Закарпатці масово ринулися в автомобільний рай на закордонних номерах (СХЕМИ)

36
41

Мукачево.net спробувало дослідити, чому та яким чином на Закарпатті за останні кілька років суттєво зросла кількість автомобілів на угорських та, насамперед, словацьких номерах.

У 1998 році український уряд своїм рішенням заборонив ввезення до країни іномарок, вік яких перевищував 8 років, а нові імпортні авто обклав митом у розмірі 15-25%. Трошки згодом ввозити 8-річні авто дозволили, однак обклали їх величезним акцизом. Такі відверто лобістські рішення мали вкрай патріотичну мету – захистити вітчизняний автопром, який тоді випускав «Таврії» та «Деу». Разом з тим, Україна перетворилася лідера за ціною на автомобілі.

Однак бажання їздити на хороших авто за доступну ціну змусило багатьох шукати можливість обійти закон.

«Схема працює вже дуже давно, але масовості вона почала набувати останні два роки. Це пов’язано у тому числі з доступністю шенгенських віз», – розпочав екскурс в тему чоловік, який допомагає закарпатцям купувати хороші авто за кордоном та легально їздити на них в Україні. Офіційно представлятися він не схотів. Ми й не наполягали.

«Проблема ще й у тому, що в Україні потрібно платити 40-50% за розмитнення. Це просто нереальні суми. У нас, аби поставити авто на облік, треба заплатити від 3 до 6 тисяч гривень, за кордоном – менше 100 євро. Тому чому хтось дивується, що люди хочуть їздити на нормальних автомобілях за нормальні гроші?», – продовжив співбесідник.

За його словами, законодавство України дозволяє їздити українцям на нерозмитнених авто. Те саме кажуть й юристи. Зокрема, усі посилаються на ст.95 Митного кодексу України, а також ст.11 «Тимчасове ввезення громадянами транспортних засобів на митну територію України» Закону України «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України».

Особливо цим користуються жителі західних прикордонних областей.

«Ми відслідковуємо такі транспортні засоби. Авто з іноземними номерами, за кермом якого перебуває громадянин України, не може перевищувати термін перебування на території нашої країни згідно з митним законодавством більше 5 діб. Такі авто завезені в режимі тимчасового ввезення автотранспорту, яке передбачає вчасне  вивезення транспорту за кордон, – пояснила тонкощі ситуації прес-секретар Чопської митниці Вікторія Сенгетовська. – Якщо авто в’їздить через територію дії однієї митниці, а виїздить через пункти пропуску іншої митниці, то воно може перебувати на території України не більше 10 діб, за кермом має бути той громадянин, якій ввіз автотранспорт, він не має права ним розпоряджатися (продати авто, оформити доручення, поставити на облік). У разі виникнення ДТП чи поломки, потрібно звернутися до митного органу із відповідною заявою про відтермінування, і вказати причину затримки, надавши підтверджуючі документи (довідка з ДАІ, довідка з лікарні).  Наші громадяни про це знають, і що 5 днів перетинають кордон. Зазвичай – це заробітчани, або ті, хто веде бізнес за кордоном».

З ідентичним зверненням, щоправда з більш бюрократичними формулюваннями, Чопська митниця звернулася до закарпатців ще у вересні – мовляв, реагуючи на численні усні запити громадян та перевізників.

Водночас, як зауважив наш співбесідник, мова йде про чітку регламентацію з боку митниці лише одного із способів користування нерозмитненим авто в Україні. Насправді ж їх є кілька.

«В принципі можна користуватися нерозмитетним авто і на польських, і на угорських номерах, однак найпростіше для закарпатців – це оформити авто на словацьких номерах, – пояснює наш експерт-практик. – Річ у тім, що у Словаччині власником авто по техпаспорту може бути громадянин будь-якої держави, зокрема і України, бо там окрім власника є ще й таке поняття, як «дєржітєль» автомобіля. Ось ним і має бути словак, який впише вас у техпаспорті як власника авто під час його реєстрації».

В Угорщині та Польщі реєстрація українця як власника автомобіля не можлива, тому доводиться машину оформляти на тамтешні фірми і вже потім чи то по довіреності, чи іншим чином вже на людину.

***

Водночас, за результатами спілкування з нашим анонімним експертом, а також кількома закарпатцями, які вже тривалий час їздять в Україні на хороших автомобілях на іноземних номерах, ми виокремили 4 основні схеми користування нерозтаможенним авто на території нашої держави, а точніше Закарпатської області.

Перша схема потрапляння в автомобільний рай полягає у одержанні громадянства іншої держави, у випадку закарпатців – угорського, що за останній рік стало, либонь, не буденною справою попри усі перестороги СБУ та галас у ЗМІ. Дещо складніше отримати відповідні документи для закарпатців від Словаччини.


Але у разі позитивного результату ви позбавлені будь-яких перешкод чи обмежень щодо купівлі, реєстрації та користування автом.

Друга схема користування нерозмитненим авто на території України, яке було зареєстроване у Словаччині на резидента цієї країни, який виступив у ролі «дєржітєля» машини, а ви вписані у техпаспорті як власник: якщо це авто провозить через кордон на територію України словак, то ви потрапляєте в автомобільний рай на рік – тобто зможете спокійно їздити на автомобілі 365 днів, і тільки після цього терміну вам доведеться знову знайти старого компаньйона-«дєржатєля» з сусідньої країни, аби він вивіз та ще раз ввіз ваше авто на рік аналогічним шляхом.

 

Третя схема – це коли ви самі ввозите авто, зареєстроване за кордоном (чи то у Словаччині, чи то у Угорщині, чи то у Польщі за описаними раніше процедурами). У цьому випадку ви потрапляєте у рай на 5 діб, як це розтлумачила у коментарі Мукачево.net прес-секретар Чопської митниці.

Четверта схема – для авто, зареєстровані чи то в Угорщині, чи то в Словаччині, на українця, який офіційно значиться як працівник однієї з місцевих фірм: у такому випадку, навіть при ввезенні автомобіля на територію України закарпатцем, йому не доведеться перетинати кордон протягом року.

 

***

Саме за цими схемами закарпатці масово без особливих проблем пересідають у хороші іномарки протягом останніх двох років.

«Варто підкреслити, що ці схема вигідні лише для вживаних автомобілів. Саме вони при такій реєстрації та перевезенні на 40-50% дешевші. Нові машини за кордоном коштують майже так само, як і в Україні», – уточнює наш анонімний експерт, додаючи, що особливо вигідно купувати за кордоном вживані авто преміум-класу – Mercedes, Audi…

 

 

На фото: рекламний постер кандидата у депутати Павла Чучки, який пропонував покращити умови користування нерозмитненними авто для закарпатців.

Коментарі

D
Demidof

Ну прям я тащусь от сегодняшних патриотов: мол, мы все такие свидомые, скачем и по делу и без, Наденьку вспоминаем, перед тем как зубы чистить, но все равно москали кляты жизни не дают. А как коснулось личного бабла, сразу и паспорта заморские объявились, мол мы не местные, а туристы, и родычи от третьеюродной бабушки за бугром тачку дали попонтоваться у соседей. Только бабушка эта третьеюродная давно пенсию получает у Неньки, а внучок, що на тачке разъежает - пособие по уходу за этой бабушкой. И все довольны, все смеются - родители внучка - дитя при деле, бабуся - внучок рядом и никто его не пошлет за речку Днепр неизвестно чью землю защищать. Только один вопрос - нахрена вы пацанов, у которых нет таких бабусь, посылаете в Степь Донецкую? Неужели на янтарных промыслах и европейских будурах так разосрались, шо некуда идти?

В
В

Ой, давайте весь автохлам в Україну з Європи звеземо. Кожному дураку по дешевій іномарці на словацьких номерах. Тоді буде в нас рай. І пофіг, скільки аварій буде, і пофіг, шо власники таких авто будуть "йматися за голову", коли побачать рахунок з автомайстерні. І ні копійки державі - вони то там все розкрадають. А я буду їздити на словацьких номерах, возити контрабанду, давати і брати хабарі, голосувати за Балог і Блюка, а потім жалітись, яка в нас погана влада і держава, взагалі про нас не думає.

Я
ярослав

я на польській машині вїхав на територію України.в мене закінчилася віза.що мені буде якщо я небуду перетинати границю.

M
Mr.

У мене таке запитання, якщо у мене є словацький "побіт", я проживаю у Словакії,то у випадку,якщо я заїду на тереторію України,скіки днів мені можна не перетинати кордон???

В
ВАСЯ

СТ 380 ЦІКАВА

I
istvan

забити ревало у таких депутатив шо неможуть узяти вили в Ляшка та уе..бати нима в кабмін та взяти жидомасонів відвезти єтапом у чернобильську зону тоді подумаютьі про людей шо за них голосували

Д
Доброволець

Голосуйте за законопроект 1393 на сайті електронних петицій щоб на кінець президент сам прийняв рішення https://petition.president.gov.ua/petition/6384

В
Виктор

А дышать в этой гондоле ещё можно? Или гон Дон Педрило-Первый и это запрещает.Эта мразь пиндосная на все законы буй ложила, превратила людей в нищих,Майданека и Бухенвальда не надо. Сами вымрем. Достали $уки ЖМасонские.

І
Ігор

Постанова КМУ 1388 не більше двох місяців при любих обставинах, контролює ДАІ і чхати їм на митний кодекс. І їздити мають право тильки нерезиденти- іноземці або українці які мають ПОСТІЙНЕ місце проживання за кордоном. Все інше- фуфло.

M
masa

до losta так дійсно треба отримати водійські права іноземної держави але на це ти маеш 1рік щоб поміняти,але без прописки це не можливо по першій схемі маеш право на 1 рік а не 60днів контролюе митна варта коли будеш виїзжати з України.

ЗВ
ЗАЧЕМ ВЫ ВРЁТЕ ЧИТАТЕЛЯМ

По закону украины, и стамбульской конвенции право вести автомобиль на територии к примеру украины, который заехал из словакии имеет только человек который был за рулем этого автомобиля, тоесть держатель, если держатель передаст в использование украинцу, украинца ждет штраф в розмере до 7000 гривен, зачем вы подставляете людей и пишете не проверенную информацию ? за это тот автолюбитель может подать на вас в суд

М
Максим

а мукачево нет взагалі не рекомендую опобліковувати не правдиві статті не провірили не пишіть

М
Максим

Друга і четверта схеми не правдиві. Це порушення митних правил

R
Roman

Існує,ще одна схема,точніше доповнення до 2 схеми. Українець,який є власником у Словацькому техпаспорті , може зробити в тій країні в нотаріуса доручення для керування на любого Українця !!!

А
Андрій

Народ обясніть схеми як можна кататися на словатських або угорських номерах? там вроді закони поміняли

Д
дядя

підарскі закони такі як депутати а гаи розсікає на нерозтаможених і ще й хваляться хто на що вчився підари галымы

Ч
Чопский

Когда уже поймут, что ездить на нормальных машинах это не роскошь а необходимость! У нас бедный народ, а машины дорогие, вот и все ездят на дорогих поддержанных развалюках. А статитсткика показыват много аварий...... Новую машину может купить только небольшой процент богатых.

С
сергей

нужна консултация.у меня венгерский паспорт без прописки и есть украиские права.хочу купить машину заграницой и ездить не ростамаживая,посоветуйте пожялуста как лучше зделать,и еще уменя есть возможность прописки в приднестровье.

L
lucky

Я як співвласник в техпаспорті,(в карті поязду тоже вписаний і в страхівці також) даю поляку раз в 60 днів вїхати і виїхати, чи можна з ним сідати і їхати, чи небуде питань на митниці типу хто буде керувати автомобілем?

В
вова

під скажіть будь-ласка скільки я зможу їздить по Україні якщо я маю приписку в Німеччині на 10 років,шенгенську візу на 3 роки,я власник машини,страховка платиця????

V
vasko

Сложно понять, какое отношение госавтоинспекция имеет к таможне, но факт остается фактом — задержание произвели именно инспектора ГАИ, которые и передали машину таможенникам. Каким образом им удалось выяснить, кто ввозил автомобиль — загадка (скорее всего, по своей европейской наивности, литовец сам рассказал). Таможенники в свою очередь составили протокол о нарушении таможенных правил, предусмотренных ст. 336 Таможенного кодекса, техпаспорт изъяли, а авто поставили на штрафплощадку. Надежда на суд также не оправдалась — автомобиль конфисковали. Суд апелляционной инстанции лишь заменил конфискацию на крупный штраф

V
vasko

Несмотря на то, что для управления нерастаможенным автомобилем с юридической точки зрения препятствий нет, приведенный ниже пример из Единого реестра судебных решений, демонстрирует, что будь водитель с точки зрения закона хоть 100 раз прав, все равно нет никакой гарантии, что машину не отберут. В ноябре 2011-го гражданин Литвы Б. попросил своего коллегу С. (тоже литовца), который выезжал из Вильнюса, приехать в Киев на автомобиле, принадлежащем Б. Тот так и сделал — приехал в Украину, оформил временный ввоз и передал машину законному владельцу. Но ездить по нашим дорогам у литовца вышло недолго — патруль ГАИ задержал авто на штрафплощадку. Основанием стало то, что машиной управлял не человек, ввозивший ее в Украину, а владелец. Якобы литовец должен был получить на это разрешение таможенных органов. Сложно понять, какое отношение госавтоинспекция имеет к таможне, но факт остается фактом — задержание произвели именно инспектора ГАИ, которые и передали машину таможенникам.

М
Міша

Питання. На дорозі зараз з ДАІ стоять митники. Чи вони перевіряють 2 варіант? А то авто вже тут, а їздити боюсь. Чекаю кваліфікованої відповіді, а не тіпа "забий на них". Дякую!

S
SK

До Андрій 1.ТО+ЕК (євро-комісія) приблизно 55Є 2.Сервісна кн - ???, не обовязково 3.Страховка - тільки словацька (малолітражка типу Fabia 90-100є) 4.В Ужгороді, у нотаріуса, або краще і дешевше у консульстві завіряєш на ДЄРЖІТЄЛЯ доручення про дозвіл розпоряджатися документами від твого імені, представляти інтереси іт.д. і т.п. Якщо оформляти через консульство, то потрібно написати лист на словацькій мові, деякі ужгородські нотаріуси(перекладачі) надають таку послугу. По цінам перекладач 80-100грн., консульство 10Є. P.S. Шукай надійного Дєржитєля. Якщо ТО свіже (більше року) переробляти не варто

А
Андрій

Давно хочу купити машину по 2 схемі. машину уже на сайті вибрав гроші зібрав. залишилося декілька питань скільки у них коштує ТО , налог на дороги, ведення сервістої книжки, переоформлення документів , яку потрібно мати страховку, Україньську чи Словатьську чи потрібно мені бути присутнім при купівлі та оформленні документів на авто в Словакії. Вроді все перерахував якщо не все підскажіть або поправте мене буду дуже вдячнийю

М
Марк

Уже третій рік наматую на словацьких номер. Паска. Не розумію які там проблеми можуть бути

В
вдв93

рік відїздив на словацькій машині - недавно єлє продав і більше не хочу, бо багато підводних камнів, хоча спочатку ейфорія, хіба що якщо вже дуже мало грошей а машину дуже треба, то пасата за 500 євро можна й взяти, а так то всьо лупина.

Ш
Штемп

Після цієї статті желающих взяти машину на словаках виросте ще більше

ЧТ
Чікош ті Пібє.

Самальот не думали завезти?,воть вертальот? у пизду Фонячий бензик а дізель,ти ліпше фраєр думай шо з твойов екологійов буде? а як утілізірувати будеме коли НЄфть кончиться. займіться питаням утилізації машин вже тепер,чи просто переробкою моторів. буде вигодно в майбутньому. Всім МИр

П
патріот

Доки будуть в нашій державі такі пі..ри як порошенко доти в нас будуть такі високі розтамошки.То він постоянно вонить захищає свій бізнес ринок, свої део і таврії а сам пі..р їздить на мерсі.

ДЧ
до читач

Я так розумію візу і не треба для перетину, доста наших пройти, а они ся не дивлять є шенген чи не є, їм по-барабану.

Х
ххх

уа доста перейти

Ч
Читач

Один чувак подарував своїй коханці Тойоту на словацьких номерах. Вона їздить вже 3 роки в Ужгороді, і машина ні одного разу ніяку митницю з ні з нею (коханка не має Шенгена), ні без неї не перетинала. То яка ще схема працює? - бакси - печатка - бакси?

В
Василь

Розкажыть будь ласка про першу схему конкретніше....у мене нема приписки в Угорщині але є паспорт...і на яких правах мені тут їздити якщо я вже куплю авто...???

М
Макс

Якби обрали б Чучку то були б 100 днів а не 5 як зараз :(

L
lost

Дякую за відповідь, але я сумніваюся що ім"я та фамілія по-англ в наших та наприклад угорських документах співпадуть. Наприклад ім"я Петро, Юрій, Михайло по угорськи буде відповідно Петер, Дьордь і Мигай. От шо робити коли будуть такі невідповідності.

ДL
до lost

1. Не треба. І в угорських правах і в наших ім’я та фамілія дублюються англійською. тому все ок. 2. не 60.. вже змінили... тепер рік 3.Митна варта, яку розвормулювали зараз.. а нову не створили..ДАІ не має повноважень перевіряти термін дії і час в’їзду...вас може покарати тільки митниця

.
...........................

які депутати .... такое і законодавство .....но не хочу я на Тавріі іздити ..... хай наші донецкі друзі іздять на тавріях.... але ні вони із бютжета ... краіни...беруть скільки хочуть і іздять до речі на авто нерозмитнених..... бо на облік для донецких немае такого слова як розмитнення ... випадок місяць тому на Чопській митниці ..... два мерси вартістю 70 тис долл. не копійки не сплатили .... мито .... успішно поіхали у Донець ....... от такі то діла ...з нашим законодавством

L
lost

У мене питання: 1. Якшо ти купив авто по схемі № 1 то чи обов"язково отримувати водійські права іноземної держави, а то получається шо права наші, в мадярському загранпаспорті (який треба вічно з собою возити) ім"я і фамілія на мадярській мові, як ти докажеш шо ти це ти крім як по фотографії? 2. А хіба їздити по схемі № 1 дозволено не 60 днів? 3. Хто контролює це все? Митна варта? ДАІ?

D
dyr

911 совершенно иген.

9
911

В такой стране живем что приходится схемами пользоваться. С такими то ценами на б/у авто а еще хуже ценами на растаможивание из-за рубежа,когда везут. В кукую там Европу Украина двигается,точно не ту которую люди представляют?Строго на Юг к экватору:) У кого есть возможность пользоваться схемами,пользуйтесь чтоб "они" вообще ничего не получили.

Читайте також