Закарпатці розпочали полювання на отруйних водяних гадюк (ФОТО)

251 5

Особливо їх багато у районі зони відпочинку на Боржаві та на інших водоймах краю. Але насправді ніякі це не «гадюки», а корисні (і, головне, абсолютно не отруйні) водяні вужі (Natrixtesselata). Харчуються вони маленькою рибкою, жабками та мишами.

Бідні, мають проблеми через колір своєї луски - в них немає жовтих плям на голові, так званих "вушок", за якими ми звикли розрізняти звичайних вужів від гадюк. Тому через необізнаність, місцеві жителі та відпочиваючі вважають цих змій отруйним та намагаються знищити за першої ж нагоди.

Але водяні вужі, або шахові змії (в них колір подібний на шахову дошку) абсолютно безпечні. Якщо звичайний вуж сидить на березі і ловить жаб, то водяний плаває у воді і ловить рибку. В умовах західної України – це може бути гольян, щипівка, пічкур, марена, головень. Крім риби вуж водяний живиться пуголовками, жабами, ропухами, полівками, мишами.

Шахова змія гарно плаває, навіть на сильній течії, може довго знаходитись під водою. Укриттям для тварин слугують порожнини під камінням, покинуті нори гризунів, суха рослинність. Вони активні вдень, особливо вранці та ввечері, хоча більшу частину часу проводять у воді, полюючи. А вдень люблять грітися на сонці на березі. Впіймавши крупну здобич, вуж, тримаючи жертву у щелепах, пливе на берег. При появі небезпеки вужі ховаються на дні. Зимують вужі у норах гризунів та природних порожнинах.

Парування водяних вужів відбувається на протязі квітня. Самиці відкладають яйця наприкінці червня — на початку липня. Молоді вужі, розміром до 20 см з'являються у середині серпня — на початку вересня. Для людини водяний вуж не становить небезпеки, оскільки не має отрути. Хоча колись у деяких регіонах його відловлювали заради шкіри, яку використовували для виробництва шкіргалантереї. Але люди і дотепер знищують їх, приймаючи за гадюк.

Отже, запам’ятайте – у водяного вужа на спині – плямистий (шаховий) малюнок. У гадюки – зигзаг.

Зазвичай вуж має жовтувату та коричневу окраску, а гадюка – сіро-чорна. Водяний вуж може сягати півтора метри довжини, а гадюка не більше 70 см. Ще зіниці у вужика – круглі, а в гадюки – вертикально звужені.  

Люди, не турбуйте шахових змій... І не лякайтесь. Вони хороші.

 
 
PS. Під час написання матеріалу жодна тварина не постраждала – упійманого вужа було випущено у рідну стихію, у Боржаву.

Коментарі

С
Саша

погоджуюсь з Пітьо

И
Иван

Люди добрі! я сам видів такого гада у ріці - точно думавим ош тото гадюка, а воно лем вужик! Добре шом не вбив.

ЗУ
З Ужгорода

яка користь від тої нехарі. скоро в р.Уж не буде риби , а тої гадості розплодилося тілько, що відпочивати в парку не дают . всюди лазят тай щи агрисивні. обясни дітині яка увіділа гада і пищит , що то не ядовита тварь. КАМІНЬ В РУКУ І В ГАДА, поки ще нерозплодилися більше.

П
Пітьови

А просто отступитися не мож? Зустріти гада на СВОЄМУ шляху нереально, вони по тротуарам і підїздам не лазять. Обично ми на ЙОГО шляху і мош просто отступитися, тим більше шо люба гадина у нас од людини утікать і даже гадюга перша не нападає. Но, правда ми навикли ош тіпа ми "царі природи")

П
Пітьо

Зустрівши раптово на своєму шляху "гада", і побачивши, що у "гада" є якийсь візерунок на спині, ніхто не буде той візерунок аналізувати - шаховий він чи зигзагоподібний. "Перший попереджувальний постріл в голову, а наступний - в повітря." А тим більше роздивлятися зіницю ока цього "гада". В цьому трагедія невинного плазуна.

Читайте також