Закарпатців можуть залишити без доступного житла

10
0

Місяць тому (24 жовтня) Кабмін затвердив чергову програму забезпечення молоді житлом на 2013—2017 роки. Відповідно до її умов, держава планує впродовж п’яти років щорічно з державного, місцевого бюджетів та за рахунок інших коштів витрачати 5460 мільйона гривень на забезпечення житлом молодих українців.

В уряді підрахували, що цих коштів вистачить, щоб в середньому 3350 українців щороку отримували власний куток. Нескладна арифметика показує, що за п’ять років, якщо програма проходитиме без збоїв, житло мають отримати 16 тисяч українців, а одна «доступна» квартира обійдеться державі в 1,630 мільйона гривень.

Цією програмою Президент доручив опікуватись віце-прем’єр-мінстру міністрові інфраструктури Борисові Колеснікову. Останній пообіцяв, що вже цього року заселить у нові домівки щонайменше кілька сотень молодих сімей. Днями Борис Вікторович поїхав у Дніпропетровськ перевірити, як проходить будівництво (деталі — нижче в матеріалі власного кореспондента «Дня» Вадима Рижкова).

Утім, здається, програма, яку Президент доручив Колеснікову, від звичайного бізнес-проекту з будівництва відрізняється лише мільярдними видатками з державного бюджету. Адже, вибираючи регіон для старту програми, держава, зі слів віце-прем’єра, керувалася критерієм рівня заробітних плат у регіоні. А надаватиметься профінансоване з державного бюджету житло усім охочим молодим парам, які разом заробляють від п’яти-шести тисяч гривень на місяць. Тож для жителів Західної України, як з’ясував «День», житловий проект Колеснікова — примара. Але про все по порядку.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

У Дніпропетровську зводять цілий мікрорайон доступного житла. Перший такий будинок здали в експлуатацію ще в жовтні, а помешкання в ньому отримали переможці Олімпіади в Лондоні. Наразі забито палі для будівництва наступних двох багатоквартирних п’ятиповерхівок.

Реалізація проекту «Доступне житло» обговорювалася на нараді в Дніпропетровській ОДА за участю віце-прем’єра Бориса Колесникова, який відвідав будівельний майданчик на житловому масиві «Лівобережний-3». Як зазначив дніпропетровський губернатор Олександр Вілкул, робота над пілотним проектом з будівництва доступного житла розпочалася три роки тому, коли спільно із зарубіжними та вітчизняними експертами було розроблено комплексну стратегію розвитку регіону, в якій будівництво визначили як пріоритетний кластер.

Отже, Дніпропетровська область першою в Україні почала зводити нового виду житло. Для цього обласна влада безплатно надала ділянку землі і за рахунок обласного бюджету розробила проектно-кошторисну документацію. Було підведено також комунікації — газ, воду, каналізацію, електромережі, телефонний зв’язок, що дало змогу значно знизити вартість квадратного метра житла, яка нині становить 4800 гривень. «Це на 30—40% дешевше, ніж середньоринкова ціна в Дніпропетровську», — зазначив Вілкул.

Загалом на житловому масиві «Лівобережний-3» буде побудовано 16 п’ятиповерхівок на більш ніж одну тисячу квартир. Окрім того, буде проведено благоустрій території і створено необхідну транспортну та соціальну інфраструктуру. За аналогічним принципом земельні ділянки під будівництво «доступного житла», окрім Дніпропетровська, вже виділено в Кривому Розі, Новомосковську, Нікополі та Павлограді. Будинки в Дніпропетровську збирають з панелей, що їх виготовляє місцевий виробник з використанням зарубіжного обладнання і технологій.

Найближчим часом будівництво «доступного житла» планується розпочати в обласних центрах Південно-Східної України, де цьому сприяє високий рівень зарплат. Загалом в Україні, за словами Бориса Колесникова, в рамках програми «Доступне житло» 2013 року планується побудувати 10 тисяч квартир, а до 2015 року — вийти щонайменше на 100 тисяч квартир. За попередніми підрахунками, квадратний метр «доступного житла» коштуватиме до 6 тисяч гривень.

«До того ж квартири будуть повністю готові до заселення», — пообіцяв віце-прем’єр Колесников. При цьому, на відміну від програми молодіжного житлового кредитування, яка містить багато умов, купити помешкання за програмою зможе будь-хто охочий. «Жодних обмежень у придбанні житла не буде, хоча в сім’ї має бути дохід не менш як 5—6 тисяч на місяць, і їм потрібно буде заплатити перший внесок — до 15%, — пояснює Колесников. — Єдине, що на першому етапі в нас заявок більше, ніж житла, тому перевагу надаватимуть сім’ям, що мають хоча б одну неповнолітню дитину. Але гадаю, що дефіцит житла нам вдасться подолати досить швидко».

Для виділення «доступного житла» уряд має намір створити фінансову лізингову компанію, яка продаватиме житло під 3 відсотки річних на 12—15 років. Створювати нові житлові масиви в Україні, найімовірніше, запросять... іноземних фахівців, які мають новітні технології сучасного будівництва. «Так, у нас є свої архітектори, які від Бухари до Воркути півстоліття тому побудували однакові будинки, — пояснив Колесников. — У них сьогодні мешкають люди, які отримують (заробітну плату. — Авт.) в 10 разів менше, ніж на Заході, а енергії витрачають в 10 разів більше.

Ви хочете, аби ми їм довірили будівництво? Тоді давайте проведемо соцопитування, кому краще довірити будівництво: фінським, німецьким архітекторам чи нашим? Щоправда, Україна не може 20 років утримувати західних архітекторів, тому їхня місія триватиме два роки, аби навчити наших архітекторів сучасного панельного житлового будівництва. З нашими архітекторами я зіткнувся при проектуванні «Донбас-Арени». І висновок, на жаль, не на нашу користь».

ТЕРНОПІЛЬ

«Тернопільщина має змогу забезпечити іпотечними кредитами усіх охочих взяти участь у програмі «Доступне житло». Лише на сьогодні, згідно з програмою, для цього виділено в одинадцятьох будинках майже чотириста одинадцять квартир. Відповідно і коштів на рахунку управління капітального будівництва ОДА є достатньо для відшкодування цих кредитів», — розповідає заступник начальника Управління архітектури та містобудування Тернопільської облдержадміністрації, начальник відділу планування містобудівного кадастру та інженерних мереж Олександр КОРОЛЮК.

Серед об’єктів, які пройшли акредитацію міжвідомчої комісії Міністерства регіонального розвитку будівництва України, найбільше таких будинків у Тернополі, решта — в райцентрах Борщів, Козова і Шумськ.

Щоправда, доступне житло для більшості тернопільців виявилося недоступним. Адже зарплата в регіоні — найнижча в Україні. За інформацією Головного управління статистики України в Тернопільській області, її середній показник за десять місяців цього року становить 2 тис. 151 грн А найдешевша квартира, згідно з програмою «Доступне житло», в Тернополі коштує 5 тис. 250 грн за квадратний метр (йдеться про так звані непрестижні мікрорайони). Це для більшості тернопільських родин непосильна для сімейного бюджету сума.

«При нинішніх цінах, щоб виплачувати цю іпотеку навіть за офіційної зарплати три тисячі гривень, що в нас велика рідкість, то треба не купувати одягу, не платити за теперішнє житло та комунальні послуги, бо прожиткового мінімуму, який має залишитися, може вистачити хіба що на бідне харчування. Та й де взяти п’ятдесят тисяч гривень для того, щоб перший внесок заплатити?» — дивується житель Тернополя Петро Федорців. — Напевне, ця програма розрахована на регіони з більшою зарплатою чи заробітчан».

 

Але й деякі тернопільці, які могли б собі дозволити довгостроковий кредит за програмою «Доступне житло» вважають: це робити недоцільно. Пані Олена Підгорецька розповіла «Дню»: «За всіма критеріями моя сім’я підходить для цієї програми. І довідка про доходи також виходить відповідна, якщо всі зарплати на моїх трьох роботах і чоловіковій докупи збити. Але коли я порахувала калькуляцію, то зрозуміла, що в результаті в мене виходить аж ніяк не три відсотки переплати, як обіцяють. Наприклад, якщо моя квартира орієнтовно коштуватиме триста тридцять тисяч гривень, то в результаті за десять років я заплачу чотириста три тисячі. Тобто сто три тисячі переплачую!»

Отож не поспішають тернопільці впрягатися в кабалу «доступного житла». Як повідомили в Тернопільському регіональному управлінні Державної спеціалізованої фінансової установи України «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», який займається питаннями програми «Доступне житло», станом на 28 листопада, з початку осені звернулося триста вісім охочих взяти участь у програмі, але уклали договори часткової компенсації з банками наразі лише сімнадцять.

КОМЕНТАР

Олександр СОЛОНТАЙ, громадський діяч, експерт Інституту політичної освіти, співкоординатор акції «Марш безквартирної молоді»:

— Можна порадіти за кілька сотень дніпропетровців та їхню владу, яка виділила безкоштовно землю та підвела інфраструктуру. А також — тому, що тема «Доступне житло» ще живе. Загалом місцева влада робить все правильно. Окрім, звичайно, неоприлюднення списку черговиків.

Конкретний аналіз ситуації, навіть на прикладі такого прогресивного міста як Дніпропетровськ, виявляє багато невтішних факторів. Найперше — уряд (в особі віце-прем’єра Бориса Колеснікова) відкрито оголосив, що за основу вибору місця будівництва беруть показник середньої зарплати. За такою логікою будувати взагалі виключно в Києві потрібно. Це — помилка. Будувати треба там, де є, як мінімум, наступна сукупність факторів: кількість молоді з дітьми; наявність робочих місць, і лише потім — доходи.

Виняткове будівництво в великих міста призведе до ще більшого посилення тенденцій відтоку молоді в мегаполіси та занепаду депресивних містечок.

Та й помилково, я вважаю, робити ставку лише на будівництво, підходячи до вирішення житлового питання. Так робили в СРСР. Насправді вирішення цієї проблеми можливе лише у взаємодії з приватним сектором: приватна забудова, кооперативи, індивідуальне будівництво...

Держава замість будівництва найперше має вирішити корупційні дірки та впливати на фінансові механізми так, щоб житло ставало дешевшим та доступним. Коли з’являться доступні кредити, тоді буде доступне житло.

І наостанок, навіть якщо буде побудовано анонсований мікрорайон на тисячу панельних квартир, то це низькоякісне житло стане краплею в морі. Потреба в житлі сьогодні обчислюється мільйонами.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також