Заражені овочі з Європи могли потрапити і на Закарпаття

10
2

Жертвами небезпечної кишкової інфекції стали в Європі понад десятка людей, понад 1700 потрапили у лікарні. За попередньою версією біда сталася через огірки, заражені кишковою інфекцією, що потрапили до Німеччини, а також до Чехії, Данії, Австрії, Люксембургу та Угорщини.

Отже, цілком вірогідно, що частина заражених овочів могла потрапити через кордон і на ринки Закарпаття, хоча підтвердження цьому факту поки що немає. Зокрема у Берегові, що знаходиться поруч з угорським кордоном, різкого спалаху інфекційних хвороб поки що не зареєстровано.

- Хоча слід відзначити, що у Берегівському районі за 4 місяця зросла кількість хворих на кишкові інфекції, зокрема гастроентерити, у порівнянні з минулим роком за аналогічний період, - каже районний лікар-інфекціоніст Геннадій Андреєв. - Таких хворих було зареєстровано всього 32. Однак випадки не були важкими, хоча більшість захворівших – це діти. Родинних випадків захворювання не було. Причиною захворювання, в основному, було порушення правил гігієни та режиму харчування. Зараз уважно слідкуємо за ситуацією, проводимо роз’яснювальну роботу серед населення.

До речі, як встановили лікарі, у Європі смертельну інфекцію викликала бактерія Escherichia coli (кишкова паличка). Більшість її штамів є нешкідливими, але деякі, штами-мутанти, як виявилося, здатні викликати важкі хвороби. Бактерія передається людині, головним чином, при вживанні в їжу заражених продуктів, що не пройшли достатню термічну обробку, наприклад м'ясо або молоко. Також джерелом зараження можуть бути й овочі.

Симптоми хвороби - кривава діарея (пронос), жар, блювота. Більшість пацієнтів одужує протягом 10 днів, але у дітей раннього віку та людей похилого віку хвороба може прийняти важку форму з загрозою для життя. Тому лікарі-інфекціоністи рекомендують у зв'язку з цим дотримуватися правил гігієни при приготуванні їжі і ретельно мити овочі.

- Кишкові інфекції особливо небезпечні влітку, - каже Геннадій Андреєв. - Трапляються, і масові захворювання, особливо у дитячих закладах.

Передаються кишкові інфекції фекально-оральним шляхом, через воду, харчові продукти, брудні руки. Симптоми захворювання – раптове підвищення температури, слабкість, блювання, головний біль. Також з’являється біль у животі, пронос. Часом до кишкової інфекції призводить вірус.

За перших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря, тому що виникає загроза зневоднення організму. А за сильного зневоднення у дітей можливі судоми. Аби цього не сталося до приходу лікаря слід давати хворому багато пити – чаї, кип’ячену воду, відвари трав, глюкозо-сольові розчини.

Головним методом профілактики кишкових інфекцій є дотримання правил особистої гігієни. Зокрема, не рекомендується купувати продукти харчування на стихійних ринках. Для пиття і приготування їжі не можна використовувати воду з незнайомих джерел водопостачання (річок, озер, колодязів) – а питну воду обов’язково кип’ятити. Не вживати харчові продукти при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності. Перед споживанням їжі, після вулиці і відвідування туалету обов’язково щоразу мити руки з милом. Обов’язково мати при собі вологі серветки. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням, адже саме це, як вважають лікарі, спричинило смерть захворівших у Німеччині.

До речі, у деяких європейських країнах були виявлені заражені кишковою паличкою не лише огірки, а й помідори. Тож будьте дуже уважними на ринку, а при споживанні овочів, фруктів і ягід необхідно добре промити їх проточною водою, а ще краще, особливо при споживанні дітьми – попередньо облити їх окропом.

Коментарі

K
Kergudu

Ну что тут сказать - лишний раз напомнили: мойте руки перед едой! И овощи тоже. Никогда не лишнее... ) Ведь понос - дело стрёмное.

МД
Майкл Джексон

ух как страшно

Читайте також