Час тут зупинився: на словацькій станції Чієрна-над-Тисою українців зустрічають картини з радянського минулого (ФОТО)

19
4

Прикордонне словацьке село, а згодом і місто Чієрна-над-Тисою із залізничною станцією збудували відповідно до потреб колишньої Чехословаччини та Радянського Союзу для забезпечення залізничного обміну вантажами, пов’язаного з їх перевалкою.

Причиною стала різна ширина колії, що використовується в Східній, Центральній і Західній Європі.

«У 1947 році на чехословацько-радянському кордоні почалося будівництво залізничного перевантажувального вузла та міста Чієрна-над-Тісою, сухопутного порту», — йдеться на меморіальній дошці, розташованій на залізничній платформі.

Місцеві мешканці кажуть, що з часів тоталітаризму тут мало що змінилося. Особливо на залізничній станції куди зараз прибувають із закарпатського Чопа біженці від російської агресії в Україні.

Стіни станції досі прикрашені оригінальними розписами. На одній зображено людей, які вітають радянських військ у Празі в 1945 році. А біля рейок зберігся великий державний герб Чехословацької Соціалістичної Республіки.

"Пам’ятної дошки про іншу, але не менш важливу історичну віху на будівлях залізниці немає", - зазначає видання korzar.sme.sk.

З 29 липня по 3 серпня 1968 року назва цього містечка вимовлялася всіма мовами світу.

У той час там у суворих умовах безпеки проходили переговори між чехословацькою та радянською делегаціями щодо розвитку подій у Чехословаччині.

Чехословацька делегація на чолі з Александром Дубчеком намагалася захистити процеси Празької весни.

«Треба сказати, що саме місце свідчить про те, що ці історичні переговори проходили в умовах взаємної недовіри та великої напруги між двома делегаціями. Радянська сторона пропонувала Москву, словацька – Кошице. Вибір впав на прикордонне місто», – каже Петер Яшек, історик словацького Інституту національної пам’яті.

За його словами переговори проходили в дуже напруженій атмосфері і проходили переважно у залізничних вагонах, тому їх прийнято називати "вагонною дипломатією".

Як уже відомо з історії, політичні дебати не завершилися позитивно для Чехословаччини, і 21 серпня 1968 року почалася її окупація.

Після російського вторгнення в Україну у Словаччині почали активно позбавлятися пам'яток радянського тоталітаризму. Очевидно, що незабаром черга дійде і до Чієрна-над-Тисою.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Р
Рома

Ви про Чопський вокзал розкажіть, це осередок комунізму, коли опиняєшся в середині то таке відчуття, що на касі тебе сам Сталін буде обслуговувати, а вас в Словаччину занесло

ГС
Героям Слава

Україна має покаятися за все зло яке творила в світі у складі срср...угорцям словакам та особливо євреям які місцями складали половину населення нашого краю (якщо ми хочемо підтримки Бога)...русини корінне населення нашої землі в яких більше кельтської крові ніж совкової ностальгії теж має вклонитися Богу викорінити язичництво ворожбу та радянщину...тільки добрі діла доводять Господу право спадщини на Закарпатті...і Він не забариться його втілити... не забуваємо про ромів, які дуже моляться щоб мати свою землю...а сусідня країна робить все щоб її втратити(як уже втрачала)...фійом) (но се ай і капча типирь наша із коменами))))

М
мукачівець

Словаччина вам уже мішать?у себе порядок раз наведіть погниляки

Р
РУСИНИ

Словаччина не дуже заполітизована країна , тому поки не вимруть старші "комуністи" , доти будуть тягнути , як і в Мукачеві. А до старшого покоління в Словаччині ставляться поблажливо і з повагою. Тому , ще треба трохи більше часу .

Читайте також