Закарпаття моє продажне: домашня робота над виборчими помилками

8
27

Вибори до парламенту вкотре засвідчили низьку громадянську свідомість на Закарпатті. Найнижча явка виборців у Західній Україні і найбільший відсоток голосів поданих за Партію регіонів свідчить про багато що. Чи справді найзахідніша область України підтримує курс на інтеграцію з Росією, російську мову та інші гасла донецьких?

Ясна річ, що – ні. Звідки ж взялися такі підсумкові результати, які шокували соціологів, що простежували тут виборчі настрої протягом кількох останніх місяців?  Ба більше, результати екзит-полів не співпадають із голосуванням подеколи на третину голосів!

Влада знову повертає Закарпаття у часи СДПУ(о), апофеозом якої були сумнозвісні мукачівські вибори. Тепер, ясна річ, технології крадення голосів відточеніші і не такі зримі, але саме вони, без сумніву, дали потрібний результат Партії регіонів.

Прямий підкуп виборців масово почався в останні тиждень-два, аби не було часу на виявлення корупційних схем. Купюра у двісті гривень стала символом виборів по-закарпатськи. Якщо по- ужгородському виборчому округу № 68 соціологічні опитування засвідчили невелику перевагу опозиціонера Павла Чучки над регіоналом Василя Ковача, то у підсумковому результаті останній переміг у 13 тисяч голосів, набравши на 70% більше. Хоча за цей час головний «електрик» Закарпаття, явно не публічна людина,  не здійснив жодного подвигу чи резонансного вчинку, аби так кардинально перемінити настрої виборців.

Просто «бабло» перемогло добро. Що засвідчують на цьому окрузі й результати пропорційних виборів, на яких Партія регіонів фінішувала першою, хоча за опитуваннями вона мала посісти тільки третє місце. Куплені голоси можна оцінити у понад 10 тисяч бюлетенів, третину того, що набрали кандидат і партія. Якщо мова йде про 200 гривень за голос, то це кілька мільйонів гривень.

Ситуація доходила до абсурду, коли Партія регіонів виграла навіть на студентських дільницях в Ужгороді, попри загальну нелюбов до регіоналів саме в цьому середовищі. До слова, багатьох зацікавило, чому студенти фотографують свої бюлетені у кабінках для голосування. Виявилося, аби отримати сто тридцять гривень, треба було засвідчити «касиру», що ти правильно проголосував.

Однак попри масовий підкуп, все-одно ситуація не змогла так разюче відрізнятися від екзит-полу, який засвідчував приблизний паритет голосів. Очевидно, відбулися і прямі фальсифікації. Наприклад, коли бюлетені подані за одного кандидата, раптом опинялися в пачці іншого.

І тут слід відзначити головний провал закарпатської опозиції – невміння захистити вибір людей. Нема команди, нема бійців, нема системного підходу. Це дуже добре видно по тих двох округах, де з Партією регіонів змагалися саме представники опозиції – по-ужгородському та свалявському. В останньому нинішній народний депутат від «Батьківщини» Олександр Кеменяш програв у 23 тисяч голосів, хоча мав рівні шанси із регіоналом Михайлом Ланьо. Однак опозиція не зуміла перекрити купівельні схеми і замість виборів відбувся аукціон. Хто більше дав, той і переміг.

Таке ж несподіване «зростання»  любові до «регіоналів» засвідчено в усіх закарпатських округах.  Внаслідок чого троє їхніх кандидатів у депутати по мажоритарних округах отримають парламентські мандати. Однак у трьох решта округах – нашла коса на камінь. Тут купівельному «буму» перешкодила активна оборона «Єдиного центру». Власне, у Мукачівському, Рахівському та Хустському округах вдалося захистити прогнозоване соціологами співвідношення політичних симпатій. (Хоча відчутний підкуп був і там). Таким чином Віктор Балога і його команда вкотре показали себе єдиним ефективним засобом протистояння впливу Партії регіонів на Закарпатті.

Ще один гіркий урок цьогорічної виборчої компанії полягає в тому, що закарпатські опозиціонери не виявилися гідними викликам сучасної доби. Сума голосів поданих за трьох опозиціонерів по Ужгородському виборчому округу – самовисуванця Павла Чучку, бютівця Андрія Сербайла та «ударівця» Ростислава Буланова виявилася значно вищою, ніж набрав «регіонал» Василь Ковач (навіть із 200-гривневими голосами). Хто винен, що проти представника Партії регіоналів тут грали відразу троє?

Відповідальність за проведення по цьому округу провладного кандидата лежить повністю на совісті обласних штабів Об’єднаної опозиції та «Удару». Таке враження, що вони граються в пісочку, а не протистоять найбільш агресивній владі часів незалежності.

Така сама ситуація і по Виноградівському округу, де «регіонал» Іван Бушко переміг Івана Балогу («Єдиний Центр») менше, ніж на чотири тисячі голосів. При цьому представники «Батьківщини» та «Удару», що опинилися в аутсайдерах, в сумі набрали понад сім тисяч голосів і по суті «подарували» перемогу своїм найзатятішим опонентам – Партії Регіонів.

Невміння прораховувати ситуацію, політична близорукість, непомірні амбіції, відсутність міцної і дієздатної команди – ось які хиби  проявили ці вибори в закарпатських опозиціонерів. Єдину волю до життя продемонструвала нечисленна, але енергійна «Свобода», закарпатський лідер якої Олег Куцин зайняв третє місце в Рахівському окрузі, а сама партія набрала 8% голосів.

Тож висновок із виборів можна зробити невтішний. Символом Закарпаття на відміну від сусідньої Галичини чи Києва, де Партії регіонів та «грошовим мішкам», не вдалося купити собі жодного мандату, став не свідомий та активний опір нахабній владі, а голота, що продає своє майбутнє на п’ять років за  100-200 гривень.

Наступні президентські вибори будуть ще запеклішими. А тому готуватися до них слід уже сьогодні, почавши із ґрунтовної роботи над помилками.

Коментарі

Е
Еколог

все звсно цікаво , але на мій погляд пан Б. сам започаткував на Закарпатті цю херню з роздаванням бабок перед виборами

F
Fredy

Ознаки агонії у балогану - ще й через 2 місяці після виборів піднімати тему підкупу виборців, якщо самі засвітилися по всім районам області, тай самі започаткували таку систему "виборів" в 2010 році. Я після місцевих виборів всім казав, що у подальшому виборів, як такових, більше не буде, а буде скупка голосів у формі аукціону. І це проблема не лише нашої області. А що ПР виграла - я лише радий. Це великий показник того, що Україна поділена не територіально по Збручу. І хотів би попередити тих, які недовольні голосуванням угорців: завдяки таким висловам балога пролетів в угорських селах з тріском. Треба поважати думку всіх національностей, представлених у нашому краї. В тому і наша цінність!

П
Петро

А чому всі мовчать про наймасовійший підкуп!!! на минулих виборах до Мукачівської міської і Закарпатської ради. Ціна бюлетеня була 250 грн. -за ец, -за депутата в міську раду від ЕЦ, -за депутата в Закарпатську раду від ЕЦ. Чому про це всі мовчать?! Коли в Мукачеві більше 8000 тис. мешканців (малозабезпечені, інваліди, свої пенсіонери) отримали по 250грн. за голосування за ЕЦ. Тому, що в той час ЕЦ та регіонали діяли спільно. Як результат 39 депутатів + 1 циган від ЕЦу з 45 в Мукачівській раді. От це був підкуп, не те що тепер

П
Перечинець

А щоб ти знав, що твій колишній соратник Андреєв дав 120 тис.грн. Гураничці яка їх родала в Перечині та окремих селах Переинщини за Ланьо.

П
Перечинець

Що ти плачеш Вікторе Івановичу! А хіба не ти в Перечині у 2009 році на позачергових виборах мера демонстративно показав усім спосіб масового підкупу виборців. Чому тепер ти плачеш, ти пожинаєш плоди своєї афери на Закарпатті. Коли тебе почали зраджувати ти виєш, але хіба це не ти першим зраджував Гешу, Медведчука, Різака та багато інших? Ти заслуговуєш на повернення боргів, бо настав час збирати каміння.

А
Антон

Да.... Пропаще Закарпаття :(((

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

я не важаю, що голосування за ПР по області це погано. в західній ураїні ми єдині, які мають особливу думку, яка відрізняється від галицько-шовіністської, яка лише має лозунги а реальі справи лише на рівні могил, памятників, плакатів.мене ніхто не купував, і голосував за ПР, бо важаю меншим злом ніж БЮт, КПУ,а Удар взагалі політичний проект для затягування голосів з центрисько-правим взглядом за свободу взагалі говорити нічого, отморозки. політичні зміни в україні будуть скоро бурхливі з виходом на публіку Медведчука... це був і є політиком а не тимчасовим бізнесменом у державного корита. поки будуть президентські вибори в 2014-2015 році всі лідери партій стануть політичним сміттям крім Медведчука!

В
Василь

Dicruen: Слухай "умнік", ти видно з тих, хто продавав валюту на базарі або наперсточником був, ....чи щось таке,а тепер накрав бабла, купив собі тачку і пальці веєром, фраєр довбаний. Твоя ПР складається саме з таких як ти. Таких влаштовує "стабільність", ментовський безпредєл, продажні суди, бандитизм, митний союз замість Європи, рабство у балоги і т.д. і т.п. ...Прийде і цьому кінець... Шкода що лиш треба ще чекати докі вся ця свора не ужреться і поки не перестріляють одне одного.

СБ
Серце болить

Підтримую автора. Закарпаття справді показало себе з найгіршого боку. Бидло, яке хоче в Європу, але не хоче ставати європейцями по суті. Студенти Ужну зганьбили своє імя на віки-вічні. І це передова, найосвіченіша, найреволюційніша частина суспільства? Це ж майбутні хабарники, які за 130 гривень продалися на 5 років. Ващук, який є символом корупції, уже почав добивати УжНУ в кінець

L
lost

Це справді треба бути рабом і дегенератом шоб голосувати за регіоналів. Уже краще ні за кого не голосувати, зад подтерти тим бюлетньом прямо на дільниці чим голосувати за відвертих уркаганів. І хто казав шо гризня то погано??? Таким чином опозиція самоочиститься від не чистих на руку. А не гризуться лише на зоні де є сувора воровська ієрархія і рядовий член пискнути не має права - як пахан каже так і має бути лиш нажимай за чи проти.

О
Оросвейг

А я глядав кому би продати голос хоть за 10 грн. Нико не купував, гута бо їх побила. Айбо Львівських май не люблю, чим донецьких. Голосувавим за регіони. Найся бандерівці увішауть.

D
Dicruen

Всі коментарі типу "НАШІ ЗЕМЛЯКИ ЛАЙНО,БЕЗХРЕБЕТНІ і в тому ж дусі - коментарі дегенератів.По Вашому треба було голосувати за Балогу і всю його компанію?Що вони зробили за роки у владі, крім того що розбудували свою імперію в якій люди працюють за копійки?Чи може треба було голосувати за об"єднану опозицію, яка об'єднуеться на час виборів, а після них обливають один одного брудом?Чи може Ви забули ситуацію з епідемією грипу, яка була штучно створена коли опозиція була при владі, для відмивання грошей?Чи може Кличко великий політик?Аргументуйте свої коментарі, а бо засуньте свого язика в одне місце.Особисто я голосував за ПР без копійки, не тому що мені потрібна російська мова, а тому що вони хоча б не гризуться між собою і в них, в порівнянні з нашими ДЕРЬМОКРАТАМИ хоча б у партії якась стабільність.Я радий що результати виборів такі які є.Меньше Балог у ВР - легше нам)

В
Василь

Мені соромно за земляків-закарпатців. ....Продажна голота, а не народ! Безхребетна біомаса, ...така і потрібна нинішній владі. Ну то й сидіть далі у лайні ще 5 років!

П
патриот

А В ЛУЧКАХ ДАВАЛИ лише по 50 гривень

МС
Микола Староста(Жалива)

Я вибачаюсь не туди кинув коменти.. Пане Гарош ваш писк зрозумілий. Ви не отримаєте бюджетного фінансування ваших тупих "поем" .. тому і запищали. Побачимо скільки реально ви продасте своїх книг, без закупок держави.. наших грошей.

МС
Микола Староста(Жалива)

Хочу повторитися в сотий раз я не член ПР.. просто наш народ все був хитрий і мудрий. Треба поважати його вибір.

МС
Микола Староста(Жалива)

Якщо бажаєте, можу виказати свою думку,але Лунченку треба курити бамбук. Нічого він для нас не зробить, пригадайте депутата ВР від БЮТа з Іршавщини пана Сочка, кажись.. і що він зробив будучи в опозиції.. НІЧОГО! Лунчеко теж нічого не зробить у нього просто не буде таких можливостей. Зверніть увагу, що Кабінет міністрів вже переглянув бюджет, Закарпаття отримало близько 200 мільйонів гривень, і отримає ще більше. Закарпатці зробили правильно! чисто по нашуому, і з того буде хосен.

М
мукачівець

Закарпаття моє продажне: домашня робота над виборчими помилками Не Закарпаття продажне а журналісти в тому числі і ви які на кожному кроці кричали що в чучки найвищий рейтенг і він переможе А він крім Ковача ще і Раті програв КЛОУН НКЩАСНИЙ

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

в законі про вибори треба добавити такі зміни: 1.кандидат може бути лише мешканець даного округу та який має зареєстровану на нього нерухомість! - гастролерів буде менше та "бомжів депутатів". 2. право голосу мають ті громадяни, які є платниками податків у державний бюджет або за них ведуть проплати в даний бюджет! - поменшає голосів від різного.... та не пенсіонери будуть обирати владу.

ДМ
Др. Мальтус

Аналітику: до своїх викладок додайте ще одну. ЄЦ просто програло "аукціон щедрості". Давали по 100 гривень, а їх конкуренти - по 200. Отак все просто. Все більше переконуюсь, що загальне виборче право давно стало злом або принаймні профанацією. Право голоса має мати далеко не кожний мешканець країни, який не дорівнює "громадянин". Звісно, наразі це утопія, але виборець мав би мати "допуск" до урни, пройшовши відбір за низкою критеріїв - рівень інтелекту, сплачені податки, розуміння актуальної ситуації. Ну, не може бабка в стані старчачого маразму або неписемний циган з табору мати таке ж право голосу (часто вирішальне), як працююча людина з освітою.

ЧН
чай на двох

Повне фіаско отримала опозиція в угорських населених пунктах. Масові проплати виборцям, при повному незнанні державної мови, тиск та залякування з боку місцевої( "кримінальної") еліти, що складається з практично легальних контрабандистів дало в результаті перемогу ПР. Ганьба. Але угорцям до с-ки яка влада в Україні. Молодь націлена на Угорщину, половину населення має угорські паспорти, пенсіонери оформляють пенсію в Угорщині.

А
аналітик

4. Це вже не вперше пишеться "незалежними експертами», що тільки ЄЦ може скласти гідну альтернативу ПР, забуваючи, що є інші опозиційні партії, чиї рейтинги більші і підтримка ЄЦом їхніх кандидатів дала б значно кращий результат ніж як би були кандидати від ЄЦ.

А
аналітик

І знов у статті переписується те саме, що протягом 2 тижнів розповсюджують ЗМІ приближені до Барви - 1."Закарпаття дає найбільший відсоток голосів за ПР", 2."Результати соціологічних досліджень не співпадають з вибором громадян", 3."Якби опозиція не розпорошувала голоси між собою і підтримала єдиного кандидата", 4. "Єдина альтернатива ПР на виборах у Закарпатті був ЄЦ" тощо. Якщо розглядати ці 4 пункти, які розповсюджують приближені до ЄЦ ЗМІ, то відразу виникають логічні запитання до цих пунктів - 1. Чому вибір громадян на користь ПР обов'язково для деяких "експертів" вважається підкупом? 2. Відомо, соціологічні дослідження, де перемагали представники ЄЦ, замовлялися тими ж таки єцівцями,то чому ми повинні вірити саме даним єцівській соціології? 3. Чому вина покладається тільки на кандидатів від опозиції за провал виборів, а про самовисувнців підтриманих ЄЦ, які теж внесли вагомий внесок у провал опозиції, ніхто з вас не говорить?

У
Ужгородець

"Відповідальність за проведення по цьому округу провладного кандидата лежить повністю на совісті обласних штабів Об’єднаної опозиції та «Удару»." А що на совісті п.Чучки нічого не лежить?Це нічого, що Чучка з Смоланкою набрали 16.8%, а Сербайло з Булановим - 18,69%? То може все ж Чучка винен, що всю кампанію обманював народ і приписував собі по 35%, а Сербайлу 2% і Буланову 10%?При цьому закликаючи у всіх ЗМІ, що саме він найсилніший кандидат і саме навколо нього треба обєднуватись. Тому не треба цих казок, що у всьому винна Опозиція. Так, справді - це поразка, але у ній винні усі, а не тільки ОП і Удар.

З
закарпатець

Пане Олександре, що за маячню Ви написали. Чи був підкуп? Був. Але тільки по мажоритарних округах. Тому й не дивно, що мукачівці Павло Балога та Василь Петьовка виграли вибори не на "своїй території. Про пропорційні списки можна сказати однозначно, някого підкупу не було. Не було кому з ПР давати гроші. Лідери від партії допомагали, в основному, мажоритарниками. Показовим в цьому плані є Мукачівський район (точніше частина району, яка входила в 69 виборчий округ). Де, на мою думку, були самі чесні вибори за всю незалежність України. Віктор Балога виграв завдячуючи своєму авторитету(49%), Вячеслав Шутко почав з нуля і за два місяці вмілої агітації отримав друге місце(14%). ПР, наперекір Віктору Балогові, завдяки професійній діяльності районного штабу, отримала 30%.

Ю
Юля

Гаврош, прочитай тут інтерв'ю Лунченка (сьогодні о 12:52) і зрозумій, що опозиція насправді перемогла

L
lost

Бо у нас не народ а кусок лайна, по другому не скажеш.

Читайте також