11,8% закарпатців готові добровільно платити хабарі

4
0

результати загальнонаціонального дослідження «Стан корупції в Україні. Що змінилось за останні два роки?»

В Ужгородському прес-клубі презентували результати загальнонаціонального дослідження «Стан корупції в Україні. Що змінилось за останні два роки?». Про це сьогодні, 19 червня, власкорові ЗІКу повідомила голова прес-клубу Ірина Бреза.

Усього в Україні було опитано 10 577 осіб, зокрема, 404 закарпатців. Дослідження мало на меті визначити ставлення дорослого населення до проблеми корупції, з’ясувати їхній досвід у цій справі, оцінити довіру до влади та стелення до її заходів, вивчити готовність людей долучатися до антикорупційної діяльності, – розповіла заступник директора проекту «Гідна Україна» Любов Паливода.

Дослідження продемонструвало надзвичайно низький рівень довіри українців до влади. «У 2009 році спостерігається різке падіння віри в те, що владні інституції хочуть подолати корупцію. Упродовж останнього року українці втратили надію на те, що Кабмін зможе ефективно протистояти корупції. У 2008 році надії на бажання Кабміну подолати корупцію покладали 21,1% учасників опитування, у 2009 році – лише 7,8%», – зауважила Л. Паливода.

Закарпатські учасники опитування засвідчили, що найбільше корупції в області присутньо у таких сферах: ДАІ, міліція, судова система, отримання медичних послуг. Рівень вимагання хабарів на Закарпатті зменшився, порівняно з 2007 роком (19,7% проти 23% у 2007 році). Натомість в області збільшився рівень добровільного хабарництва (11,8% цьогоріч проти 8,4% два роки тому). Тобто закарпатці частіше самі пропонують хабарі, аніж їх у них вимагають.

Найчастіше на Закарпатті із корупцією стикаються люди з вищою освітою, заробітком 1000-2000 грн. і віком до 30 років. «Результати дослідження свідчать, що корупційний досвід загалом по Україні зменшився на 5%. Це позитивний момент, хоча люди цього ще не відчувають», – каже Любов Паливода. (У 2009 році 62,5% респондентів засвідчили, що були залучені до корупційних дій з публічними (державними) службовцями протягом останніх 12 місяців. У 2007 році цей показник сягав 67%).

43,5% українців вважають, що іноді корупція може бути виправданою для вирішення важливої справи. Повністю не згідні з таким твердженням 36,9% громадян, а повністю підтримують його 7,6% осіб.

Громадяни засвідчили готовність вжити для захисту своїх прав таких заходів: нічого не робити (30,8%), вимагати від чиновника виконання його обов’язків (26,7%), скаржитись на чиновника його керівництву (22,3%), звертатись до правоохоронних органів або суду (19,6%), брати участь у демонстраціях (8,4%), шукати захисту у організацій громадянського суспільства (7,2%), домовитись з чиновником неофіційно (6,9%).

15,7% респондентів пропонують посилити кримінальну відповідальність за корупцію, 13,2 – звільняти чиновників з роботи із забороною в подальшому займати подібну посаду.

Любов Паливода розповіла, що у 2005 році згідно з дослідженнями умовно кожне українське дворогосподарство сплатило у середньому 130 доларів хабарів, тобто сума хабарів від українців становила 15 млрд. За суму ж хабарів, сплачених у 2008 році, можна було б, наприклад, збудувати 4 «лікарні майбутнього», на які збирала кошти дружина Президента України Катерина Ющенко.

Довідка ЗІКу. 

Загальнонаціональне дослідження стану корупції в Україні здійснено у рамках проекту «Сприяння активній участі громадян в протидії корупції «Гідна Україна». Це опитування є найбільшим в історії України дослідженням стану корупції, яке дозволяє глибоко зануритись в розуміння цієї проблеми та об’єктивно оцінити зміни рівня корупції в часі.

Результати опитування дають змогу порівняти дані досліджень 2007–2009 років та прослідити тенденції корупції в Україні.

Всі три дослідження проводились Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з проектом «Гідна Україна» за підтримки АМР США та Корпорації «Виклики Тисячоліття» (МСС).



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також