Закарпаття та весь світ святкує Різдво Христове

40
7

Різдво – одне з найважливіших християнських свят, яке 25 грудня відзначають переважна більшість християн світу.

Цьогоріч на Закарпатті відзначають Різдво не тільки римо-католики та протестанти. Вперше урочисті різдвяні богослужіння відбудуться в греко-католицькому храмі Преображення Господнього в Ужгороді та в Успенському храмі ПЦУ в Мукачеві.

Різдво Христове – одне з двох найважливіших християнських свят поряд з Великоднем. Всі віруючі в цей день радіють народженню Христа і прославляють його.

Історія та дата свята

У це свято віруючі відзначають народження Ісуса Христа в місті Віфлеєм. Його батьки Марія і Йосип вирушили в це місто для участі в перепису населення. Там вони залишилися ночувати в печері для худоби. Вночі у вагітної Марії почалися пологи. Так народився Ісус.

Над цією печерою яскраво засяяла зірка. Пастухи і волхви з околиць по зірці прийшли подивитися на Месію і принесли йому подарунки. Цар Ірод дізнався про народження Спасителя і наказав убити всіх новонароджених чоловічої статі в країні. Але ангел попередив Йосипа і Марію, і вони зуміли втекти до Єгипту з немовлям.

Всі християни світу відзначають Різдво 25 грудня, але за різними календарями. Різдво за новим григоріанським календарем – тим, за яким ми всі живемо, відзначають Римо-Католицька церква, протестанти і більшість православних.

Лише деякі православні церкви (Російська, Українська, Грузинська, Єрусалимська, Польська та Сербська), Мукачівська греко-католицька єпархія та Українська греко-католицька церква досі святкують Різдво 7 січня, що відповідає 25 грудню за старим юліанським календарем.

Дивіться також: Чому на Закарпатті відзначають Різдво двічі, хоч дата свята одна - 25 грудня.

Традиції на Різдво

Різдво Христове має давню історію з унікальними традиціями та звичаями – люди прикрашають ялинки, готують святкові страви, колядують, ходять до церкви та відвідують родичів.

Різдво для католиків та протестантів є особливим і найважливішим релігійним святом. Свято об'єднує навколо усю родину навколо прикрашання домівки до Різдва, що символізує віру і шанування Ісуса. Серед символів цього свята особливе місце займає ялинка, а також – різдвяний вінок, омела, солома та подарунки.

Напередодні Різдва люди дотримуються Адвенту – часу в очікуванні свята, коли люди особливо приділяють увагу духовному життю, дехто, за бажанням, дотримується посту.

Ввечері 24 грудня, коли на небі з'являється перша зірка, закарпатські родини західного обряду збираються на Святу Вечерю з пісних страв: риби, оплаток (пісний хліб), фруктів, горіхів та іншого. Перед початком трапези глава сім'ї читає уривок з Євангелія, родина співає першу коляду, потім усі переломлюють різдвяний хліб. Та чекають на колядників.

Після вечері родина збирається до храму – на Месу Надвечір'я Різдва. Меса розпочинається, переважно, опівночі. Під час неї священик кладе у різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса.

В день Різдва в католицькій церві відбуваються три богослужіння:

  • Перше символізує єдність Отця і Сина і відбувається опівночі.
  • Друге проводиться під час появи на світ нового життя з утроби матері і відбувається на світанку.
  • Третє доносить символ народження Ісуса Христа в серця всіх віруючих, відбувається вдень.

У сам день Різдва піст припиняється і можна їсти будь-які страви. У свято відвідують богослужіння і говорять один одному при вітанні прийнято говорити "Христос Народився!"- "Славімо Його!".


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

.
....

Люди, більшість з нас забуває, що немає Різдва католицького чи православного, а є Різдво Христове. Пам'ятаймо, і будьмо добрішими і толерантними. Святкуймо хто коли вважає за правильне, але давайте думати своєю головою, а не закликами і пропагуваннями чиїмись. Щасливих, мирних, світлих свят нам усім!

Д
двоєчникам

святкують 25-го усі! Просто одні за старезним двотисячолітнім календарьом (відповідні знання тоді були з астрономії), інші- - за май сучасним. Єдні палили Коперника, другі - училися. От і різниця. Учитися боло, а не курити. І щи єдно - на Синішнів службі будете синхронно стояти із Сатанов х-лом і слугом його кирилом? Нич не смущає? Бо они брехачі, а брешуть усе. Тому їм віри не має боти. І у питанні коли і шо святковати.

Л
Людмила

7січня з Єрусалимом і Афоном

С
Стас

У нас Різдво до сьогодні 7

Р
Русин

7 січня Різдво

С
Степан

Лише деякі православні церкви (Російська, Українська, Грузинська, Єрусалимська, Польська та Сербська), Мукачівська греко-католицька єпархія та Українська греко-католицька церква досі святкують Різдво 7 січня, що відповідає 25 грудню за старим юліанським календарем.

В
Василь

"Христос Народився!"- "Славімо Його!".

Читайте також