Три рівні енерго-автономності оселі (БЛОГ Максима Адаменко)

401 2

Низка думок і реальних історій про енергонезалежність. :)

1️. Резервне живлення взимку на мінімалках: в періоди наявності електрики заряджати повербанки і гаджети й зарядні станції (0,7-1,5 Квт). Такі, як ЕкоФлоу, пропускають електрику через себе транзитом, а якщо мережу вимкнули, тоді віддають заряд батареї. Такі зарядні станції доцільно під’єднати до котла опалення, щоб процес опалення не припинявся. 0,7 кВт-ної станції вистачить на 5-6 годин роботи котла. Для освітлення користуватися ліхтариками, повербанками, юсб-герляндами, тощо.

2️. Другий рівень автономності, це гібридний інвертор і акумулятор. Інвертор стаціонарний і встановлюється між державною електро-мережою і вашої оселі. Через інвертор забезпечуються потреби в електриці оселі і зарядка акумулятора, який при відключенні електрики ззовні заживляє мережу оселі через інвертор. Автоматична зручна система! Акумулятор на 10 кВт з інвертором на 5 кВт забезпечать автономне живлення оселі в звичному режимі споживання на 1 добу. При економному споживанні на 2-3 доби.

3️. Третій рівень автономності – індивідуальна генерація. Сонячні панелі і вітрячки. На одне й друге потрібно площу. Мешканцям багатоповерхівок то все складно, але можна зупинитися на Другому рівні)) Проте, в сонячний день дві панелі по 600 Вт у вас на балконі здатні видати до 1 кВт на годину. В міській забудові багатоповерхівками обмежується ефективна направленість панелей і скорочується ефективний час освітлення. Але 2-6 кВт в день отримати можна. Влітку навіть більше.

Так, інвертор + акумулятор + панелі = виходить дорого. Чому ж ми пересіли з громадського транспорту на власний автомобіль?

Надійність і комфорт не може коштувати дешево. Ми виховані на казках про золоту рибку, де нічого не треба робити і платити – треба почекати, помучитися, а потім тобі обов’язково повезе!

Пам’ятаєте центральне опалення в Мукачеві? Як газовики забороняли встановлювати газові котли в квартирах? Тепер центрального опалення немає, а котли в кожній хаті. Вангую, так буде і з індивідуальною генерацією!

❗Але з індивідуальною генерацією є н’юанси))

Багато власників приватних сонячних електростанцій, які були збудовані під зелений тариф, так само сидять без світла, коли вимикають електрику. 100% генерації з панелей віддавали в мережу за дорого, а користувалися електрикою з мережі за дешево. Мережа СЕС змонтована так, що собі в хату електрику взяти з 30-100 кВт-ної станції неможливо))

Є й інші (їх не багато), які з 30 кВт потужності: 25 кВт відвели на зелений тариф, а для хати залишили 5 кВт. Ці 5 кВт підмішуються через гібридний інвертор на потреби оселі, а лишки заряджають акумулятор (5-10 кВт). Якщо немає споживання і акумулятор заряджений, то лишки перекидаються на «зеленотарифну» мережу.

😲 Тут з’ясувалося ще одна деталь… Якщо електро-гілку, на якій знаходяться декілька приватних СЕС, вимкнули, то ці СЕС в мережу також електрики не передають – працюють в холосту. Це, як пиляти гілку, на якій сидиш…


Коментарі

К
карлсон

0-вий рівеньТІКАТИ туда де такое не пише невуч,бо ще введуть комерційне використання бензину та повітря

P
Petya

Ко може собі позволити панелі. генератори ? Пересічні жителі ні.

Читайте також