Бензин А-95 може подорожчати до 9,7 грн/л

15
0

Стрімке подорожчання нафти на світових ринках може серйозно вплинути на вартість палива в українських роздрібних мережах на початку березня, вважають експерти.

"Якщо вартість нафти протримається протягом місяця на рівні близько 100 дол за барель, то ціни на бензин А-95 в Україні можуть досягти 9,70 грн / літр, на дизельне паливо - 8,90 грн / літр. Це може статися вже в початку березня ", - зазначив директор консалтингової компанії" А-95 "(Київ) Сергій Куюн. 

Експерт підкреслив, що хоча найбільш відчутного подорожчання палива можна очікувати на початку наступного місяця, партії більш дорогих нафтопродуктів надходять в Україні вже зараз. 

"За нашими розрахунками, якщо такі високі ціни на світовому ринку протримаються 10 днів, тоді український ринок відчує це на собі. А якщо через тиждень знизяться, тоді ні", - сказав заступник директора науково-технічного центру (НТЦ) "Психея" (Київ ) Геннадій Рябцев. 

Він підкреслив, що орієнтуватися краще на вартість нафти на Лондонській, а не на Нью-йоркській біржі. "Різниця в цінах на цих двох майданчиках недавно досягала рівня, якого не було з 1983 року. У цьому є спекулятивна складова", - зазначив експерт. 

Вартість квітневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) до 13:24 склала 96,59 дол за барель, що на 6,88 дол (7,67%) вище рівня 18 лютого. Раніше в ході торгів ціна ф'ючерсів піднімалася до 98,48 дол за барель. 

Котирування ф'ючерса на нафту Brent на квітень на лондонській біржі ICE Futures до 13:25 виросла на 1,59 дол (1,5%) - до 107,33 дол за барель. Вартість цих контрактів на закриття ринку в понеділок склала 105,74 дол за барель - це максимальна розрахункова ціна з вересня 2008 року. 

За прогнозами аналітиків Goldman Sachs, якщо напруженість на Близькому Сході і в Північній Африці збережеться, нафта WTI може піднятися до 100-105 дол за барель у найближчі тижні.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також