. Своє майбутнє бачу на «Скалці», бо злився з нею. Вважаю, що таким чином продовжую свою наукову діяльність. Адже  спілкуюся з природою в режимі нон-стоп, біологія оточує мене зверху й донизу, зліва і справа. Тут мій рай – земний і небесний.

Це – глиняні кухонні меблі Олега Мельниченка, між «ногами» яких уже цілодобово горить вогонь. Серпень 2012 року

– Чим займаєшся цілими днями?

– Це залежить від пори року. Приміром, літо пішло в основному на будівництво житла. Це ж принести, нарвати, замісити, сушити. А треба і їсти собі готувати (здебільшого варю собі квасолю, печу дині, смажу картоплю, наминаю перець, помідори) на городі покопирсатися,  по гриби піти, одне слово, робота завжди знайдеться. Кілька років тому тримав  тут і кіз, і баранів, і овець. Ходили всюди за мною, ніби приручені. Мусів відмовитися: тяжко їх було прогодувати. Та ще трапилася оказія. Пішов у ліс, повернувся на полянку, а чотирьох кіз і двох баранів – нема. І тиждень ні слуху, ні духу. Далі виявилося, що два барани і одна стара коза пасуться собі у Невицькому, неподалік готелю «Камелот».

Зазвичай стелю на землю  вовняні ковдри, такими ж накриваюся, ноги до вогню і засинаю, дивлячись на зорі, слухаючи крики хижих птахів. Справжня романтика! Світлом не користуюся принципово,  мобілкою також. Майже цілком відмовився від пластика. (сміється).

Влітку в Олега  на городі – квіткова поезія. Серпень 2012 року

Обожнюю дивитися на природні речі – камінь, глину, дерево, землю, зелень. Нині продуктово до зими готовий. Картоплі, капусти, фасолі, яблук маю вдосталь. Інтенсивно доробляю подвійну стелю, аби в будь-які морози наверху мені було тепло спати…

Я називаю себе ще й санітаром лісу. Якщо люди зазвичай навколо смітять, рубають дерева, то я все, все прибираю. Слава Богу, що на «Скалку» веде лише підвісний міст, тобто на авто не потрапиш нізвідки. Бо інакше тут був би  великий смітник, клоака. Наш народ здичавів, живе психологією невихованого туриста, мовляв, не моє, отже, й плювати можна. Та я собі не дозволяю бичок, недопалок будь-де викинути – це також наруга над землею. Курю, на жаль, доволі давно. Десь пачка йде на день. Люблю й каву пити, улітку пиво – що вдієш. До речі, зуби мию, а точніше чищу попелом. Це  давній, як світ, спосіб. (демонструє. – М.Ф.)

– Випадково не ведеш щоденник? Очевидно, народжуються різні філософські думки – варто б їх якось фіксувати.

–  Моє життя – це є і мій щоденник. Зрештою, щоденник у мене в пам’яті, у голові.

Автор матеріалу Михайло Фединишинець: «Оригінала Олега Мельниченка  треба включити в закарпатські туристичні маршрути»

– Але пам’ять має властивість зраджувати, стиратися, а голова барахлити.

– Раніше я тут читав Шопенгауера, Соловйова, Канта, Джойса, Набокова. Неможливо щось ліпше написати. Та й не маю до цього хисту. Наразі читаю і перечитую «Золоте Місто» Джона Твелфа Гоукса, «Син вовка» Джека Лондона, «Магічні паси» Карлоса Кастанеди. Це так, до слова. Інакше я прихильник пантеїстичної філософії, тобто вірю в те, що Бог усюди і у всьому.

Коментарі

Ч
читач

Видно Тужанський розділяє думку автора і підтримує її. А автору пропоную піти жити з робінзоном. По-перше на одного мудозвона буде менше, по-друге від Вас двох діти точно не з'являться. І будете мати гарну нагоду отримати премію Дарвіна, будь-ласка не путати з Пу?літцерівською ))) Відкланююсь

FB
Fekete Bogdan

В унісон назви статті: Михайло Фединишинець: "Спілкуюся з своїми читачами в режимі хама й мудака" Ганьба Закарпатської журналістики. Пропоную всім ігнорувати його "монологи".

ТД
Тужанський Дмитро

До всіх учасників дискусії: Бачите в який бік повернулася розмова... Полеміка щодо доречності тих чи інших коментарів спонукає нас до запровадження системи оцінки того чи іншого коментаря.

МФ
Михайло Фединишинець - Дмитру Тужанському

Fekete Bogdan 03.12.2012 10:15 | IP: 91.226.34.xxx Фігня, він втікає від реальності сьогодення, від проблем сучасного життя. Я так зрозумів - що і сімю покинув. І без грошей живе. Чудак гуцулик. *************************************** Пане Дмитре, будь ласка, завважте, який перший примітивний убогий та й неправдивий комент написав Фекете Богдан, котрий мріє стати тут суддею. По-перше, Олег, Наталія та їхній син Марк - міцна родина (у матеріалі про це написано чорним по білому). По-друге, хитропопий і підлий тугодум Фекете прикидується дурником, ніби його нудить від коментів, але, либонь, уважно прочитав їх від початку до кінця. Заважте й те, що в своєму коменті сам вжив слово "фігня"... По-третє, тут без кінця можна цитувати нецензурного Шевченка, Пушкіна, Лєрмонтова, Єсєніна. А російські частушки, українські, зокрема й закарпуцькі сороміцькі коломийки - це фольклорні шедеври! До чого гну? Сайт має бути, мовити б, багатогранним, а не дистильованим, відірваним від життя.

МФ
Михайло Фединишинець - Фекете і Тужанському

Фекете Богдану: По-перше, чого ви читаєте коментарі, від яких вас нудить? По-друге, хто ви такий, аби мене називати мене неврівноваженим? По-третє, роблювисновок: ви - найпідліша людина з усіх тих, хто тут писав коменти... Дмитру Тужанському: Пане Дмитре, будь ласка, не приводьте тут усе до так званих стандартів. Стандарти - надзвичайно відносна штука. Приміром,я ні на кого й ні на що не ображаюся. Нормальна, навіть банальна дискусія, причому з творчими моментами. А Фекете Богдан - це цнотливець, котрий, процитувавши так звані правила, вважає, що він - остання істина в інстанції. Таке враження, що чоловік живе на іншій планеті і ніколи не чув лайливих слів. Далі: в Європі давним-давно виходять словники абсцентної (ненормативної) або жаргонної лексики. "Словарь русского мата" побачив світ в Америці ще в 1977 році. Його перевидавали кілька разів там,у Європі, у Росії. Леся Ставицька видала в нас "Словник жаргонної лексики". Письменник Подерв"янський популярний серед молоді...

ТД
Тужанський Дмитро

Друзі, мені особисто дуже прикро, що дискусія перетворилася у лайку. Найближчим часом усі коментарі будуть приведені до стандартів спілкування на сайті, які викладені у правилах.

FB
Fekete Bogdan

На сайті забороняються: ... Вживання нецензурної лексики; Флуд - багаторазове повторення однієї чи більше однотипних фраз; Флейм - неконструктивна суперечка, що містить особисті взаємні образи; ... Шановна адміністрація Мукачево.нет прослідкуйте за дотриманням ВАШИХ правил. Бо тошно читати коментарі неврівноваженої людини. Дакую навперед.

Ф-
ФедиНИшинець - Читачу й Федишинцю

Читачу: Ви щось свіжіше не могли придумати? Правда, вже в одному стовідсотково переконаний: з вами талант не ночував ніколи і такої радости ви не матимете і в майбутньому... Федишинцю: Плагіаторе, я вже лягав спати, але цімбор буквально вмовив включити комп. Дотепно - і не більше! Але насамперед приємно те, що я вже для вас став класиком, котрого не можна не цитувати. Правда, не розумію, при чому тут жиди. Хоча все в житті відносне, а теорію відносности Ейнштейна ніхто не відміняв... До завтра! Водночас попереджаю: уже стільки уваги я вам не приділю...

ФД
Федишинець до всіх

Прошу бути дуже уважними до того,що Я ТУТ тепер напишу!!! Отже: Я долбо*об, привокзальний шантрапіст,блохолов і мамі моїй також дуже соромно за мене... Я мудак,гівнюк,виродок, свиня,трутень суспільства,шановний підар,тугодум і даун,моральний виродок,нарваний і бездарний, убогий, кривдник. Я-істинний оригінал, який заслуговує на глибоку повагу!!! У мене або латентна форма маразму, або латентна манія величі. А точніше відкрита форма боягузтва. Я майже жидовський садо-мазохіст,якого чим більше ображати,тим більше з ньго вилазить радості: до мене не байдужі !!! А тепер,хай спробує редакція забанити цей мі виступ,який,доречі,я склав з цитат моїх попередніх виступів (...ТУПІВ...) тут. Іначе : хочу на дерево (або в психдиспансер який-небудь). ЛЮДИ!!!! У МЕНЕ ВАВКА В ГОЛОВІ...вірите.... Повірте,благаю,бо інакше я би мав вже відповідати перед вами по Адміністративному(а може Карному)кодексу за свої недієсхопні вирази.

Ч
читач

На дітях талановитих батьків природа відпочиває...

Ф-
Фединишинець - Читачу-гермафродиту

Ой, ви сюди вже і молодь приплели, і українську мову, і три знаки питання. І навіть мого батька. Звичайно, що йому соромно за мене. Від сорому цілодобово тримається за голову. Ви ще про мою маму забули, яка також поетка і науковець. До речі, таких, як ви, вона називає долбо*обами, привокзальними шантрапіствами або блохоловами. А-а, мамі моїй також дуже соромно за мене...

Ф-
Фединишинець - Читачу-мудаку

А я дивуюся й не надивуюся, як таку мудачку (чи все-таки мудака?), як ви, ще земля носить! Нічого, 12/12/12 о 12-й, сподіваюсь, нарешті проковтне!

Ч
читач

жалію нашу молодь у якої такі викладачі з української мови... Ви так і дітям викладаєте?? а батькові Вашому не соромно за Вас???

Ч
читач

Явно Вас хтось у дитинстві уронив....жаль що не критично.... Але дійсно хотілось би послухати реакцію редакції сайту, це ж не форум і не твітер - це публікація яка є щей заглавною.

Ф-
Фединишинець - Мілошу

Ну, приміром, для вас дико, для другого дико, для третього, натомість четвертий або п"ятий будуть мені тапшати в долоні, а шостому й сьомому буде все по барабану... І що тепер? Ви подякуйте автору статті, котрий, напившись кави і обкурившись, має дяку дискутувати з читачами сайту. Міг же я на всіх і на все покласти болт (я зазвичай так і роблю). До речі, хіба я забороняю комусь бути проти Олега, проти мене, хіба я забороняю навіть обзивати нас? Будь ласка, скільки вистачить фантазії і сил! Але я так само маю конституційне право відповісти, себто висцятися або висратися на голови наших кривдників, приміром, того ж таки розпальцьованого Гостя... До свіданія!

M
milosh

Фединишинець, зате у вас получаються дуже шикарні коменти, ви просто майстер поливання брудом опонентів, можете цим гордитися, час в журналістиці не пройшов безслідно. Мені подобається матеріал і я на стороні героя вашої статті. Просто дико бачити як автор статті, в коментарях називає читачів гівнюками і підарами. І головне за шо? За те шо їм не подобається ваш Олег? Хай висказують свою думку, мають право.

Ф-
Фединишинець - Тугодумам Читачу й Мілошу

Я також таких, як ви, жалкую, причому щиро,а не театрально, адже все, що ви вмієте - це, мовити б, коментувати коменти. Отже, як інакше вас називати, як не тугодумом і дауном? Ну що вдієш, коли ніде правди діти?! Це, до речі, стосується й Мілоша. При чому тут професійна етика? Не подобається матеріал - не читайте, не подобається автор - також ігноруйте його, не подобаються коменти - прапор вам у руки. Навіщо про це кричати на весь світ? Мілоше, з вашого убогого комента я роблю простий висновок: ви дуже, дуже мало читаєте сайтів...

Ч
читач

Ви явно неадекватний і я надіюсь, що Ви не автор статті а простий троль, мені Вас жаль...... видно що Ви не школяр, а це доказує, що розуму вже не добавиш...

АМ
Автор Михайло Фединишинець - Читачу-тугодуму

О, з"явився, як чорт із табакерки, ще один філософ-даун на кшталт нахабного Гостя. Завважте, тугодуме, те, що працівник ображає відкрито, а не ховаючись під банальним ніком. Завважте те, яким був першим комент Гостя! На адресу Олега гівнюк вилив відро бруду, домислів, а коли дістав адекватну відповідь, то ледь не заплакав, ні з того ні з сього запелювавши в другому коменті до Адміна. Ви так само: лишень з"явилися і моментально заплакали, мовляв, де Адмін. Цей плач схожий на плач дитини, яка просить маму допомогти, приміром, попісяти. Вибачте, при чому тут я, при чому Адмін? Приміром, мені і в голову не стрільне просити Адмін, приміром, забанити Гостя-виродка. Ну думає нарваний і бездарний мужик, ніби він пуп Землі - ну хай собі думає, хай собі пише будь-які коменти. Як кажуть росіяни, чем бы дитя не тешилось, лишь бы не плакало...

Ч
читач

Цікаво а де тепер адміністрація сайту?? чого співробітник сайту ображає читачів, а адмін бездіє?? чи це не образа??? придивіться до своїх дописувачів

АМ
Автор Михайло Фединишинець - Гостю-виродку

Слухайте, шановний підаре, я ж на початку зауважив, що сперечатися з такими вошливцями - це що глухим грати. Про таких, як ви, росіяни кажуть: на зеркало неча пенять, коли рожа крива...

Г
Гость

Миша,твой уровень - бомж. Хочешь- так БОМЖ. 1. ты поёшь дифирамбы о км-то в истинном убеждении,что тебя поддержат и захлопают в ладоши. 2. культуры в тебе - малый ноль:радостно называешь оппонентов козлами,пидарами,гавнюками... Знкешь ли,уважаемый,что ДУРАК ДУРАКА ВИДИТ ИЗДАЛЕКА ? Может ты сам недавно слез с дерева и тебя мучает зов предков? Неужто в мукачево.нет нет места более мудрым авторам. С более интересными публикациями.

,
,

Не всіх дураків война убила

АМ
Автор Михайло Фединишинець - Гостю-гівнюку

Одна дура на початку намагається провести паралелі між нашим 42-річним Олегом Мельниченком та австалійським 80-річним Майклом Фоменком, друга коза називає Олега неформалом-трутнем, котрий не наповнює український бюджет, третьому гівнюку болить, що Робінзон курить, жує хліб і п"є каву, мовляв, звідки гроші, четвертий підар, якому вдалося хитропопо пристосуватися в суспільстві, обзиває його боягузом і т.д. Хто захистить Олега, як насамперед не автор матеріалу? До речі, в Робінзона вже своєрідна оскома на журналістів. Набридло давати інтерв"ю за "дякую" як телевізійникам, так і газетярам. Пригадую, як у серпні Олег казав мені, що якось читав коменти на одному зі сайтів про себе. "Знаєш, я був шокований, скільки там було злості, брехні, фантазії. Хіба я в когось украв щось, хіба я комусь заважаю?" - запитав.Я йому пояснив, що це звичайне явище, коли люди в коментах фантазують,інтепретують, мовляв, мають право. До чого гну? Олег - істинний оригінал, який заслуговує на глибоку повагу.

АМ
Автор Михайло Фединишинець - Гостю-гівнюку

Яка різниця між вами і Олегом? По-перше, ви правильні, себто такі, як усі, а він - "неправильний". По-друге, якщо чоловік так живе вже понад 10 років, то це його внутрішня потреба. Саме в обіймах природи Олег почувається комфортно. По-третє, якщо за 17 років Наталія не кинула Олега, то це про щось говорить, тому бажано, аби не такі, як ви, судили про її долю. По-четверте, яким би нудним і сірим був світ без таких, як Олег. Його спосіб життя і хатки - це мистецтво, яке зворушує до глибини душі. По-п"яте, пані Еммо, дозвольте поцікавитися, ким ви працюєте, що так самі про себе пишете, мовляв, добросовісно працюєте, виконуєте свій обов"язок перед собою, близькими, суспільством, Богом, наповнюєте український бюджет? У вас або латентна форма маразму, або латентна манія величі. А точніше відкрита форма боягузтва, бо ви навіть коменти пишете лише під іменем. Я відволікся: отже, ким ви працюєте? А ким ви б не працювали, я вам серйозно й аргументовано доведу, що саме ви - трутень суспільства...

АМ
Автор Михайло Фединишинець - Гостю-гівнюку

Таким гівнюкам, як ви, щось пояснювати - це що метати бісер перед свиньми. Але дещо не полінуюся зробити. Отже,на одному зі сайтів я вже вів полеміку з такими моральними виродками. Вкотре клацати для вас по клаві - завелика честь, тому скопіюю дещо. Знайдіть себе там!..

Г
Гость

Fekete Bogdan и *-я с вами солидарен. Чмошник живёт чмошно и ждёт внимания и респекта от людей,которые живут по-человечески. Бомж по сути своей и нигилист. А сына кто воспитывает? А бабу его кто имеет?... Ну,такому и старой козы достаточно. Судя по датам в статье-молодой мужик.А в голове - непорядок. Учился....а толку? Где отдача обществу.Ч Е Л О В Е Ч Е С К О М У !!!!!!!!!!!! Претнзии на оригинального УРОДА. , :не обижайте ЭТИМ понятие "хиппи". Он даже не маугли. Уверяю вас всех-через короткое время появятся сообщения о нёмЮкак о ясновидящем,мудром гуру(или нечто в подобном роде),чтоб сделать ВОНЯКУ бизнес(по типу Алана Чумака или Глобы). К автору стаейки:книга Гиннесса-книга рекордов. Заведите книгу рекордов Закарпатья и вносите туда дураков,политиков,бандитов,рекетиров,бомжей. Пишите туда ФАКТЫ,мол,есть такой и такой... БЕЗ ОЦЕНИВАНИЯ ситуации и явленияю А люди сами пусть решат,насколько это сильно (или слабо)... Гиннесс о таком вряд ли писал-таких в мире МНОГО

A
anonymous

чувак на голову доста слабий туй без врачів нияк

Ф
Фраєр

Дохтори мають срочно його прослухати на хвору голову

,
,

хіппі

М
МАША

молодец мужик, уважаю)

FB
Fekete Bogdan

Фігня, він втікає від реальності сьогодення, від проблем сучасного життя. Я так зрозумів - що і сімю покинув. І без грошей живе. Чудак гуцулик.

L
lost

Чесно кажучи заздрю йому, але не його способу життя, а тому що він зміг піти проти системи, вирватися з порочного кругу. Такі люди заслуговують на повагу. І в туристичні маршрути його включати не треба..

МФ
Михайло Фединишинець

Так, Олег справді своєрідний чоловік-феномен. Особисто я захоплений як його стилем життя, так і винахідливістю, фантазією, мужністю, терпінням і любов"ю до природи...

ЗА
Зейкан Антон

На сьогоднішній день дійсно дуже мало таких Людей, всі ставляться до Матінки Природи з такоюж повагою як і до самих себе. Дякую, дуже гарна стаття, такі теми потрібно якомога більше висвітлювати.

К
Коропчанин

Сам ты такой, он герой!!!

*
*

Єблан

Читайте також