Закарпатський секонд-хенд: дискусії навколо принадного шаття

22
5

Тема одягу із секонд-хенду є однією із найгостріших на теренах країни. Одні виступають категорично проти одягу б/к, інші переконані, що це єдина можливість якісно вдягнутися.

Так, для підтримки української легкої промисловості Кабмін уже мав намір заборонити імпорт секонд-хенду. За інформацією Державного комітету підприємництва, щорічно в країну ввозиться 2 кілограми секонд-хенду на людину.  Якби ця продукція вироблялася в Україні, ми отримали б ринок в 22 мільярдів гривень на рік і мільйон робочих місць.  Однак ця ідея підтримки в уряді не знайшла.

На Закарпатті речовий секонд з’явився на початку 90-их і відтоді знайшов свого постійно покупця. Спочатку одяг купували переважно через те, що простому населенню катастрофічно не вистачало грошей, зараз «попорсатися» приходять усе більше заможних людей. Мета – знайти брендовий одяг відмінної якості.

Ікона стилю в Закарпатському «шоубізі»  Вікторія Рижова, зізнається, що вважає себе справжнім мисливцем на цій ниві. «Найчастіше я купую речі у стоках і на секонді, іноді мені вдається з’їздити на сезонний шопінг за кордон.  Мені не цікаво купувати речі у магазинах, бо якісного одягу у нас бракує. На секонді можна знайти брендові речі відмінної якості, і заплатити зовсім не дорого. Однак останнім часом секонд значно подорожчав. Дуже часто я комбіную дорогі речі із секондом  » - розповіла дівчина.    

Чому одяг дорожчає Мукачево.net розповіли продавчині одягу «секунд» з ринку «Білочка». Жінки переконують, що усе тісно пов’язане з коливаннями курсу євро.  Однак зазначають, що товар залишається, доступним і кожен зможе вибрати одяг на свій смак і гаманець.

Так продавець Марія розповідає: «Одяг купують у будь-яку пору року однаково, частіше жінки. Так майки продаємо від 10 до 20 грн. Джинси йдуть до 40 грн, сорочки 25 – 30 грн. Дуже розбирають дитячий одяг, одна річ у середньому коштує  10 грн, і якість дуже хороша. У магазинах речі на дітей дуже дорогі і не завжди якісні».

 Ужгородська майстриня з бісероплетіння Вероніка Брудка одяг з секонду купує доволі часто, тому у якості – «спец»: « Якість одягу залежить від власника секонду, тобто які він речі закуповує і як про них дбають у самому магазині.  Бувають цілком нові речі, а буває і такий секонд, що навіть в руки брати не хочеться. Тобто якщо походити трохи по секондах – стане зрозуміло, де можна стати регулярним покупцем, а куди краще і не заходити. А знайти можна все - від спального мішка до вечірньої сукні від «Шанель». Однак на Закарпатті секонди не дуже якісні, та й мало їх, тут більше виграють стоки. Ось у Львівській області навпаки - стоків мало, а якісних дешевих секондів - хоч греблю гати».

Ужгородка Олександра у цій темі справжній старожил: « Речі на секонді купую років з 13, відколи почала самостійно вирішувати, у що одягатися. Спочатку приваблювало переважно те, що, наприклад, влітку замість однієї майки чи спіднички там можна за ті ж гроші накупувати одягу на все літо і не "паритися" більше тим, що одягати.

А тепер я ходжу на секонд-хенд, аби знайти оригінальні речі за оптимальними цінами. Часом тільки на секонді можна знайти те, у чому потім не побачиш пів міста. Але я розумію, що секонд секонду рознь і, звичайно, надаю перевагу тим місцям, де продають нові (або майже нові) речі. І, звичайно, я ніколи б не купила на секонд-хенді, наприклад, вечірню сукню. Такі речі, на мою думку, мають бути з магазину, а ще краще - пошиті на замовлення».

Неабияк пощастило журналісту Олександру: «Не повірите, але на секонді я знайшов собі костюм на весілля. Обійшов все місто, те подобається, але занадто дорого як для одного разу вдягти, те ніяке. Зайшов на секонд. Висить костюм: піджак, штани ще й желетка є, усе синього кольору. Беру, дивлюся з усіх сторін - як новий, ніяк не видно що його хтось носив. Пішов поміряти -  сів ідеально. Лише штани ушили, бо були занадто широкі. Ось так і одружився. Костюм обійшовся до 20 грн.  Хімчистка - понад 100 грн».

Дерматологи особливо проти речей з секунду не виступають, тільки радять усе добре випрати. Натомість б’ють на сполох біоенергетики, мовляв, люди перебирають на себе енергетику інших осіб.  Однак більшість переконана в безпечності одягу б/к, адже його носить майже уся країна.       

Коментарі

Ч
Чали

Підірвали нам всю легку промисловість із розвалом союза,піхнули нам набактеріазовані речі,які визивають гриби різних форм.це все красиво зроблено а в голос трублять будь що.

К
колья

Чуєш автор, ти спочатку навчи людей поважати автомобілі вітчизняного виробництва - "запорожці славути й таврії", що важко? ну так нах*ен відкривати рот що і скільки Україна втрачає "22 мільярдів гривень на рік і мільйон робочих місць". Україна це тобі не Китай - дитинко, хохол хохлу ворог, сусід тобі втридорога продасть кончену неякісну фігню мейд ін Юкрейн. Боже, які блін тут наївні автори бувають.

ПІ
Податкова інсп.

Був на Берегівській магазин "Туньо шатьо". Правда, закрився скоро - місто незаходяще і мала площа, мало більша за туалет. Тепер там щось ыншакоє, але через півроку ситуація повторюєся... Sorry, увлёкся, я за second hand.

В
Вера

Між іншим дуже багато заможних людей користуються речами секонд-хенд і нічого в цьому нема поганого.Там такі можна купити вишукані та брендові речі,що в інших бутіках за таку ціну ніколи не знайдеш.А що до слова шаття, то його доволі часто вживають у нас на Закрпатті.

Л
Леся

нема такого слова як шаття! :)

Читайте також